Wkurza mnie...

Gość: cb656Old

#5249570 Napisano: 21.06.2012 11:08:48
joan napisał(a):

Podobno trzeba płacić za to, że w domu stoi telewizor - nieważne, czy sprawny, nieważne, czy da się oglądać polskie programy, nieważne, czy w ogóle go włączasz

To prawda, ale tylko częściowa. Ustawodawca przyjął, że płacić musimy za każdy odbiornik przystosowany do natychmiastowego odbioru sygnału radiowo-telewizyjnego. Oznacza to, że nie możemy się tłumaczyć tym, że nie oglądamy państwowej telewizji lub że nie słuchamy państwowego radia. Ustawodawca przyjął domniemanie, że każda osoba posiadająca taki odbiornik używa go. Jeśli płacimy za telewizję kablową lub satelitarną, to nie zwalnia nas to z płacenia abonamentu. Kto nie musi płacić? Z obowiązku zwolnione są:
osoby zaliczone do I grupy inwalidzkiej,
osoby całkowicie niezdolne do pracy i samodzielnej egzystencji,
osoby o znacznym stopniu niepełnosprawności,
osoby o trwałej lub czasowej niezdolności do pracy w gospodarstwie rolnym, którym przysługuje zasiłek pielęgnacyjny,
osoby, które ukończyły 75 lat,
osoby, które otrzymują świadczenie pielęgnacyjne lub rentę socjalną,
osoby niesłyszące,
osoby niewidome,
inwalidzi wojenni i wojskowi,
kombatanci będący inwalidami wojennymi lub wojskowymi,
członkowie rodzin, pozostali po kombatantach będących inwalidami wojennymi lub wojskowymi,
osoby będące inwalidami wskutek represji,
członkowie rodzin pozostali po osobach pobierających do śmierci rentę z tytułu inwalidztwa i będącymi kombatantami lub osobami represjonowanymi,
osoby zaliczone do jednej z grup inwalidzkich w związku z zatrudnieniem przymusowym.

Co ciekawe, ustawa nie nakazuje opłacania abonamentu posiadaczom komputerów. Są to bowiem urządzenia, których głównym przeznaczeniem nie jest odbiór programów radiowych i telewizyjnych. Do takiej kategorii należą także telefony komórkowe.

Tak więc, jeśli nie należysz do żadnej z grup zwolnionych z opłat, a masz odbiornik telewizyjny NIEPODŁ¡CZONY do żadnej anteny (a taka jest niezbędna do odbioru jakiegokolwiek programu), to mogą naskoczyć, bowiem nie jest spełniony warunek określony jako natychmiastowy odbiór. emotka
Można ten temat obejść właśnie przy użyciu komputera, co zostało opisane wyżej. Dla zainteresowanych szczegółami, link do Ustawy, która to reguluje: http://www.krrit....ustawa_abonament.pdf

0 0

Gość: postscript

#5249572 Napisano: 21.06.2012 11:09:34
yuliya25 napisał(a):

joan napisał(a):

A dziś już z samego rana telefon z info, że a babcia widziała w telewizji, że teraz poczta będzie do 20:00 po domach chodzić i sprawdzać, kto płaci abonament. No wzruszające, mam płacić, choć kanały TVP, które chwyta antena satelitarna są kodowane i nie mogę ich oglądać.

A właśnie.... Trzeba teraz płacić abonament RTV czy nie?... No bo jeżeli bez tego dodatkowego dekodera czy jak mu tam, nie da się oglądać telewizji naziemnej, to jak? Mam cyfrę od kilku lat, ale abonament płacimy bo trzeba, a teraz???

a co wy za glupoty opowiadacie? placi sie od liczby odbiornikow, a nie od tego, czy one cos lapia, czy nie. masz w domu dwa telewizory i trzy radyjka? to placisz za kazde z nich.
i - tak - trzeba placic, bo tak mowia przepisy. no chyba, ze rozumiecie pod trzeba, czy beda to sprawdzac. ale w to juz nie wnikam. trzeba tak samo, jak trzeba bylo przez te wszystkie lata
0 0

Gość: postscript

#5249577 Napisano: 21.06.2012 11:11:50
79magda napisał(a):

postscript napisał(a):

79magda napisał(a):

joan polecam zakup miętowej herbatki, a jeszcze lepiej mięty w doniczce emotka Najlepsza na upały, a do tego nie trzeba słodzić emotka

jak mozna pic slodzona herbate??? emotka

Ja również tego nie rozumiem, ale są tacy, co słodzą
emotka

hehe, to niech sobie wode slodzona pija - taki sam smak, bo czuc tylko cukier emotka
0 0

Gość: aneczkar10

#5249580 Napisano: 21.06.2012 11:14:02
postscript napisał(a):

yuliya25 napisał(a):

joan napisał(a):

A dziś już z samego rana telefon z info, że a babcia widziała w telewizji, że teraz poczta będzie do 20:00 po domach chodzić i sprawdzać, kto płaci abonament. No wzruszające, mam płacić, choć kanały TVP, które chwyta antena satelitarna są kodowane i nie mogę ich oglądać.

