Konkursowiczki w ciąży

Gość: aneta411

#4906633 Napisano: 16.12.2011 09:35:15
katrin22 napisał(a):

Kobitki mam problem, Kubu s najprawdopodobniej jest uczulony na białko z mojego mleka, stąd ta sapka, katar i wysypka na piersiach, początkowo myślałam że to potówki, ale potówki znikają po jakims czasie. Wyeliminowałam białko z mojej diety i jest lepiej, katarek przechodzi powoli, już tylko góra dwa razy czyszczę mu nosek.
Problem polega na tym, że mały chce coraz więcej jeść i potrzebuje 1 butli sztucznego dodatkowo, około 60ml, więc kupiłam Bebilon HA i teraz czytam, że ono jest nie dla dzieci uczolonych na białko mleka krowiego <załamka> i co tu zrobić? chyba pojad do lekarza

Moja córka piła Bebilon Pepti - można kupić w aptece, na receptę jest o połowę taniej.
0 0

Gość: emilka1705

#4906647 Napisano: 16.12.2011 09:39:02
emilka1705 napisał(a):

katrin22 napisał(a):

Kobitki mam problem, Kubu s najprawdopodobniej jest uczulony na białko z mojego mleka, stąd ta sapka, katar i wysypka na piersiach, początkowo myślałam że to potówki, ale potówki znikają po jakims czasie. Wyeliminowałam białko z mojej diety i jest lepiej, katarek przechodzi powoli, już tylko góra dwa razy czyszczę mu nosek.
Problem polega na tym, że mały chce coraz więcej jeść i potrzebuje 1 butli sztucznego dodatkowo, około 60ml, więc kupiłam Bebilon HA i teraz czytam, że ono jest nie dla dzieci uczolonych na białko mleka krowiego <załamka> i co tu zrobić? chyba pojad do lekarza

Kochana nie pomogę CI z alergią bo się nie znam, ale wydaje mi się, że w naszym mleku jest to samo białko:) za to chciałam Ci doradzić żebyś uważała na początku z bebikiem moja starsza miała po nim straszne zaparcia (też ją nim dokarmiałam). Teraz jak urodziłam Liwię to położna właśnie mówiła, że bebiko często zatwardza i powoduje alergie. Choć pewno to wszystko zależy od dziecka,

ale ze mnie głupek. Piszesz, że kupiłaś BEBILON, a ja Ci o BEBIKU...źle przeczytałąm
emotka
0 0

Gość: kalisto1986

#4906699 Napisano: 16.12.2011 10:00:24
katrin22 tez tak mialam jak maly zaczynal wiecej jesc, ale po jakims czasie organizm to wyczuwal i zaczynal wiec produkowac mleka.
Gdybym byla na twoim miejscu wstrzymalabym sie z dokarmianiem i obserwowala malego, ja jestem zdania ( to jest tylko moje zdanie ) , ze lepiej unikac dokarmiania, jesli jest to mozliwe - bo jednak mleko matki - to nie to samo co sztuczne.
Mozesz sprobowac pobudzac laktacje np sciagajac troche mleka i zawsze mozesz to zamrozic.

Tez mialam mase watpliwosci, pamietam poczatki kiedy piersi z malutkiego B wskoczyly na D, a pozniej jak laktacja sie unormowala styklo C i to tez bylo dla mnie szokiem, myslalam, ze stracilam mleko.
0 0

Gość: dolly

#4906869 Napisano: 16.12.2011 11:49:55
KAtrin
co do kupki, to jak nie pręży sie i nie płacze, to spokojnie poczekaj
co do białka, to troche ogranicz i obserwuj. Sama nie wybieraj mleka bez konsultacji z lekarzem. Chodzi oczywiscie o to czy ma to byc HA czy Nutri czy inne dla małego alergika. Bebilon moim zdaniem jest dobry- sama podawałam bebilon. Każde mleczko podajesz stopniowo, jeżeli chce jeść a Ty nie masz co dać to spokojnie podaj, z Twojego mleka i tak ściąga wszystko co najlepsze emotka
Co do szczepienia, to nie ma przeciwwskazań przy alergii, więc sie nie martw- może GO troszkę wiecej wysypać po szczepieniu. Natomiast przy katarze, lekarka chciał sie upewnic, czy nic sie więcej nie wykluje, stąd przesunięcie terminu.
Chyba wszystko, co chiałam napisać
0 0

