Konkursowiczki w ciąży

Gość: emilka1705

#4906623 Napisano: 16.12.2011 09:33:12
wiem, że lekarze nie polecają, ale Mała już strasznie się meczyła cały czas płakała i nie mogła spać. Położna przyszła, oglądnęła włożyła co trzeba gdzie trzeba i po chwili krzyku wszystko odpłynęło razem z kupą emotka
0 0

aneta411

#4906633 Napisano: 16.12.2011 09:35:15
katrin22 napisał(a):

Kobitki mam problem, Kubu s najprawdopodobniej jest uczulony na białko z mojego mleka, stąd ta sapka, katar i wysypka na piersiach, początkowo myślałam że to potówki, ale potówki znikają po jakims czasie. Wyeliminowałam białko z mojej diety i jest lepiej, katarek przechodzi powoli, już tylko góra dwa razy czyszczę mu nosek.
Problem polega na tym, że mały chce coraz więcej jeść i potrzebuje 1 butli sztucznego dodatkowo, około 60ml, więc kupiłam Bebilon HA i teraz czytam, że ono jest nie dla dzieci uczolonych na białko mleka krowiego <załamka> i co tu zrobić? chyba pojad do lekarza

Moja córka piła Bebilon Pepti - można kupić w aptece, na receptę jest o połowę taniej.
0 0

#4906647 Napisano: 16.12.2011 09:39:02
emilka1705 napisał(a):

katrin22 napisał(a):

Kobitki mam problem, Kubu s najprawdopodobniej jest uczulony na białko z mojego mleka, stąd ta sapka, katar i wysypka na piersiach, początkowo myślałam że to potówki, ale potówki znikają po jakims czasie. Wyeliminowałam białko z mojej diety i jest lepiej, katarek przechodzi powoli, już tylko góra dwa razy czyszczę mu nosek.
Problem polega na tym, że mały chce coraz więcej jeść i potrzebuje 1 butli sztucznego dodatkowo, około 60ml, więc kupiłam Bebilon HA i teraz czytam, że ono jest nie dla dzieci uczolonych na białko mleka krowiego <załamka> i co tu zrobić? chyba pojad do lekarza

Kochana nie pomogę CI z alergią bo się nie znam, ale wydaje mi się, że w naszym mleku jest to samo białko:) za to chciałam Ci doradzić żebyś uważała na początku z bebikiem moja starsza miała po nim straszne zaparcia (też ją nim dokarmiałam). Teraz jak urodziłam Liwię to położna właśnie mówiła, że bebiko często zatwardza i powoduje alergie. Choć pewno to wszystko zależy od dziecka,

ale ze mnie głupek. Piszesz, że kupiłaś BEBILON, a ja Ci o BEBIKU...źle przeczytałąm
emotka
0 0

kalisto1986

#4906699 Napisano: 16.12.2011 10:00:24
katrin22 tez tak mialam jak maly zaczynal wiecej jesc, ale po jakims czasie organizm to wyczuwal i zaczynal wiec produkowac mleka.
Gdybym byla na twoim miejscu wstrzymalabym sie z dokarmianiem i obserwowala malego, ja jestem zdania ( to jest tylko moje zdanie ) , ze lepiej unikac dokarmiania, jesli jest to mozliwe - bo jednak mleko matki - to nie to samo co sztuczne.
Mozesz sprobowac pobudzac laktacje np sciagajac troche mleka i zawsze mozesz to zamrozic.

Tez mialam mase watpliwosci, pamietam poczatki kiedy piersi z malutkiego B wskoczyly na D, a pozniej jak laktacja sie unormowala styklo C i to tez bylo dla mnie szokiem, myslalam, ze stracilam mleko.
0 0

dolly

#4906869 Napisano: 16.12.2011 11:49:55
KAtrin
co do kupki, to jak nie pręży sie i nie płacze, to spokojnie poczekaj
co do białka, to troche ogranicz i obserwuj. Sama nie wybieraj mleka bez konsultacji z lekarzem. Chodzi oczywiscie o to czy ma to byc HA czy Nutri czy inne dla małego alergika. Bebilon moim zdaniem jest dobry- sama podawałam bebilon. Każde mleczko podajesz stopniowo, jeżeli chce jeść a Ty nie masz co dać to spokojnie podaj, z Twojego mleka i tak ściąga wszystko co najlepsze emotka
Co do szczepienia, to nie ma przeciwwskazań przy alergii, więc sie nie martw- może GO troszkę wiecej wysypać po szczepieniu. Natomiast przy katarze, lekarka chciał sie upewnic, czy nic sie więcej nie wykluje, stąd przesunięcie terminu.
Chyba wszystko, co chiałam napisać
0 0

