Nasz serwis prowadzony przez Adriana Pionkę wraz naszymi partnerami wymienionymi w Polityce
Prywatności wykorzystuje pliki cookies zapisywane na Twoim urządzeniu i inne technologie do
zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania
ruchu na stronie i w Internecie.
Przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na nasze usprawiedliwione potrzeby, co obejmuje między
innymi konieczność zapewnienia bezpieczeństwa usługi (np. sprawdzenie, czy do Twojego konta nie
loguje się nieuprawniona osoba), dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług i
dopasowania ich do potrzeb i wygody użytkowników (np. personalizowanie treści w usługach) jak
również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług Administratora. Dane te są przetwarzane do
czasu istnienia uzasadnionego interesu lub do czasu złożenia przez Ciebie sprzeciwu wobec
przetwarzania.
Dane osobowe będą przekazywane wyłącznie naszym podwykonawcom, tj. dostawcom usług informatycznych
i/lub partnerom wymienionym w
Polityce
Prywatności.
Przysługuje Ci prawo żądania dostępu do treści danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia oraz
prawo do ograniczenia ich przetwarzania. Ponadto także prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie
bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, prawo do przenoszenia danych oraz prawo do wniesienia
sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Posiadasz prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu
Ochrony Danych Osobowych.
isiulka
Postów 3467
Data rejestracji 28.05.2006
Punkty karne 0
Konkursy dodane 3
Dla m,nie to trochę naciągana historia. Bo żeby pomylić się przy przelewie to trzeba się postarać, z tego co mi kiedyś tłumaczyła koleżanka, to jeżeli wpisze się pomyłkowo 2 cyfry źle to na pewno pieniądze wrócą, bo numery kont są tak skonstruowane, że nie ma konta z podobnym numerem. Więc pewnie miała nr konta w historii (może allegro). I teraz w sytuacji gdzie ktoś ma konto na które wpływają takie kwoty codziennie bo np. sprzedaje coś na allegro to troszkę czasu zajmuje zanim się zorientuje że jest nadwyżka. Poza tym jeszcze jak komuś wpłynie 4 tyś zł to dla mnie jest to dużo i bym zauważyła, ale jakby mi ktoś wpłacił 100 zł omyłkowo to w życiu bym się nie zorientowała.
I jeszcze jedna kwestia mnie zastanawia, że bank zrealizował przelew jak dane się nie zgadzały. Nie raz robiłam płatność pracownicy która podała nr konta mamy, bo sama nie miała- cała reszta danych się zgadzała i za każdym razem przelew i tak wrócił bo dane właściciela konta były inne.
Wypowiedź była edytowana 1 raz.
Gość: koza.k90
nie wiem jak w innych bankach
asantesana
Postów 6359
Data rejestracji 14.01.2012
Punkty karne 0
Konkursy dodane 10
Wyobrażam sobie i jestem na siebie strasznie wściekła (na swoje roztargnienie, nie na tamtą osobę)
No widzisz, nie wpadłam na takie rozwiązanie, a to bardzo dobry pomysł, czyli sama znalazłaś rozwiązanie
Myślę, ze jest jeszcze kilka - łacznie ze zgłoszeneim na policję w celu uzyskania danych tej osoby, ale nie powino się to wiązać z żadną karą (chyba, ze ta osoby usilnie nie chce oddać pieniędzy, a to już inna sprawa).
Isiulka - zgadza się, dwie pierwsze cyfry to suma kontrolna, wynikająca z pozostałych cyfr. Wystarczy podmienić jedną cyfrę i już się nie zgadza i przelew nie pójdzie. Dane personalne banki najczęściej olewają. Zatem masz racje, ta kobieta musiala znać ten numer, nie tak łatwo komuś przelać pieniądze.
Gość: koza.k90
mój znajomy dyslektyk kiedyś tak już wypełnił druczek na poczcie przestawiając kilka cyfr
ale odbiorca sam zwrócił kasę, a o 2 stówy tylko chodziło
Wypowiedź była edytowana 2 razy.
turli
Postów 947
Data rejestracji 14.11.2010
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Też mam takie samo zdanie.Kopanie rowów, odśnieżanie, sprzątanie ulic, zamalowywanie prac pseudograficiarzy itp. Pracy jest dużo.
Gość: brightwitch
No nie wiem, dla mnie to nie jest takie oczywiste, ale mnie się nie zdarzają finansowe prezenty od obcych ludzi, więc pewnie dlatego uważam, że niekoniecznie muszę zakładać otrzymanie prezentu, raczej biorę pod uwagę pomyłkę.
antylopia
Postów 2063
Data rejestracji 16.08.2006
Punkty karne 0
Konkursy dodane
dokładnie! do roboty, a nie wakacje na koszt podatników sobie urządzają.
Aż mnie ściska jak słyszę że w jakimś szpitalu muszą zmniejszyć kasę na stawkę żywieniową a w więzieniu nieroby żyją sobie w najlepsze.
