Konkursowiczki w ciąży

benasia

#5040367 Napisano: 25.02.2012 07:47:42
katrin22 napisał(a):

benasia, ale marcheweczka to już hardcore ;/ emotka ciężko sprać.

spóbuję dziś wyprać i dam znac - bo caaaałyyy śliniaczek jest bardzo zabrudzony jabłuszko-marchewką, no i troszkę bluzeczce dziś też się dostało bo mały łapki pchał do buzi...
0 0

Gość: dianek

#5040370 Napisano: 25.02.2012 07:48:37
katrin - ja znów wyskoczę z babcinymi eko-pomysłami emotka ale u nas działały

tak jak szunia pisała - marchewka się wybiela na słońcu
a dodatkowo warto ją na świeżo potraktować sokiem z cytryny lub mydłem odplamiającym (to są mydła z wyciągami z cytrusów) - tylko trzeba pamiętać, żeby sok czy mydło stosować dokładnie na plamę, nie obok, no i niestety zdarza się, że niektóre kolorowe ubranka się odbarwiają w miejscu tej marchewki... ale z drugiej strony lepsze delikatne odbarwienie niż marchewka chyba emotka

a jeśli ubrudziło się białe ubranko lub jakieś jasne, które w jednym miejscu może się wybielić (takie wiesz, z serii ubrań po domu czy coś) to można zrobić pastę wybielającą - dajesz łyżeczkę na talerzyk łyżeczkę sody oczyszczonej, trochę cytryny i mieszasz tak by miało konsystencję pasty - uwaga, może się trochę pienić na początku - i taką pasę nakładasz na plamę, po kilku minutach płuczesz i pierzesz normalnie - powinno zejść

no i ważne by marchewkę prać na świeżo, bo taka chwile poleżana to kiepsko schodzi emotka

podobnie się postępuje przy burakach, jagodach/borówkach czy wiśniach

btw - szyyyyjka mnie boooooliiiiiiii emotka nie chce jeszcze rodzić emotka kuchnie sprzątam... mężuś piekarnik z płytą zamontował - wypas jest normalnie ^^
0 0

Gość: katrin22

#5040386 Napisano: 25.02.2012 07:55:48
dianek wypróbuję tą mieszankę, bo szkoda mi głównie pieluchy, bo ubranko tak jak napisałaś domowe z drugiej ręki, ale nie cierpię plam brrr.
Mały ostatnio kicha coś, ma lekki katar i biedaczek zajadając marchewkę tak kichnął emotka
0 0

#5040390 Napisano: 25.02.2012 07:59:05
benasia jak u Was z katarkiem, przeszedł?

I u nas metoda kładzenia do łóżeczka skutkuje już tydzień emotka i to bez noszenia odpukać (puk, puk, puk emotka )
Mały marudzi, marudzi, popłakuje, wtedy smok, suszarka na 3 minutki i łóżeczko plus głaskanie po głowie (to moja metoda uspokajająca)
0 0

agusia147

#5040401 Napisano: 25.02.2012 08:04:47
benasia napisał(a):

monika1985monik napisał(a):

benasia napisał(a):

grusia25 napisał(a):

no właśnie jeśli chodzi o obłożenie to ciężko wyczuć bo np. w pierwsza dobę na porodówce była tylko jedna kobieta ,która dzień wcześniej urodziła, a drugiego dnia w nocy zjechały się aż 3 kobietki i naraz rodziły ( w tym jedna bliźniaki)a ale np na KtG przychodziły kobiety do mojej sali takie z drogi .,które właśnie czekają na dniach na poród to też ich trochę było- ogólnie porodówka jest taka nieduża ale bardzo kameralna - no i dianek -poród rodzinny w Gala płatny 100-150 bo jedni mówili ,ze 100 drudzy 150 ,a akurat dzisiaj jak pytałam pielęgniarkę też mi tak powiedziała.

