Nasz serwis prowadzony przez Adriana Pionkę wraz naszymi partnerami wymienionymi w Polityce
Prywatności wykorzystuje pliki cookies zapisywane na Twoim urządzeniu i inne technologie do
zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania
ruchu na stronie i w Internecie.
Przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na nasze usprawiedliwione potrzeby, co obejmuje między
innymi konieczność zapewnienia bezpieczeństwa usługi (np. sprawdzenie, czy do Twojego konta nie
loguje się nieuprawniona osoba), dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług i
dopasowania ich do potrzeb i wygody użytkowników (np. personalizowanie treści w usługach) jak
również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług Administratora. Dane te są przetwarzane do
czasu istnienia uzasadnionego interesu lub do czasu złożenia przez Ciebie sprzeciwu wobec
przetwarzania.
Dane osobowe będą przekazywane wyłącznie naszym podwykonawcom, tj. dostawcom usług informatycznych
i/lub partnerom wymienionym w
Polityce
Prywatności.
Przysługuje Ci prawo żądania dostępu do treści danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia oraz
prawo do ograniczenia ich przetwarzania. Ponadto także prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie
bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, prawo do przenoszenia danych oraz prawo do wniesienia
sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Posiadasz prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu
Ochrony Danych Osobowych.
Gość: rachel
wygląda calkiem fajnie, a nie jest za cięzki?? bo ja niestety mam dwa piętra do pokonania
monika1985monik
Postów 1415
Data rejestracji 08.04.2010
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Spytaj w prost co i jak
monika1985monik
Postów 1415
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Na co zwrócić uwagę z tego co zrozumiałam mieszkasz w bloku więc 1 sprawa waga wózka żeby się nie okazało że kupiłaś wózek którego nawet nie dźwigniesz
Gość: emilka1705
Gość: dianek
przebicie pęcherza płodowego jest niebezpieczne i dla matki i dla dziecka, nie powinno być wykonywane rutynowo, a tylko w przypadku ratowania życia lub zdrowia malucha lub mamy
po przebiciu pęcherza pojawiają się skurcze niefizjologiczne, to one właśnie deformują główkę malucha, a dla kobiety są bardzo bolesne i zazwyczaj zaburzają przebieg porodu
w dodatku i u matki i u dziecka przebicie pęcherza powoduje zaburzenie pracy serca - ja mam tachykardię, a maluch miał podejrzenie wady serca, w obu przypadkach jakiekolwiek ingerencje podnoszące ryzyko zaburzenia pracy serca są niewskazane
jeśli chodzi o podanie oksytocyny - wywołuje ona silne skurcze niefizjologiczne, zaburza naturalny przebieg porodu, znacznie zwiększa ryzyko niedotlenienia dziecka oraz krwotoku u matki (prawie wszystkie kobiety po podaniu oksy mocno krwawią), zaburza pracę serca matki i dziecka
w obu przypadkach następuje przyspieszenie porodu, które prawie zawsze wymaga nacięcia krocza (bo nie ma czasu na naturalne rozciąganie)
o tym czy poród będzie przebiegał bez przeszkód, czy mogą wystąpić komplikacje w postaci np. zaniku skurczy dobry lekarz wie dużo wcześniej
jeśli mają ingerować - to po proszę CC, a jeśli wszystko idzie dobrze, to niech dadzą mi urodzić normalnie, w swoim tempie, nie obciążając ani mojego, ani Bernardowego serca, bo kaskada interwencji dla naszej dwójki będzie zdecydowanie bardziej ryzykowna i męcząca niż CC
monika1985monik
Postów 1415
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Ty to mnie zaskakujesz życzę by wszystko poszło tak jak sobie wymarzyłaś
Gość: rachel
no qrcze wyglada całkiem fajnie...ja ogladalam jeden w sklepie (tak jak pisalam u nas wybór mocno ograniczony) tez był niezły ale w zyciu bym go nie dzwignela sama. najgorsze to to ze nie mozna dotkanac i zobaczyc. powinnam sie przejechac do innego miasta na zlookanie ale sie boje ze wzgledu na ta szyjke , zoaczymy co jutro powie lekarz.
aa i co wazne cenowo tez bym nie chciala sie zrujnowac.
merynosek
Postów 1784
Data rejestracji 13.09.2009
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Mam pytanko - może któraś z Was potrzebuje mleka Bebiko?
Mam 2 opakowania 3 i 1opakowanie 4R z kleikiem ryżowym
Data ważności wrzesień 2012
a dziękuję
już się nie mogę doczekać tego porodu... i wcale nie musi być szybko i bezboleśnie - może być boleśnie i 24h - jakoś mnie to nie przeraża
byle by było w świętym spokoju i ze szczęśliwym zakończeniem
a jak będzie to się zobaczy
monika1985monik
Postów 1415
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Po raz kolejny muszę to napisać WARIATKA
ja dzwignąć peno bym go nie dzwignęła, ale wchodzępod rączkę wózka i podnosze tylko przód wózka i tak wskakuje po jednym schodku na góre. Wczesniej odpinałam gondolkę i wnosiłam ja z dzieckiem na góre, a później same koła(odpina i zapina się lekko i banalnie) Ja ten wózek jak już pisałam widziałam wczesniej u koleżanki, nawet zaliczyłam nim 2 spacery. Jak zobaczyłam na tablica PL, że gość sprzedaje za 600zł czteromiesięczny z dowodem zakupu i gwarancją (spacerówka nówka w worku zapakowana) bo wyjeżdża z żoną i dzieckiem to się długo nie zastanawiałam.