Gość: katrin22

#4906949 Napisano: 17.12.2011 08:35:01
dzięki dziewczyny za rady.
Białka nie jem od 7 dni więc nawet jeśli to alergia to tak szybko nie zejdzie. muszę poczekać. Kurcze, moja lekarka nie widziałą tej wysypki, a ja myślałam, ze to potówki, no może i są potówki a ja panikuję.
A z pokarmem zaobserwowałam, że jak zjem mniej to i jest mniej pokarmu, nie raz jest taki dzień, że człowiek jest zabiegany, zje mniej i potem mam braki, i stąd chciałam dokarmić butlą.
Ten Bebilon HA Kubuś dostawał w szpitalu przez tydzień i nic mu nie było, i dlatego je kupiłam.
A co do wysypki, to też zastanawiam się, czy może oliwka mu nie szkodzi, mam z Penatenu, proszku używam Lovelii.
eh poczekam, zobaczymy co się będzie działo.
0 0

#4906954 Napisano: 17.12.2011 08:43:46
Nie wiem ile w tym prawdy, ale jak urodziłam Emi to w szpitalu mówili, żeby wogóle oliwki nie używać bo zatyka pory i powoduje wysypki. Mojej Małej wysypuje delikatnie buźke jak zjem pomidora. W sumie się nie dziwie bo tyle chemii o tej porze w tym wszystkim.
0 0

Gość: dianek

#4906966 Napisano: 17.12.2011 08:52:58
katrin masz tą oliwkę?
www.e-zikoapteka.pl/product/details/penaten-oliwka-dla-niemowlat-200ml.html

podesłałam siostrze żeby na nią zerknęła (siostra siedzi sporo w chemii kosmetycznej) i mi napisała:
oliwka ma 3 składniki, wszystkie 3 absolutnie nie dla małych dzieci
olej parafinowy - z ropy naftowej, chociaż sam nie wywołuje zazwyczaj alergii to może wzmagać alergeny, dodatkowo zatyka pory i ogranicza dostęp tlenu do skóry przez co mogą się pojawić dodatkowe skłonności do podrażnień a nawet trądzik
Isopropyl Palmitate - więcej szkodzi niż pomaga, zatyka pory, wywołuje trądzik i wysypki, może być powodem występowania trudnych w leczeniu zaskórniaków
perfumy - wywołują alergię i podrażnienia, unikać stosowania u dzieci poniżej 3 roku życia

i siostra mówi, że zamiast oliwek kosmetycznych można spokojnie stosować zwykłą oliwę z oliwek (tak, taką spożywczą) byle by była bez dodatków - lepiej się wchłania, nie zatyka porów no i nie wywołuje alergii, a działanie takie samo, bo chodzi o stworzenie lipidowej warstwy ochronnej na skórze

0 0

#4906985 Napisano: 17.12.2011 09:10:44
Tą dianek mam!!!
Ta wysypka na klatce piersiowej ma takie grudki czerwone jak kaszka manna, a bliżej pach ma krostki z białym płynem w środku
0 0

#4906987 Napisano: 17.12.2011 09:12:48
W takim razie ta oliwka mogła zatkać pory mojemu maluszkowi, który eweidentnie ma wrażliwą skórę.
A my czekamy na becikowe hihi, i kupujemy te otulaczki emotka
0 0

#4906995 Napisano: 17.12.2011 09:22:32
mi pediatra w szpitalu mówił ze dobrze jest gdy doda sie kilka kropel zwykłej oliwy do kapieli. Skórka jest nawilzona, a nie taka bardzo tłusta(oczywiscie dolewa sie oliwy po umyciu włosków malusza:))
0 0

monika1985monik

#4907082 Napisano: 17.12.2011 10:30:06
katrin22 napisał(a):

