Wkurza mnie...

cudaczek121

#5249718 Napisano: 21.06.2012 12:19:58
ewachem, moja siostra nie pije herbaty z cytryną, bo gdzieś wyczytała, że jej picie powoduje zwiększone ryzyko zachorowalności na Alzheimera, ale nie wiem,ile w tym prawdy.
0 0

Gość: ewachem

#5249722 Napisano: 21.06.2012 12:20:47
joan napisał(a):

efelinkaaa napisał(a):

już pomijając tą aferę z abonamentem (która mnie wkurza emotka ), to denerwuje mnie to, że żaden kierowca nie zatrzyma się przed przejściem dla pieszych, chociaż leje deszcz.. Jak człowiek nie wymusi, to będzie stał i stał i moknął przy okazji...

Też mnie to denerwuje, ostatnio np. stała tak babcia z metalową protezą/laską pod łokciem i ten właśnie przedmiot mocno połyskiwał w słońcu, z daleka go było widać, a babcia stała i stała emotka

ALE, w ramach ciekawostki powiem, że siostra mnie w weekend pytała, jak to jest z tymi przejściami dla pieszych. Ona robi teraz kurs prawa jazdy i co się zatrzyma przed pasami, jej instruktor się rzuca, że po co ona staje, przecież pieszy nie wszedł jeszcze na pasy emotka Wg mnie obecność pieszego (przy pasach), który jest zwrócony twarzą do przeciwległego chodnika, jest wystarczającą przesłanką do wnioskowania, że lada moment stanie na jezdni. Czy naprawdę trzeba czekać, aż zrobi pierwszy krok? Jak to jest? Pytanko do osób, które właśnie zrobiły prawko albo niedawno ukończyły kurs.

Informacja od instruktora nauki jazdy (meza):
zgodnie z prawem o ruchu drogowym (polskim) pierwszenstwo ma pieszy bedacy na przejsciu. Natomiast w krajach Europy zachodniej pierwszenstwo ma pieszy zblizajacy sie do przejscia dla pieszych.

Ustapic pierwszenstwo pieszemu tzn:
nie zmusic go do przyspiueszenia kroku, zwolnienia lub zatrzymania podczas przechodzenia przez przjescie

0 0

Gość: ewachem

#5249723 Napisano: 21.06.2012 12:22:09
cudaczek121 napisał(a):

ewachem, moja siostra nie pije herbaty z cytryną, bo gdzieś wyczytała, że jej picie powoduje zwiększone ryzyko zachorowalności na Alzheimera, ale nie wiem,ile w tym prawdy.

Tak to prawda, dlatego celowo dopisalam nieiwelkie ilosci cytryny. Picie mocno zakwaszonej cytryny powoduje akumulację glinu w mózgu, co jest jedną z przyczyna chorób neurodegeneracyjnych, w tym. głównie Alzheimera
0 0

joan

#5249732 Napisano: 21.06.2012 12:26:00
ewachem napisał(a):

zgodnie z prawem o ruchu drogowym (polskim) pierwszenstwo ma pieszy bedacy na przejsciu. Natomiast w krajach Europy zachodniej pierwszenstwo ma pieszy zblizajacy sie do przejscia dla pieszych.

nie zmusic go do przyspiueszenia kroku, zwolnienia lub zatrzymania podczas przechodzenia przez przjescie

Dzięki wielkie! Skopiuję to i zaraz poślę siostrze emotka

Mam tylko nadzieję, że w Polsce za przepuszczanie pieszych, którzy jeszcze na pasy nie weszli, nie grozi mandat emotka

Szkoda, że nie ma u nas takiej samej zasady, jak u zachodnich sąsiadów, byłoby mniej nerwów i wypadków, a więcej uprzejmości i uśmiechów emotka

PS: Mój facet by z chęcią przeczytał Twój doktorat; gdyby się dowiedział, na jaki temat piszesz, nie dałby mi żyć emotka
0 0

cudaczek121

#5249733 Napisano: 21.06.2012 12:26:22
ewachem napisał(a):

cudaczek121 napisał(a):

