Wkurza mnie...

Gość: pola731

#5547335 Napisano: 10.01.2013 12:21:55
joan napisał(a):

nineczka17 napisał(a):

efelinkaaa napisał(a):

a w ogóle jak oni będą sprawdzać, czy mieszkaniec bloku segreguje śmieci? Co będą włazić do mieszkania i zaglądać w szafki czy 3 kosze stoją? Bezsens.

ja segreguje śmieć ale jestem jedną z nielicznych osób na osiedlu i będę płacić więcej za innych co tego nie robią emotka

Ja również segreguję -> specjalnie chodzę raz w tygodniu z plastikiem 2 ulice dalej, bo u mnie nie ma pojemników recyclingowych. Stawka za posegregowane śmieci powinna wynosić max 50% stawki wyjściowej, tak dla zachęty, też mi proekologia kufa, babrać się z każdym śmieciem, żeby zaoszczędzić 6 zeta emotka Nie wiem, jak tam stawki u mnie, ale moje miasto jest tak ekskluzywne, że często musi koniecznie narzucać najwyższe stawki w całej Polsce emotka

ja też segreguję dość dokładnie już od lat - u mnie stoją pojemniki na zwykłe śmieci, obok pojemnik na szkło kolorowe i białe i obok jeszcze jeden wspólny na papier i plastik
0 0

olunka

#5547336 Napisano: 10.01.2013 12:22:06
konwaliowa napisał(a):

mnie te śmieci tak nie przerażają, będę płacić 1,5 tego co teraz.. ale za to mogę tych śmieci wywalić ile dusza zapragnie, a do tej pory musiałam się zmieścić w jednym koszu (wywożą mi co 2 tygodnie), w dodatku za worki na śmieci segregowane musiałam płacić 2zł od worka, a teraz mają być za friko.

a jestes pewna,że tak będzie? tzn że będą wywozić ile chcesz? ja tez teraz mam co 2 tyg wywyozony kosz i dodatkowo segreguję plastiki, szkoło i metal i to za darmo raz w m-cu zabierają
0 0

efelinkaaa

#5547341 Napisano: 10.01.2013 12:23:28
u nas była ankieta z UM jak chcemy być rozliczani: od powierzchni, od zużycia wody czy osoby. Mieszkańcy wybrali od osoby...

mia: a nie możesz podlewać ogródka z wody ze studni? My teraz budujemy dom i studnia już wykopana, chociaż i tak NARZUCAJ¡ nam podłączenie się do ścieków... byleby tylko płacić ;]
0 0

Gość: nineczka17

#5547342 Napisano: 10.01.2013 12:23:53
joan napisał(a):

nineczka17 napisał(a):

efelinkaaa napisał(a):

a w ogóle jak oni będą sprawdzać, czy mieszkaniec bloku segreguje śmieci? Co będą włazić do mieszkania i zaglądać w szafki czy 3 kosze stoją? Bezsens.

ja segreguje śmieć ale jestem jedną z nielicznych osób na osiedlu i będę płacić więcej za innych co tego nie robią emotka

Ja również segreguję -> specjalnie chodzę raz w tygodniu z plastikiem 2 ulice dalej, bo u mnie nie ma pojemników recyclingowych. Stawka za posegregowane śmieci powinna wynosić max 50% stawki wyjściowej, tak dla zachęty, też mi proekologia kufa, babrać się z każdym śmieciem, żeby zaoszczędzić 6 zeta emotka Nie wiem, jak tam stawki u mnie, ale moje miasto jest tak ekskluzywne, że często musi koniecznie narzucać najwyższe stawki w całej Polsce emotka

ja też chodziłam kawałek ze śmieciami do pojemników recyklingowych a teraz mam przy moim śmietniku mąż śmieje się ze mnie,że dla mnie je postawili,bo ciągle wynosiłam torby tych śmieci i się nade mną zlitowali
0 0

mia

#5547348 Napisano: 10.01.2013 12:29:11
efelinkaaa napisał(a):

mia: a nie możesz podlewać ogródka z wody ze studni? My teraz budujemy dom i studnia już wykopana, chociaż i tak NARZUCAJ¡ nam podłączenie się do ścieków... byleby tylko płacić ;]

Mam wykopać studnię? Litości emotka emotka
W dodatku mieszkamy na górce, więc Allach raczy wiedzieć, gdzie u nas wody gruntowe. Równie dobrze mogę zacząć chodzić po wodę do rzeczki z wiadrami emotka

Poza tym chodziło mi o samą ideę pomysłu - co za geniusz na to wpadł...
0 0

zaczytana-pola

#5547351 Napisano: 10.01.2013 12:33:28
mia napisał(a):

U mnie też ma być płatność za śmieci od zużycia wody! emotka
Szlag mnie trafia - co za kretyński pomysł! Mam przestać podlewać w lecie ogródek, bo mi za śmieci więcej policzą?! emotka emotka
Może w bloku ma to jeszcze jakiś sens, nie wiem...