Tą dianek mam!!!
Ta wysypka na klatce piersiowej ma takie grudki czerwone jak kaszka manna, a bliżej pach ma krostki z białym płynem w środku

Twój mały jest już na tyle duży by ograniczyć oliwkę do maksa tym bardziej że ma wrażliwą skórę
0 0

Gość: agusia147

#4907091 Napisano: 17.12.2011 10:35:17
Kurde w nocy myślałam, że zejdę, dwa skurcze w klacie jakby... Gdyby tak w brzuch się zrobiło bym stwierdziła, że rodzę...
0 0

monika1985monik

#4907098 Napisano: 17.12.2011 10:42:58
agusia147 napisał(a):

Kurde w nocy myślałam, że zejdę, dwa skurcze w klacie jakby... Gdyby tak w brzuch się zrobiło bym stwierdziła, że rodzę...

Spokojnie jak zaczniesz rodzić na pewno to poznasz więc nie martw się na zapas emotka
0 0

#4907103 Napisano: 17.12.2011 10:52:55
katrin22 napisał(a):

W takim razie ta oliwka mogła zatkać pory mojemu maluszkowi, który eweidentnie ma wrażliwą skórę.

przy wrażliwych dzieciach im mniej sztuczności tym lepiej
sprawdź czy w ogóle musisz używać jakiejkolwiek oliwki - odstaw i obserwuj skórę Kubusia, może wcale się nie będzie wysuszała:)

dobrym pomysłem jest też to co podrzuca emilka1705 - z tymi kilkoma kroplami oliwy do kąpieli - bo woda wysusza, a oliwa natłuszcza, a kilkoma kroplami do całej wanienki na pewno nie przetłuścisz malucha (mniejsze ryzyko właśnie takich pozatykanych porów etc) emotka

ja właśnie wróciłam z ciuchlandu, który otworzyli zaraz koło mojego bloku - niestety na mnie nic nie było, za to odzież dziecięca na wagę wypas! kupiłam 3 sweterki i kamizelkę wydając całe 8zł emotka kombinezonów akurat fajnych nie było, ale przy najbliższej dostawie znów pójdę poszperać emotka
0 0

benasia

#4907123 Napisano: 17.12.2011 11:14:18
dianek napisał(a):

masza napisał(a):

dianek napisał(a):

agasiam na rotawirusy szczepi się dzieciaki, które wybierają się do żłobka/przedszkola
i raczej jest to szczepionka po 2 roku życia z tego co czytałam

a mi mówili w przychodni, że tylko dzieci do 7 m-ca życia się szczepi na rotawirusy, bo starszy sobie z nim poradzą

hm... mogłam pomylić z pneumokokami emotka

tak jak pisałam wcześniej doktor nie kazał szczepić na rotawirusy bo to bez sensu gdy dzidzia nie jest narażona a szczepionka działa tylko pół roku a koszt jej nie mały...

na pneumokoki szczepi się dzieci albo od pierwszej ich szczepionki i wtedy muszą przyjąć przez cały okres szczepień 4 dawki - ale są już zabezpieczone od małego, albo jak ktoś woli to po 2 roku życia szczepi i wtedy tylko 1 dawka ale przez te 2 lata nie wiadomo czy dziecko nie zachoruje
emotka
My szczepiliśmy zwykłym Infanrixem Mikusia.
0 0

benasia

#4907135 Napisano: 17.12.2011 11:24:38
katrin22 napisał(a):

Katrin a nie lepiej kąpać maluszka w jakiś emolientach? My kąpiemy Mikusia w Balneum -trochę drogi ale na allegro można taniej kupić. Nie ma potrzeby wtedy smarowac maluszka bo skóra jest nawilżona i nie niszczą się naturalne lipidy. Dobry jest też Oilatum Soft -tez używalismy na samym początku.
Oliwki ogólnie sie nie poleca, a pamiętaj im mniej nakładasz na wrażliwą skórkę tym lepiej.
0 0

