Nasz serwis prowadzony przez Adriana Pionkę wraz naszymi partnerami wymienionymi w Polityce
Prywatności wykorzystuje pliki cookies zapisywane na Twoim urządzeniu i inne technologie do
zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania
ruchu na stronie i w Internecie.
Przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na nasze usprawiedliwione potrzeby, co obejmuje między
innymi konieczność zapewnienia bezpieczeństwa usługi (np. sprawdzenie, czy do Twojego konta nie
loguje się nieuprawniona osoba), dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług i
dopasowania ich do potrzeb i wygody użytkowników (np. personalizowanie treści w usługach) jak
również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług Administratora. Dane te są przetwarzane do
czasu istnienia uzasadnionego interesu lub do czasu złożenia przez Ciebie sprzeciwu wobec
przetwarzania.
Dane osobowe będą przekazywane wyłącznie naszym podwykonawcom, tj. dostawcom usług informatycznych
i/lub partnerom wymienionym w
Polityce
Prywatności.
Przysługuje Ci prawo żądania dostępu do treści danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia oraz
prawo do ograniczenia ich przetwarzania. Ponadto także prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie
bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, prawo do przenoszenia danych oraz prawo do wniesienia
sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Posiadasz prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu
Ochrony Danych Osobowych.
Gość: emilka1705
aneta411
Postów 886
Data rejestracji 15.06.2010
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Moja córka piła Bebilon Pepti - można kupić w aptece, na receptę jest o połowę taniej.
ale ze mnie głupek. Piszesz, że kupiłaś BEBILON, a ja Ci o BEBIKU...źle przeczytałąm
kalisto1986
Postów 7986
Data rejestracji 13.01.2009
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Gdybym byla na twoim miejscu wstrzymalabym sie z dokarmianiem i obserwowala malego, ja jestem zdania ( to jest tylko moje zdanie ) , ze lepiej unikac dokarmiania, jesli jest to mozliwe - bo jednak mleko matki - to nie to samo co sztuczne.
Mozesz sprobowac pobudzac laktacje np sciagajac troche mleka i zawsze mozesz to zamrozic.
Tez mialam mase watpliwosci, pamietam poczatki kiedy piersi z malutkiego B wskoczyly na D, a pozniej jak laktacja sie unormowala styklo C i to tez bylo dla mnie szokiem, myslalam, ze stracilam mleko.
dolly
Postów 8954
Data rejestracji 01.09.2010
Punkty karne 0
Konkursy dodane
co do kupki, to jak nie pręży sie i nie płacze, to spokojnie poczekaj
co do białka, to troche ogranicz i obserwuj. Sama nie wybieraj mleka bez konsultacji z lekarzem. Chodzi oczywiscie o to czy ma to byc HA czy Nutri czy inne dla małego alergika. Bebilon moim zdaniem jest dobry- sama podawałam bebilon. Każde mleczko podajesz stopniowo, jeżeli chce jeść a Ty nie masz co dać to spokojnie podaj, z Twojego mleka i tak ściąga wszystko co najlepsze
Co do szczepienia, to nie ma przeciwwskazań przy alergii, więc sie nie martw- może GO troszkę wiecej wysypać po szczepieniu. Natomiast przy katarze, lekarka chciał sie upewnic, czy nic sie więcej nie wykluje, stąd przesunięcie terminu.
Chyba wszystko, co chiałam napisać
Gość: katrin22
Białka nie jem od 7 dni więc nawet jeśli to alergia to tak szybko nie zejdzie. muszę poczekać. Kurcze, moja lekarka nie widziałą tej wysypki, a ja myślałam, ze to potówki, no może i są potówki a ja panikuję.
A z pokarmem zaobserwowałam, że jak zjem mniej to i jest mniej pokarmu, nie raz jest taki dzień, że człowiek jest zabiegany, zje mniej i potem mam braki, i stąd chciałam dokarmić butlą.
Ten Bebilon HA Kubuś dostawał w szpitalu przez tydzień i nic mu nie było, i dlatego je kupiłam.
A co do wysypki, to też zastanawiam się, czy może oliwka mu nie szkodzi, mam z Penatenu, proszku używam Lovelii.
eh poczekam, zobaczymy co się będzie działo.
