Wkurza mnie...

isiulka

#5808193 Napisano: 17.01.2014 11:37:02
asante napisał(a):

ziolko napisał(a):

a ja uważam, że jeśli nie znam nadawcy, który by mi przelał taką sumę, to znaczy, że nastąpiła pomyłka w numerze konta. Szczególnie, że w tytule przelewu z reguły jest informacja, za co to.
I zwróciłabym.
Bo gdybym to ja się pomyliła i komuś przelała przez pomyłkę jakąś kwotę, to też bym chciała, żeby te pieniądze wróciły do mnie.

Postawcie się na miejscu osoby stratnej.
Chcielibyście płacić za coś 2 razy??

Tutaj masz rację, jeśli w tytule było, że to jest rata lub cokolwiek innego świadczącego o pomyłce ok, ale tak czy siak, to osoba wpłacająca popełniła błąd i to w jej gestii leży znalezienie posiadacza konta, któremu zrobiła prezent i poproszenie o zwrócenie pieniędzy. Nie pojmuję, jak może podlegać karze osoba, której ktoś omyłkowo przelał pieniądze. Przeciez ona może nawet o tym nie wiedzieć, nie wszyscy zaglądają na konto codziennie.
Ktoś tu kiedyś opisywał sprawę, ze wpłacał przez wiele miesięcy na stare konto pieniądze za gaz czy za prąd. Przyszło mu ponaglenie, że nie płaci. I co? Tamto było zaksięgowane na poczet przyszłych wpłat, a zaległości musiala zapłacić. Przecież elektrownia powinna za to pójść siedzieć na 5 lat, bo nie zwróciła pieniędzy...

Dla m,nie to trochę naciągana historia. Bo żeby pomylić się przy przelewie to trzeba się postarać, z tego co mi kiedyś tłumaczyła koleżanka, to jeżeli wpisze się pomyłkowo 2 cyfry źle to na pewno pieniądze wrócą, bo numery kont są tak skonstruowane, że nie ma konta z podobnym numerem. Więc pewnie miała nr konta w historii (może allegro). I teraz w sytuacji gdzie ktoś ma konto na które wpływają takie kwoty codziennie bo np. sprzedaje coś na allegro to troszkę czasu zajmuje zanim się zorientuje że jest nadwyżka. Poza tym jeszcze jak komuś wpłynie 4 tyś zł to dla mnie jest to dużo i bym zauważyła, ale jakby mi ktoś wpłacił 100 zł omyłkowo to w życiu bym się nie zorientowała.
I jeszcze jedna kwestia mnie zastanawia, że bank zrealizował przelew jak dane się nie zgadzały. Nie raz robiłam płatność pracownicy która podała nr konta mamy, bo sama nie miała- cała reszta danych się zgadzała i za każdym razem przelew i tak wrócił bo dane właściciela konta były inne.
0 0

Gość: koza.k90

#5808195 Napisano: 17.01.2014 11:41:12
ale do mBanku taki przelew z innymi danymi bez problemu przejdzie

nie wiem jak w innych bankach
0 0

asantesana

#5808196 Napisano: 17.01.2014 11:41:41
koza.k90 napisał(a):

asante sana, wyobraź sobie, że Tobie przydarzyła się taka pomyłka
idziesz do banku i prosisz o udostępnienie lub jakiś kontakt z przypadkowo obdarowanym

a bank odmawia ze względu na ochronę danych osobowych i każe czekać na dalszy rozwój wypadków

czas mija, kasa nie wraca, a Ty gonisz w piętkę, bo nie masz na powtórne uiszczenie raty za mieszkanie lub zapłatę za towar

możesz tylko się modlić, wynająć detektywa lub zgłosić sprawę na policji

ja bym jeszcze przelała symboliczną złotówkę na to samo konto w tytule wpłaty wpisując prośbę o kontakt w związku z omyłkową poprzednią wpłatą i sugerując nagrodę

Wyobrażam sobie i jestem na siebie strasznie wściekła (na swoje roztargnienie, nie na tamtą osobę)
No widzisz, nie wpadłam na takie rozwiązanie, a to bardzo dobry pomysł, czyli sama znalazłaś rozwiązanie emotka
Myślę, ze jest jeszcze kilka - łacznie ze zgłoszeneim na policję w celu uzyskania danych tej osoby, ale nie powino się to wiązać z żadną karą (chyba, ze ta osoby usilnie nie chce oddać pieniędzy, a to już inna sprawa).