dianek- super ,ze jesteście już w swoim gniazdku
emotka u mnie jeszcze trochę drogi na razie domek w stanie surowym ale przykryty- teraz jak juz szczęśliwie urodze to będzie motywacja ,żeby jakoś szybciej ruszyć dalej jak tylko zdrowie i praca będzie emotka

a co do porodu - to bardzo chętnie daje Ci pierwszeństwo - teraz na Ciebie kolej a potem dopiero ja- (ja niby bym już chciała ale sie boję ,może troszkę mniej niż przedtem ale jednak na samą myśl robię w gacie emotka emotka )

Grusia super że wszystko ok emotka emotka

To skandal żeby w tych czasach kazali płacić za poród rodzinny

teoretycznie poród rodzinny jest bezpłatny ale jest tzw cegiełka i np u nas 100zł się płacilo za powiedzmy fartuch dla taty...
emotka

To co ten fartuch ze złota
emotka masakra ja jak rodziłam to zachęcali do porodów rodzinnych i ani grosza za to nie brali

no widzisz weszly przepisy że porody rodzinne za darmo więc kasują za coś innego a jak nie zapłacisz to nie ma rodzinnego...

To u nas tak liczyli za znieczulenie, że niby forma darowizny, ale bez tej darowizny dla szpitala nie dostałoby się wypisu dziecka... Trochę nie fair...

My malemu kupiliśmy owieczkę z bijącym serduszkiem, też daje radę na marudzenie, serduszko zaczyna pikać gdy mały marudzić zaczyna. Szkoda, że nie działa na głoda czy mokrą pieluchę emotka
0 0

benasia

#5040405 Napisano: 25.02.2012 08:07:37
katrin22 napisał(a):

benasia jak u Was z katarkiem, przeszedł?

I u nas metoda kładzenia do łóżeczka skutkuje już tydzień emotka i to bez noszenia odpukać (puk, puk, puk emotka )
Mały marudzi, marudzi, popłakuje, wtedy smok, suszarka na 3 minutki i łóżeczko plus głaskanie po głowie (to moja metoda uspokajająca)

na szczęscie przeszedl- ponad 2 tyg maly mial ale chodzilismy na kontrol bo bałam sie czy to normalne i żeby mu się nie rzuciło ale było wszystko ok, mały czysty. czyściliśmy tylko wodą morska.
ale pani w aptece polecala taki olejek by 1 krople dac na pieluche to raz czy 2 tak zrobiłam na pieluszke i na ramę łóżeczka.
nasz maluch standardowo o 20 idzie spać i też odpukac nie marudzi tylko czeka aż mama nakryje kołderką i lulu. Fakt potem przez 20min. musi być cisza i ciemno bo usypia na mocny sen ale potem juz mozemy laptopa uruchomić czy tv.
potem ok 2 jedzonko i potem o 6 rano.
ale jak jedzenie to woła tak że szybko trzeba lecieć robić zanim zacznie wołać tzn jak się gmyra w łóżeczku bo inaczej złość, choć przyznam że potem jak sie naje to odbicie, zmiana pieluchy i do łóżeczka i śpi dalej emotka

a taki mądrala -mówie pokaz języczek a on wyciąga że mamusia dotknęła -taka zabawa i razem robimy miny języczkami on do mnie i ja do niego emotka
a tak się nauczył pluć i robic bryyy -słodziak emotka
0 0

#5040419 Napisano: 25.02.2012 08:17:20
Fajną macie zabawę emotka
U nas gili gili w stópki , podskoki na kolanach buzią do mnie, mały wtedy w głos się śmieje, co dzień to mądrzejszy jest.
Uwielbia jak do niego mówię, wtedy mi po swojemu odpowiada i banan z twarzy nie znika emotka

U nas też najpierw karmionko, odbicie i zmiana pieluchy. Kiedyś zaczynałam od pieluchy, ale przy jedzeniu mały już sikał z poprzedniego jedzonka hehe i znów była mokra pieluszka.

0 0

Gość: natalka

#5040421 Napisano: 25.02.2012 08:19:07
Witam wszystkie mamy:)

Posiadam ubranka do sprzedania dla chlopca do około 6miesiecy i dla dziewczynki tak do roczku.Tanio!!!!