Gość: dianek
www.e-zikoapteka.pl/product/details/penaten-oliwka-dla-niemowlat-200ml.html
podesłałam siostrze żeby na nią zerknęła (siostra siedzi sporo w chemii kosmetycznej) i mi napisała:
oliwka ma 3 składniki, wszystkie 3 absolutnie nie dla małych dzieci
olej parafinowy - z ropy naftowej, chociaż sam nie wywołuje zazwyczaj alergii to może wzmagać alergeny, dodatkowo zatyka pory i ogranicza dostęp tlenu do skóry przez co mogą się pojawić dodatkowe skłonności do podrażnień a nawet trądzik
Isopropyl Palmitate - więcej szkodzi niż pomaga, zatyka pory, wywołuje trądzik i wysypki, może być powodem występowania trudnych w leczeniu zaskórniaków
perfumy - wywołują alergię i podrażnienia, unikać stosowania u dzieci poniżej 3 roku życia
i siostra mówi, że zamiast oliwek kosmetycznych można spokojnie stosować zwykłą oliwę z oliwek (tak, taką spożywczą) byle by była bez dodatków - lepiej się wchłania, nie zatyka porów no i nie wywołuje alergii, a działanie takie samo, bo chodzi o stworzenie lipidowej warstwy ochronnej na skórze
Ta wysypka na klatce piersiowej ma takie grudki czerwone jak kaszka manna, a bliżej pach ma krostki z białym płynem w środku
A my czekamy na becikowe hihi, i kupujemy te otulaczki
monika1985monik
Postów 1415
Data rejestracji 08.04.2010
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Twój mały jest już na tyle duży by ograniczyć oliwkę do maksa tym bardziej że ma wrażliwą skórę
agusia147
Postów 4520
Data rejestracji 01.11.2010
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Zrobię zakupy w: Top Market, Rossman, Tesco, Real, Auchan, Carrefour, Lidl, Biedronka, Żabka
monika1985monik
Postów 1415
Data rejestracji 08.04.2010
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Spokojnie jak zaczniesz rodzić na pewno to poznasz więc nie martw się na zapas
przy wrażliwych dzieciach im mniej sztuczności tym lepiej
sprawdź czy w ogóle musisz używać jakiejkolwiek oliwki - odstaw i obserwuj skórę Kubusia, może wcale się nie będzie wysuszała:)
dobrym pomysłem jest też to co podrzuca emilka1705 - z tymi kilkoma kroplami oliwy do kąpieli - bo woda wysusza, a oliwa natłuszcza, a kilkoma kroplami do całej wanienki na pewno nie przetłuścisz malucha (mniejsze ryzyko właśnie takich pozatykanych porów etc)
ja właśnie wróciłam z ciuchlandu, który otworzyli zaraz koło mojego bloku - niestety na mnie nic nie było, za to odzież dziecięca na wagę wypas! kupiłam 3 sweterki i kamizelkę wydając całe 8zł
benasia
Postów 9176
Data rejestracji 08.11.2010
Punkty karne 0
Konkursy dodane
tak jak pisałam wcześniej doktor nie kazał szczepić na rotawirusy bo to bez sensu gdy dzidzia nie jest narażona a szczepionka działa tylko pół roku a koszt jej nie mały...
na pneumokoki szczepi się dzieci albo od pierwszej ich szczepionki i wtedy muszą przyjąć przez cały okres szczepień 4 dawki - ale są już zabezpieczone od małego, albo jak ktoś woli to po 2 roku życia szczepi i wtedy tylko 1 dawka ale przez te 2 lata nie wiadomo czy dziecko nie zachoruje
My szczepiliśmy zwykłym Infanrixem Mikusia.
Zrobię zakupy na konkursy w: ABC, Tesco HM, Intermarche, Kaufland, Polomarket, Dino, Eko, Biedronka i innych - pw
benasia
Postów 9176
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Katrin a nie lepiej kąpać maluszka w jakiś emolientach? My kąpiemy Mikusia w Balneum -trochę drogi ale na allegro można taniej kupić. Nie ma potrzeby wtedy smarowac maluszka bo skóra jest nawilżona i nie niszczą się naturalne lipidy. Dobry jest też Oilatum Soft -tez używalismy na samym początku.
Oliwki ogólnie sie nie poleca, a pamiętaj im mniej nakładasz na wrażliwą skórkę tym lepiej.
natomiast skład Oilatum Soft przeraża...
Paraffinum Liquidum, Isopropyl palmitate, PEG-8 Dilaurate, Cetyl Acetate, PEG-40 Sorbitan Peroleate, Stearyl Acetate, Oleyl Acetate, Acetylated lanolin Alcohol
jak oni w ogóle mogą pisać że to coś jest hipoalergiczne
benasia
Postów 9176
Punkty karne 0
Konkursy dodane
my mamy teraz do kąpieli Balneum bo jest najlepszy, ale do kremowania buźki używam jeszcze kremu Oilatum Soft - Aqua, Petrolatum, Cetearyl Alkohol, Paraffinum Liquidum, Glycerin, PEG-20 Stearate, PVP, Benzyl Alkohol, Potassium Sorbate, Citric Acid - nie znam się za bardzo ale wiem że ma parafinę która najlepsza też nie jest no i ten alkohol - czy cały ten skład jest bardzo nie zdrowy dla maluszków? przecież polecają by stosować to dla maluszków...