Gość: katrin22

#4906949 Napisano: 17.12.2011 08:35:01
dzięki dziewczyny za rady.
Białka nie jem od 7 dni więc nawet jeśli to alergia to tak szybko nie zejdzie. muszę poczekać. Kurcze, moja lekarka nie widziałą tej wysypki, a ja myślałam, ze to potówki, no może i są potówki a ja panikuję.
A z pokarmem zaobserwowałam, że jak zjem mniej to i jest mniej pokarmu, nie raz jest taki dzień, że człowiek jest zabiegany, zje mniej i potem mam braki, i stąd chciałam dokarmić butlą.
Ten Bebilon HA Kubuś dostawał w szpitalu przez tydzień i nic mu nie było, i dlatego je kupiłam.
A co do wysypki, to też zastanawiam się, czy może oliwka mu nie szkodzi, mam z Penatenu, proszku używam Lovelii.
eh poczekam, zobaczymy co się będzie działo.
0 0

#4906954 Napisano: 17.12.2011 08:43:46
Nie wiem ile w tym prawdy, ale jak urodziłam Emi to w szpitalu mówili, żeby wogóle oliwki nie używać bo zatyka pory i powoduje wysypki. Mojej Małej wysypuje delikatnie buźke jak zjem pomidora. W sumie się nie dziwie bo tyle chemii o tej porze w tym wszystkim.
0 0

Gość: dianek

#4906966 Napisano: 17.12.2011 08:52:58
katrin masz tą oliwkę?
www.e-zikoapteka.pl/product/details/penaten-oliwka-dla-niemowlat-200ml.html

podesłałam siostrze żeby na nią zerknęła (siostra siedzi sporo w chemii kosmetycznej) i mi napisała:
oliwka ma 3 składniki, wszystkie 3 absolutnie nie dla małych dzieci
olej parafinowy - z ropy naftowej, chociaż sam nie wywołuje zazwyczaj alergii to może wzmagać alergeny, dodatkowo zatyka pory i ogranicza dostęp tlenu do skóry przez co mogą się pojawić dodatkowe skłonności do podrażnień a nawet trądzik
Isopropyl Palmitate - więcej szkodzi niż pomaga, zatyka pory, wywołuje trądzik i wysypki, może być powodem występowania trudnych w leczeniu zaskórniaków
perfumy - wywołują alergię i podrażnienia, unikać stosowania u dzieci poniżej 3 roku życia

i siostra mówi, że zamiast oliwek kosmetycznych można spokojnie stosować zwykłą oliwę z oliwek (tak, taką spożywczą) byle by była bez dodatków - lepiej się wchłania, nie zatyka porów no i nie wywołuje alergii, a działanie takie samo, bo chodzi o stworzenie lipidowej warstwy ochronnej na skórze

0 0

#4906985 Napisano: 17.12.2011 09:10:44
Tą dianek mam!!!
Ta wysypka na klatce piersiowej ma takie grudki czerwone jak kaszka manna, a bliżej pach ma krostki z białym płynem w środku
0 0

#4906987 Napisano: 17.12.2011 09:12:48
W takim razie ta oliwka mogła zatkać pory mojemu maluszkowi, który eweidentnie ma wrażliwą skórę.
A my czekamy na becikowe hihi, i kupujemy te otulaczki emotka
0 0

#4906995 Napisano: 17.12.2011 09:22:32
mi pediatra w szpitalu mówił ze dobrze jest gdy doda sie kilka kropel zwykłej oliwy do kapieli. Skórka jest nawilzona, a nie taka bardzo tłusta(oczywiscie dolewa sie oliwy po umyciu włosków malusza:))
0 0

monika1985monik

#4907082 Napisano: 17.12.2011 10:30:06
katrin22 napisał(a):

Tą dianek mam!!!
Ta wysypka na klatce piersiowej ma takie grudki czerwone jak kaszka manna, a bliżej pach ma krostki z białym płynem w środku

Twój mały jest już na tyle duży by ograniczyć oliwkę do maksa tym bardziej że ma wrażliwą skórę
0 0

agusia147

#4907091 Napisano: 17.12.2011 10:35:17
Kurde w nocy myślałam, że zejdę, dwa skurcze w klacie jakby... Gdyby tak w brzuch się zrobiło bym stwierdziła, że rodzę...
0 0

monika1985monik

#4907098 Napisano: 17.12.2011 10:42:58
agusia147 napisał(a):

Kurde w nocy myślałam, że zejdę, dwa skurcze w klacie jakby... Gdyby tak w brzuch się zrobiło bym stwierdziła, że rodzę...

