Nasz serwis prowadzony przez Adriana Pionkę wraz naszymi partnerami wymienionymi w Polityce
Prywatności wykorzystuje pliki cookies zapisywane na Twoim urządzeniu i inne technologie do
zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania
ruchu na stronie i w Internecie.
Przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na nasze usprawiedliwione potrzeby, co obejmuje między
innymi konieczność zapewnienia bezpieczeństwa usługi (np. sprawdzenie, czy do Twojego konta nie
loguje się nieuprawniona osoba), dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług i
dopasowania ich do potrzeb i wygody użytkowników (np. personalizowanie treści w usługach) jak
również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług Administratora. Dane te są przetwarzane do
czasu istnienia uzasadnionego interesu lub do czasu złożenia przez Ciebie sprzeciwu wobec
przetwarzania.
Dane osobowe będą przekazywane wyłącznie naszym podwykonawcom, tj. dostawcom usług informatycznych
i/lub partnerom wymienionym w
Polityce
Prywatności.
Przysługuje Ci prawo żądania dostępu do treści danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia oraz
prawo do ograniczenia ich przetwarzania. Ponadto także prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie
bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, prawo do przenoszenia danych oraz prawo do wniesienia
sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Posiadasz prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu
Ochrony Danych Osobowych.
beniaminowa
Postów 1327
Data rejestracji 21.02.2011
Punkty karne 0
Konkursy dodane
i tak trzymaj
Gość: dianek
każde dziecko sygnalizuje - jest to jeden z odruchów wrodzonych, tak samo jak ssanie
tylko nie każda mama jest w stanie od razu to zauważyć, tak samo jak nie każda mama od razu rozróżnia czy dany płacz oznacza że dziecko jest bardzo głodne czy może coś go boli
tylko kraje zachodnie odeszły od EC jakiś czas temu, w znacznej większości świata dzieci nie noszą pieluch, więc nasza rodzinka to nie jest jakaś ekipa z kosmosu
I powiem jeszcze ci tyle że to że ileś tam dzieci w twojej rodzinie potrafiło sygnalizować swoje potrzeby robienia kupki nie oznacza że twoje dzidzi też to będzie umiało w tym samym wieku, każde dziecko jest inne i należy pamiętać o tym
umie sygnalizować każde, to my to sygnalizowanie tłumimy przez ignorowanie
a czy nauczy się je wyraźniej przekazywać czy kontrolować swoje potrzeby fizjologiczne - to już zależy indywidualnie od każdego dziecka i rodzica
stąd w ogóle moje pytanie tutaj czy któraś próbowała i właśnie ewentualnie jak radziła sobie w zimie - bo jakoś nie widzę, że zdążę z rozebraniem dziecka, tudzież nie zauważę jego sygnału...
monika1985monik
Postów 1415
Data rejestracji 08.04.2010
Punkty karne 0
Konkursy dodane
No powiem ci że nie widzę
Mnie kręci (wiem, dziwna jestem
A że jesteśmy na etapie urządzania mieszkania (odebrane niecały tydzień temu, nie nasze, ale urządzamy jak chcemy i mamy pewny, tani wynajem na 5-7 lat
A tak z innej beczki - tworzę listę rzeczy dla Bernarda i utknęłam na pozycji butelki i inne akcesoria do karmienia...
Planuję karmić piersią, niestety u mnie w rodzinie ponad połowa kobiet nie mogła karmić piersią (po 2 tyg. od porodu zanikały hormony odpowiadające za produkcję mleka - u wszystkich tak samo
Gość: quaqua
Na chwilkę się wtrącę jeśli można z pytankiem
Gość: quaqua
Przepraszam za post pod postem, ale chciałam Ci polecić butelki Tommee Tippee. Kupiliśmy je też na zaś - jakby co. Koleżanka nam poleciła, że te butelki naprawdę wspomagają karmienie mieszane. I faktycznie przez 3 miesiące karmiłam i piersią i butelką. Nie było tak jak wiele osób opowiada, że jak dziecko dostanie butlę to już nie będzie chciało piersi. Buteleczki wygodne do mycia i użycia
agusia147
Postów 4520
Data rejestracji 01.11.2010
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Też kupiłam Tommee Tippee z czujnikiem temperatury i smoczkiem z podwójnym zabezpieczeniem antykolkowym.
Zrobię zakupy w: Top Market, Rossman, Tesco, Real, Auchan, Carrefour, Lidl, Biedronka, Żabka
malucha zanim nauczy się siedzieć nie sadza się na nocnik a wysadza nad nim - opiera się o ciebie, podtrzymujesz mu kręgosłup odpowiednio i nóżki - są różne techniki wysadzania, teraz to można sobie nawet je na filmikach na youtube obejrzeć
o Tommee Tippee nie słyszałam, zaraz zerknę na nie
a jakie pojemności i w jakiej ilości butelki/smoczki ?