Isiulka - zgadza się, dwie pierwsze cyfry to suma kontrolna, wynikająca z pozostałych cyfr. Wystarczy podmienić jedną cyfrę i już się nie zgadza i przelew nie pójdzie. Dane personalne banki najczęściej olewają. Zatem masz racje, ta kobieta musiala znać ten numer, nie tak łatwo komuś przelać pieniądze.
0 0

Gość: koza.k90

#5808207 Napisano: 17.01.2014 11:51:59
asante sana, są tacy, którzy i z numerami sobie poradzą emotka

mój znajomy dyslektyk kiedyś tak już wypełnił druczek na poczcie przestawiając kilka cyfr

ale odbiorca sam zwrócił kasę, a o 2 stówy tylko chodziło
0 0

turli

#5808209 Napisano: 17.01.2014 11:54:59
kachakacha napisał(a):

staszek napisał(a):

toka napisał(a):

zaczytana-pola napisał(a):

hittmanka napisał(a):

właśnie słucham, że Trynkiewicz wyjdzie na wolność i tak się zastanawiam .... 25 lat siedział za nasze pieniądze, za nie żarł i pił.... co będzie jak wyjdzie na wolność? Z takim nazwiskiem pracy nie dostanie, jak to jest, do końca życia będzie na naszym utrzymaniu czy musi sobie radzić sam? z ciekawości pytam bo już mnie nerwy wzięły emotka

Zmieni nazwisko, zmieni miejsce zamieszkania. Albo znajdzie jaką pracę na czarno, gdzie nikt nie będzie prosił go o dokumenty.

słyszałam że ma dostać ochronę bo ktos mu grozi że go zabije.I my za to zapłacimy emotka

wyjdzie, zrobi to samo co zrobił i wróci tam skąd wyszedł.

Jak dla mnie każdy przestępca powinien pracować. Co z tym pijanym kierowcą od tragedii w Kamieniu Pomorskim? Co mu da siedzenie za kratami? Jak dostanie wyrok powinien pracować, płacić na swoje utrzymanie i wypłacać odszkodowanie tym biednym dzieciom.
Jak usłyszałam, że Waśniewska chce apelacji, bo nie ma 10 tysięcy, żeby zapłacić państwu, to krew się we mnie gotuje.

W Polsce jest tyle rowów do wykopania, krawężników do odmalowania i innej pracy, że każdy przestępca powinien pracować. Czym jest dla niego taka kara, jak siedzi sobie w ciepełku i ogląda TV?

A w ogóle absurdem jest dla mnie zamykanie kogoś za długi.

Też mam takie samo zdanie.Kopanie rowów, odśnieżanie, sprzątanie ulic, zamalowywanie prac pseudograficiarzy itp. Pracy jest dużo.
0 0

Gość: brightwitch

#5808210 Napisano: 17.01.2014 11:55:16
eciepecie napisał(a):

koper napisał(a):

*eciepecie ale co konkretnie w tym Cię wkurza?
To, że jakaś kobieta przywłaszczyła sobie cudze pieniądze, czy to, że teraz grozi jej za to kara? emotka

Wkurza mnie dysproporcja kar w stosunku do przewin.
Jak spóźnisz się z opłatą do ZUSu czy innej należności, to ścigają nawet miedzynarodowym listem gończym, by wsadzić do pierdla na kilka lat emotka a jak jakaś firma w wyniku afery zaprzepaści wiele milionów nakradzionych (wyłudzonych) od ludzi, to się wszystko rozchodzi po kościach i g emotka im zrobią. Gościu powie "Nie mam pańskiego płaszcza no i co mi pan zrobi?!". Czysty bareizm.

