Konkursowiczki w ciąży

beniaminowa

#4857505 Napisano: 27.11.2011 01:39:00
anava napisał(a):

katrin22 napisał(a):

anava karmisz tylko piersią?

tak, przyrost wagi ma dobry więc niczym nie dopijam ani nie dokarmiam

i tak trzymaj emotka nie daj sobie wmawiać że dziecko trzeba poić herbatką lub dokarmiać... Twoje mleko mu w zupełności wystarczy emotka
0 0

Gość: dianek

#4857529 Napisano: 27.11.2011 01:51:20
e no monia nie mów, że nie widzisz jak 2-3 miesięczne dziecko chce kupę... emotka

każde dziecko sygnalizuje - jest to jeden z odruchów wrodzonych, tak samo jak ssanie
tylko nie każda mama jest w stanie od razu to zauważyć, tak samo jak nie każda mama od razu rozróżnia czy dany płacz oznacza że dziecko jest bardzo głodne czy może coś go boli

tylko kraje zachodnie odeszły od EC jakiś czas temu, w znacznej większości świata dzieci nie noszą pieluch, więc nasza rodzinka to nie jest jakaś ekipa z kosmosu emotka sama pomagałam wychowywać siostrę by kupki robiła gdzie trzeba i nie uważam by była to paranoja czy rzecz niewykonalna emotka

I powiem jeszcze ci tyle że to że ileś tam dzieci w twojej rodzinie potrafiło sygnalizować swoje potrzeby robienia kupki nie oznacza że twoje dzidzi też to będzie umiało w tym samym wieku, każde dziecko jest inne i należy pamiętać o tym
umie sygnalizować każde, to my to sygnalizowanie tłumimy przez ignorowanie
a czy nauczy się je wyraźniej przekazywać czy kontrolować swoje potrzeby fizjologiczne - to już zależy indywidualnie od każdego dziecka i rodzica
0 0

#4857564 Napisano: 27.11.2011 02:07:20
tak czy inaczej, dla części mam metoda jest zbyt trudna i wolą pieluchę a później trening nocnikowy, a dla części mam jest spoko i od razu wybierają bezpieluchowe emotka

stąd w ogóle moje pytanie tutaj czy któraś próbowała i właśnie ewentualnie jak radziła sobie w zimie - bo jakoś nie widzę, że zdążę z rozebraniem dziecka, tudzież nie zauważę jego sygnału...
0 0

monika1985monik

#4857580 Napisano: 27.11.2011 02:14:15
dianek napisał(a):

e no monia nie mów, że nie widzisz jak 2-3 miesięczne dziecko chce kupę... emotka

każde dziecko sygnalizuje - jest to jeden z odruchów wrodzonych, tak samo jak ssanie
tylko nie każda mama jest w stanie od razu to zauważyć, tak samo jak nie każda mama od razu rozróżnia czy dany płacz oznacza że dziecko jest bardzo głodne czy może coś go boli

tylko kraje zachodnie odeszły od EC jakiś czas temu, w znacznej większości świata dzieci nie noszą pieluch, więc nasza rodzinka to nie jest jakaś ekipa z kosmosu emotka sama pomagałam wychowywać siostrę by kupki robiła gdzie trzeba i nie uważam by była to paranoja czy rzecz niewykonalna emotka

I powiem jeszcze ci tyle że to że ileś tam dzieci w twojej rodzinie potrafiło sygnalizować swoje potrzeby robienia kupki nie oznacza że twoje dzidzi też to będzie umiało w tym samym wieku, każde dziecko jest inne i należy pamiętać o tym
umie sygnalizować każde, to my to sygnalizowanie tłumimy przez ignorowanie
a czy nauczy się je wyraźniej przekazywać czy kontrolować swoje potrzeby fizjologiczne - to już zależy indywidualnie od każdego dziecka i rodzica

No powiem ci że nie widzę emotka bo mój synek nie ma do dziś na szczęście problemów z kupkami i w tej samej chwili co stęknie kupka już jest więc nie ma najmniejszej szansy by zdążyć go rozebrać emotka Dla mnie ta metoda może i by miała sens gdybym miała służącą i sprzątaczkę w domu która zajęła by się całym domem a ja cały czas poświęciła bym dziecku emotka
0 0

