Konkursowiczki w ciąży

Gość: grusia

#4946842 Napisano: 10.01.2012 04:04:01
A no i oczywiscie rybka opiekana ( w zalewie keczupowo-octowej z ogorkiem papryka itp ) i w sledz ekspresowy w occie - wszystko domowej roboty .
0 0

Gość: maro

#4946853 Napisano: 10.01.2012 04:10:54
Mój znajomy nie miał komunii i bierzmowania, przy ślubie kościelnym musiał nadrobić te sakramenty emotka

0 0

Gość: dianek

#4946854 Napisano: 10.01.2012 04:11:14
katrin22 napisał(a):

dianek napisał(a):

jeśli moje dziecko będzie chciało iść do komunii to pójdzie - oczywiście jeśli będzie chciało iść z potrzeby wiary, przyjęcia sakramentu etc

a jeśli będzie chciało iść bo będzie chciało prezent... to mu wytłumaczymy dlaczego do komunii nie pójdzie, a nad prezentem się pomyśli emotka

dianek, ale dziecko w 2 czy 3 klasie jeszcze samo nie wie czego chce, w tym wieku ono jeszcze nie wie co to jest wiara, wie tyle, że rodzice każą iść do kościoła emotka

zależy od dziecka

ja dobrze wiedziałam czemu idę do komunii, co to są sakramenty etc.
wiedziałam co to wiara, co to być katolikiem i wiedziałam że są inne religie na świecie (co mnie niesamowicie interesowało z resztą) i że ksiądz proboszcz u babci gada często głupoty na kazaniach bo w piśmie świętym było inaczej... emotka z resztą od tych kościelnych rozbieżności zaczęło się moje drążenie tematu i dotarcie do źródeł,które ostatecznie kościół katolicki odstawiło na bok emotka

moja siostra w tym roku idzie do komunii - i bardzo chce iść do komunii, lubi chodzić do kościoła, lubi czytać pismo święte dla dzieci

jako prezent chce łańcuszek z krzyżykiem i kolczyki

kwestia wychowania? zapewne - bo to rodzice nam tłumaczyli od małego o co z tym kościołem i wiarą chodzi, dbali o nasz rozwój duchowy... chociaż nie wiem czy są z tego powodu szczęścili bo chyba moja i mojej średniej siostry duchowość ich przerosła i trochę nie łapią czemu potrzebujemy czegoś więcej niż średnio mądry ksiądz przy ołtarzu emotka

0 0

#4946871 Napisano: 10.01.2012 04:17:37
Niestety kosciol sam dazy do tego by ludzie od niego odchodzili. Dla mnie kosciol jako instytucja praktcznie nie istnieje, wiara to zupelnie co innego.I gdyby nie fakt ze sama sobie slubu czy innego sakramentu dac nie moge to wogole by mnie tam chyba nie widzieli emotka .
0 0

Gość: dianek

#4946890 Napisano: 10.01.2012 04:28:07
dobra, koniec pogaduszek, lece na USG emotka
0 0

beniaminowa

#4946909 Napisano: 10.01.2012 04:35:26
Byłam dziś na KTG i wpisać wyniki badania krwi. Zapis wyszedł ok ale hemoglobina mi spadła emotka Mam jeść Ascofer 3 razy dziennie po 2 tabletki... Jadłyście go może? W pierwszej ciąży jadłam jakieś inne żelazo i było mi po nim nie dobrze... Ciekawa jestem jak będzie po Ascoferze... emotka
0 0

Gość: agasiam

#4946982 Napisano: 10.01.2012 05:21:49
My z chrztem poczekamy jak synek skonczy 5 mc.Już zarezerwowaliśmy miejsce w restauracji, bo to akurat Wielkanoc i terminy pozajmowane. Zdecydowaliśmy się na obiadek w dworku, w którym rodzice organizowali rocznice slubu. Kameralnie i smacznie. Na własną organizacje nie pokusze się, zresztą szykuje się przeprowadzka do Krakowa, więc przyjedziemy na gotowe:)
Katrin22 pamietaj że jak wprowadzasz mleko modyfikowane to trzeba zrezygnować z witaminy K.
Mój mały dziś przez cały dzień przespał 2 h oczywiście leżąc na mnie. Dziś Łukasz skończył 1mc i 3 dni z wagą 4720g. Co widać i czuć:)

