Konkursowiczki w ciąży

Gość: grusia

#4947978 Napisano: 11.01.2012 11:45:26
Endzi byla w takiej samej sytuacji, nawet tydzien ten sam. U mnie nie obyło sie bez zakładania pessara i brania leków na podtrzymanie ale urodzilam o terminie sliczna i zdrową corke. Pessar zdjeto w 38 tygodniu.Bedzie dobrze tylko musisz lezec.
0 0

monika1985monik

#4948030 Napisano: 11.01.2012 12:17:16
My także po wizycie ale Pani doktor powiedziała że za mało przybieram na wadzę emotka dostałam też skierowanie na glukozę bleeeeee i dopiero w domu zauważyłam że mam zaznaczone 75g po 1 i 2 h emotka wie któraś może dlaczego tak w 1 ciąży miałam z 50g i po 1 godzinie
0 0

Gość: quaqua

#4948049 Napisano: 11.01.2012 12:28:05
monika1985monik napisał(a):

My także po wizycie ale Pani doktor powiedziała że za mało przybieram na wadzę emotka dostałam też skierowanie na glukozę bleeeeee i dopiero w domu zauważyłam że mam zaznaczone 75g po 1 i 2 h emotka wie któraś może dlaczego tak w 1 ciąży miałam z 50g i po 1 godzinie

Różnie zlecają, raz tak raz tak. Jak byłam w ciąży to w poradni skierowania wypisywała położna i tak patrzy na mnie i mówi: a dam Pani 75g od razu, bo jak coś wyjdzie nie tak, to będzie Pani jeszcze raz musiała to ochydztwo pić. U mnie wyszło oczywiście nie tak, więc cieszyłam się chociaż z tego, że nie kazali powtarzać emotka Cukrzycę ciążową stwierdza się na podstawie wyniku z 75g glukozy, 50g nie daje takiej pewności.
0 0

endzi1984

#4948050 Napisano: 11.01.2012 12:28:17
grusia napisał(a):

Endzi byla w takiej samej sytuacji, nawet tydzien ten sam. U mnie nie obyło sie bez zakładania pessara i brania leków na podtrzymanie ale urodzilam o terminie sliczna i zdrową corke. Pessar zdjeto w 38 tygodniu.Bedzie dobrze tylko musisz lezec.

no ja narazie dostaje dwa razy dziennie magnez w kroplowce i 2 x 2 luteine dopochwowo mam nadzieje ze to pomoze, mam sie nastawic na pobyt 7 do 10 dni ale moge lezec nawet dluzej byleby dzidzius za szybko sie nie urodzil
0 0

Gość: katrin22

#4948061 Napisano: 11.01.2012 12:32:33

Ja też tak miała 75gr i po 2h badanie.
Kochana a w którym dokładnie jesteś tygodnu, i ile przybrałaś, może doktorka przesadza.
0 0

monika1985monik

#4948076 Napisano: 11.01.2012 12:38:04
katrin22 napisał(a):

Kochana a w którym dokładnie jesteś tygodnu, i ile przybrałaś, może doktorka przesadza.

Jestem w 23 tygodniu i przytyłam 3 kg
Dziewczyny czyli najpierw pobiorą mi krew na czczo potem pije glukozę i za 2 godziny pobierają znowu ?? dobrze to rozumiem ??
0 0

Gość: kotek11

#4948078 Napisano: 11.01.2012 12:39:41

ale to nie ty masz przybierac na wadze ale dziecko... ponadto bierze sie tez pod uwage to jaka byla waga kobiety przed ciaza... niestety wielu lekarzy jeszcze stosuje jakies dziwne metody i goni dziewczyny jak za malo przytyja... a nie zwracaja uwagi tym ktore juz w polowie ciazy maja grubo ponad 10 na plusie...
0 0

koper

#4948093 Napisano: 11.01.2012 12:49:15

50g glukozy do wypicia i badanie po godzinie, to tak jakby wstępne badanie, jak wszystko jest ok, to dobrze, a jak wynik jest niepokojący to powinno się zrobić 75g i badanie po godzinie i po dwóch. Po prostu lekarz od razu przeszedł do drugiego kroku, żeby jakby coś wyszło nie tak nie trzeba było powtarzać badania, niektórzy właśnie tak robią. Nie ma się czym przejmować, pewnie wszystko wyjdzie dobrze emotka