Ja na to patrzę w ten sposób, że skoro na MOIM koncie pojawiły się jakieś pieniądze, nie MOIM obowiązkiem jest dociekać co i jak. MAM PRAWO założyć, że ktoś mi zrobił prezent!
To mnie wkurza.
emotka

No nie wiem, dla mnie to nie jest takie oczywiste, ale mnie się nie zdarzają finansowe prezenty od obcych ludzi, więc pewnie dlatego uważam, że niekoniecznie muszę zakładać otrzymanie prezentu, raczej biorę pod uwagę pomyłkę.
0 0

antylopia

#5808220 Napisano: 17.01.2014 12:07:43
turli napisał(a):

kachakacha napisał(a):

staszek napisał(a):

toka napisał(a):

hittmanka napisał(a):

właśnie słucham, że Trynkiewicz wyjdzie na wolność i tak się zastanawiam .... 25 lat siedział za nasze pieniądze, za nie żarł i pił.... co będzie jak wyjdzie na wolność? Z takim nazwiskiem pracy nie dostanie, jak to jest, do końca życia będzie na naszym utrzymaniu czy musi sobie radzić sam? z ciekawości pytam bo już mnie nerwy wzięły emotka

Zmieni nazwisko, zmieni miejsce zamieszkania. Albo znajdzie jaką pracę na czarno, gdzie nikt nie będzie prosił go o dokumenty.

słyszałam że ma dostać ochronę bo ktos mu grozi że go zabije.I my za to zapłacimy emotka

Jak dla mnie każdy przestępca powinien pracować. Co z tym pijanym kierowcą od tragedii w Kamieniu Pomorskim? Co mu da siedzenie za kratami? Jak dostanie wyrok powinien pracować, płacić na swoje utrzymanie i wypłacać odszkodowanie tym biednym dzieciom.
Jak usłyszałam, że Waśniewska chce apelacji, bo nie ma 10 tysięcy, żeby zapłacić państwu, to krew się we mnie gotuje.

W Polsce jest tyle rowów do wykopania, krawężników do odmalowania i innej pracy, że każdy przestępca powinien pracować. Czym jest dla niego taka kara, jak siedzi sobie w ciepełku i ogląda TV?

Też mam takie samo zdanie.Kopanie rowów, odśnieżanie, sprzątanie ulic, zamalowywanie prac pseudograficiarzy itp. Pracy jest dużo.

dokładnie! do roboty, a nie wakacje na koszt podatników sobie urządzają.
Aż mnie ściska jak słyszę że w jakimś szpitalu muszą zmniejszyć kasę na stawkę żywieniową a w więzieniu nieroby żyją sobie w najlepsze.
0 0

ziolko

#5808246 Napisano: 17.01.2014 12:29:23
wkurza mnie, że nie wygrałam w Visie.. a nie stać mnie, żeby kogoś prosić o wygranie

no cóż.. może gdzie indziej się poszczęści..
0 0

maria1980

#5808250 Napisano: 17.01.2014 12:36:04
antylopia napisał(a):

turli napisał(a):

kachakacha napisał(a):

staszek napisał(a):

toka napisał(a):

hittmanka napisał(a):

Aż mnie ściska jak słyszę że w jakimś szpitalu muszą zmniejszyć kasę na stawkę żywieniową a w więzieniu nieroby żyją sobie w najlepsze.

Z tego co ostatnio oglądałam w "Państwo w państwie" to on ma zagwarantowaną zmianę nazwiska (chociaż media i tak go wyśledzą)pewnie załatwią mu też i mieszkanie i pracę ,żeby mieć go na oku.Ale czy to coś da? Masakra!
Cóż Michnik i inni ,którzy byli za łaską dla wszystkich nie pomyślał ,że okazanie łaski wszystkim oznacza niełaskę dla innych.Powinien zatem dostać mieszkanie koło tych ,którzy przyczynili się do złagodzenia wyroku .