#4857701 Napisano: 27.11.2011 03:04:39
No czyli jakiś sygnał wysyła - stęknie, tylko że w tym samym momencie, co robi więc nieco zbyt późno emotka Więc i u niego EC do zastosowania, tylko zapewne byłoby bardzo czasochłonne by go nauczyć by stękał nieco wcześniej i wcale Ci się nie dziwię, że sceptycznie podchodzisz do tej metody - nie każdego to kręci i luz emotka

Mnie kręci (wiem, dziwna jestem emotka ), mojego małżonka również zakręciło, wsparcie w postaci mamy, która metodę zna i częściowo praktykowała mam, więc nic tylko próbować emotka

A że jesteśmy na etapie urządzania mieszkania (odebrane niecały tydzień temu, nie nasze, ale urządzamy jak chcemy i mamy pewny, tani wynajem na 5-7 lat emotka ) to możemy sobie je w pewnym stopniu dostosować do potrzeb wychowania naszego brzdąca - a później jeszcze dwójki emotka To też kolejne ułatwienie

A tak z innej beczki - tworzę listę rzeczy dla Bernarda i utknęłam na pozycji butelki i inne akcesoria do karmienia...
Planuję karmić piersią, niestety u mnie w rodzinie ponad połowa kobiet nie mogła karmić piersią (po 2 tyg. od porodu zanikały hormony odpowiadające za produkcję mleka - u wszystkich tak samo emotka ) i nie wiem jak to będzie ze mną. Czy mogłybyście podpowiedzieć ile butelek / smoczków i jakich planować? Ile się przydaje jak się karmi piersią a ile jak tylko butlą?
0 0

Gość: quaqua

#4858157 Napisano: 27.11.2011 07:00:30
dianek napisał(a):

No czyli jakiś sygnał wysyła - stęknie, tylko że w tym samym momencie, co robi więc nieco zbyt późno emotka Więc i u niego EC do zastosowania, tylko zapewne byłoby bardzo czasochłonne by go nauczyć by stękał nieco wcześniej i wcale Ci się nie dziwię, że sceptycznie podchodzisz do tej metody - nie każdego to kręci i luz emotka

Mnie kręci (wiem, dziwna jestem emotka ), mojego małżonka również zakręciło, wsparcie w postaci mamy, która metodę zna i częściowo praktykowała mam, więc nic tylko próbować emotka

A że jesteśmy na etapie urządzania mieszkania (odebrane niecały tydzień temu, nie nasze, ale urządzamy jak chcemy i mamy pewny, tani wynajem na 5-7 lat emotka ) to możemy sobie je w pewnym stopniu dostosować do potrzeb wychowania naszego brzdąca - a później jeszcze dwójki emotka To też kolejne ułatwienie

A tak z innej beczki - tworzę listę rzeczy dla Bernarda i utknęłam na pozycji butelki i inne akcesoria do karmienia...
Planuję karmić piersią, niestety u mnie w rodzinie ponad połowa kobiet nie mogła karmić piersią (po 2 tyg. od porodu zanikały hormony odpowiadające za produkcję mleka - u wszystkich tak samo emotka ) i nie wiem jak to będzie ze mną. Czy mogłybyście podpowiedzieć ile butelek / smoczków i jakich planować? Ile się przydaje jak się karmi piersią a ile jak tylko butlą?

Na chwilkę się wtrącę jeśli można z pytankiem emotka Co do bezpieluchowego wychowania to się nie wypowiem, bo nie próbowaliśmy, ale wiem, że każdy woli co innego i fajnie mieć dzieciaczka bezpieluchowego. Ale mam pytanie natury techniczne j - jak takiego dwumiesięczniaka posadzić na nocnik? Wszędzie krzyczą i tłuką do głowy, żeby dzieci nie sadzać, bo krzywdę się zrobi kręgosłupowi, no to jak?
0 0

Gość: quaqua

#4858163 Napisano: 27.11.2011 07:03:20
dianek napisał(a):

Przepraszam za post pod postem, ale chciałam Ci polecić butelki Tommee Tippee. Kupiliśmy je też na zaś - jakby co. Koleżanka nam poleciła, że te butelki naprawdę wspomagają karmienie mieszane. I faktycznie przez 3 miesiące karmiłam i piersią i butelką. Nie było tak jak wiele osób opowiada, że jak dziecko dostanie butlę to już nie będzie chciało piersi. Buteleczki wygodne do mycia i użycia emotka
0 0

agusia147

#4858173 Napisano: 27.11.2011 07:08:50
quaqua napisał(a):

dianek napisał(a):

