Konkursowiczki w ciąży

benasia

#5050383 Napisano: 02.03.2012 06:25:19
no mój się urodził 3570, ale za to miesiąc prawie przed terminem...
0 0

Gość: katrin22

#5050391 Napisano: 02.03.2012 06:33:00
benasia napisał(a):

no mój się urodził 3570, ale za to miesiąc prawie przed terminem...

To coś mi się pomyliło emotka
I tak duży chłopczyk, mój w terminie się urodził, chociaż ja uważam, że jeszcze chodziłabym z 2 tygodnie, bo nawet skurczy nie czułam. Wg USG wychodziło mi 6-9 listopad, ale lekarz z okresu wyliczył mi 25 października(tylko, że ja nigdy nie miałam 28 dniowego cyklu, tylko 36 dniowy lub dłuższy), mały się nie obrócił i można już wtedy było robić CC, bo i tak wszystko było już ukształtowane.
0 0

Gość: grusia

#5050393 Napisano: 02.03.2012 06:35:20
benasia napisał(a):

grusia napisał(a):

staszek napisał(a):

Listy leków refundowanych zmieniają się teraz co 2 miesiące, więc wszystko może się jeszcze zdarzyć emotka

Ale poki co mleko kupic trzeba a schodzi ok 10 miesiecznie emotka

oj tam u nas schodzi podobnie z tym że nasze mleko kosztuje w PROMOCJI 23zł mała puszka a bez promocji nawet powyzęj 30zł. emotka

Benasia z tym ze Twoje dziecko pije takie mleko z wyboru a nie z musu to po pierwsze a po drugie niesadze bys chciala sie z nami zamienic, dolicz to tego prawie 60 zl na same pre i pro biotyki, maści, kremy i inne cuda jakimi musze smarowac mała czy w jakich musi byc kompana i wizyty u dermatologa i alergologa srednio co 3 tygodnie. Jak pisała Katrin tu nie chodzi o nic tylko o to ze jako matki chorych dzieci,nie majacych wyboru jakie mleko dawac, musimy wydawac dodatkowe pieniadze na lekarzy ( bo z NFZ mozna do smierci czekac ),leki a pozniej na diete takiego dziecka.
Przy synku wydawalismy na mleko srednio 30 zl za op ktora szla w ciagu 3-4 dni i tu tez niestety zbytniego wyboru nie mielismy ( dostalismy zalecenie lekarza by podawac HA Sensitive).W dodatku mleko bylo trudno dostepne emotka . Ale oto Polska własnie ...
0 0

agusia147

#5050394 Napisano: 02.03.2012 06:37:19
Ehh ja też miałam iść na pomiar wagi i jakoś mi umknęło ;(
0 0

benasia

#5050396 Napisano: 02.03.2012 06:40:08
grusia napisał(a):

benasia napisał(a):

grusia napisał(a):

staszek napisał(a):

Listy leków refundowanych zmieniają się teraz co 2 miesiące, więc wszystko może się jeszcze zdarzyć emotka

Ale poki co mleko kupic trzeba a schodzi ok 10 miesiecznie emotka

oj tam u nas schodzi podobnie z tym że nasze mleko kosztuje w PROMOCJI 23zł mała puszka a bez promocji nawet powyzęj 30zł. emotka

Benasia z tym ze Twoje dziecko pije takie mleko z wyboru a nie z musu to po pierwsze a po drugie niesadze bys chciala sie z nami zamienic, dolicz to tego prawie 60 zl na same pre i pro biotyki, maści, kremy i inne cuda jakimi musze smarowac mała czy w jakich musi byc kompana i wizyty u dermatologa i alergologa srednio co 3 tygodnie. Jak pisała Katrin tu nie chodzi o nic tylko o to ze jako matki chorych dzieci,nie majacych wyboru jakie mleko dawac, musimy wydawac dodatkowe pieniadze na lekarzy ( bo z NFZ mozna do smierci czekac ),leki a pozniej na diete takiego dziecka.
Przy synku wydawalismy na mleko srednio 30 zl za op ktora szla w ciagu 3-4 dni i tu tez niestety zbytniego wyboru nie mielismy ( dostalismy zalecenie lekarza by podawac HA Sensitive).W dodatku mleko bylo trudno dostepne emotka . Ale oto Polska własnie ...

niby tak ale nie do końca ponieważ to mleko też z musu dostaje ponieważ innych przy kolkach nie akceptował. poza tym my też kąpiemy codziennie w Balneum co NIE jest najtańsze ale na zdrowiu dziecka się nie oszczędza.
a co do lekarzy to gdy się chce z dzieckiem iść gdzieś szybciej to trzeba się z tym liczyć i to nie tylko wy...
0 0