Dziewczyny te herbatki cos dają? Koleżanka ma 4mc córke i jeszcze nic nie podawała.Ja karmie piersią i mały sika na potęge więc nie widze sensu.
0 0

#4946993 Napisano: 10.01.2012 05:28:04
agasiam napisał(a):

Katrin22 pamietaj że jak wprowadzasz mleko modyfikowane to trzeba zrezygnować z witaminy K.

No niekoniecznie - my mielismy podawac co 2 dni.
0 0

jorunn2010

#4947012 Napisano: 10.01.2012 05:41:27
beniaminowa napisał(a):

Byłam dziś na KTG i wpisać wyniki badania krwi. Zapis wyszedł ok ale hemoglobina mi spadła emotka Mam jeść Ascofer 3 razy dziennie po 2 tabletki... Jadłyście go może? W pierwszej ciąży jadłam jakieś inne żelazo i było mi po nim nie dobrze... Ciekawa jestem jak będzie po Ascoferze... emotka

Witam, ja brałam pod koniec ciąży ascofer, 1 tabletkę dziennie i miałam całkiem dobre samopoczucie, więc głowa do góry, też Ci tego życzę!
0 0

benasia

#4947038 Napisano: 10.01.2012 05:57:14
my mamy chrzciny 14 stycznia i wszystko zorganizowane - kościół i restauracja, teraz czekamy na sobotę emotka
0 0

grazia1981

#4947044 Napisano: 10.01.2012 05:59:15
benasia napisał(a):

my mamy chrzciny 14 stycznia i wszystko zorganizowane - kościół i restauracja, teraz czekamy na sobotę emotka

O to już niedługo,dziewczyny,może mi któraś napisze,ile u was się płaci księdzu?Bo u mnie niby mówi,,co łaska,ale nie mam pojęcia,ile ? emotka
0 0

Gość: katrin22

#4947051 Napisano: 10.01.2012 06:01:11
grusia napisał(a):

agasiam napisał(a):

Ja tylko daję 1 butlę, dziś jeszcze nie dawałam, to muszę podawać witaminki, bo z jednej butli witamin nie wyciągnie tyle ile trzeba, a wczorajdałam na początek 60ml na próbę i nic go nie wysypało.
Z żelaza zazywałam Tardyferon i Sorbi...coś tam, i maksymalna moja dawka była 2x1.

agasiam ja podaję 1 raz herbatkę po około 60-80ml bo małemu się lepiej purka po nich i teraz jest system grzewczy to dziecku może się chcieć pić, aczkolwiek niektórzy mówią, że karmiąc piersią nie trzeba dopajać, ale pokarm codziennie jest inny, raz mam rzadszy a raz gęsty jak śmietana.
Dobrze jest nauczyć dziecko i na cyca i na butelkę, ja kilka razy odciągam dziennie, i jak gdzieś jadę to mam w lodówce awaryjnie emotka

grusia to szalejesz z menu emotka
ja uwielbiam ananasa z kurczakiem mniam, często robię taką sałatkę:makaron penne, papryka czerwona, ogórek korniszon, pierś usmażona, ser żółty, ananas, kukurydza, majonez, pieprz, sól. Sama wymyśliłam składniki, ale za pewne już taką ktoś wymyślił emotka
U nas też wędliny ze sklepu odpadają, bo nikt nie je, a na drug dzień już się ślimaczy ta wędlina i dlatego sama upiekę.
0 0

#4947054 Napisano: 10.01.2012 06:05:37
grusia napisał(a):

agasiam napisał(a):