A właśnie.... Trzeba teraz płacić abonament RTV czy nie?... No bo jeżeli bez tego dodatkowego dekodera czy jak mu tam, nie da się oglądać telewizji naziemnej, to jak? Mam cyfrę od kilku lat, ale abonament płacimy bo trzeba, a teraz???

a co wy za glupoty opowiadacie? placi sie od liczby odbiornikow, a nie od tego, czy one cos lapia, czy nie. masz w domu dwa telewizory i trzy radyjka? to placisz za kazde z nich.
i - tak - trzeba placic, bo tak mowia przepisy. no chyba, ze rozumiecie pod trzeba, czy beda to sprawdzac. ale w to juz nie wnikam. trzeba tak samo, jak trzeba bylo przez te wszystkie lata

w gospodarstwie domowym niezależnie od ilości telewizorów i odbiorników radiowych płaci się za 1 telewizor i 1 radio, w firmach płaci sie za każdy posiadany telewizor i odbiornik radiowy osobno emotka
0 0

#5249582 Napisano: 21.06.2012 11:15:05
joan napisał(a):

A w ogóle, to niech zakodują wszystko i kto będzie chciał oglądać, zapłaci.

Ku temu rozwiązaniu i ja się skłaniam. Jeśli ma być egzekwowalne ściąganie opłat, to na pewno nie na zasadzie dobrowolności, bo Polak ma we krwi sprzeciw wobec represji i bunt wobec obowiązującego prawa, czego by ono nie dotyczyło emotka
Jak się czuje pokrzywdzony, to się buntuje. A KAŻDY, komu wyciąga się ZA NIC z kieszeni pieniądze, czuje się w jakiś sposób pokrzywdzony. Programy TV biorą się przecież z powietrza, czyli z niczego emotka
0 0

#5249583 Napisano: 21.06.2012 11:16:50
postscript napisał(a):

To również częściowa prawda. Zachęcam do przeczytania UWAŻNIE Ustawy. http://www.krrit....ustawa_abonament.pdf
0 0

joan

#5249588 Napisano: 21.06.2012 11:17:49
cb656 - ciekawe, ciekawe, bo jeden odbiornik rzeczywiście mam niepodłączony... Mam nadzieję, że do końca tygodnia przemyślimy sprawę i coś postanowimy.

PS: Nie twierdzę, że programy biorą się z niczego, ale ja ich nie oglądam, więc niech płaci ten, co go oferta programowa TVP zadowala.

postscript - osoba prywatna nie płaci abonamentu na podstawie liczby posiadanych odbiorników.
0 0

Gość: tato999

#5249599 Napisano: 21.06.2012 11:26:46
79magda napisał(a):

postscript napisał(a):

79magda napisał(a):

joan polecam zakup miętowej herbatki, a jeszcze lepiej mięty w doniczce emotka Najlepsza na upały, a do tego nie trzeba słodzić emotka

emotka

a co jest dziwnego w słodzonej herbacie?
0 0

dawidekk

#5249619 Napisano: 21.06.2012 11:37:01
79magda napisał(a):

postscript napisał(a):

79magda napisał(a):

Nic mnie nie wkurza emotka
emotka

O jakie herezje emotka Tylko słodzona herbata, jak sie chce napić czegoś GORZkiego to przecież jest GORZoła emotka
0 0

Gość: iskierka

#5249621 Napisano: 21.06.2012 11:37:43
joan napisał(a):

cb656 - ciekawe, ciekawe, bo jeden odbiornik rzeczywiście mam niepodłączony... Mam nadzieję, że do końca tygodnia przemyślimy sprawę i coś postanowimy.

PS: Nie twierdzę, że programy biorą się z niczego, ale ja ich nie oglądam, więc niech płaci ten, co go oferta programowa TVP zadowala.

postscript - osoba prywatna nie płaci abonamentu na podstawie liczby posiadanych odbiorników.

zgadza się prywatna osoba płaci jeden abonament za wszystkie tv .Jeśli ma się działalność gospodarczą ,firmę to trzeba płacić za każdy odbiornik osobno emotka
0 0

79magda

#5249625 Napisano: 21.06.2012 11:41:20
tato999 napisał(a):

79magda napisał(a):

postscript napisał(a):

79magda napisał(a):

emotka

to samo, co w kawie rozpuszczalnej
emotka
0 0

notta

#5249637 Napisano: 21.06.2012 11:46:33
wkurza mnie wróżka Semiramida.. już dzisiaj 3 sms mam dość jej wizji, Ziółko gdzie jesteś? Potrzebuje Twojej stopki emotka
0 0

zdolnabestia

#5249660 Napisano: 21.06.2012 11:53:31
W Anglii ci, co nie płacą abonamentu, są co jakiś czas kontrolowani z zewnątrz. Nikt z butami nie włazi do chaty, tylko ma urządzonko, staje przed budynkiem i sprawdza, czy w danym momencie odbierany jest sygnał. Można mieć telewizor, używać go do gier czy jako stolik i nie płacić.
0 0

cudaczek121

#5249667 Napisano: 21.06.2012 11:55:47
79magda napisał(a):

tato999 napisał(a):