Było sensowne rozliczenie - od ilości zużytych/wywożonych worków, to ktoś skretyniał i chce zabłysnąć najwyraźniej na firmamencie radnych! emotka

P.S. Śmieci do tej pory segregowałam...

My mamy( u rodziców) studnię na podwórku. Po podłączeniu wodociągów mieliśmy ją zlikwidować, ale na szczęście tego nie zrobiliśmy. Latem podlewamy ogródek wodą ze studni. U nas też zamierzamy wykopać studnię. Przydaje się głównie latem właśnie do podlewania ogródka i można dzięki temu trochę zaoszczędzić emotka
0 0

asantesana

#5547355 Napisano: 10.01.2013 12:37:12
Próbuję sobie wyobrazić uzależnienie ilości śmieci od wody i za cholerę nie potrafię. Bo co - jak się więcej kąpię to więcej wrzucę do kosza? Czy jak ktoś podlewa ogródek to śmieci mu spływają do kosza? Ja np. zużywam sporo wody, ale wyrzucam bardzo mało śmieci (mało gotuję, słoiki zbieram dla rodziny, która robi przetwory, papiery i plastik segreguję i wyrzucam do osobnych pojemników).
Odnośnie podlewania ogródków - mój wujek budując dom wkopał pod ziemię zbiornik, do którego zbiera się deszczówka i tą wodą podlewa ogródek. Bardzo sprytny pomysł, tylko słyszałam, że to też mają jakoś opodatkować emotka
0 0

koper

#5547359 Napisano: 10.01.2013 12:40:06
Właśnie o to chodzi z tymi śmieciami, że najtrudniej jest ustalić to jaką stawkę ma płacić dane mieszkanie/dom. Od powierzchni?- poszkodowane będą osoby mieszkające samotnie w dużym mieszkaniu/domu, a jeszcze bardziej te które są właścicielami pustego mieszkania (mam kilku znajomych, którzy mają mieszkanie w pl, które teraz stoi puste, a oni są za granicą). Zużycie wody ma pwenie pomóc w określeniu ile osób rzeczywiście mieszka w mieszkaniu, ale też nie jest doskonałym rozwiązaniem.
Płacić od ilości osób zameldowanych w mieszkaniu?- też źle, bo dużo osób jest zameldowanych w zupełnie innym miejscu niż mieszka (np ja)
Właściciel mieszkania/domu ma zadeklarować ile osób rzeczywiście mieszka i płacić za śmieci od osoby? To rozwiązanie wydaje się idealne, tylko znając realia jestem pewna, że znaczna część osób znacznie zaniży ilość mieszkańców.
A jak policzyć ma to samotna pani mieszkająca w dużym domu w miejscowości turystycznej, która przez 10 m-cy w roku mieszka sama, a przez 2 m-ce ma kilkunastu letników
I nie wiem, ale jak dla mnie to właśnie płatność za śmieci od zużycia wody jest najbardziej sprawiedliwa...
Mnie też wkurza, że będziemy więcej płacić za śmieci, ale może dzięki temu, jak będę wychodziła rano pochodzić z kijami, to nie będę denerwować się na widok pana który podjeżdża wypasioną bryką pod osiedlowy kontener i wyrzuca 3 worki śmieci z bagażnika...
0 0

efelinkaaa

#5547378 Napisano: 10.01.2013 12:53:32
U nas mieszkańcy domów mogą podpisać umowę z administracją osiedla i mogą wyrzucać śmieci do osiedlowych kontenerów. Wiem, że sporo osób tak robi, bo wychodzi taniej niż odbiór pojemników (szczególnie, gdy ktoś wytwarza dużo śmieci).

Dla mnie wszystkie propozycje są bez sensu. Nawet ta od liczenia od zużycia wody: szczególnie gdy ma się małe dziecko i pralka chodzi non-stop emotka
No i tak jak wspomniała asante - niektórzy uwielbiają się kąpać emotka
0 0

koper

#5547389 Napisano: 10.01.2013 01:01:25
No właśnie ja o tym mówię, że nie ma dobrego rozwiązania, tzn. takiego, przy którym nikt nie będzie pokrzywdzony emotka

Ja mieszkam w małej jednoblokowej wspólnocie mieszkaniowej i do kontenera śmieci mogą wyrzucać tylko mieszkańcy bloku, ale, że obok jest osiedle domków jednorodzinnych, to niestety dzieje się inaczej...