Tak to prawda, dlatego celowo dopisalam nieiwelkie ilosci cytryny. Picie mocno zakwaszonej cytryny powoduje akumulację glinu w mózgu, co jest jedną z przyczyna chorób neurodegeneracyjnych, w tym. głównie Alzheimera

aha,dzięki
emotka Czyli ja żyję absolutnie niezdrowo, bo solę, słodzę i cytrynię, wszystko, co się da emotka
0 0

Gość: pola731

#5249751 Napisano: 21.06.2012 12:35:47
cudaczek121 napisał(a):

emotka Czyli ja żyję absolutnie niezdrowo, bo solę, słodzę i cytrynię, wszystko, co się da emotka

niezdrowo - ale za to jak przyjemnie
0 0

malenka89

#5249766 Napisano: 21.06.2012 12:46:23
wkurza mnie, że do nie mogę się zarejestrować do lekarza z kasy emotka dzwoniłam w maju, kazali dzwonić w czerwcu bo już nie ma miejsc, dzwonie i co słyszę? proszę dzwonić w lipcu bo już nie ma zapisów na przyszły miesiąc emotka no by ich szlag trafił emotka

i oczywiście musiałam się zapisać prywatnie, ze 150 zł nie moje emotka
0 0

radosna

#5249774 Napisano: 21.06.2012 12:50:10
malenka89 napisał(a):

wkurza mnie, że do nie mogę się zarejestrować do lekarza z kasy emotka dzwoniłam w maju, kazali dzwonić w czerwcu bo już nie ma miejsc, dzwonie i co słyszę? proszę dzwonić w lipcu bo już nie ma zapisów na przyszły miesiąc emotka no by ich szlag trafił emotka

i oczywiście musiałam się zapisać prywatnie, ze 150 zł nie moje emotka

Mnie to też strasznie wkurza!!!!!
Nie ma miejsc do kardiologa i diabetologa w tym roku. Do pulmonologa, urologa czy okulisty dopiero jesienią można się dostać. W rodzinie jest kilka starszych osób i takie czekanie dobija - bo może za kilka miesięcy będzie już za późno na taką wizytę? Sąsiadka poszła na izbę przyjęć do szpitala i powiedziała, że nie może zapisać się do diabetologa w tym roku (a ma ciężką cukrzycę), więc wzięli ją do szpitala. Na lekarza prywatnego ją nie stać. Nie musiała leżeć w szpitalu, ale inaczej by leków nie miała. Zwariować można!
0 0

notta

#5249775 Napisano: 21.06.2012 12:50:52
joan napisał(a):

ewachem napisał(a):

Mam tylko nadzieję, że w Polsce za przepuszczanie pieszych, którzy jeszcze na pasy nie weszli, nie grozi mandat emotka

Szkoda, że nie ma u nas takiej samej zasady, jak u zachodnich sąsiadów, byłoby mniej nerwów i wypadków, a więcej uprzejmości i uśmiechów emotka

PS: Mój facet by z chęcią przeczytał Twój doktorat; gdyby się dowiedział, na jaki temat piszesz, nie dałby mi żyć emotka

mnie raz oblano za nie przepuszczenie osoby która czekała na przejście przez pasy
emotka
0 0

koper

#5249816 Napisano: 21.06.2012 01:12:48
A mnie wkurza, że niektórzy tkwią jeszcze w głębokim PRL-u i zapominają, że klient nasz pan, a pacjent to też swego rodzaju klient.
Moja córeczka dostała skierowanie do alergologa, dzwonię do JEDYNEGO alergologa w moim mieście (prywatna placówki mająca umowę z NFZ) i chcę zapisać dziecko.
A co mówi pani w rejestracji? Że nie prowadzą zapisów z wyprzedzeniem. Zapisać się można tylko w dniu wizyty i tylko osobiście emotka
Zdziwiona pytam jak to, a pani mi podała daty kiedy przyjmuje alergolog i poinformowała, że rejestracja jest czynna od 7 rano, ale radzi przyjść nieco wcześniej, bo o 7 jest już ok 30-50 osób zazwyczaj, a oni zapisują i przyjmują tylko 10 pierwszych emotka
Czyli generalnie, żeby mieć pewność, że dziecko dostanie się do alergologa powinnam chyba przenocować pod drzwiami przychodni emotka

