Konkursowiczki w ciąży

Gość: dianek

#4907180 Napisano: 17.12.2011 11:57:39
ja też się średnio znam, ale siostra mi tu podpowiada by zdecydowanie unikać produktów ropopochodnych (czyli właśnie wszystkie oleje parafinowe - Paraffinum Liquidum itp.), absolutnie nie używać niczego z alkoholami (obojętne czy to alkohole tłuszczowe, które są zagęszczaczami, jak np. alkohol cetearylowy czy rozpuszczalnikami jak alkoholol benzylowy), bo sobie wyhodujemy alergika

Siostra mówi, że ten krem którego skład podałaś to jakaś paranoja, zawiera Sorbinian potasu (Potassium Sorbate) to jest konserwant, który dodaje się między innymi do papierosów, jest silnym alergenem, podrażnia skórę oraz drogi oddechowe jeśli znajdzie się w ich pobliżu. Bardzo ją zaskoczyło, że jest w jakimkolwiek produkcie dla dzieci, bo jest potwierdzone i dużo się mówi o tym, że może wywoływać ataki astmy (lub przyczynić się do rozwoju tej choroby), a u dzieci może wywoływać problemu behawioralne i emocjonalne, lekarze pracujący z dziećmi niepełnosprawnymi oraz z ADHD czy autyzmem informują rodziców między innymi o tej substancji jako niebezpieczna (rodzice dostają listę rzeczy których mają unikać i tam jest między innymi sorbinian potasu, czy benzoesan sodu)

ja zgłupiałam - wydawało mi się że Oilatum Soft jest całkiem dobrym krem, szczególnie że tani nie jest...
0 0

benasia

#4907254 Napisano: 17.12.2011 01:09:12
dianek napisał(a):

ja też się średnio znam, ale siostra mi tu podpowiada by zdecydowanie unikać produktów ropopochodnych (czyli właśnie wszystkie oleje parafinowe - Paraffinum Liquidum itp.), absolutnie nie używać niczego z alkoholami (obojętne czy to alkohole tłuszczowe, które są zagęszczaczami, jak np. alkohol cetearylowy czy rozpuszczalnikami jak alkoholol benzylowy), bo sobie wyhodujemy alergika

Siostra mówi, że ten krem którego skład podałaś to jakaś paranoja, zawiera Sorbinian potasu (Potassium Sorbate) to jest konserwant, który dodaje się między innymi do papierosów, jest silnym alergenem, podrażnia skórę oraz drogi oddechowe jeśli znajdzie się w ich pobliżu. Bardzo ją zaskoczyło, że jest w jakimkolwiek produkcie dla dzieci, bo jest potwierdzone i dużo się mówi o tym, że może wywoływać ataki astmy (lub przyczynić się do rozwoju tej choroby), a u dzieci może wywoływać problemu behawioralne i emocjonalne, lekarze pracujący z dziećmi niepełnosprawnymi oraz z ADHD czy autyzmem informują rodziców między innymi o tej substancji jako niebezpieczna (rodzice dostają listę rzeczy których mają unikać i tam jest między innymi sorbinian potasu, czy benzoesan sodu)

ja zgłupiałam - wydawało mi się że Oilatum Soft jest całkiem dobrym krem, szczególnie że tani nie jest...

no właśnie a przecież to jest jeden z polecanych emolientów... emotka
Ja go używam od urodzenia Mikusia do kremowania buźki... I bez sensu że pozwalają aby maluszki używały takich rzeczy i to od urodzenia skoro są szkodliwe a jestem pewna że większość rodziców jest zielona czytając skład tak jak ja i skoro coś polecają wszyscy to i rodzice kupują...
0 0