Przepraszam za post pod postem, ale chciałam Ci polecić butelki Tommee Tippee. Kupiliśmy je też na zaś - jakby co. Koleżanka nam poleciła, że te butelki naprawdę wspomagają karmienie mieszane. I faktycznie przez 3 miesiące karmiłam i piersią i butelką. Nie było tak jak wiele osób opowiada, że jak dziecko dostanie butlę to już nie będzie chciało piersi. Buteleczki wygodne do mycia i użycia emotka

Też kupiłam Tommee Tippee z czujnikiem temperatury i smoczkiem z podwójnym zabezpieczeniem antykolkowym.
0 0

#4858188 Napisano: 27.11.2011 07:15:21
quaqua
malucha zanim nauczy się siedzieć nie sadza się na nocnik a wysadza nad nim - opiera się o ciebie, podtrzymujesz mu kręgosłup odpowiednio i nóżki - są różne techniki wysadzania, teraz to można sobie nawet je na filmikach na youtube obejrzeć emotka

o Tommee Tippee nie słyszałam, zaraz zerknę na nie

a jakie pojemności i w jakiej ilości butelki/smoczki ?
0 0

Gość: tato999

#4858191 Napisano: 27.11.2011 07:16:28
dianek napisał(a):

monika1985monik napisał(a):

dianek opanowanie kupki ?? co masz na myśli ?? ja w życiu nie wyobrażam sobie dziecka paro miesięcznego bez pieluchy a w zimie to już w ogóle nie realne dla mnie ta metoda to jakaś totalna głupota

no, normalne wychowanie bezpieluchowe mam na myśli emotka
dzieciak ma 2 miesiące i załatwia się do nocnika/toalety/miski/innego pojemnika

z sikaniem - dla mnie to troche jeszcze nie pojęte, ale będę próbować

z kupkami - dość proste, u nas w rodzinie 16 dzieciaków było wychowywanych tą metodą jeśli chodzi o kupki i żadne z nas po skończeniu 8 miesięcy nie walnęło klocka w pieluchę

dlaczego problem w zimie? bo obserwacja jest znacznie utrudniona no i dzieciak grubiej ubrany - ciężko szybko go rozebrać
ewentualnie chińskie spodenki trochę ratują sytuację (ale to dla całkiem bezpieluchowych)

a na czym to polega tak od podstaw? na obserwacji i nawiązaniu kontaktu z dzieckiem
dziecko od narodzi przekazuje sygnały że chcę siku lub kupkę - jeśli ma się je w pampersie to się na nie nie zwraca uwagi i dziekco po skończeniu 4-5 miesięcy przestaje te sygnały nadawać bo jest nauczone że załatwia się pod siebie a nie do toalety i później go tego trzeba oduczać

wychowanie bezpieluchowe polega na tym, że odczytuje się te sygnały (tak samo jak rozpoznajesz po płaczu czy stękaniu czy dziecko jest głodne, śpiące, coś go boli czy mu się nudzi - tak samo rozpoznaje się czy chce mu się siku), nawiązuje kontakt z dzieckiem (tutaj są różne techniki) i wysadza na nocnik
z czasem dziecko coraz wyraźniej i coraz wcześniej daje znać o potrzebie wypróżnienia i pielucha staje się kompletnie zbędna

w Japonii wychowanie bezpieluchowe zaczyna się gdy dziecko skończy 3 tygodnie, zazwyczaj zanim skończy 6 miesięcy korzysta już tylko z toalety

u nas EC najczęściej rozpoczyna się jak dziecko samo trzyma już główkę - bo jest łatwiej, poza tym zdecydowanie łatwiej zauważyć jego sygnały, a ono łatwiej uczy się wspólnego języka

wychowując tą techniką dziecko w wieku 6-12 miesięcy (w zależności od startu, wprawy etc.) w ogóle już nie potrzebuje pieluchy (ewentualnie na noc), bo potrafi odpowiednio dać znać że potrzebuje do toalety

no i omija się oduczanie, że się nie robi pod siebie, tylko do toalety, stresujący trening nocnikowy etc.

mam nadzieję, że udało mi się chociaż trochę nakreślić o czym mowa emotka dziecko nie chodzi gołe, nie sika pod siebie, nie sika w pieluchę, choć często ma jakąś na w razie czego, tylko jest normalnym dzieckiem w normalnym ubraniu, tylko że bez zasikanego pampersa i jak chce mu się do toalety to daje sygnał, mama odczytuje, upewnia się że o to chodzi i wysadza dziecko na nocnik, ono się załatwia i wraca do zabawy - bez względu na to czy ma 3, 6 czy 12 miesięcy

chore. . .