Jak dla mnie Ci co nie płacą alimentów powinni siedzieć i tam zarabiać na poczet alimentów.Budżet państwowy świeci pustkami,a oni nie robią nic z takimi ,tylko z f.a. płacą zamiast nich!Dlaczego ktos kto ma dług 1000 zł idzie do więzienia ,a ktos kto od 5 lat nie wysłał ani grosza na dziecko chodzi i gwiżdże na wszystko?
emotka
0 0

isiulka

#5808267 Napisano: 17.01.2014 12:59:03
maria1980 napisał(a):

Jak dla mnie Ci co nie płacą alimentów powinni siedzieć i tam zarabiać na poczet alimentów.Budżet państwowy świeci pustkami,a oni nie robią nic z takimi ,tylko z f.a. płacą zamiast nich!Dlaczego ktos kto ma dług 1000 zł idzie do więzienia ,a ktos kto od 5 lat nie wysłał ani grosza na dziecko chodzi i gwiżdże na wszystko?
emotka

Mario ale tak właśnie jest , tylko kobiety często nie chcą robić problemów byłemu partnerowi i nie starają się o te alimenty. A to wygląda tak że fundusz płaci zamiast tatuśkia alimenty, ale to jest dług który rośnie, jak osiągnie pewien puap to tatusiek trafia za kraty by to teoretycznie odrobić i to jest egzekwowane (o ile tatusiek się nie schowa).
Zgadzam się , że powinni ciężko pracować , ale z tego co mi wiadomo to praca jest dla nich wyłącznie nagrodą za dobre sprawowanie.
0 0

Ronja

#5808393 Napisano: 17.01.2014 16:15:00
79magda napisał(a):

frodo napisał(a):

isiulka napisał(a):

joan napisał(a):

sneerr - wytykanie kucharkom, że oblizały łyżkę przy gotowaniu, gdy samemu się do garów nie wrzuciło NIC!, jest nietaktem z najwyższej półki. A może: najniższej.

emotka emotka Bo nie wolno kucharkom oblizywać łyżeczek! Znaczy oblizać mogą, ale nie mogą połknąć ( zawartości łyżeczki). W takim cudownym kraju żyjemy. Nawet kraj mi nie przeszkadza, co ludzie którzy potrafią donieść do urzędu skarbowego, że kucharka ich dzieci kosztuje jedzenie za które nie zapłaciła. Troche odbiegłam od tematu ale to też mnie wkurza więc w sumie pasuje emotka

Mnie tam strasznie wkurza oblizywanie łyżek przez kucharkę, bo kto wie co ona potem z taką oblizaną łyżką robi emotka

No i przede wszystkim - kto wie, co oblizywała wcześniej emotka emotka

Niedawno przypadkiem widziałam przez okno jak kucharz w chinskiej restauracji oblizywał łyżkę, próbował itd. - pal licho akurat gotował coś gorącego ale na sushi już się prędko nie skuszę emotka
0 0

Gość: poprostuanette

#5808407 Napisano: 17.01.2014 16:40:49
eciepecie napisał(a):

brightwitch napisał(a):

eciepecie napisał(a):

koper napisał(a):

*eciepecie ale co konkretnie w tym Cię wkurza?
To, że jakaś kobieta przywłaszczyła sobie cudze pieniądze, czy to, że teraz grozi jej za to kara? emotka

Wkurza mnie dysproporcja kar w stosunku do przewin..... Ja na to patrzę w ten sposób, że skoro na MOIM koncie pojawiły się jakieś pieniądze, nie MOIM obowiązkiem jest dociekać co i jak. MAM PRAWO założyć, że ktoś mi zrobił prezent! To mnie wkurza.

No nie wiem, dla mnie to nie jest takie oczywiste, ale mnie się nie zdarzają finansowe prezenty od obcych ludzi, więc pewnie dlatego uważam, że niekoniecznie muszę zakładać otrzymanie prezentu, raczej biorę pod uwagę pomyłkę.

koza.k90 napisał(a):