Trudno, do alergologa pojedziemy do innego miasta, bo nie zamierzam bić się z innymi rodzicami w kolejce i powtarzać pan tu nie stał.
A właśnie zastanawiam się czy nie napisać do NFZ, bo może oni nie zdają sobie sprawy jakiej jakości usługę świadczy ktoś za ich pieniądze...
0 0

Gość: pola731

#5249896 Napisano: 21.06.2012 01:57:43
Drogi Warkowiczu,

gratulujemy kreatywnej nazwy zgrupowania. Czteropaki - nagrody czekają.
Jednak według regulaminu musimy otrzymać skan Twojego dowodu osobistego,
żeby móc wysłać nagrodę. Jeśli chcesz, żeby czteropak trafił do Ciebie,
prześlij skan dowodu na adres warka.facebook@gmail.com

skan ? dla 8 złotych ? pogięło ich?
0 0

Gość: xoo_xoo_xoo

#5249904 Napisano: 21.06.2012 02:00:54
koper napisał(a):

A mnie wkurza, że niektórzy tkwią jeszcze w głębokim PRL-u i zapominają, że klient nasz pan, a pacjent to też swego rodzaju klient.
Moja córeczka dostała skierowanie do alergologa, dzwonię do JEDYNEGO alergologa w moim mieście (prywatna placówki mająca umowę z NFZ) i chcę zapisać dziecko.
A co mówi pani w rejestracji? Że nie prowadzą zapisów z wyprzedzeniem. Zapisać się można tylko w dniu wizyty i tylko osobiście emotka
Zdziwiona pytam jak to, a pani mi podała daty kiedy przyjmuje alergolog i poinformowała, że rejestracja jest czynna od 7 rano, ale radzi przyjść nieco wcześniej, bo o 7 jest już ok 30-50 osób zazwyczaj, a oni zapisują i przyjmują tylko 10 pierwszych emotka
Czyli generalnie, żeby mieć pewność, że dziecko dostanie się do alergologa powinnam chyba przenocować pod drzwiami przychodni emotka

Trudno, do alergologa pojedziemy do innego miasta, bo nie zamierzam bić się z innymi rodzicami w kolejce i powtarzać pan tu nie stał.
A właśnie zastanawiam się czy nie napisać do NFZ, bo może oni nie zdają sobie sprawy jakiej jakości usługę świadczy ktoś za ich pieniądze...

To nienormalne. Powinnaś napisać, bo nawet jeśli zdają sobie sprawę to może jeśli ktoś napisz, a później może znów ktoś to coś u nich ruszy.
0 0

Gość: nocti

#5249906 Napisano: 21.06.2012 02:01:14
joan napisał(a):

ewachem napisał(a):

Mandat nie grozi, ale na egzaminie może się ktoś doczepić, że zaburza dynamikę jazdy. Trzeba niestety bacznie obserwować pieszych i mnie uczono, że przy zbliżaniu się do przejścia noga z gazu, bo masz być przygotowana do ewentualnego hamowania, a trzymając gaz tracisz już jakiś ułamek sekundy...

Przepuścić należy podobno grupę osób (5 i więcej?), ale pojedynczego pieszego nie trzeba o ile choć kawałkiem stopy nie stoi na jezdni emotka

Nie wiem jak inni, ale gdy ja widzę egzamin to NIGDY nie stoję na samej krawędzi, żeby przypadkiem egzaminator jej/jego nie zatrzymał.
0 0

anialistopad

#5249910 Napisano: 21.06.2012 02:04:18
pola731 napisał(a):

Drogi Warkowiczu,

gratulujemy kreatywnej nazwy zgrupowania. Czteropaki - nagrody czekają.
Jednak według regulaminu musimy otrzymać skan Twojego dowodu osobistego,
żeby móc wysłać nagrodę. Jeśli chcesz, żeby czteropak trafił do Ciebie,
prześlij skan dowodu na adres warka.facebook@gmail.com

skan ? dla 8 złotych ? pogięło ich?