nie wiem która mama ma czas wpatrywać się w dziecko czy daje sygnał czy nie a z tym powtarzaniem że dziecko dzięki temu nie robi pod siebie to też bez przesady bo to tak jakbyś pisała o jakiś chorych przypadkach gdzie ludzkie stworzenie z niemocy robi pod siebie

dziecko jest tylko dzieckiem i pieluchy to nie jest nic złego

a co jeśli będziesz chciała wyjść gdzieś z mężem/chłopakiem i zostawisz dziecko pod opieką innej osoby, która nie rozpozna sygnałów a biedne dziecko będzie płakać bo ktoś nie zrozumie jego sygnału i nie zrobi kupki czy siku

najlepiej to jeszcze schowaj dziecko pod klosz i go stamtąd nie wypuszczaj bo mu powietrze zaszkodzi tak jak od pieluszek dziecko może dostać odparzeń

paranoja...

0 0

efelinkaaa

#4858203 Napisano: 27.11.2011 07:24:17
my używaliśmy butelek dr brown - baaaardzo polecam (jedna wada - są fatalne do mycia, bo składają z 5 części..). Tommy Tippee nasz synek nie chciał, ale słyszałam, że są ok (siostra teraz używa). Są ładniejsze niż dra Browna, ale: nie mieszczą się w standardowych ocieplaczach (noo takie styropianowe.. eee brakuje mi słowa) i są dość szerokie, przez co wchodzi ich tylko 4 do zwykłego sterylizatora. W sumie, to nie kłopot, ale ostrzegam emotka

a co do wysadzania takiego maleństwa w zupełności się zgadzam. Kiedyś czytałam o tym artykuł w Dziecko czy Mamo to ja - jak mama brała 2 tygodniowe (!) maleństwo, opierała je na piersi żeby siusiało do miski... opowiadała, że dziecko miało rok i było całkowicie odpieluchowane..

dla mnie jednak dziecko to dziecko, takie uczenie od pierwszych chwil życia przypomina mi delikatnie... tresurę emotka
no nie wiem, ja jestem mało nowoczesna, uczyłam synka korzystania z wc jak już rozumiał co to jest nocnik i do czego służy emotka
0 0

Gość: agasiam

#4858206 Napisano: 27.11.2011 07:26:49
Dziewczyny oglądałam super film o maluszkach od narodzin do 1 roku życia. 4 bohaterów- z Tokio,Namibii, Mongolii i San Francisco. BobasyThomas Balmes serdecznie polecam
0 0

Gość: ariadnaa

#4858276 Napisano: 27.11.2011 07:55:08
Dianek ja widziałam takie kubeczki plastikowe do korzystania dla takich niemowlaczków. Po prostu trzymała mama malucha na rękach w pionie a pod pupkę kubek.

Co do butli to ja polecam również Tommy Tippee. Moje dziecko nie było butelkowe i jak miało coś pić to od razu był niekapek i szybko normalny kubek. Próbowałam rożnych butelek - nic nie pasowało (na początku podawałam po prostu łyżeczką wodę). A tych butelek próbowałam u siostry - i to były jedyne jakie moje dziecie wzięło do ust i pociągnęło i oddać nie chciało emotka
Wydaje mi się, że na początek kup jedną. Jak będą naprawdę potrzebne to mąż Ci dokupi emotka Szkoda kasy na coś co może będzie a może nie będzie potrzebne. I tak wyprawki dla dzieci są już stanowczo za drogie.
0 0

Gość: agasiam

#4858294 Napisano: 27.11.2011 08:00:14
Co do bezpieluszkowego wychowania to pierwsze słysze ale ciekawe. Kolega, który wyjechał na 10 lat do Japonii opowiadał, że mamy-Japonki cały swój czas poświęcają dziecku. Raczej nie wracają do pracy, chyba że sytuacja finansowa ich do tego zmusza. Oczywiście ciągle panuje przekonanie że to mąz jest od utrzymania rodziny, pracująca mama to troche dyshonor dla faceta. Mają zatem dużo czasu na obserwacje. Zresztą ich kultura wymaga od nich tego, uśmiałam się jak usłyszałam że dziecko w przedszkolu ma robiony raport z tego co w danym dniu robiło. Czy bezpieluszkowe wychowanie jest dobre czy złe nie mnie to oceniać ale widze dianek że jestem tu naszym forowym eksperymentatorem. I chwała Ci za to. Nowości zawsze warto posłuchać przecież nikt nikogo nie zmusza do stosowania.
0 0