kalisto1986

#4907269 Napisano: 17.12.2011 01:31:48
ja tez polecam Balneum, my uzywamy do dzisiaj balsamu, bo maly ma bardzo wrazliwa skore ( do dzisiaj musze uzywac dla niego do mycia zelu dla maluszkow). Balsam starcza na bardzo dlugo i jest na tyle dobry, ze wyleczyl nam alergie, na ktora masci od alergologa nie pomagaly.
Ze wszystkich emolientow ktore wyprobowalismy, ten jest zdecydowanie dla nas najlepszy i najbardziej ekonomiczny.
Jesli nie ma dziecko alergii mozna tez smarowac balsamem nivea - tez go uzywalam jak syn byl maly
0 0

benasia

#4907296 Napisano: 17.12.2011 01:49:28
Mikołaj nie ma alergi ale wolę używać czegoś co jest dobre i nie zepsuje mu skóry. Tak jak pisalam po kąpaniu w Balneum nie ma potrzeby niczym małego smarować -jedynie pudruję wtedy pupkę pudrem nivea baby -naprawdę super puderek, a tak to smarowałam jeszcze buźkę tym oilatum soft - więcej kosmetyków nie używaliśmy bo nie ma takiej potrzeby i skórka piękna i zdrowa na całym ciałku emotka
0 0

benasia

#4907313 Napisano: 17.12.2011 01:59:44
sprawdzałam skład kremu z balneum bo mam próbkę i tam też jest alkohol czy parafina... emotka
Aqua, Petrolatum, Paraffinum Liquidum, Glyceryl Stearate SE, Lanolin, Citric Acid, Cetearyl Alkohol, Sodium Hydroxide, Sodium Cetearyl Sulfate, Carbomer, Methylparaben, Propylparaben
czyli tak naprawdę w każdym chyba kremie coś jest i nie jest się w stanie uniknąć tego w dzisiejszych czasach...
A poza tym zastanawia mnie czy gdyby faktycznie wyeliminować calkowicie wszystko co szkodliwe to czy wtedy dziecko nie byłoby zbyt wrażliwe i skłonne do alergi.
0 0

beniaminowa

#4907329 Napisano: 17.12.2011 02:11:37
Mój ma AZS i mi lekarz przepisał parafinę do smarowania zmian skórnych... Słyszałam że parafina może zawierać pochodne ropy naftowej. Jak to usłyszałam wpadłam w panikę. Przekopałam internet i przeczytałam co tylko mi wpadło w ręce na ten temat. I z tego co wiem ta parafina którą się kupuje w aptece jest bezpieczna. Niebezpieczna jest ta używana do zabiegów kosmetycznych i te zabiegi wykonuje się max 2 razy w roku... Paraffinum Liquidum nie wiem co to jest ale parafiny zwykłej nie musimy się bać emotka
0 0

efelinkaaa

#4907371 Napisano: 17.12.2011 02:41:09
kalisto1986 napisał(a):

ja tez polecam Balneum, my uzywamy do dzisiaj balsamu, bo maly ma bardzo wrazliwa skore ( do dzisiaj musze uzywac dla niego do mycia zelu dla maluszkow). Balsam starcza na bardzo dlugo i jest na tyle dobry, ze wyleczyl nam alergie, na ktora masci od alergologa nie pomagaly.
Ze wszystkich emolientow ktore wyprobowalismy, ten jest zdecydowanie dla nas najlepszy i najbardziej ekonomiczny.
Jesli nie ma dziecko alergii mozna tez smarowac balsamem nivea - tez go uzywalam jak syn byl maly

ja też polecam balneum i emolium jeszcze, bardzo polecam też serię Babydream z Rossmanna. Super tania i naszego alergika nie uczulała emotka No jeszcze Hipp mieliśmy - też jest ok.

i znalazłam cudo na zimę, którego używamy od początku aż do teraz, bo jest bardzo wygodny. Zmieści się w kieszeń, dobrze nawilża, chroni i można go użyć w każdej chwili bez zdejmowania rękawiczek emotka
Mustela Hydra Stick emotka

ps. Nasz Synek miał AZS, dostawał Bebilon pepti do picia, a buzię smarowałam chyba wszystkimi cudami z apteki... pomógł tylko jeden krem na receptę, kilka dni smarowałam i do tej pory nic nie ma emotka
0 0