#5050404 Napisano: 02.03.2012 06:46:47
Wiesz jesli chodzi o kolki to i tak masz wybor czy to mlek czy lekow.Nie bede sie licytowac bo raczej nie chcialabys widziec zestawienia wydatkow dziecka ze skazą i azs.Niesadze bys MUSIALA co miesiac wydawac 140 zl na wizyte u arelgologa + ok 80 na dermatologa.A my takie wizyty mamy zapewnione conajmniej do 6 miesiaca zycia.I nie mowie ze sknerze na dziecku ale ze Panstwo moglo by spojrzec troche inaczej na swoje wydatki i zamiast zabierac tym co potrzebuja - dac im troche wiecej, albo nie kasowac tyle na skladki bo placimy gruba kase a jak przyjdzie co do czego to i tak prywatnie isc trzeba.
0 0

#5050466 Napisano: 02.03.2012 07:37:12
U nas kolek nie ma i nie było, może ze 3 razy się zdarzyły, ale obyło się bez leków, ale kolka przejdzie, a z alergią nie wiadomo, bo może za kilka miesięcy nie będzie śladu, a może się ciągnąć latami, albo co gorsza może zostać, więc wg mnie państwo polskie powinno refundować takie mleko, bo dziecko i tak już jest pokrzywdzone, bo będzie miało ograniczoną dietę.

benasia też sporo płacicie za mleko emotka ale ja Mikuś takie tylko toleruje to też nie masz wyboru, ale niedługo podasz mu jakieś tańsze i będzie Ok, a u nas tylko Pepti zostaje...i nadzieja.
0 0

#5050481 Napisano: 02.03.2012 07:45:11
Z kolek dzieci wyrastaja a z alergii niekoniecznie a Panstwo tylko klody pod nogi emotka .Dobrze ze Nutramigen wrocil na liste refundowanych - ulga dla wielu mam.
0 0

#5050485 Napisano: 02.03.2012 07:48:05
grusia napisał(a):

Wiesz jesli chodzi o kolki to i tak masz wybor czy to mlek czy lekow.Nie bede sie licytowac bo raczej nie chcialabys widziec zestawienia wydatkow dziecka ze skazą i azs.Niesadze bys MUSIALA co miesiac wydawac 140 zl na wizyte u arelgologa + ok 80 na dermatologa.A my takie wizyty mamy zapewnione conajmniej do 6 miesiaca zycia.I nie mowie ze sknerze na dziecku ale ze Panstwo moglo by spojrzec troche inaczej na swoje wydatki i zamiast zabierac tym co potrzebuja - dac im troche wiecej, albo nie kasowac tyle na skladki bo placimy gruba kase a jak przyjdzie co do czego to i tak prywatnie isc trzeba.

Ja musiałam prywatnie jechać z 2 miesięcznym dzieckiem do innego pediatry, bo moja lekarka nie widziała, że dziecko obsypane, a ja sobie tłumaczyłam, że pewnie znów go za ciepło ubrałam i to potówki, dopiero moja bratowa go zobaczyła i mówi, że to chyba skaza emotka No to ja pędem do innego pediatry,już nie jechałam do swojej no bo po co skoro ona nie widzi problemu.
Czyli jaki morał, że na służbę zdrowia z NFZ nie ma co liczyć. Całą ciążę też chodziłam prywatnie, bo jakbym poszła na NFZ to pewnie kazaliby mi rodzić pośladkowo, a nie wiadomo jakie dziecko by się wtedy urodziło, czy może niedotlenione, czy może zwichnięte miałoby kończyny....
0 0

#5050493 Napisano: 02.03.2012 07:50:49
grusia napisał(a):

Z kolek dzieci wyrastaja a z alergii niekoniecznie a Panstwo tylko klody pod nogi emotka .Dobrze ze Nutramigen wrocil na liste refundowanych - ulga dla wielu mam.