A śmieci segregowałam, segreguję i dalej będę segregować bo nie robię tego, żeby zaoszczędzić kilka zł miesięcznie
0 0

zaczytana-pola

#5547393 Napisano: 10.01.2013 01:03:56
Jeśli chodzi o wodę, to u nas płaci się za m3.
Jeśli chodzi o śmieci, to płacimy od pojemnika/ kontenera. Każdy ma taki swój kosz, jeśli się tam nie mieści to trzeba w worki na śmieci pakować. I płacimy określoną stawkę od kosza.
Nie wiem jak można płacić za śmieci od zużycia wody emotka U nas woda to spółka z wodociągów, śmieci to spółka od śmieci. Nie są ze sobą powiązane emotka A jaka ma być ta stawka za śmieci od zużytej wody, bo nie rozumiem? emotka
0 0

ziolko

#5547409 Napisano: 10.01.2013 01:17:01
he he he
kwestia śmieci jest wszedzie poruszana
u nas tez była kwestia, od czego będą liczone śmieci: od zużycia wody, od mieszkańców czy od powierzchni. Większość opowiedziała się za liczbą mieszkańców.

Prezydent miasta strasznie się indyczył, że tak ludzie wybrali, bo on był za zużyciem wody, mówił, że ludzie źle wybrali, ale przekonają się o tym za jakiś czas na własnej skórze emotka

Ogólnie od wody, to przypuszczam, że miało wykryć ukrytych lokatorów, bo nie zawsze ludzie są zgłoszeni do spółdzielni czy gdzieś tam i ktoś płaci np. za 1 czy 2 osoby, a mieszka np 4 czy 5.

Poza tym sporo ludzi wynajmuje mieszkania i np. jest zgłoszonych 1-2 osoby a faktycznie mieszka więcej, np. studentów.

Co do studni, to u rodziców też została studnia po tym jak podłączyli się do wodociągów i kanalizacji, ale dzięki temu jest czym podlewać ogródek.

Segregacja śmieci... u mnie na osiedlu śmiech na sali, bo co z tego, że jest pojemnik na szkło i plastik, jeden taki mały kontenerek a druga taka kula, skoro ludzie wyrzucają tam WSZYSTKO?? czasami aż nie chce się nic segregować emotka
0 0

kurlandzki

#5547703 Napisano: 10.01.2013 04:48:01
W poznaniu ma być 20 zł od osoby miesięcznie.... emotka
0 0

#5547727 Napisano: 10.01.2013 05:04:16
ziolko napisał(a):

Segregacja śmieci... u mnie na osiedlu śmiech na sali, bo co z tego, że jest pojemnik na szkło i plastik, jeden taki mały kontenerek a druga taka kula, skoro ludzie wyrzucają tam WSZYSTKO?? czasami aż nie chce się nic segregować emotka

a u nas to segregowanie działa od dawna -może nie tak dokładnie jak by chcieli, ale działa - pojemniki na papier/plastik są wspólne , opróżniane chyba codziennie - na szkło 2-3 razy w tygodniu

nie ma brudu, syfu , wiele osób no puszki wystawia zbieraczom oddzielnie (dzięki temu nie przewracają pojemników w poszukiwaniu złomu )
nie wiem jakie będą opłaty , ale jestem za segregacją śmieci

0 0

wanderlust

#5547970 Napisano: 10.01.2013 08:39:08
Wkurza mnie, że od 4 dni nie mogę wygrać biletów do kina z RMFmaxxx. Zawsze się udawało..a teraz nie wiem co jest emotka
0 0

#5547981 Napisano: 10.01.2013 08:44:59
rosik93 napisał(a):

Wkurza mnie, że od 4 dni nie mogę wygrać biletów do kina z RMFmaxxx. Zawsze się udawało..a teraz nie wiem co jest emotka

a mnie wkurza, ze nie ma mojego miasta
0 0

petunija1

#5548058 Napisano: 10.01.2013 09:57:20
pola731 napisał(a):

rosik93 napisał(a):

a mnie wkurza, ze nie ma mojego miasta

O tak! Mojego też i to jest dopiero wkurzające...
emotka
0 0

tereniagno

#5548075 Napisano: 10.01.2013 10:13:42
Wkurza mnie,że od prawie miesiąca boli mnie ręka.Lekarz zapisał mi tabletki przeciwzapalne i przeciwbólowe,a mi nie pomagają.Po takiej dawce którą wzięłam,powinna być jakakolwiek poprawa,a tu nic.Rwie mnie i nie mogę spać w nocy. emotka
0 0

Gość: katrin22

#5548092 Napisano: 10.01.2013 10:32:32
tereniagno napisał(a):

Wkurza mnie,że od prawie miesiąca boli mnie ręka.Lekarz zapisał mi tabletki przeciwzapalne i przeciwbólowe,a mi nie pomagają.Po takiej dawce którą wzięłam,powinna być jakakolwiek poprawa,a tu nic.Rwie mnie i nie mogę spać w nocy. emotka

Spróbuj pić wodę z imbirem (sproszkowanym). Szczypta imbiru i pół szklanki wody.
0 0

barszcz

#5548101 Napisano: 10.01.2013 10:43:01
tereniagno napisał(a):

Może zrób prześwietlenie?!
0 0