też mnie tym wkurzyli i na co to?
0 0

assal

#5249917 Napisano: 21.06.2012 02:07:40
Skan w konkursach alkoholowych jest dla firmy zabezpieczeniem, że nie dali alkoholu osobie niepełnoletniej emotka
0 0

Gość: kasia89tn

#5250306 Napisano: 21.06.2012 05:38:54
Wkurza mnie nasz pies... Właśnie pożarł moje jedyne buty emotka
0 0

cudaczek121

#5250312 Napisano: 21.06.2012 05:41:59
assal napisał(a):

Skan w konkursach alkoholowych jest dla firmy zabezpieczeniem, że nie dali alkoholu osobie niepełnoletniej emotka

no ja wiem,ale też mnie taki mail dziś wkurzył
emotka Ja rozumiem jakby w Tyskim chcieli,ale tutaj emotka
0 0

zaczytana-pola

#5250314 Napisano: 21.06.2012 05:42:41
joan napisał(a):

ALE, w ramach ciekawostki powiem, że siostra mnie w weekend pytała, jak to jest z tymi przejściami dla pieszych. Ona robi teraz kurs prawa jazdy i co się zatrzyma przed pasami, jej instruktor się rzuca, że po co ona staje, przecież pieszy nie wszedł jeszcze na pasy emotka Wg mnie obecność pieszego (przy pasach), który jest zwrócony twarzą do przeciwległego chodnika, jest wystarczającą przesłanką do wnioskowania, że lada moment stanie na jezdni. Czy naprawdę trzeba czekać, aż zrobi pierwszy krok? Jak to jest? Pytanko do osób, które właśnie zrobiły prawko albo niedawno ukończyły kurs.

Mnie uczyli tak, że... jeśli stoi, to można jechać, jeśli wystawi chociaż nogę, to trzeba się zatrzymać. To samo na egzaminie. Facet oblał laskę, bo pieszy stał jedno nogą na pasach, chociaż nie przechodził, po prostu wystawił kopyto, a ona nie zatrzymała się tylko pojechała dalej emotka
0 0

Gość: taaga20

#5250319 Napisano: 21.06.2012 05:45:31
xoo_xoo_xoo napisał(a):

koper napisał(a):

To nienormalne. Powinnaś napisać, bo nawet jeśli zdają sobie sprawę to może jeśli ktoś napisz, a później może znów ktoś to coś u nich ruszy.

czasami chyba lepiej postać godzinę rano i tego samego dnia dostać się do specjalisty ... jak dziś poszłam się zarejestrować do specjalisty - 24 października
emotka pierwszy wolny termin emotka
0 0

mia

#5250333 Napisano: 21.06.2012 05:50:39
ilonar2301 napisał(a):

Mnie uczyli tak, że... jeśli stoi, to można jechać, jeśli wystawi chociaż nogę, to trzeba się zatrzymać. To samo na egzaminie. Facet oblał laskę, bo pieszy stał jedno nogą na pasach, chociaż nie przechodził, po prostu wystawił kopyto, a ona nie zatrzymała się tylko pojechała dalej emotka

No i dobrze Cię uczyli, bo tak wedle polskiego prawa ma być. emotka
Niemniej ja jak widzę np. kogoś z kulami, kto stoi przy pasach, czy babcie o lasce, no krótko mówiąc kogoś, kto ma problemy z poruszaniem się, zatrzymuję się i czekam, aż sobie spokojnie przejdzie. Tak już po prostu mam. Aha, tudzież kobiety z wózkiem i w zaawansowanej ciąży. reszta niech sobie stoi i czeka emotka

W temacie:
Czy zna ktoś sposób na Kamisowego grilla? emotka
Podobno miały być niedopasowane... Mąż jak go poskładał i zamknął, to tak się spasował, że otworzyć go nie idzie emotka
Na razie mamy wymyślone tylko dwie opcje: rzucić go z balkonu (nie ma jeszcze nóżek dokręconych) lub grzmotnąć nim mocno o płot sąsiada (drewniany) emotka
Ja jestem za płotem, ale może ktoś ma lepszy pomysł?
0 0