#4858298 Napisano: 27.11.2011 08:00:56
efelinkaaa napisał(a):

my używaliśmy butelek dr brown - baaaardzo polecam (jedna wada - są fatalne do mycia, bo składają z 5 części..). Tommy Tippee nasz synek nie chciał, ale słyszałam, że są ok (siostra teraz używa). Są ładniejsze niż dra Browna, ale: nie mieszczą się w standardowych ocieplaczach (noo takie styropianowe.. eee brakuje mi słowa) i są dość szerokie, przez co wchodzi ich tylko 4 do zwykłego sterylizatora. W sumie, to nie kłopot, ale ostrzegam emotka

a co do wysadzania takiego maleństwa w zupełności się zgadzam. Kiedyś czytałam o tym artykuł w Dziecko czy Mamo to ja - jak mama brała 2 tygodniowe (!) maleństwo, opierała je na piersi żeby siusiało do miski... opowiadała, że dziecko miało rok i było całkowicie odpieluchowane..

dla mnie jednak dziecko to dziecko, takie uczenie od pierwszych chwil życia przypomina mi delikatnie... tresurę emotka
no nie wiem, ja jestem mało nowoczesna, uczyłam synka korzystania z wc jak już rozumiał co to jest nocnik i do czego służy emotka

na Browna też zerknę, dzięki za podrzucenie kolejnej firmy
emotka
myć planuję prawdopodobnie w zmywarce, bo chyba się zdecydujemy na model z funkcją mycia/odkażania butelek dla niemowląt , więc ten problem by odpadł

no z tym 2 tygodniowym to nieźle... ja coś czuję że zanim maluch nie będzie trochę trzymał główki to chyba z EC nie wystartuję... chociaż zobaczymy jak będzie - a nóż mi się trafi bobas, który będzie się załatwiał po cichu i odpuszczę, albo się trafi stękacz wyjątkowy i wołanie o nocnik będzie słychać 2 pokoje dalej - i nie będzie problemu emotka

etam nienowoczesna emotka nowoczesne to są pampersy, a wychowanie bezpieluchowe jest równie stare do ludzkość emotka i może właśnie dlatego teraz takie niezrozumiałe i obce dla cywilizowanych ludzi emotka
0 0

#4858319 Napisano: 27.11.2011 08:06:12
ariadnaa napisał(a):

Dianek ja widziałam takie kubeczki plastikowe do korzystania dla takich niemowlaczków. Po prostu trzymała mama malucha na rękach w pionie a pod pupkę kubek.

Co do butli to ja polecam również Tommy Tippee. Moje dziecko nie było butelkowe i jak miało coś pić to od razu był niekapek i szybko normalny kubek. Próbowałam rożnych butelek - nic nie pasowało (na początku podawałam po prostu łyżeczką wodę). A tych butelek próbowałam u siostry - i to były jedyne jakie moje dziecie wzięło do ust i pociągnęło i oddać nie chciało emotka
Wydaje mi się, że na początek kup jedną. Jak będą naprawdę potrzebne to mąż Ci dokupi emotka Szkoda kasy na coś co może będzie a może nie będzie potrzebne. I tak wyprawki dla dzieci są już stanowczo za drogie.

mam jedną małą Aventu, jedną większą nie pamiętam jakiej firmy (wygrana z rok temu w konkursie jakimś) no i myślałam o kupieniu czegoś właśnie takiego sprawdzonego i chyba faktycznie 1 szt. na razie starczy
tylko kupować taką małą 125ml czy dużą - 260ml?
chciałam teraz upolować na Alegro albo w sklepie na promocji, póki mam na to czas, a później jak coś to faktycznie mężu popoluje emotka

o kubeczkach pierwszy raz słyszę, aż poszperam po necie, bo nocnik czy miska to dość kłopotliwy patent - zwłaszcza przy chłopaku emotka
0 0

#4858348 Napisano: 27.11.2011 08:17:08
agasiam napisał(a):

Co do bezpieluszkowego wychowania to pierwsze słysze ale ciekawe. Kolega, który wyjechał na 10 lat do Japonii opowiadał, że mamy-Japonki cały swój czas poświęcają dziecku. Raczej nie wracają do pracy, chyba że sytuacja finansowa ich do tego zmusza. Oczywiście ciągle panuje przekonanie że to mąz jest od utrzymania rodziny, pracująca mama to troche dyshonor dla faceta. Mają zatem dużo czasu na obserwacje. Zresztą ich kultura wymaga od nich tego, uśmiałam się jak usłyszałam że dziecko w przedszkolu ma robiony raport z tego co w danym dniu robiło. Czy bezpieluszkowe wychowanie jest dobre czy złe nie mnie to oceniać ale widze dianek że jestem tu naszym forowym eksperymentatorem. I chwała Ci za to. Nowości zawsze warto posłuchać przecież nikt nikogo nie zmusza do stosowania.