Znajdzie się ktoś chętny?
Pozdrawiam
0 0

dolly

#5040432 Napisano: 25.02.2012 08:26:32
benasia napisał(a):

katrin22 napisał(a):

benasia, ale marcheweczka to już hardcore ;/ emotka ciężko sprać.

spóbuję dziś wyprać i dam znac - bo caaaałyyy śliniaczek jest bardzo zabrudzony jabłuszko-marchewką, no i troszkę bluzeczce dziś też się dostało bo mały łapki pchał do buzi...

to daj znać, bo po jabłuszku to schodzi , ale ciekawa jestem czy sobie poradzi z marchewką emotka
0 0

agusia147

#5040461 Napisano: 25.02.2012 08:50:15
A my z malutkim dziś poszliśmy na spacerek emotka Normalnie spał grzeczniusio jak aniołek przytulony do owieczki emotka
0 0

Gość: agasiam

#5040701 Napisano: 26.02.2012 07:19:35
agusia147 napisał(a):

A my z malutkim dziś poszliśmy na spacerek emotka Normalnie spał grzeczniusio jak aniołek przytulony do owieczki emotka

Szybko ten spacer agusia147
emotka My czekaliśmy 2 tygodnie na pierwszy spacer a moja koleżanka poszła na spacer po wyjściu ze szpitala-ale to było lato emotka Twierdziła że brakuje jej powietrza. U nas ciagle wieje wiec czekamy na ładną pogode-już prawie tydzień:( Ale dziś piekne słońce więc zapowiada się długi spacer. Miłego dnia dla wszystkich mam.
0 0

efelinkaaa

#5040746 Napisano: 26.02.2012 08:34:23
agasiam napisał(a):

agusia147 napisał(a):

Szybko ten spacer agusia147
emotka My czekaliśmy 2 tygodnie na pierwszy spacer a moja koleżanka poszła na spacer po wyjściu ze szpitala-ale to było lato emotka Twierdziła że brakuje jej powietrza. U nas ciagle wieje wiec czekamy na ładną pogode-już prawie tydzień:( Ale dziś piekne słońce więc zapowiada się długi spacer. Miłego dnia dla wszystkich mam.

ja urodziłam w październiku, była pogodna pogoda jak teraz i poszłam na spacer po 5 dniach. po tygodniu śmigaliśmy na 2 godzinne spacery emotka
0 0

Gość: grusia

#5040870 Napisano: 26.02.2012 10:30:42
My tez tak szybko wyszlismy - synek wrzesniowy corka sama koncowka pazdziernika emotka .Najbardziej chcialo mi sie smiac jak polozna przychodzila i mowila o werandowaniu itd ze za tydzien zaczniemy ble ble ble a my juz wtedy na spacerki chodzilismy emotka Jesli pogoda jest ladna, nie ma - 20 i nie wieje silny wiatro to czemu nie emotka
0 0

agusia147

#5041055 Napisano: 26.02.2012 12:40:37
My musimy do wtorku wybrać przychodnię dla małego.
0 0

#5041122 Napisano: 26.02.2012 02:00:24
A u nas katarek, wykończymy się chyba emotka
Mały spać nie może z tego powodu
0 0

luimig

#5041137 Napisano: 26.02.2012 02:17:01
agusia147 napisał(a):

benasia napisał(a):

benasia napisał(a):

grusia25 napisał(a):

no właśnie jeśli chodzi o obłożenie to ciężko wyczuć bo np. w pierwsza dobę na porodówce była tylko jedna kobieta ,która dzień wcześniej urodziła, a drugiego dnia w nocy zjechały się aż 3 kobietki i naraz rodziły ( w tym jedna bliźniaki)a ale np na KtG przychodziły kobiety do mojej sali takie z drogi .,które właśnie czekają na dniach na poród to też ich trochę było- ogólnie porodówka jest taka nieduża ale bardzo kameralna - no i dianek -poród rodzinny w Gala płatny 100-150 bo jedni mówili ,ze 100 drudzy 150 ,a akurat dzisiaj jak pytałam pielęgniarkę też mi tak powiedziała.

