Wkurza mnie...

joan

#5155112 Napisano: 22.04.2012 12:08:48
Dziewczyny, bank już zapowiedział, że transakcji nie cofnie, numeru telefonu do prezesa banku nie mam, sama nie wiem, mogę się rozebrać do naga i protestować przed bankiem emotka
0 0

Gość: wsciekly

#5155122 Napisano: 22.04.2012 12:13:28
Joan, zapewne na Policji nie wydano Ci żadnego zaświadczenia na okoliczność zaistniałego zdarzenia

jutro rano powinnaś wiec udać się po takie zaświadczenie i kopie protokołu

potem biegiem do banku, żeby z dokumentami policyjnymi złożyć wniosek o zablokowanie środków na koncie

na gebe takich rzeczy się nie załatwia

i jeszcze zostaje firma będąca właścicielem karty - Visa, Maestro...

tu też możesz poprosić o pomoc w skutecznym zablokowaniu transakcji

w takiej sytuacji wiele osób zapomina, że za konto odpowiedzialny jest bank, ale za kartę już nie

0 0

dolly

#5155124 Napisano: 22.04.2012 12:16:33
Joan, a masz notatkę policyjną?
Przedłożyć ja w banku i zażądać wstrzymania transakcji do czasu wyjaśnienia.
0 0

joan

#5155127 Napisano: 22.04.2012 12:18:19
wsciekly - mam potwierdzenie z policji, że zgłosiłam kradzież, jest nawet w miarę wyczerpujące.

Karta zastrzeżona,a na koncie nie ma pieniędzy, które można jeszcze zablokować.

Co do Visy, zadzwonię z ciekawości emotka
0 0

dolly

#5155132 Napisano: 22.04.2012 12:20:19
2 zdania pisałam 3 minuty, ech zapłon szachisty, chodzilo mi o to samo co napisał Wsciekly
0 0

cc_investigator

#5155133 Napisano: 22.04.2012 12:21:45
Joan, normalnie w głowie mi się to wszystko nie mieści. Współczuję bardzo.
0 0

joan

#5155146 Napisano: 22.04.2012 12:33:05
cc_investigator napisał(a):

Joan, normalnie w głowie mi się to wszystko nie mieści. Współczuję bardzo.

Mnie też się to w głowie nie mieści; właśnie się dowiedziałam, że to nie ja, a bank zastrzegł kartę emotka To miło, że nawet mnie nie poinformowali, że coś nie tak emotka

Oczywiście, pieniędzy nie wstrzymają. Idę na obiad, trzymajcie się!
0 0

smsowicz

#5155151 Napisano: 22.04.2012 12:36:56
Do płatności w internecie powinno się używać kart do tego przeznaczonych (czytaj: z mocno ograniczonym limitem, najlepiej prepaid zasilony tuż przed płatnością). A z pozostałych kart warto spisać kody CVV2/CVC2 (na wszelki wypadek) i zdrapać je fizycznie. W przypadku zgubienia karty lub niepowołanego dostępu, i tak złodziej z niej nie skorzysta.
Jak reklamowałem wypłatę gotówki z bankomatu (bankomat wciągnął pieniądze), to musiałem czekać 2 miesiące na zwrot. Raczej się nie śpieszą.
0 0

Gość: kotek11

#5155155 Napisano: 22.04.2012 12:40:18
joan spróbuj ich znalezc na FBi tam szum stworzyc... i dzwon w poniedzialek rano takze do lokalnej gazety... aha.. a zapisałam dane osoby z ktora rozmawialas w banku emotka jesli nie to dzwon jeszcze raz i zapamiteja dane osoby - moze byc tak, ze rownie dobrze pracownik banku wprowadzi cie w blad...
0 0