zdecydowanie
ogólnie oboje z mężem od lat jesteśmy uznawani przez znajomych przez najbardziej zwariowaną parę, jaką kiedykolwiek mieli okazję spotkać
a nam z tym dobrze...
dobra, spadam robić obiad i zbierać się do lekarza, zobaczyć co tam Bernardo przez ostatnie 2 tygodnie narozrabiał
beniaminowa
Postów 1327
Data rejestracji 21.02.2011
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Faktycznie WARIATKA
Ja miałam raz podaną OXY i 2 razy przebijany pęcherz. Patrząc na to z perspektywy czasu... Na podanie OXY w życiu bym się nie zgodziła, także popieram Cię w 100%. A co do przebicia pęcherza to nie wiedziałam że niesie aż takie ryzyko... Przy pierwszym porodzie było mi wszystko jedno co mi robią byle tylko JUŻ urodzić. Przebicie miało przyśpieszyć poród, ale wcale tak nie było... Przy drugim porodzie lekarz powiedział że mi przebije pęcherz, ale gdy powiedziałam nie to schował igłę (
Gość: grusia
fryteczka
Postów 4270
Data rejestracji 13.06.2006
Punkty karne 0
Konkursy dodane 6
oxy miałam podane ..
wszystko czego się obawiasz
Gość: allice
Podczas porodu zdałam się na lekarzy i położne, uznałam, że w końcu odebrali już setki porodów, maja doświadczenie i wiedzą co robią. Nie miałam żadnego planu ani konkretnych życzeń, chciałam po porostu urodzić.
Dzięki temu jakoś spokojnie przez to wszystko przeszłam. Nigdy nie miałam zapędów, żeby być mądrzejszą od lekarzy. Staram się chodzić do lekarzy do których mam zaufanie.
Gość: gocha28
zgadzam sie z grusia - takie wzbranianie sie wcale czasem nie jest dobre ani dla Ciebie ani dla dzidziusia. Ja mialam i podana oksytocyne i pozniej przebity pecherz i wcale nie narzekam bo inaczej rodzilabym chyba jeszcze pol dnia i dlatego moja pani doktor chciala przyspieszyc wszystko bo wiedziala ze juz ledwo zipie. W sumie juz prawie ze jechalam na cesarke ale w ostatnim podejsciu udalo sie malego wycisnac i gdybym meczyla sie bez tych dopalaczy to cesarka bylaby na bank bo poprostu nie mialabym juz sily. Ja tam nie narzekam a lekarz sam dobrze wie co robic zeby bylo dobrze
planu porodu nie ma sensu pisać - każda decyzja w szpitalu w którym planuję rodzić jest podejmowana wraz z pacjentką (każda - nawet takie pierdoły jak zakładanie wenflonu czy temperatura lub oświetlenie w sali porodowej)
po pojawieniu się na oddziale mam tylko przypomnieć by wszystko konsultowano ze mną i z mężem i nie będzie problemu - położne pewnie od razu zapytają o rzeczy, na których nam zależy
co do oxy i przebijania pęcherza - lekarz zdecydowanie się ze mną zgodził i zapewnił, że ani on ani żaden z jego kolegów nie robi tego rutynowo (przy okazji powiedział mi gdzie w krakowie jest nieco inne podejście do sprawy - żebym wiedziała, jak jakimś przypadkiem trafię do innego szpitala, żeby na szybkiego machnąć na piśmie odpowiednie oświadczenie) i tego się unika bo jest nieprzyjemne, a bezpieczeństwo jest dyskusyjne
oksytocynę podają praktycznie tylko na ostatnie minuty żeby kobitka która już kompletnie nie ma sił mogła szybko urodzić i zacząć odpoczywać
wywoływanie porodu oxy raczej się nie zdarza (mają inne metody)
w moim przypadku podanie oxy jeśli będzie miało miejsce to będzie to sytuacja konieczna i bez innej alternatywy - bo żaden lekarz przy mojej tachykardii (genetyczna) i przy serduszku Bernarda nie podejmie się tego bez bardzo poważnego powodu (bo ryzyko jest zbyt duże)
no i mam się nie bać i zaufać ekipie szpitalnej, bo podobno bardzo fajni ludzie tam pracują i preferują normalne, ludzkie rodzenie (tak mi się z resztą też wydawało;)) w dodatku młoda ekipa i mam się nie denerwować na męża jak się będzie oglądał za położnymi czy pielęgniarkami
czyli jest ok, zdecydowanie mnie ta rozmowa uspokoiła
a Bernardzik sobie spokojnie siedzi i rośnie, nie jest ani za duży, ani za mały, szyjka długa, zamknięta, powinniśmy urodzić w terminie
a póki co - mamy się cieszyć sobą z mężem póki maluch jeszcze nie przeszkadza
eh, lubię tego mojego lekarza