...tak czy siak, to osoba wpłacająca popełniła błąd i to w jej gestii leży znalezienie posiadacza konta, któremu zrobiła prezent i poproszenie o zwrócenie pieniędzy. Nie pojmuję, jak może podlegać karze osoba, której ktoś omyłkowo przelał pieniądze. Przeciez ona może nawet o tym nie wiedzieć, nie wszyscy zaglądają na konto codziennie.
Ktoś tu kiedyś opisywał sprawę, ze wpłacał przez wiele miesięcy na stare konto pieniądze za gaz czy za prąd. Przyszło mu ponaglenie, że nie płaci. I co? Tamto było zaksięgowane na poczet przyszłych wpłat, a zaległości musiala zapłacić. Przecież elektrownia powinna za to pójść siedzieć na 5 lat, bo nie zwróciła pieniędzy...

asante sana, wyobraź sobie, że Tobie przydarzyła się taka pomyłka
idziesz do banku i prosisz o udostępnienie lub jakiś kontakt z przypadkowo obdarowanym a bank odmawia ze względu na ochronę danych osobowych i każe czekać na dalszy rozwój wypadków czas mija, kasa nie wraca....

I to jest właśnie to, co mnie wkurza w tej sprawie. Ja ze swoim kontem mogę robić, co mi się żywnie podoba - w tym także olewać sprawdzanie stanu! Jak idę z kartą do bankomatu i chcę wypłacić, a ścianka mi mówi, że nie mam czego, bo konto puste, to przelewam uzupełnienie i już. A jak nie krzyczy, to MAM PRAWO ZAŁOŻYĆ, że to z moich wpłata na moje konto - czy to z pensji czy innych zasileń.
Dlatego się oburzam za takie potraktowanie kobiety!
Bo przecież MOGŁA NIE WIEDZIEĆ!!!!

Fakt, nie znam szczegółów tej konkretnej sprawy, ale może to właśnie tak wyglądać. Dlaczego wielu zakłada tylko i wyłącznie złą wolę??

emotka

niech zwróci pieniądze, ok, ale dlaczego ma pójść siedzieć albo dostać karę tylko dlatego że ktoś źle przelał jej pieniądze. Ta co przelewała pieniądze jest ofiarą i do tego najmniej winną mimo że to ONA robiła przelew. Nikt jej nad głową z bronią nie siedział emotka
0 0

annna84

#5808414 Napisano: 17.01.2014 16:50:12
eciepecie, bo przecież oczywiste, że to była zła wola.
To, że w artykule napisali ogólnie, że kobieta została ukarana za taką rzecz, nie oznacza, że to wyglądało dosłownie tak: ktoś zorientował się, że zrobił zły przelew, poszedł na policję i "obdarowanego" z marszu ukarali. emotka Oczywiste, że wcześniej osoba została poinformowana przez bank, że dostała omyłkowy przelew i widocznie odmówiła zwrotu.
Wielokrotnie czytałam na forum prawnym wpisy osób, które dostały pomyłkowe przelewy i pytają co mają zrobić, bo zwrócono się do nich o zwrot kasy, a oni są tacy niewinni i myśleli, że to prezent od Mikołaja, który już wydali i co mają zrobić, żeby kasy nie oddawać...
0 0

maria1980

#5808455 Napisano: 17.01.2014 18:11:25
annna84 napisał(a):

To, że w artykule napisali ogólnie, że kobieta została ukarana za taką rzecz, nie oznacza, że to wyglądało dosłownie tak: ktoś zorientował się, że zrobił zły przelew, poszedł na policję i "obdarowanego" z marszu ukarali. emotka Oczywiste, że wcześniej osoba została poinformowana przez bank, że dostała omyłkowy przelew i widocznie odmówiła zwrotu.
Wielokrotnie czytałam na forum prawnym wpisy osób, które dostały pomyłkowe przelewy i pytają co mają zrobić, bo zwrócono się do nich o zwrot kasy, a oni są tacy niewinni i myśleli, że to prezent od Mikołaja, który już wydali i co mają zrobić, żeby kasy nie oddawać...