#4907145 Napisano: 17.12.2011 11:30:41
Balneum to olej sojowy, efekt będzie taki sam jak przy oliwie z oliwek, tylko ta druga znacznie tańsza emotka

natomiast skład Oilatum Soft przeraża...
Paraffinum Liquidum, Isopropyl palmitate, PEG-8 Dilaurate, Cetyl Acetate, PEG-40 Sorbitan Peroleate, Stearyl Acetate, Oleyl Acetate, Acetylated lanolin Alcohol emotka
jak oni w ogóle mogą pisać że to coś jest hipoalergiczne emotka
0 0

benasia

#4907154 Napisano: 17.12.2011 11:40:08
dianek napisał(a):

Balneum to olej sojowy, efekt będzie taki sam jak przy oliwie z oliwek, tylko ta druga znacznie tańsza emotka

natomiast skład Oilatum Soft przeraża...
Paraffinum Liquidum, Isopropyl palmitate, PEG-8 Dilaurate, Cetyl Acetate, PEG-40 Sorbitan Peroleate, Stearyl Acetate, Oleyl Acetate, Acetylated lanolin Alcohol emotka
jak oni w ogóle mogą pisać że to coś jest hipoalergiczne emotka

my mamy teraz do kąpieli Balneum bo jest najlepszy, ale do kremowania buźki używam jeszcze kremu Oilatum Soft - Aqua, Petrolatum, Cetearyl Alkohol, Paraffinum Liquidum, Glycerin, PEG-20 Stearate, PVP, Benzyl Alkohol, Potassium Sorbate, Citric Acid - nie znam się za bardzo ale wiem że ma parafinę która najlepsza też nie jest no i ten alkohol - czy cały ten skład jest bardzo nie zdrowy dla maluszków? przecież polecają by stosować to dla maluszków... emotka
0 0

#4907168 Napisano: 17.12.2011 11:52:12
Ja mam oillan i szamponik i emulsje. Balneum nie używałam, ale miałam próbkę emolium i świetnie natłuszczała. Niestety dużo droższe. Poza tym nie używam nic więcej (chyba, że odrobinę kremiku do pupy jak pojawi się zaczerwienienie.).
0 0

#4907180 Napisano: 17.12.2011 11:57:39
ja też się średnio znam, ale siostra mi tu podpowiada by zdecydowanie unikać produktów ropopochodnych (czyli właśnie wszystkie oleje parafinowe - Paraffinum Liquidum itp.), absolutnie nie używać niczego z alkoholami (obojętne czy to alkohole tłuszczowe, które są zagęszczaczami, jak np. alkohol cetearylowy czy rozpuszczalnikami jak alkoholol benzylowy), bo sobie wyhodujemy alergika

Siostra mówi, że ten krem którego skład podałaś to jakaś paranoja, zawiera Sorbinian potasu (Potassium Sorbate) to jest konserwant, który dodaje się między innymi do papierosów, jest silnym alergenem, podrażnia skórę oraz drogi oddechowe jeśli znajdzie się w ich pobliżu. Bardzo ją zaskoczyło, że jest w jakimkolwiek produkcie dla dzieci, bo jest potwierdzone i dużo się mówi o tym, że może wywoływać ataki astmy (lub przyczynić się do rozwoju tej choroby), a u dzieci może wywoływać problemu behawioralne i emocjonalne, lekarze pracujący z dziećmi niepełnosprawnymi oraz z ADHD czy autyzmem informują rodziców między innymi o tej substancji jako niebezpieczna (rodzice dostają listę rzeczy których mają unikać i tam jest między innymi sorbinian potasu, czy benzoesan sodu)

ja zgłupiałam - wydawało mi się że Oilatum Soft jest całkiem dobrym krem, szczególnie że tani nie jest...
0 0