A co do przybierania na wadze, to przecież to bardzo indywiduwalna sprawa, ja przez całą ciążę przytyłam tylko 6 kg (na poczatku nawet waga mi spadała przez mdłości), a córeczka urodziła się spora (3300g),a ja 3 dni po porodzie ważyłam o 1 kg mniej niż przed ciążą emotka
Nie jest aż tak istotne ile kobieta przybiera na wadze, bo to wcale nie musi się przekładać na wagę dziecka, więc tym bardziej nie ma co panikować emotka
0 0

aneta411

#4948095 Napisano: 11.01.2012 12:51:47

katrin22 napisał(a):

Dziewczyny czyli najpierw pobiorą mi krew na czczo potem pije glukozę i za 2 godziny pobierają znowu ?? dobrze to rozumiem ??

Krew pobiorą Ci na czczo, wypijesz glukozę, po godzinie znowu pobiorą krew i po kolejnej godzinie kolejny raz
0 0

koper

#4948099 Napisano: 11.01.2012 12:53:46

Zobacz co masz napisane na skierowaniu. masz zaznaczone 75g po 1 i 2h ?

To pobiorą Ci na czczo, dadzą do wypicia glukozę (polecam wcisnąć sobie cytrynę, żeby nie zemdliło), i potem pobiorą po godzie i po po 2 godzinach od wypicia.
0 0

#4948104 Napisano: 11.01.2012 12:55:19

katrin22 napisał(a):

tak emotka idę zobaczyć ile ja przybrałam w 23 tc
0 0

Gość: kotek11

#4948106 Napisano: 11.01.2012 12:55:39
koper napisał(a):

Zobacz co masz napisane na skierowaniu. masz zaznaczone 75g po 1 i 2h ?

To pobiorą Ci na czczo, dadzą do wypicia glukozę (polecam wcisnąć sobie cytrynę, żeby nie zemdliło), i potem pobiorą po godzie i po po 2 godzinach od wypicia.

o cytryne zapytaj sie w laboratorium - nie wszystkie pozwalaja stosowac.... na 99% masz 3 uklucia choc slyszalam tez o takich kwiatkach co kłuli tylko po wypiciu glukozy a darowali sobie na czczo... bo w sumie to sprawdzaja tolerancje glukozy
0 0

#4948107 Napisano: 11.01.2012 12:57:51
w 23 przybrałam 4kg
0 0

Gość: dianek

#4948108 Napisano: 11.01.2012 12:58:31
Monia, problemem jest duża waga, jak np. kobieta w ciąży przytyje 20 czy 30 kg, bo bardzo to obciąża organizm i matki i dziecka oraz drastycznie zwiększa zagrożenie cukrzycą i innymi chorobami (i dla matki i dla dziecka)

To dziecko ma przybierać na wadze, a nie Ty masz obrastać tłuszczem
Jeśli dziecko rośnie zdrowo i masz prawidłową ilość wód płodowych to chyba nie ma się czym przejmować

A wszystko zależy od wagi początkowej, przecież kobiety, które mają nadwagę nie powinny w ciąży przytyć więcej nić 6-7kg, natomiast te które mają niedowagę o te 12-13kg na plusie wcale się nie muszą martwić
0 0