znajomy mojego męża kiedyś poszedł do bankomatu patrzy a tam 1000 nadprogramowe, to wybrał i zaszalał ...potem bank się upomniał ,a rozbili mu to na raty emotka
Ma nauczkę ,bo chociaż gdyby kupił TV to by wiedział ,a co tam mam w domu to mogę spłacać ,a tu tysiak poszedł na imprezkę na bogato !
0 0

maria1980

#5808458 Napisano: 17.01.2014 18:14:15
isiulka napisał(a):

maria1980 napisał(a):

emotka

Mario ale tak właśnie jest , tylko kobiety często nie chcą robić problemów byłemu partnerowi i nie starają się o te alimenty. A to wygląda tak że fundusz płaci zamiast tatuśkia alimenty, ale to jest dług który rośnie, jak osiągnie pewien puap to tatusiek trafia za kraty by to teoretycznie odrobić i to jest egzekwowane (o ile tatusiek się nie schowa).
Zgadzam się , że powinni ciężko pracować , ale z tego co mi wiadomo to praca jest dla nich wyłącznie nagrodą za dobre sprawowanie.

isiulka wśród moich znajomych jest kilkanaście mam ,które biorą już bardzo długo z FA kasę ,niektóre brały jeszcze zanim go tam na jakiś czas zlikwidowali-nie wiem jaki jest pułap ,ale najwyraźniej za wysoki ,bo oni tego w życiu nie odrobią!Gdyby ich straszyć odsiadką już po osiągnięciu np.2000 to by się wzięli do roboty,bo wielu z nich przecież robi na czarno! emotka
0 0

Gość: poprostuanette

#5808471 Napisano: 17.01.2014 18:55:28
maria1980 napisał(a):

antylopia napisał(a):

turli napisał(a):

kachakacha napisał(a):

staszek napisał(a):

toka napisał(a):

hittmanka napisał(a):

Z tego co ostatnio oglądałam w "Państwo w państwie" to on ma zagwarantowaną zmianę nazwiska (chociaż media i tak go wyśledzą)pewnie załatwią mu też i mieszkanie i pracę ,żeby mieć go na oku.Ale czy to coś da? Masakra!
Cóż Michnik i inni ,którzy byli za łaską dla wszystkich nie pomyślał ,że okazanie łaski wszystkim oznacza niełaskę dla innych.Powinien zatem dostać mieszkanie koło tych ,którzy przyczynili się do złagodzenia wyroku .

emotka

dach nad głową dostanie bo najprawdopodobniej w Gostyninie wyląduje. Oczywiście będzie nadal na anaszym utrzymaniu. Ochronę również dostanie ale nazwiska chyba nie zmieni chociaż występował o to. Miał negatywną odpowiedź. Nasze Państwo dba o interesy nie tych co trzeba emotka
0 0

Monika11

#5808476 Napisano: 17.01.2014 19:06:05
isiulka napisał(a):

asante napisał(a):

ziolko napisał(a):

a ja uważam, że jeśli nie znam nadawcy, który by mi przelał taką sumę, to znaczy, że nastąpiła pomyłka w numerze konta. Szczególnie, że w tytule przelewu z reguły jest informacja, za co to.
I zwróciłabym.
Bo gdybym to ja się pomyliła i komuś przelała przez pomyłkę jakąś kwotę, to też bym chciała, żeby te pieniądze wróciły do mnie.

Postawcie się na miejscu osoby stratnej.
Chcielibyście płacić za coś 2 razy??

Tutaj masz rację, jeśli w tytule było, że to jest rata lub cokolwiek innego świadczącego o pomyłce ok, ale tak czy siak, to osoba wpłacająca popełniła błąd i to w jej gestii leży znalezienie posiadacza konta, któremu zrobiła prezent i poproszenie o zwrócenie pieniędzy. Nie pojmuję, jak może podlegać karze osoba, której ktoś omyłkowo przelał pieniądze. Przeciez ona może nawet o tym nie wiedzieć, nie wszyscy zaglądają na konto codziennie.