No Japończycy są nieźle odjechani... brat męża mieszkał z rodzinką w Japonii kilka lat - teraz się wyprowadzili do Singapuru, bo ich Zuza skończyła 1,5 roczku, przyszedł czas na przedszkole, a oni jakoś nie chcieli by ich córa była wychowywana w tym bardzo specyficznym japońskim systemie emotka
I fakt - mamy baaardzo dużo czasu poświęcają dzieciom, gdy te są niemowlakami. Ale oni jak coś robią, cokolwiek to właśnie z takim poświęceniem. Czy to jest wychowywanie dziecka, uprawa bonsai, prowadzenie ogrodu, praca czy nawet sprzątanie mieszkania - wszystko ze 100% zaangażowaniem, skupieniem i co dla mnie osobiście najstraszniejsze - wg tradycyjnego, mającego co najmniej kilkusetletnie podstawy systemu zachowań... taka dość specyficzna kulturka

co do eksperymentowania - hm... no tak jak kiedyś pisałam, do typowych to ja nie należę emotka nie czeszę się, nie maluję, nie mam TV, a od imprezy w knajpie wolę zachód słońca w górach z przyjaciółmi
pieluszki wielorazowe - owszem, eksperyment emotka choć naczytałam się już tyle, że stały się dla mnie całkiem normalne a nie tajemnicze jak na początku emotka
a z wychowaniem bezpieluszkowym już miałam do czynienia, chociaż fakt - teraz czas na eksperymentowanie pełną parą na własnej skórze (bo to na początku przede wszystkim trening dla mamy, a dla dziecka albo dodatkowy kontakt, albo dobra zabawa)

a czy EC jest dobre czy złe... jest zupełnie inne od wychowania pieluszkowego, jedni wolą to drudzy tamto, oba mają swoje wady i zalety, nie da się powiedzieć które ogólnie jest lepsze
dla jednego dziecka nieco lepsze będzie jedno, dla drugiego drugie - podobnie dla rodzica

mnie pampersy przerażają - więc wybieram wielorazówki i EC
innych przeraża właśnie bezpieluchowe czy pranie pieluch - wybierają pampersy
no i ok - całe szczęście że ktoś powymyślał różne systemy bo jest w czym wybierać emotka

0 0

Gość: ariadnaa

#4858393 Napisano: 27.11.2011 08:31:46
Dokładnie. Każda mama wybiera to co uważa za najlepsze dla własnego maleństwa emotka Jeśli Ty dodatkowo masz pomoc w mamie, która jest przychylna takiemu sposobowi to dlaczego nie próbować emotka I mąż ma takie samo zdanie. Jak nie będzie Wam pasować to spróbujecie innych metod emotka
Te kubeczki były takie plastikowe przeźroczyste. Trochę przypominały wielkością taki do odważania mąki i cukru (około 0,5l). Widziałam to na filmie.
0 0

Gość: katrin22

#4858644 Napisano: 27.11.2011 09:41:26
anava napisał(a):

katrin22 napisał(a):

anava karmisz tylko piersią?

tak, przyrost wagi ma dobry więc niczym nie dopijam ani nie dokarmiam

To tak jak ja, mały przybrał równy 1kg emotka
I tylko na cycu, trochę to karmienie trwa, ale myślę, że warto emotka
0 0

#4858705 Napisano: 27.11.2011 09:53:25
emanuela24 tym porodem lotosowym to mnie zagięłaś emotka w życiu o tym nie słyszałam
rzuciłam okiem na sieć... jedyne co mi się rzuca na usta to: fuj...
łożysko przy dziecku aż zaschnie i samo odpadnie... jakoś nie czuję klimatu emotka

no ale co kto lubi emotka

a swoje eksperymenty pewnie że będę raportować emotka zżyłam się z tym wątkiem bardzo i chyba szybko stąd nie ucieknę emotka
0 0