Gość: tato999
chore. . .
nie wiem która mama ma czas wpatrywać się w dziecko czy daje sygnał czy nie a z tym powtarzaniem że dziecko dzięki temu nie robi pod siebie to też bez przesady bo to tak jakbyś pisała o jakiś chorych przypadkach gdzie ludzkie stworzenie z niemocy robi pod siebie
dziecko jest tylko dzieckiem i pieluchy to nie jest nic złego
a co jeśli będziesz chciała wyjść gdzieś z mężem/chłopakiem i zostawisz dziecko pod opieką innej osoby, która nie rozpozna sygnałów a biedne dziecko będzie płakać bo ktoś nie zrozumie jego sygnału i nie zrobi kupki czy siku
najlepiej to jeszcze schowaj dziecko pod klosz i go stamtąd nie wypuszczaj bo mu powietrze zaszkodzi tak jak od pieluszek dziecko może dostać odparzeń
paranoja...
efelinkaaa
Postów 3061
Data rejestracji 27.10.2010
Punkty karne 0
Konkursy dodane
a co do wysadzania takiego maleństwa w zupełności się zgadzam. Kiedyś czytałam o tym artykuł w Dziecko czy Mamo to ja - jak mama brała 2 tygodniowe (!) maleństwo, opierała je na piersi żeby siusiało do miski... opowiadała, że dziecko miało rok i było całkowicie odpieluchowane..
dla mnie jednak dziecko to dziecko, takie uczenie od pierwszych chwil życia przypomina mi delikatnie... tresurę
no nie wiem, ja jestem mało nowoczesna, uczyłam synka korzystania z wc jak już rozumiał co to jest nocnik i do czego służy
Gość: agasiam
Gość: ariadnaa
Co do butli to ja polecam również Tommy Tippee. Moje dziecko nie było butelkowe i jak miało coś pić to od razu był niekapek i szybko normalny kubek. Próbowałam rożnych butelek - nic nie pasowało (na początku podawałam po prostu łyżeczką wodę). A tych butelek próbowałam u siostry - i to były jedyne jakie moje dziecie wzięło do ust i pociągnęło i oddać nie chciało
Wydaje mi się, że na początek kup jedną. Jak będą naprawdę potrzebne to mąż Ci dokupi
Gość: agasiam
na Browna też zerknę, dzięki za podrzucenie kolejnej firmy
myć planuję prawdopodobnie w zmywarce, bo chyba się zdecydujemy na model z funkcją mycia/odkażania butelek dla niemowląt , więc ten problem by odpadł
no z tym 2 tygodniowym to nieźle... ja coś czuję że zanim maluch nie będzie trochę trzymał główki to chyba z EC nie wystartuję... chociaż zobaczymy jak będzie - a nóż mi się trafi bobas, który będzie się załatwiał po cichu i odpuszczę, albo się trafi stękacz wyjątkowy i wołanie o nocnik będzie słychać 2 pokoje dalej - i nie będzie problemu
etam nienowoczesna
mam jedną małą Aventu, jedną większą nie pamiętam jakiej firmy (wygrana z rok temu w konkursie jakimś) no i myślałam o kupieniu czegoś właśnie takiego sprawdzonego i chyba faktycznie 1 szt. na razie starczy
tylko kupować taką małą 125ml czy dużą - 260ml?
chciałam teraz upolować na Alegro albo w sklepie na promocji, póki mam na to czas, a później jak coś to faktycznie mężu popoluje
o kubeczkach pierwszy raz słyszę, aż poszperam po necie, bo nocnik czy miska to dość kłopotliwy patent - zwłaszcza przy chłopaku
No Japończycy są nieźle odjechani... brat męża mieszkał z rodzinką w Japonii kilka lat - teraz się wyprowadzili do Singapuru, bo ich Zuza skończyła 1,5 roczku, przyszedł czas na przedszkole, a oni jakoś nie chcieli by ich córa była wychowywana w tym bardzo specyficznym japońskim systemie
I fakt - mamy baaardzo dużo czasu poświęcają dzieciom, gdy te są niemowlakami. Ale oni jak coś robią, cokolwiek to właśnie z takim poświęceniem. Czy to jest wychowywanie dziecka, uprawa bonsai, prowadzenie ogrodu, praca czy nawet sprzątanie mieszkania - wszystko ze 100% zaangażowaniem, skupieniem i co dla mnie osobiście najstraszniejsze - wg tradycyjnego, mającego co najmniej kilkusetletnie podstawy systemu zachowań... taka dość specyficzna kulturka
co do eksperymentowania - hm... no tak jak kiedyś pisałam, do typowych to ja nie należę
pieluszki wielorazowe - owszem, eksperyment
a z wychowaniem bezpieluszkowym już miałam do czynienia, chociaż fakt - teraz czas na eksperymentowanie pełną parą na własnej skórze (bo to na początku przede wszystkim trening dla mamy, a dla dziecka albo dodatkowy kontakt, albo dobra zabawa)
a czy EC jest dobre czy złe... jest zupełnie inne od wychowania pieluszkowego, jedni wolą to drudzy tamto, oba mają swoje wady i zalety, nie da się powiedzieć które ogólnie jest lepsze
dla jednego dziecka nieco lepsze będzie jedno, dla drugiego drugie - podobnie dla rodzica
mnie pampersy przerażają - więc wybieram wielorazówki i EC
innych przeraża właśnie bezpieluchowe czy pranie pieluch - wybierają pampersy
no i ok - całe szczęście że ktoś powymyślał różne systemy bo jest w czym wybierać
Gość: ariadnaa
Te kubeczki były takie plastikowe przeźroczyste. Trochę przypominały wielkością taki do odważania mąki i cukru (około 0,5l). Widziałam to na filmie.
Gość: katrin22
To tak jak ja, mały przybrał równy 1kg
I tylko na cycu, trochę to karmienie trwa, ale myślę, że warto
rzuciłam okiem na sieć... jedyne co mi się rzuca na usta to: fuj...
łożysko przy dziecku aż zaschnie i samo odpadnie... jakoś nie czuję klimatu
no ale co kto lubi
a swoje eksperymenty pewnie że będę raportować