Nasz serwis prowadzony przez Adriana Pionkę wraz naszymi partnerami wymienionymi w Polityce
Prywatności wykorzystuje pliki cookies zapisywane na Twoim urządzeniu i inne technologie do
zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania
ruchu na stronie i w Internecie.
Przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na nasze usprawiedliwione potrzeby, co obejmuje między
innymi konieczność zapewnienia bezpieczeństwa usługi (np. sprawdzenie, czy do Twojego konta nie
loguje się nieuprawniona osoba), dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług i
dopasowania ich do potrzeb i wygody użytkowników (np. personalizowanie treści w usługach) jak
również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług Administratora. Dane te są przetwarzane do
czasu istnienia uzasadnionego interesu lub do czasu złożenia przez Ciebie sprzeciwu wobec
przetwarzania.
Dane osobowe będą przekazywane wyłącznie naszym podwykonawcom, tj. dostawcom usług informatycznych
i/lub partnerom wymienionym w
Polityce
Prywatności.
Przysługuje Ci prawo żądania dostępu do treści danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia oraz
prawo do ograniczenia ich przetwarzania. Ponadto także prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie
bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, prawo do przenoszenia danych oraz prawo do wniesienia
sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Posiadasz prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu
Ochrony Danych Osobowych.
Gość: pola731
ja też segreguję dość dokładnie już od lat - u mnie stoją pojemniki na zwykłe śmieci, obok pojemnik na szkło kolorowe i białe i obok jeszcze jeden wspólny na papier i plastik
olunka
Postów 8524
Data rejestracji 03.06.2007
Punkty karne 0
Konkursy dodane 8
a jestes pewna,że tak będzie? tzn że będą wywozić ile chcesz? ja tez teraz mam co 2 tyg wywyozony kosz i dodatkowo segreguję plastiki, szkoło i metal i to za darmo raz w m-cu zabierają
\"...To piosenka, która mówi
Jak się nie ma, co się lubi
To nie lubi się i tego, co się ma.\"
efelinkaaa
Postów 3061
Data rejestracji 27.10.2010
Punkty karne 0
Konkursy dodane
mia: a nie możesz podlewać ogródka z wody ze studni? My teraz budujemy dom i studnia już wykopana, chociaż i tak NARZUCAJ¡ nam podłączenie się do ścieków... byleby tylko płacić ;]
Gość: nineczka17
ja też chodziłam kawałek ze śmieciami do pojemników recyklingowych a teraz mam przy moim śmietniku mąż śmieje się ze mnie,że dla mnie je postawili,bo ciągle wynosiłam torby tych śmieci i się nade mną zlitowali
mia
Postów 17579
Data rejestracji 04.05.2010
Punkty karne 0
Konkursy dodane 14
Mam wykopać studnię? Litości
W dodatku mieszkamy na górce, więc Allach raczy wiedzieć, gdzie u nas wody gruntowe. Równie dobrze mogę zacząć chodzić po wodę do rzeczki z wiadrami
Poza tym chodziło mi o samą ideę pomysłu - co za geniusz na to wpadł...
Opowiedz Panu Bogu o swoich planach na przyszłość, a rozbawisz Go do rozpuku...
zaczytana-pola
Postów 11587
Data rejestracji 24.03.2009
Punkty karne 0
Konkursy dodane
My mamy( u rodziców) studnię na podwórku. Po podłączeniu wodociągów mieliśmy ją zlikwidować, ale na szczęście tego nie zrobiliśmy. Latem podlewamy ogródek wodą ze studni. U nas też zamierzamy wykopać studnię. Przydaje się głównie latem właśnie do podlewania ogródka i można dzięki temu trochę zaoszczędzić
asantesana
Postów 6361
Data rejestracji 14.01.2012
Punkty karne 0
Konkursy dodane 12
Odnośnie podlewania ogródków - mój wujek budując dom wkopał pod ziemię zbiornik, do którego zbiera się deszczówka i tą wodą podlewa ogródek. Bardzo sprytny pomysł, tylko słyszałam, że to też mają jakoś opodatkować
koper
Postów 2237
Data rejestracji 20.03.2011
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Płacić od ilości osób zameldowanych w mieszkaniu?- też źle, bo dużo osób jest zameldowanych w zupełnie innym miejscu niż mieszka (np ja)
Właściciel mieszkania/domu ma zadeklarować ile osób rzeczywiście mieszka i płacić za śmieci od osoby? To rozwiązanie wydaje się idealne, tylko znając realia jestem pewna, że znaczna część osób znacznie zaniży ilość mieszkańców.