Gość: grusia25

#4948113 Napisano: 11.01.2012 01:01:18
Co do przybierania na wadze , ja byłam na diecie Dukana schudłam w 2 miesiące 18 kg emotka okres mi się zatrzymał myślałam ,ze to przez dietę a tu proszę ciąża wyczekiwana 4 lata, i co musiałam zacząć się normalnie odżywiać, żeby potem nie pluć sobie w gębę ,ze maluszkowi czegoś brakuje, jadłam normalnie nie żarłam byle czego i co od pierwszych dni ciąży przybierałam na wadze ani razu nie wymiotowałam , pani doktor co wizyta mnie opierdzielała ,że za dużo przybieram - ciągle się bałam na wagę wejść do tego od pierwszych dni ciąży rzuciłam palenie - wiec to też daje swoje emotka Teraz jestem w 31 tygodniu i mam równo 20 kg do przodu emotka jak szłam na wizytę to myślałam ,ze umrę ze strachu ,ze mi się oberwie od pani doktor- a ona na to : ''Najważniejsze Pani osiągła ,a potem sama Pani zdecyduje co zrobić z nadwagą '' I wiecie co mimo ,że tyle przytyłam mam to głęboko w czterech literkach i tak jestem niby tylko 2 kilo cięższa niż przed ciążą i pewnie jeszcze przybycze nieźle ale najważniejsze ,że noszę ten cud pod serduszkiem i wszystko jak narazie w porządku emotka
dlatego monika1985monik jak tylko z dzidzią wszystko w porządku to nie przejmuj się tym będzie dobrze jeszcze przybyczysz emotka
0 0

sonata

#4948123 Napisano: 11.01.2012 01:07:48
Ja w pierwszej ciąży przytyłam 5 kg, ale byłam tak aktywna, że jak sobie przypomnę co wyczyniałam to mam gęsią skórkę. W drugiej byłam po wypadku, nie mogłam chodzić kilka miesięcy i było plus 18 kg, bo normalnie jem jak trzech ruskich drwali emotka Dwa miesiące po porodzie minus 2kg. Teraz mam plus 8, rodzę za miesiąc emotka
0 0

Gość: grusia

#4948142 Napisano: 11.01.2012 01:19:24
endzi1984 napisał(a):

grusia napisał(a):

no ja narazie dostaje dwa razy dziennie magnez w kroplowce i 2 x 2 luteine dopochwowo mam nadzieje ze to pomoze, mam sie nastawic na pobyt 7 do 10 dni ale moge lezec nawet dluzej byleby dzidzius za szybko sie nie urodzil

Rozumiem z robili ci USG szyjki tak ? Za kilka dni znow zrobia by sprawdzic czy dalej sie skraca - przynajmniej ja tak mialam no i mi na dzien dobry zrobili posiew - badanie wyszlo ok i zalozyli pessar.
0 0

monika1985monik

#4948155 Napisano: 11.01.2012 01:29:22
Ok dziewczyny trochę się uspokoiłam emotka w sumie to dopiero od 2 tygodni nie wymiotuje tak to dzień na dzień wymiotowałam z dzidzi wszystko jest ok na szczęście emotka A ta glukoza och jak ja to przeżyje 3 ukłucia emotka jak u mnie znalezienie żył to cud emotka
0 0

sonata

#4948159 Napisano: 11.01.2012 01:37:10

Ok dziewczyny trochę się uspokoiłam emotka w sumie to dopiero od 2 tygodni nie wymiotuje tak to dzień na dzień wymiotowałam z dzidzi wszystko jest ok na szczęście emotka A ta glukoza och jak ja to przeżyje 3 ukłucia emotka jak u mnie znalezienie żył to cud emotka

U mnie tylko jedna pielęgniarka żaliła się, że mam schowane żyły, co ona ma zrobić i jak pobrać krew. Inne nie miały żadnego problemu, także te ze stacji krwiodawstwa emotka Dla mnie od kłucia gorsze było wypicie do dna tego specyfiku.
0 0

Gość: emilka1705

#4948161 Napisano: 11.01.2012 01:37:37

a ja do 25tyg nie przytyłam ani grama, a przez całą ciąże ok 5-6kg. Lekarz stwierdził, że dziecko rośnie a ja czuje się dobrze więc wszystko ok. Liwka urodziła się zdrowa, ważąc 3 kg więc nie masz się czym martwić. No chyba że wyniki krwi pokażą coś niepokojącego.
0 0