Wkurza mnie...

joan

#5156076 Napisano: 23.04.2012 07:24:37
maxx napisał(a):

ja bym sie sklanial do wersji ze slabym zabezpieczeniem, ale komputera z ktorego dokonuje sie transakcji karta kredytowa podczas zakupow online. Jesli na takim komputerze znajdowalo sie zlosliwe oprogramowanie, to moze ono kopiowac wprowadzane dane (w tym numer karty, cvv, data waznosci, nazwisko) i wyslac pozniej na serwer grupy przestepczej. Reszte historii zwiazanej z wykorzystaniem takich danych znamy z postu joan...

Niekoniecznie, wykradane są całe bazy danych, tutaj artykuł na ten temat:
http://www.egospo...latnosci,1,20,2.html

A tu coś szokującego:
http://www.alert2...nal_reklamacji_.html

PS: evika0, dzięki za wczorajszą rozmowę, tak się nakręciłam i mi ciśnienie skoczyło, że pół nocy nie spałam, na szczęście mi to wk* zostało po przebudzeniu, ubiorę je w słowa i około południa gnam do banku emotka
0 0

Gość: sarsaparilla

#5156107 Napisano: 23.04.2012 07:43:40
Joan może ktoś spisał dane z karty, ktoś już pisał, że trzeba mieć z niej spisane dane, żeby dokonać przelewów.

Poza tym ustaw sobie powiadomienia mailem lub smsem o dokonanych transakcjach, u mnie od razu przychodzi powiadomienie na maila, a że nie rozstaję się z moim telefonem nawet na sekundę ze względów zawodowych, mam pewność, że gdyby coś sie działo, będę od razu o tym wiedzieć.

Resztę napisali już inni.

Bardzo ci współczuję, 4000 to niemało. Mam nadzieję, że uda ci się załatwić to pozytywnie. Uderzaj do tylu instytucji ile się da, napisz do gazety, FB (tak nielubianym przez niektórych:)), trzymam kciuki.
0 0

#5156112 Napisano: 23.04.2012 07:48:01
Tak mi przyszło do głowy, masz kogoś w rodzinie, kto nie jest specjalnie uczciwy? Może tak ktoś zdobył dane?

Gdzieś, dawno temu, czytałam artykuł o tym, żeby nie dawać kart kelnerom w restauracjach lub być przy dokonywaniu transakcji. Zdarzało się, że zawyżali rachunki albo kradli dane. Chyba zacznę to stosować:).
0 0

joan

#5156117 Napisano: 23.04.2012 07:52:01
sarsaparilla - nie, to nikt z rodziny, wiem, że kasa poszła gdzieś w Unię, hakerstwo międzynarodowe i tyle. Powiadomienie o transakcjach na sms/mejla Ci nic nie da, dostaniesz info, gdy haker płacąc kliknie ENTER i od tego momentu jesteś w takiej samej d*, jak ja emotka Bank niczego nie cofnie, nie ważne, czy to było minutę temu, czy dobę. Im więcej czytam w necie, tym bardziej mnie to wszystko przeraża...
0 0

joan

#5156124 Napisano: 23.04.2012 07:55:04
* nieważne
0 0

masza

#5156128 Napisano: 23.04.2012 07:55:49
joan napisał(a):

sarsaparilla - nie, to nikt z rodziny, wiem, że kasa poszła gdzieś w Unię, hakerstwo międzynarodowe i tyle. Powiadomienie o transakcjach na sms/mejla Ci nic nie da, dostaniesz info, gdy haker płacąc kliknie ENTER i od tego momentu jesteś w takiej samej d*, jak ja emotka Bank niczego nie cofnie, nie ważne, czy to było minutę temu, czy dobę. Im więcej czytam w necie, tym bardziej mnie to wszystko przeraża...