79magda napisał(a):

postscript napisał(a):

79magda napisał(a):

emotka

to samo, co w kawie rozpuszczalnej
emotka

ja słodzę i herbatę i kawę rozpuszczalną.W ogóle nie wyobrażam sobie pić natomiast czegokolwiek z fusami,he,he
0 0

efelinkaaa

#5249675 Napisano: 21.06.2012 12:00:58
już pomijając tą aferę z abonamentem (która mnie wkurza emotka ), to denerwuje mnie to, że żaden kierowca nie zatrzyma się przed przejściem dla pieszych, chociaż leje deszcz.. Jak człowiek nie wymusi, to będzie stał i stał i moknął przy okazji...
0 0

notta

#5249681 Napisano: 21.06.2012 12:03:41
efelinkaaa napisał(a):

już pomijając tą aferę z abonamentem (która mnie wkurza emotka ), to denerwuje mnie to, że żaden kierowca nie zatrzyma się przed przejściem dla pieszych, chociaż leje deszcz.. Jak człowiek nie wymusi, to będzie stał i stał i moknął przy okazji...

za to są mandaty emotka
0 0

Gość: iskierka

#5249684 Napisano: 21.06.2012 12:05:17
iva napisał(a):

wkurza mnie wróżka Semiramida.. już dzisiaj 3 sms mam dość jej wizji, Ziółko gdzie jesteś? Potrzebuje Twojej stopki emotka

u mnie dzisiaj dwa esy od tej wróżki emotka
0 0

efelinkaaa

#5249688 Napisano: 21.06.2012 12:07:51
iva napisał(a):

efelinkaaa napisał(a):

za to są mandaty emotka

trudno. Ja też jestem kierowcą (niedzielnym, ale jestem!) i jak widzę np. matkę z dzieckiem czy zakupami, albo inne osoby, które stoją w ulewie to zatrzymuję się. Ja nie moknę, oni tak..
0 0

joan

#5249702 Napisano: 21.06.2012 12:11:42
efelinkaaa napisał(a):

Też mnie to denerwuje, ostatnio np. stała tak babcia z metalową protezą/laską pod łokciem i ten właśnie przedmiot mocno połyskiwał w słońcu, z daleka go było widać, a babcia stała i stała emotka

ALE, w ramach ciekawostki powiem, że siostra mnie w weekend pytała, jak to jest z tymi przejściami dla pieszych. Ona robi teraz kurs prawa jazdy i co się zatrzyma przed pasami, jej instruktor się rzuca, że po co ona staje, przecież pieszy nie wszedł jeszcze na pasy emotka Wg mnie obecność pieszego (przy pasach), który jest zwrócony twarzą do przeciwległego chodnika, jest wystarczającą przesłanką do wnioskowania, że lada moment stanie na jezdni. Czy naprawdę trzeba czekać, aż zrobi pierwszy krok? Jak to jest? Pytanko do osób, które właśnie zrobiły prawko albo niedawno ukończyły kurs.
0 0

Gość: ewachem

#5249704 Napisano: 21.06.2012 12:12:46
79magda napisał(a):

postscript napisał(a):

79magda napisał(a):

emotka

Jako, że piszę doktorat z herbaty to może dodam swoje 3 grosze:

Herbata zawiera związki polifenolowe, z których w największej ilości występują katechiny. Katechiny to związki, które odpowiedzialne sa za właściwości antyoksydacyjne (dobroczynne) herbaty.

HERBATA
CUKIER TAK
Wchłanialność katechin w układzie pokarmowym jest u człowieka na bardzo niewielkim poziomie, bo około 3%. Posłodzenie filiżanki herbaty 1 łyżeczką cukru powoduje, że wchłanialność katechin wzrasta 15-krotnie.

CYTRYNA TAK
Herbatę powinno się pić z dodatkiem niewielkiej ilości cytryny. Kwas cytrynowy powoduje inaktywację oksydazy polifenolowej, która katalizuje reakcję utleniania polifenoli (znaczy że trzeba pić z cytryną żeby nie uległy zniszczeniu dobroczynne związki wystepujące w herbacie)

MLEKO NIE
To informacja dla wszystkich którzy lubią pić tzw. bawarkę. Do niedawna sądzono, iż mleko nie wpływa na działanie herbaty. Jednak ja udowodnily prace badawcze (z 2011) roku proteiny (białka) występujące w mleku tworzą agregaty z katechinami i uniemożliwiają w ten sposób katechinom wchłanianie do organizmu.

0 0