Gość: kotek11

#5155156 Napisano: 22.04.2012 12:42:18
a teraz to co mnie ostatnio wkur*** na maxa.. czy wszyscy sie zakochali w FB czy jak emotka chcialam wystartowac w kilku konkrsach na blogach prywatnych osob a tam - waunkiem jest polubienie fanpegu ... kur*wa to nie jest sposób na podbicie statystyki - jesli bedziesz miec ciekawego bloga, fajna stronke na Fb to ludzie sami polubia... sama konkurs robilam i napisałam ze milo by bylo gdyby ktos polubil ale nie byl to warunek konieczny emotka ... masakra jakas sie robi
0 0

mia

#5155267 Napisano: 22.04.2012 02:38:12
joan napisał(a):

Karta zastrzeżona,a na koncie nie ma pieniędzy, które można jeszcze zablokować.

To oczywiste, że Twój bank nie może tych pieniędzy juz zablokować.
Ale mogą wykonać telefony rankiem do banków, do których poszły pieniądze, o zablokowanie tam (wstrzymanie) transakcji, i o to własnie teraz chodzi... emotka

W każdym razie, trzymam jutro kciuki, wierzę w Twoją siłę przebicia i pozytywne rozwiązanie całej sytuacji emotka
0 0

anialistopad

#5155275 Napisano: 22.04.2012 02:42:03
a duża to była suma pieniędzy?' kurde jak oni to robią już boję się płacić kartą w sklepach zanim wypłacę w bankomacie oglądam go dokładnie ludzie stojący za mną w kolejce myślą , że jestem jakaś pierdo.........lnięta bo oglądam bankomat i macam go .Ale wolę się upewnić , ze nic tam nie ma a w kasie sklepowej staram się zasłaniać aby nikt nie widział pinu kurde jakie oni mają sposoby wkurza mnie to , ze tak załatwiaja ludzi z kasą emotka
0 0

Gość: wsciekly

#5155297 Napisano: 22.04.2012 02:56:02
Joan, niedawno chwalilas się zakupem jakiejś super wody przez internet

raczej nie były to zakupy z Almy czy innego supermarketu, bo kto kupowałby tam samą wodę

w grę więc wchodzi firma zajmująca się tylko handlem wodą

przed paroma laty znajomi mieli problemy z taką firmą na Pomorzu

takiej wody nie zamawia zwykły śmiertelnik kupujący w realu naleczowianke

a firma ma wszystkie dane i z ostrożności wprowadza je w życie po jakichś 2 - 3 tygodniach od transakcji, żeby nie wzbudzać podejrzeń
0 0

Gość: poprostuanette

#5155442 Napisano: 22.04.2012 04:39:30
ehhh... dlatego ja nie kupuje kartą przez internet. Płacę przelewami i tyle. Ale to się w głowie nie mieści... jak sobie pomyslę, że w przyszłości czytniki do bankomatów bedziemy mieli w palcu to zamiast ukraść portfel to będa odcinali nam palce emotka

Joan, idź do banku. Spórbuj dowiedzieć się w jakim sklepie transakcja była zrealizowana i moze zadzowń z rana do tego sklepu i porozmawiaj z nimi. Ale wydaje mi się że policja ma obowiązek sprawdzenia transakcji jeżeli ktoś zgłasza włam na konto. Ona chyba ma oboiwązek spawdzenia tego a nie wydania tylko zaświadczenia o tym.
Mi keidyś bankomat zjadł 200 zł to 3 meisiące czekałam na zwrot.
0 0

Gość: nocti

#5155468 Napisano: 22.04.2012 05:04:45
Właśnie... pasowałoby zlokalizować sklep / odbiorcę przelewu. Kurcze...oby to się udało zatrzymać już teraz i zdusić w zarodku zanim pieniądze wyjdą z konta na amen...

aneta2208 napisał(a):

ehhh... dlatego ja nie kupuje kartą przez internet. Płacę przelewami i tyle. (...)