Spokojnie jak zaczniesz rodzić na pewno to poznasz więc nie martw się na zapas emotka
0 0

#4907103 Napisano: 17.12.2011 10:52:55
katrin22 napisał(a):

W takim razie ta oliwka mogła zatkać pory mojemu maluszkowi, który eweidentnie ma wrażliwą skórę.

przy wrażliwych dzieciach im mniej sztuczności tym lepiej
sprawdź czy w ogóle musisz używać jakiejkolwiek oliwki - odstaw i obserwuj skórę Kubusia, może wcale się nie będzie wysuszała:)

dobrym pomysłem jest też to co podrzuca emilka1705 - z tymi kilkoma kroplami oliwy do kąpieli - bo woda wysusza, a oliwa natłuszcza, a kilkoma kroplami do całej wanienki na pewno nie przetłuścisz malucha (mniejsze ryzyko właśnie takich pozatykanych porów etc) emotka

ja właśnie wróciłam z ciuchlandu, który otworzyli zaraz koło mojego bloku - niestety na mnie nic nie było, za to odzież dziecięca na wagę wypas! kupiłam 3 sweterki i kamizelkę wydając całe 8zł emotka kombinezonów akurat fajnych nie było, ale przy najbliższej dostawie znów pójdę poszperać emotka
0 0

benasia

#4907123 Napisano: 17.12.2011 11:14:18
dianek napisał(a):

masza napisał(a):

dianek napisał(a):

agasiam na rotawirusy szczepi się dzieciaki, które wybierają się do żłobka/przedszkola
i raczej jest to szczepionka po 2 roku życia z tego co czytałam

a mi mówili w przychodni, że tylko dzieci do 7 m-ca życia się szczepi na rotawirusy, bo starszy sobie z nim poradzą

hm... mogłam pomylić z pneumokokami emotka

tak jak pisałam wcześniej doktor nie kazał szczepić na rotawirusy bo to bez sensu gdy dzidzia nie jest narażona a szczepionka działa tylko pół roku a koszt jej nie mały...

na pneumokoki szczepi się dzieci albo od pierwszej ich szczepionki i wtedy muszą przyjąć przez cały okres szczepień 4 dawki - ale są już zabezpieczone od małego, albo jak ktoś woli to po 2 roku życia szczepi i wtedy tylko 1 dawka ale przez te 2 lata nie wiadomo czy dziecko nie zachoruje
emotka
My szczepiliśmy zwykłym Infanrixem Mikusia.
0 0

benasia

#4907135 Napisano: 17.12.2011 11:24:38
katrin22 napisał(a):

Katrin a nie lepiej kąpać maluszka w jakiś emolientach? My kąpiemy Mikusia w Balneum -trochę drogi ale na allegro można taniej kupić. Nie ma potrzeby wtedy smarowac maluszka bo skóra jest nawilżona i nie niszczą się naturalne lipidy. Dobry jest też Oilatum Soft -tez używalismy na samym początku.
Oliwki ogólnie sie nie poleca, a pamiętaj im mniej nakładasz na wrażliwą skórkę tym lepiej.
0 0

#4907145 Napisano: 17.12.2011 11:30:41
Balneum to olej sojowy, efekt będzie taki sam jak przy oliwie z oliwek, tylko ta druga znacznie tańsza emotka

natomiast skład Oilatum Soft przeraża...
Paraffinum Liquidum, Isopropyl palmitate, PEG-8 Dilaurate, Cetyl Acetate, PEG-40 Sorbitan Peroleate, Stearyl Acetate, Oleyl Acetate, Acetylated lanolin Alcohol emotka
jak oni w ogóle mogą pisać że to coś jest hipoalergiczne emotka
0 0

benasia

#4907154 Napisano: 17.12.2011 11:40:08
dianek napisał(a):

Balneum to olej sojowy, efekt będzie taki sam jak przy oliwie z oliwek, tylko ta druga znacznie tańsza emotka

natomiast skład Oilatum Soft przeraża...
Paraffinum Liquidum, Isopropyl palmitate, PEG-8 Dilaurate, Cetyl Acetate, PEG-40 Sorbitan Peroleate, Stearyl Acetate, Oleyl Acetate, Acetylated lanolin Alcohol emotka
jak oni w ogóle mogą pisać że to coś jest hipoalergiczne emotka

my mamy teraz do kąpieli Balneum bo jest najlepszy, ale do kremowania buźki używam jeszcze kremu Oilatum Soft - Aqua, Petrolatum, Cetearyl Alkohol, Paraffinum Liquidum, Glycerin, PEG-20 Stearate, PVP, Benzyl Alkohol, Potassium Sorbate, Citric Acid - nie znam się za bardzo ale wiem że ma parafinę która najlepsza też nie jest no i ten alkohol - czy cały ten skład jest bardzo nie zdrowy dla maluszków? przecież polecają by stosować to dla maluszków... emotka
0 0

#4907168 Napisano: 17.12.2011 11:52:12
Ja mam oillan i szamponik i emulsje. Balneum nie używałam, ale miałam próbkę emolium i świetnie natłuszczała. Niestety dużo droższe. Poza tym nie używam nic więcej (chyba, że odrobinę kremiku do pupy jak pojawi się zaczerwienienie.).
0 0