Nie wiem, czy to ma związek, ale kiedyś jak był wirus na E-konkach, ktoś pisał, zeby szybko pozmieniać hasła na stronach, na które się w tym dniu wchodziło....bo ponoć on był nastawiony na wykradanie haseł i pinów emotka
0 0

anta

#5156135 Napisano: 23.04.2012 07:58:39
joan napisał(a):

maxx napisał(a):

ja bym sie sklanial do wersji ze slabym zabezpieczeniem, ale komputera z ktorego dokonuje sie transakcji karta kredytowa podczas zakupow online. Jesli na takim komputerze znajdowalo sie zlosliwe oprogramowanie, to moze ono kopiowac wprowadzane dane (w tym numer karty, cvv, data waznosci, nazwisko) i wyslac pozniej na serwer grupy przestepczej. Reszte historii zwiazanej z wykorzystaniem takich danych znamy z postu joan...

Niekoniecznie, wykradane są całe bazy danych, tutaj artykuł na ten temat:
http://www.egospo...latnosci,1,20,2.html

A tu coś szokującego:
http://www.alert2...nal_reklamacji_.html

PS: evika0, dzięki za wczorajszą rozmowę, tak się nakręciłam i mi ciśnienie skoczyło, że pół nocy nie spałam, na szczęście mi to wk* zostało po przebudzeniu, ubiorę je w słowa i około południa gnam do banku emotka

nie ma za co...
ja wiem co to znaczy, bo sama to przeżyłam i chętnie poradzę innym - aby takich porad było mało.
Jak cos załatwisz - napisz.
będzie dobrze - pozdrawiam
emotka
0 0

#5156145 Napisano: 23.04.2012 08:05:00
joan napisał(a):

Fakt, jak kliknie to już po ptokach ale jak zrobi kilka transakcji to jest szansa, że uda się uratować część pieniędzy przez blokowanie karty.

Ja z kolei czytam to co ty napisałaś, to okropne, że kasy, jak mówisz, raczej nie da się odzyskać. Nie mam kredytówki, zastanawiałam czy czy sobie takiej na wszelki wypadek nie sprawić ale już mi przeszło. Szkoda, że po twojej wpadce.

Jest jakaś szansa, że dowiesz się, gdzie ktoś kupił towar za pieniądze z twojej karty?
0 0

joan

#5156153 Napisano: 23.04.2012 08:09:55
sarsaparilla - myślę, że jest szansa się dowiedzieć, dziś idę do placówki banku.
0 0

anta

#5156172 Napisano: 23.04.2012 08:17:28
joan napisał(a):

sarsaparilla - myślę, że jest szansa się dowiedzieć, dziś idę do placówki banku.

joan - i tak trzymaj emotka
0 0

Gość: nocti

#5156179 Napisano: 23.04.2012 08:19:27
joan napisał(a):

Trzymam kciuki!!! emotka
0 0

Gość: jolcia12

#5156180 Napisano: 23.04.2012 08:19:39
masza napisał(a):

joan napisał(a):

Nie wiem, czy to ma związek, ale kiedyś jak był wirus na E-konkach, ktoś pisał, zeby szybko pozmieniać hasła na stronach, na które się w tym dniu wchodziło....bo ponoć on był nastawiony na wykradanie haseł i pinów emotka

To jest to! też miałam tego wirusa emotka

Znajomy komputerowiec powiedział mi ze ten wirus ustawił mi wszystkie przeglądarki tak aby łączyły się zawsze przez jakiś serwer proxy. Dzięki temu ktoś miał podgląd na wszystkie moje operacje komputerowe. Całe szczęście w tym czasie nie kupowałam wtedy nic za pomocą karty kredytowej, bo mam na niej spory limit i bym się nieźle wkurzyła gdyby ktoś z tego teraz skorzystał emotka
0 0

joan

#5156187 Napisano: 23.04.2012 08:22:47
Tylko, że ja już od dłuższego czasu nie płaciłam tą kartą przez neta, niezamierzenie, tak jakoś wyszło...
0 0

anta

#5156192 Napisano: 23.04.2012 08:25:33
joan napisał(a):

sarsaparilla - myślę, że jest szansa .....