Gość: dianek

#4907375 Napisano: 17.12.2011 02:43:03
Paraffinum Liquidum to olej parafinowy

no ja właśnie nie wiem jak jest z tą parafiną, lekarze starszej generacji ją polecają, natomiast ci młodzi zdecydowanie odradzają emotka

benasia ciężka sprawa z tymi kremami... tylko ja się właśnie zastanawiam - czy w ogóle jest potrzeba kremowania twarzy takiego malucha? ma wysuszoną?
pomijam kremy na mróz, które są konieczne, ale je się stosuje raz na jakiś czas, a nie co dziennie

z alergiami z tego co wiem, to jest tak, że pojawiają się jeśli dziecko dostaje gamę różnych alergenów jeszcze podsycaną substancjami wzmagającymi ich działanie
jeśli alergeny podawane byłyby pojedynczo, to alergia się nie pojawi, bo organizm nauczy się że to nic złego, natomiast jeśli dostanie wszystko pomieszane - to organizm przyjmie to jako intruza

zapytałam siostry czy zna w ogóle jakieś kosmetyki dla dzieci, które nie mają takiego zbitku niezbyt zdrowych substancji

mówi że kojarzy tylko: Balm Balm, Weleda,Urtekram (ale nie wszystkie produkty), KTC (olejki), Lavera,
więcej nie pamięta, musiałaby poszperać
0 0

Gość: katrin22

#4907402 Napisano: 17.12.2011 03:00:51
To jakaś paranoja,wszędzie chemia, nam nie zaszkodzi, ale takiego maluszka już faszerować. U mnie w szpitalu smarowali olejem parafinowym emotka i mówili, że to najbezpiecziejsze emotka
Ja smarowałam oliwką kubusia nei codziennie, bo codziennie nie kąpię go, tylko pupkę myłam, może i przez to teraz ma te niby potówki...ale ten katarek miał i ma teraz mniejszy dlatego unikałam kąpieli.
0 0

agusia147

#4907423 Napisano: 17.12.2011 03:28:39
katrin22 napisał(a):

To jakaś paranoja,wszędzie chemia, nam nie zaszkodzi, ale takiego maluszka już faszerować. U mnie w szpitalu smarowali olejem parafinowym emotka i mówili, że to najbezpiecziejsze emotka
Ja smarowałam oliwką kubusia nei codziennie, bo codziennie nie kąpię go, tylko pupkę myłam, może i przez to teraz ma te niby potówki...ale ten katarek miał i ma teraz mniejszy dlatego unikałam kąpieli.

Całego smarowałaś oliwką? emotka
0 0

karkocka

#4907440 Napisano: 17.12.2011 03:42:13
Synek jak się urodził już w szpitalu dostał uczulenia i szybko wyleczyliśmy go kąpiąc w krochmalu z mąki ziemniaczanej. Nawet teraz, gdy już jest większy i niedawno dostał uczulenia najprawdopodobniej od płynu do płukania kąpiel w krochmalu działa cuda!
0 0

#4907483 Napisano: 17.12.2011 04:02:28
agusia147 napisał(a):

katrin22 napisał(a):

oprócz twarzy i głowki to całęgo, bo miał łuszczącą się skórkę
0 0

#4907485 Napisano: 17.12.2011 04:03:20
karkocka napisał(a):

Synek jak się urodził już w szpitalu dostał uczulenia i szybko wyleczyliśmy go kąpiąc w krochmalu z mąki ziemniaczanej. Nawet teraz, gdy już jest większy i niedawno dostał uczulenia najprawdopodobniej od płynu do płukania kąpiel w krochmalu działa cuda!