Dla m,nie to trochę naciągana historia. Bo żeby pomylić się przy przelewie to trzeba się postarać, z tego co mi kiedyś tłumaczyła koleżanka, to jeżeli wpisze się pomyłkowo 2 cyfry źle to na pewno pieniądze wrócą, bo numery kont są tak skonstruowane, że nie ma konta z podobnym numerem. Więc pewnie miała nr konta w historii (może allegro). I teraz w sytuacji gdzie ktoś ma konto na które wpływają takie kwoty codziennie bo np. sprzedaje coś na allegro to troszkę czasu zajmuje zanim się zorientuje że jest nadwyżka. Poza tym jeszcze jak komuś wpłynie 4 tyś zł to dla mnie jest to dużo i bym zauważyła, ale jakby mi ktoś wpłacił 100 zł omyłkowo to w życiu bym się nie zorientowała.
I jeszcze jedna kwestia mnie zastanawia, że bank zrealizował przelew jak dane się nie zgadzały. Nie raz robiłam płatność pracownicy która podała nr konta mamy, bo sama nie miała- cała reszta danych się zgadzała i za każdym razem przelew i tak wrócił bo dane właściciela konta były inne.

Ja też miałam podobną sytuację -płaciłam ratę kredytu w Banku i pani niechcący zrobiła przelew na inne konto, miała niezamkniętą transakcję .I kiedy zaczęły się telefony z windykacji -zobaczyłam że coś jest nie tak.Pojechaliśmy do banku ( na szczęście mała miejscowość ) i tam kierowniczka zadzwoniła do tej osoby co poszedł przelew i tylko dzięki jej dobrej woli oddała nam pieniądze.Ale jak nam mówili mogła się nie zgodzić -bo pieniądze wpłynęły na jej konto dobrowolnie.I tak by musiała płacić kasjerka jak by się nie udało odzyskać pieniędze.A że to mała miejscowość wszyscy się znają i ominęli przepis o ochronie danych osobowych emotka
0 0

xooxoo

#5808478 Napisano: 17.01.2014 19:07:29
eciepecie napisał(a):

annna84 napisał(a):

Brawo emotka
Ty to wiesz, prawda?
Bo byłas przy tym emotka

A ja qrna NIE WIEM!
Dlatego mnie wkurza, bo wszyscy huzia na Józia "zła wola, zła wola". Swoje zdanie dotyczące nieświadomości już przedstawiłem wyżej, nie ma co powtarzać. Oczywiście zawsze znajdą się tacy, co to "wiedzą lepiej i na pewno". A ja nie wiem na pewno! I wkurza mnie taka powszechna nagonka czyniona przez chodzące ideały, co to nigdy w życiu nie zrobiły niczego po prostu bezmyślnie, z głupoty czy niefrasobliwości, a nie złej woli. i karanie za (moim zdaniem) pierdy, które można wyjaśnić inaczej, niż w opisany sposób. emotka

Masz w zupełności rację! emotka
Ja swoje konto zawsze dokładnie sprawdzam ale to z tego względu, że muszę wiedzieć co, kiedy i od kogo dostaję.
Ale w innym przypadku nie wiem czy bym się zastanawiała.

Kiedyś pomyliłam się przy doładowaniu telefonu z konta internetowego, pomyliłam jedną cyfrę dosłownie.. Doładowałam 30 zł więcej pieniędzy nie miałam i przepadło.. Tak myślałam, bo zadzwoniłam pod ten numer i "odzyskałam" doładowanie. Chociaż babeczka powiedziała, że nie drążyłaby tematu zresztą i tak nie miałaby jak..
Tak to teraz jest. emotka
0 0

Gość: polarniczka

#5808486 Napisano: 17.01.2014 19:27:47
teraz w banku jest tak, że nie sprawdzają, czy nr rachunku zgadza się z nazwą kontrahenta, jeżeli kasa trafia tam gdzie nie powinna to tylko dobra wola tego co dostanie czy odda ją czy nie...
0 0

maria1980

#5808488 Napisano: 17.01.2014 19:31:29
polarniczka napisał(a):

teraz w banku jest tak, że nie sprawdzają, czy nr rachunku zgadza się z nazwą kontrahenta, jeżeli kasa trafia tam gdzie nie powinna to tylko dobra wola tego co dostanie czy odda ją czy nie...

Art. 405. Kto bez podstawy prawnej uzyskał korzyść majątkową kosztem innej osoby, obowiązany jest do wydania korzyści w naturze, a gdyby to nie było możliwe, do zwrotu jej wartości.

Taką omyłkowo wysłaną kasę trzeba oddać .
0 0