To może zalezy od mleka. Mam w domu Bebilon i z tego co widze na opakowaniu 100ml mleka ma 4,4ug witaminy K1 a dzienna dawka to 25ug czyli wystarczy jezeli w ciągu doby 6 razy nakarmisz dziecko i norma jest przekroczona. grusia a jakie Ty mleczko podajesz? Bo ja karmie piersią i tylko raz dziennie podaje mleko modyfikowane ok 100-120 ml i pediatra powiedział że mam zrezygnowac z podawania witaminy K1.
0 0

Gość: katrin22

#4947097 Napisano: 10.01.2012 06:27:46
Ciekawe z tą witaminą, bo przecież 1 butla nie dostarczy tej witamniny emotka
0 0

agusia147

#4947107 Napisano: 10.01.2012 06:32:03
grusia napisał(a):

Niestety kosciol sam dazy do tego by ludzie od niego odchodzili. Dla mnie kosciol jako instytucja praktcznie nie istnieje, wiara to zupelnie co innego.I gdyby nie fakt ze sama sobie slubu czy innego sakramentu dac nie moge to wogole by mnie tam chyba nie widzieli emotka .

Coś w tym jest, gdyby nie to, że mąż mnie ciągnie co tydzień na mszę to też by mnie w kościele nie widzieli. I nie chodzi tu o kwestię wiary, tylko o to co się dzieje w kościele...
0 0

Gość: emilka1705

#4947108 Napisano: 10.01.2012 06:32:45
mi lekarka mówiła, że witamin nie podaje się jeśli podaje się więcej niż 50% mleka modyfikowanego.
0 0

#4947111 Napisano: 10.01.2012 06:34:05
My jestesmy na Gerberze, wychodzac ze szpitala mala jadla NAN i tez pediatra kazal co 2 dni dawac .Przy synku bylo to samo. Gdzies czytalam ze witamina z mleka a taka podawana doustnie jest inaczej przyswajalna ale nie wiem ile w tym prawdy.Tak czy inaczej my ogolnie witaminy K juz nie podajemy bo mala kiepsko ja tolerowała ale kazala obserowowac mala bo ta witamina z mleka moze nie wystarczyc. No i nie wiem jak to teraz jest bo kiedys noworodek dostawal spora dawke witaminy przy urodzeniu i takie dzieci karmione mlekiem modyfikowanym nie wymagaja podawania juz tej witaminy. Ja szczerze powiem ze nie wiem czy mala dostala w szpitalu te witamine.Teraz co 2 dni podajemy tylko witamine D.
0 0

Gość: emilka1705

#4947113 Napisano: 10.01.2012 06:34:45
agusia147 napisał(a):

grusia napisał(a):

Coś w tym jest, gdyby nie to, że mąż mnie ciągnie co tydzień na mszę to też by mnie w kościele nie widzieli. I nie chodzi tu o kwestię wiary, tylko o to co się dzieje w kościele...

Czasami najzwyczajniej mam potrzebę pójść do kościoła, ale jak posłucham księdza to cala ochota odchodzi i znów nie pojawiam się tam 2, 3 miesiące.
0 0

#4947115 Napisano: 10.01.2012 06:36:53
No dokladnie - nie chce mi sie sluchac na kogo glosowac albo jaki to Tusk jest zly ....
0 0

#4947144 Napisano: 10.01.2012 06:52:28
grusia ja mam w książeczce zdrowia dziecka że witamina K została podana na oddziale noworodkowym. Jak wychodziłam ze szpitala to dostałam z całą stertą dokumentów zalecenia pielęgniarskie-tak się to zwie i tam mam wpisane że witamina K od 8 dnia życia do konca 3 mc tylko przy karmienu piersią. Ja daje tylko D3 ale położna środowiskowa mówi że jak podam co drugi dzień też będzie dobrze-D3, bo lepiej mniej niż przedawkować.
A z innej beczki. Nie wiem czy już o to nie pytałam bo od tego niewyspania mam skleroze. Dostałam lezaczek dla małego i nie wiem czy już mozna go w nim kłaść,ma 1 mc.
0 0