Właśnie dziś mam zamiar wypróbować kąpieli w kisielu emotka
0 0

agusia147

#4907556 Napisano: 17.12.2011 04:57:28
katrin22 napisał(a):

agusia147 napisał(a):

katrin22 napisał(a):

oprócz twarzy i głowki to całęgo, bo miał łuszczącą się skórkę

Moja matka by się za głowę złapała, że jak można całe dziecko wysmarować emotka Skórka czasem musi się złuszczyć przecież, tobie też zapewne czasem gdzieś się skóra łuszczy a nie smarujesz się olejem emotka Moja mama nas smarowała oliwką w miejscach co się najbardziej pocą/obcierają, czyli pachwiny i paszki.
0 0

kalisto1986

#4907580 Napisano: 17.12.2011 05:16:05
efelinkaaa wlasnie poczytalam o Hydra-Stick Mustela bebe i musze poszukac tego u nas, z tego co czytam genialne. Maly ma teraz usteczka tak wysuszone, ze az popekane, jak bierze do szkoly zwykl pomadke ochronna to zaraz ma polamana, bo cienka, trzyma w kieszonce gdzie cieple i sie lamie, moze to bedzie lepsze i od rau do buzki.

agusia ja smarowalam malego przez pierwszy chyba nie caly miesiac moze 2 tygodnie calego oliwka, lacznie z glowka, nawet polozna tak zalecala, zwlaszcza, ze on juz urodzil sie z szorstka skora, pozniej przerzucilam sie na lekki balsamik.

Moj ma podejrzenia AZS, ale lekarze tylko mowili, z podejrzewali nie bylo twierdzenia, teraz mam wzgledny spokoj, nie liczac ze ostatnia wysypalo cos mu raczki i nogi, ale to i tak nic w porownaniu z tym co nie raz mial.
Najsmieszniejsze, ze teraz w wakacje, wszystko mu zeszlo migiem na wczasach, nie wiem cy to zmiana klimatu, wody itp ale mial pierwszy raz taka fajna skore, a jednak kapal sie w bardzo slonej wodzie, w chlorowanym basenie itp
0 0

#4907803 Napisano: 17.12.2011 07:56:46
agusia mi też położna radziłą całego oliwkować, a miał bardzo suchą skórkę.
0 0

karkocka

#4907808 Napisano: 17.12.2011 07:58:54
dla synka lekarka cały czas przepisywała wazeline na recepte robioną w aptece, tanio wychodziła i naprawdę była super emotka
0 0

#4907822 Napisano: 17.12.2011 08:04:01
karkocka przerzucam się na krochmal na razie, i zobaczymy czy te wypryski znikną.
A jaka to była wazelina, jakaś specjalna dla dzieci?
0 0

agusia147

#4907948 Napisano: 17.12.2011 09:27:08
katrin22 napisał(a):

karkocka przerzucam się na krochmal na razie, i zobaczymy czy te wypryski znikną.
A jaka to była wazelina, jakaś specjalna dla dzieci?

Napisała, że na receptę ROBIONA emotka Więc składniki pewnie były dostosowane dla dzieci, albo przynajmniej w odpowiednich dawkach.
0 0

efelinkaaa

#4908239 Napisano: 18.12.2011 08:42:44
karkocka napisał(a):

dla synka lekarka cały czas przepisywała wazeline na recepte robioną w aptece, tanio wychodziła i naprawdę była super emotka

moja też robiłą mi maść witaminową, taką na wazelinie (wit A, wit E i wazelina i coś tam jeszcze, dla zainteresowanych mogę podać składniki z książeczki) rewelacja emotka całe 5zł kosztuje na receptę emotka

kalisto spróbuj, nam jedna pomadka starcza na dwa lata (zazwyczaj kupuję taką z długim okresem ważności) emotka najbardziej odpowiada mi to, że jest praktyczna i wygodna (wsadzam do kieszeni, torebki) i buzia się po tym nie błyszczy, nie klei. Na prawdę fajna rzecz emotka
0 0