dianek- super ,ze jesteście już w swoim gniazdku
emotka u mnie jeszcze trochę drogi na razie domek w stanie surowym ale przykryty- teraz jak juz szczęśliwie urodze to będzie motywacja ,żeby jakoś szybciej ruszyć dalej jak tylko zdrowie i praca będzie emotka

a co do porodu - to bardzo chętnie daje Ci pierwszeństwo - teraz na Ciebie kolej a potem dopiero ja- (ja niby bym już chciała ale sie boję ,może troszkę mniej niż przedtem ale jednak na samą myśl robię w gacie emotka emotka )

Grusia super że wszystko ok emotka emotka

To skandal żeby w tych czasach kazali płacić za poród rodzinny

teoretycznie poród rodzinny jest bezpłatny ale jest tzw cegiełka i np u nas 100zł się płacilo za powiedzmy fartuch dla taty...
emotka

To co ten fartuch ze złota
emotka masakra ja jak rodziłam to zachęcali do porodów rodzinnych i ani grosza za to nie brali

no widzisz weszly przepisy że porody rodzinne za darmo więc kasują za coś innego a jak nie zapłacisz to nie ma rodzinnego...

To u nas tak liczyli za znieczulenie, że niby forma darowizny, ale bez tej darowizny dla szpitala nie dostałoby się wypisu dziecka... Trochę nie fair...

My malemu kupiliśmy owieczkę z bijącym serduszkiem, też daje radę na marudzenie, serduszko zaczyna pikać gdy mały marudzić zaczyna. Szkoda, że nie działa na głoda czy mokrą pieluchę emotka

a u nas wszystko za darmo - i poród rodzinny (pokój tylko 1, ale można rodzinnie rodzić na trakcie porodowym) i znieczulenia
0 0

Gość: grusia

#5041169 Napisano: 26.02.2012 02:40:45
Dla oczekujacych dziewczyn - sprzedam system do spania LifeNest dla niemowląt z dodatkowymi dwoma nowymi przescieradełkami. Rewelacyjna rzecz emotka . Info na PW
0 0

#5041407 Napisano: 26.02.2012 05:42:35
eh grusia, chętnie bym od ciebie tego LifeNesta kupiła, ale jesteśmy tak spłukani, że nic z tego emotka

btw - czuję się jak balon.. i wyglądam jak balon... tudzież jak świnka... tak spuchniętych stóp to nie miałam nawet po 2 tygodniach trekkingu po 16h dziennie... emotka eh, byle do porodu..
0 0

monika1985monik

#5041423 Napisano: 26.02.2012 05:59:37
dianek napisał(a):

eh grusia, chętnie bym od ciebie tego LifeNesta kupiła, ale jesteśmy tak spłukani, że nic z tego emotka

btw - czuję się jak balon.. i wyglądam jak balon... tudzież jak świnka... tak spuchniętych stóp to nie miałam nawet po 2 tygodniach trekkingu po 16h dziennie... emotka eh, byle do porodu..

Ja na szczęście w 1 ciąży nie puchłam ani trochę ale teraz czuje się okropnie, strasznie słabo i dzidzi strasznie mi daje we znaki nie raz już siedziałam i ryczałam bo tak się wierci i napina mi skóre
0 0

#5041451 Napisano: 26.02.2012 06:34:15
ja na początku ciąży marudziłam o rozstępy... już mi przeszło - w ciągu 3 dni zrobiła mi się gigantyczna pajęczynka z przodu, w okół pępka i na samym dole brzucha - wielkie, czerwone rozstępy

a Bernard nic sobie z tego nie robi i dalej swoją pupę czy nogi chce wypchnąć mi przez pępek emotka

i wszystkie smarowania, kremy, olejki o d** rozbić...

eh... mrożone truskawki na pocieszenie zjadam...
0 0