A jak policzyć ma to samotna pani mieszkająca w dużym domu w miejscowości turystycznej, która przez 10 m-cy w roku mieszka sama, a przez 2 m-ce ma kilkunastu letników
I nie wiem, ale jak dla mnie to właśnie płatność za śmieci od zużycia wody jest najbardziej sprawiedliwa...
Mnie też wkurza, że będziemy więcej płacić za śmieci, ale może dzięki temu, jak będę wychodziła rano pochodzić z kijami, to nie będę denerwować się na widok pana który podjeżdża wypasioną bryką pod osiedlowy kontener i wyrzuca 3 worki śmieci z bagażnika...
efelinkaaa
Postów 3061
Data rejestracji 27.10.2010
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Dla mnie wszystkie propozycje są bez sensu. Nawet ta od liczenia od zużycia wody: szczególnie gdy ma się małe dziecko i pralka chodzi non-stop
No i tak jak wspomniała asante - niektórzy uwielbiają się kąpać
koper
Postów 2237
Data rejestracji 20.03.2011
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Ja mieszkam w małej jednoblokowej wspólnocie mieszkaniowej i do kontenera śmieci mogą wyrzucać tylko mieszkańcy bloku, ale, że obok jest osiedle domków jednorodzinnych, to niestety dzieje się inaczej...
A śmieci segregowałam, segreguję i dalej będę segregować bo nie robię tego, żeby zaoszczędzić kilka zł miesięcznie
zaczytana-pola
Postów 11587
Data rejestracji 24.03.2009
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Jeśli chodzi o śmieci, to płacimy od pojemnika/ kontenera. Każdy ma taki swój kosz, jeśli się tam nie mieści to trzeba w worki na śmieci pakować. I płacimy określoną stawkę od kosza.
Nie wiem jak można płacić za śmieci od zużycia wody
ziolko
Postów 10414
Data rejestracji 06.01.2006
Punkty karne 0
Konkursy dodane
kwestia śmieci jest wszedzie poruszana
u nas tez była kwestia, od czego będą liczone śmieci: od zużycia wody, od mieszkańców czy od powierzchni. Większość opowiedziała się za liczbą mieszkańców.
Prezydent miasta strasznie się indyczył, że tak ludzie wybrali, bo on był za zużyciem wody, mówił, że ludzie źle wybrali, ale przekonają się o tym za jakiś czas na własnej skórze
Ogólnie od wody, to przypuszczam, że miało wykryć ukrytych lokatorów, bo nie zawsze ludzie są zgłoszeni do spółdzielni czy gdzieś tam i ktoś płaci np. za 1 czy 2 osoby, a mieszka np 4 czy 5.
Poza tym sporo ludzi wynajmuje mieszkania i np. jest zgłoszonych 1-2 osoby a faktycznie mieszka więcej, np. studentów.
Co do studni, to u rodziców też została studnia po tym jak podłączyli się do wodociągów i kanalizacji, ale dzięki temu jest czym podlewać ogródek.
Segregacja śmieci... u mnie na osiedlu śmiech na sali, bo co z tego, że jest pojemnik na szkło i plastik, jeden taki mały kontenerek a druga taka kula, skoro ludzie wyrzucają tam WSZYSTKO?? czasami aż nie chce się nic segregować
kurlandzki
Postów 927
Data rejestracji 01.03.2008
Punkty karne 0
Konkursy dodane
a u nas to segregowanie działa od dawna -może nie tak dokładnie jak by chcieli, ale działa - pojemniki na papier/plastik są wspólne , opróżniane chyba codziennie - na szkło 2-3 razy w tygodniu
nie ma brudu, syfu , wiele osób no puszki wystawia zbieraczom oddzielnie (dzięki temu nie przewracają pojemników w poszukiwaniu złomu )
nie wiem jakie będą opłaty , ale jestem za segregacją śmieci
wanderlust
Postów 854
Data rejestracji 30.12.2010
Punkty karne 0
Konkursy dodane
a mnie wkurza, ze nie ma mojego miasta
petunija1
Postów 2507
Data rejestracji 24.11.2011
Punkty karne 0
Konkursy dodane
O tak! Mojego też i to jest dopiero wkurzające...
tereniagno
Postów 5299
Data rejestracji 19.03.2009
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Nie klikam,nie głosuję,natrętnych blokuję
Gość: katrin22
Spróbuj pić wodę z imbirem (sproszkowanym). Szczypta imbiru i pół szklanki wody.
barszcz
Postów 2199
Data rejestracji 22.03.2010
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Może zrób prześwietlenie?!