Taka Polska. Jedyny plus z tym Nutramigenem, bo pomoże innym, a u nas 13zł nie majątek, a jednak wkurza.
0 0

#5050507 Napisano: 02.03.2012 07:54:15
Kobitki, ale skoro mój ma na razie tylko uczulenie na mleko krowie, to jednak skaza, nie?
Bo lekarz stwierdził AZS, ale żadnych testów nie robiliśmy. Ja wtedy wszystko jadłam i trudno było stwierdzić co go uczuliło, na podstawie diety eliminacyjnej już wiem, że jak zjem coś z nabiału to mały już ma zmiany skórne.
0 0

#5050535 Napisano: 02.03.2012 08:13:11
Powinien tak na prawde miec zrobiony test z krwi ( my mamy isc w tym miesiacu ).Jak pisalam wczesniej nam lekarz mowil by na alegie na mleko krowie nie mowic AZS bo AZS nie musi byc wlasnie na mleko ale np na kurz czy inne alergeny i jest chorobą skóry i nie chodzi tu o jakas tam wysypke a dosc powazne zmiany skorne. Skoro jest tylko na mleko to ma skaze a nie AZS bo to drugie podobno okresla wieksza il alergenow.Powiem tak - majaz AZS nie musisz miec alergi na mleko. Tak ja zrozumialam to co lekarz mowil.A wiele osob ( w tym lekarzy ) uzywa tych nazw nawymiennie - podobno blednie.
0 0

beniaminowa

#5050539 Napisano: 02.03.2012 08:15:05
katrin22 napisał(a):

Kobitki, ale skoro mój ma na razie tylko uczulenie na mleko krowie, to jednak skaza, nie?
Bo lekarz stwierdził AZS, ale żadnych testów nie robiliśmy. Ja wtedy wszystko jadłam i trudno było stwierdzić co go uczuliło, na podstawie diety eliminacyjnej już wiem, że jak zjem coś z nabiału to mały już ma zmiany skórne.

Tego się nie da na 100% stwierdzić... Skoro lekarz orzekł AZS to trzeba mu wierzyć. AZS i skaza mają takie same objawy, z tym że skaza jest tylko na białko a AZS może być na białko i np na kurz...
A co do refundacji to teraz widać jak dobrze jest karmić piersią. Ja też jeździłam prywatnie do lekarza i płaciłam za to ciężkie pieniądze...
0 0

#5050543 Napisano: 02.03.2012 08:17:26
No właśnie można się samemu pogubić.
My na razie nie będziemy się wybierać do alergologa, chyba, że znów małego wysypie i nie będę wiedziała od czego.
0 0

#5050551 Napisano: 02.03.2012 08:22:28
beniaminowa napisał(a):

A co do refundacji to teraz widać jak dobrze jest karmić piersią.

Takie zdania dzialaja na mnie jak płachta na byka wiec ugryze sie w jezyk .
0 0

#5050556 Napisano: 02.03.2012 08:24:03
beniaminowa a Twój starszy synuś już wyrósł z alergii? A jak malutki, juz dobrze odkąd trzymasz dietę?
0 0

#5050558 Napisano: 02.03.2012 08:24:27
katrin22 napisał(a):

No niestety. Jednak jesli nie widzisz by cokolwiek innego go uczulalo i nie wysypuje mlodego ponownie to tylko skaza .
0 0

beniaminowa

#5050574 Napisano: 02.03.2012 08:34:24
katrin22 napisał(a):

beniaminowa a Twój starszy synuś już wyrósł z alergii? A jak malutki, juz dobrze odkąd trzymasz dietę?

Jak na razie nie ma objawów ale niestety to nie znaczy że już jest zdrowy emotka
A malutki już ok emotka Czasem jeszcze marudzi ale to już nie to co było emotka
0 0

beniaminowa

#5050577 Napisano: 02.03.2012 08:35:12
grusia napisał(a):

beniaminowa napisał(a):

A co do refundacji to teraz widać jak dobrze jest karmić piersią.

Takie zdania dzialaja na mnie jak płachta na byka wiec ugryze sie w jezyk .

A dlaczego? Bo Ty nie karmisz? Twój wybór.
0 0

#5050591 Napisano: 02.03.2012 08:46:43
grusia napisał(a):

katrin22 napisał(a):

No niestety. Jednak jesli nie widzisz by cokolwiek innego go uczulalo i nie wysypuje mlodego ponownie to tylko skaza .

To się jeszcze okaże czy tylko skaza, bo wszystko wyjdzie w praniu jak zaczniemy wprowadzać inne produkty. Teraz powiem tak, że marchewka, jabłko, ziemniak i manna go nie uczulają. Jadł też kaszkę ryżową z bananem i też mu nic nie było. Pił soczek jakiś tam z winogronem i też nic, więc niby jest Ok. Mamy psa w domu i mały też nie ma ciągle kataru, sapka przeszła, a teraz katar, ale to nie alergiczny, bo przechodzi. Mam wielki salon to i kurz się znajdzie hehe, ale odpukać jest dobrze. Pociesza mnie to, że większość dzieci wyrasta ze skazy białkowej.
0 0