Widzisz... na wszystko mają sposób. Przy każdej płatności przelewem trzeba zwracać uwagę czy nie ma fałszowanej strony banku i ktoś właśnie nie dobiera się do naszego loginu i części hasła. Niby o tym wiem, a i tak nie zawsze patrzę czy połączenie jest szyfrowane.
emotka
0 0

anta

#5155478 Napisano: 22.04.2012 05:09:50
ja miałam podobna sytuację / ktos przelał z m0ojego konta internetowego pieniadze/ i zgłosiłam na policje. Policja prowadziła postepowanie. Bank też zgłosił sprawe do prokuratury.
w sumie b. szybko odzyskałam pieniadze / ponad 6 tys./
0 0

ziolko

#5155483 Napisano: 22.04.2012 05:13:02
joan, nie chcę Cię martwić, ale bank może nie anulować zapłaty

dlatego, że fizycznie kartę miałaś przy sobie.
Jeśli byś zgłosiła kradzież lub zgubienie karty i poszła z tym na policję i do banku, to bank ponosiłby odpowiedzialność za każdą transakcję dokonaną po zgłoszeniu, ale nie przed.

Więc teoretycznie szanse są niewielkie, żeby coś się udało zdziałać

duża to kwota była?

Na pewno zawsze tą kartę miałaś przy sobie? nie zostawiłaś gdzieś portfela, torebki na chwilę? albo czy zawsze podczas płatności widziałaś co się dzieje z tą kartą??

kiedyś oglądałam w tv program o oszustach (co prawda w Anglii), ale teraz potrafią w ciągu kilku sekund, na oczach właściciela skopiować kartę i wtedy za skarby świata nie udowodnisz, że coś nie tak, skoro kartę zawsze miałaś przy sobie...

informuj na bieżąco, co i jak

Mam nadzieję, że mimo wszystko uda się to załatwić jakoś pozytywnie, walcz o swoje
0 0

joan

#5155616 Napisano: 22.04.2012 06:22:21
ziolko - ponad 4000 zł, dla mnie to majątek emotka Nie zostawiłam nigdzie portfela, to na bank hakerzy, innej opcji nie ma, zamówili rzeczy/usługi poza Polską, podając przez neta wykradzione dane mojej karty emotka

wsciekly - dobrą pamięć masz emotka Rzeczywiście, zamówiłam wodę, ale właśnie w Almie i zapłaciłam kurierowi przy odbiorze, a nie wpisując info z karty kredytowej w necie.

poprostuanette - niestety, nie wszystko da się załatwić bez karty kredytowej, dlatego ją wyrobiłam. A transakcje zostały dokonane w EURO gdzieś za granicą, ale gdzie, tego bank nawet jeszcze nie wie, nie mam do kogo dzwonić...

PS: Co innego, gdyby to był Polak, wtedy podajesz policji jego adres na tacy i może nawet się tym zajmą, ale że bliżej nieokreślony obcokrajowiec opłacił moją kartą np. weekend w Tropical Islands? Kogo-go-to...
0 0

anta

#5155740 Napisano: 22.04.2012 07:39:40
joan
a co na to bank???

To zadanie dla Komisji Nadzoru Bankowego - słabe zabezpieczenie bankowe.
Jak chcesz to napis do mnier na PW, może Ci cos poradzę
0 0

maxx

#5155920 Napisano: 22.04.2012 09:27:40
evika0 napisał(a):

joan
a co na to bank???

To zadanie dla Komisji Nadzoru Bankowego - słabe zabezpieczenie bankowe.
Jak chcesz to napis do mnier na PW, może Ci cos poradzę

ja bym sie sklanial do wersji ze slabym zabezpieczeniem, ale komputera z ktorego dokonuje sie transakcji karta kredytowa podczas zakupow online. Jesli na takim komputerze znajdowalo sie zlosliwe oprogramowanie, to moze ono kopiowac wprowadzane dane (w tym numer karty, cvv, data waznosci, nazwisko) i wyslac pozniej na serwer grupy przestepczej. Reszte historii zwiazanej z wykorzystaniem takich danych znamy z postu joan...
0 0