tak jak pisałam, miałam podobny przypadek - nikt mi nie dawał żadnej nadziei na odzyskanie pieniędzy ,/wszyscy się śmieli ,ze staram się je odzyskać/ a
jednak udało się ...
joan - opowiadałam Ci jak i co ....
0 0

merynosek

#5156195 Napisano: 23.04.2012 08:27:10
Wkurza mnie moja niechęć do wszystkich i wszystkiego...
Nie mogę się otrząsnąć od śmierci Tatusia i z każdym dniem jest mi co raz gorzej...
0 0

notta

#5156196 Napisano: 23.04.2012 08:27:52
górna osemka mi wychodzi... emotka
teraz wiem co czują dzieci przy ząbkowaniu emotka
0 0

renatak0

#5156199 Napisano: 23.04.2012 08:29:05
merynosek napisał(a):

Wkurza mnie moja niechęć do wszystkich i wszystkiego...
Nie mogę się otrząsnąć od śmierci Tatusia i z każdym dniem jest mi co raz gorzej...

mój tato zmarł już 8 lat temu a tez na niektóre sprawy nadal patrze przez pryzmat jego smierci, nie ma pocieszenia w takich sprawach
0 0

agamaty

#5156200 Napisano: 23.04.2012 08:30:11
joan napisał(a):

Tylko, że ja już od dłuższego czasu nie płaciłam tą kartą przez neta, niezamierzenie, tak jakoś wyszło...

joan, ja właśnie niedawno przerabiałam skopiowanie danych z karty. Z tym, że u mnie nieuprawiona wypłata nastąpiła przez internet. Konto mam w Multibanku, najpierw kasa z konta mi znikła, złożyłam reklamację, podpisalam formularze, w których oświadczyłam, że nie ja dokonałam reklamowanych transakcji i po trzech tygodniach kasiorkę mi oddali. Reklamacja została rozpatrzona pozytywnie. Reklamowana transakcja miała miejsce w Rosji, dwa dni po moim powrocie stamtąd. Upewnij się, że bank przyjął reklamację i czekaj na ich dalsze kroki. Moim zdaniem kasa do ciebie wróci. Acha - moja sytuacja to był Multibank. A co do bezpieczeństwa transakcji przez net za pomocą karty kredytowej - ja mam limit na takie transakcje ustawiony na 0zł i tylko jak robię jakąś rezerwację to go zmieniam - jednorazowo. Po czym ponownie blokuję.
Trzymam kciuki, wiem jakie to nerwy...
0 0

onlyrybka

#5156248 Napisano: 23.04.2012 08:55:07
Joan trzymam kciuki za rozmowę z pracownikami banku emotka

0 0

agamaty

#5156263 Napisano: 23.04.2012 08:59:46
agamaty napisał(a):

joan napisał(a):

joan, ja właśnie niedawno przerabiałam skopiowanie danych z karty. Z tym, że u mnie nieuprawiona wypłata nastąpiła przez internet. Konto mam w Multibanku, najpierw kasa z konta mi znikła, złożyłam reklamację, podpisalam formularze, w których oświadczyłam, że nie ja dokonałam reklamowanych transakcji i po trzech tygodniach kasiorkę mi oddali. Reklamacja została rozpatrzona pozytywnie. Reklamowana transakcja miała miejsce w Rosji, dwa dni po moim powrocie stamtąd. Upewnij się, że bank przyjął reklamację i czekaj na ich dalsze kroki. Moim zdaniem kasa do ciebie wróci. Acha - moja sytuacja to był Multibank. A co do bezpieczeństwa transakcji przez net za pomocą karty kredytowej - ja mam limit na takie transakcje ustawiony na 0zł i tylko jak robię jakąś rezerwację to go zmieniam - jednorazowo. Po czym ponownie blokuję.
Trzymam kciuki, wiem jakie to nerwy...

ale jestem zakręcona - nieuprawniona wypłata NIE nastąpiła przez internet. Kasę wypłacili z bankomatu w Rosji.
0 0