LetyShop zarejestruj się i otrzymaj dyszkę na zakupy : https://letyshops...l/winwin?ww=31866668
http://panelariad...gister?ref=987658453
ziolko
Postów 10403
Data rejestracji 06.01.2006
Punkty karne 1
Konkursy dodane
no cóż.. może gdzie indziej się poszczęści..
maria1980
Postów 2986
Data rejestracji 03.01.2010
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Z tego co ostatnio oglądałam w "Państwo w państwie" to on ma zagwarantowaną zmianę nazwiska (chociaż media i tak go wyśledzą)pewnie załatwią mu też i mieszkanie i pracę ,żeby mieć go na oku.Ale czy to coś da? Masakra!
Cóż Michnik i inni ,którzy byli za łaską dla wszystkich nie pomyślał ,że okazanie łaski wszystkim oznacza niełaskę dla innych.Powinien zatem dostać mieszkanie koło tych ,którzy przyczynili się do złagodzenia wyroku .
Jak dla mnie Ci co nie płacą alimentów powinni siedzieć i tam zarabiać na poczet alimentów.Budżet państwowy świeci pustkami,a oni nie robią nic z takimi ,tylko z f.a. płacą zamiast nich!Dlaczego ktos kto ma dług 1000 zł idzie do więzienia ,a ktos kto od 5 lat nie wysłał ani grosza na dziecko chodzi i gwiżdże na wszystko?
isiulka
Postów 3467
Data rejestracji 28.05.2006
Punkty karne 0
Konkursy dodane 3
Mario ale tak właśnie jest , tylko kobiety często nie chcą robić problemów byłemu partnerowi i nie starają się o te alimenty. A to wygląda tak że fundusz płaci zamiast tatuśkia alimenty, ale to jest dług który rośnie, jak osiągnie pewien puap to tatusiek trafia za kraty by to teoretycznie odrobić i to jest egzekwowane (o ile tatusiek się nie schowa).
Zgadzam się , że powinni ciężko pracować , ale z tego co mi wiadomo to praca jest dla nich wyłącznie nagrodą za dobre sprawowanie.
Wypowiedź była edytowana 2 razy.
Ronja
Postów 240
Data rejestracji 19.07.2013
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Niedawno przypadkiem widziałam przez okno jak kucharz w chinskiej restauracji oblizywał łyżkę, próbował itd. - pal licho akurat gotował coś gorącego ale na sushi już się prędko nie skuszę
Gość: poprostuanette
I to jest właśnie to, co mnie wkurza w tej sprawie. Ja ze swoim kontem mogę robić, co mi się żywnie podoba - w tym także olewać sprawdzanie stanu! Jak idę z kartą do bankomatu i chcę wypłacić, a ścianka mi mówi, że nie mam czego, bo konto puste, to przelewam uzupełnienie i już. A jak nie krzyczy, to MAM PRAWO ZAŁOŻYĆ, że to z moich wpłata na moje konto - czy to z pensji czy innych zasileń.
Dlatego się oburzam za takie potraktowanie kobiety!
Bo przecież MOGŁA NIE WIEDZIEĆ!!!!
Fakt, nie znam szczegółów tej konkretnej sprawy, ale może to właśnie tak wyglądać. Dlaczego wielu zakłada tylko i wyłącznie złą wolę??
niech zwróci pieniądze, ok, ale dlaczego ma pójść siedzieć albo dostać karę tylko dlatego że ktoś źle przelał jej pieniądze. Ta co przelewała pieniądze jest ofiarą i do tego najmniej winną mimo że to ONA robiła przelew. Nikt jej nad głową z bronią nie siedział
annna84
Postów 282
Data rejestracji 11.10.2007
Punkty karne 0
Konkursy dodane
To, że w artykule napisali ogólnie, że kobieta została ukarana za taką rzecz, nie oznacza, że to wyglądało dosłownie tak: ktoś zorientował się, że zrobił zły przelew, poszedł na policję i "obdarowanego" z marszu ukarali.
Wielokrotnie czytałam na forum prawnym wpisy osób, które dostały pomyłkowe przelewy i pytają co mają zrobić, bo zwrócono się do nich o zwrot kasy, a oni są tacy niewinni i myśleli, że to prezent od Mikołaja, który już wydali i co mają zrobić, żeby kasy nie oddawać...
Ankiety: http://imasonline.../fromReference/36643
http://reaktoropinii.pl/ref/a3eab
https://www1.surv...2721&hhid=159501
maria1980
Postów 2986
Punkty karne 0
Konkursy dodane
znajomy mojego męża kiedyś poszedł do bankomatu patrzy a tam 1000 nadprogramowe, to wybrał i zaszalał ...potem bank się upomniał ,a rozbili mu to na raty
Ma nauczkę ,bo chociaż gdyby kupił TV to by wiedział ,a co tam mam w domu to mogę spłacać ,a tu tysiak poszedł na imprezkę na bogato !
maria1980
Postów 2986
Punkty karne 0
Konkursy dodane
isiulka wśród moich znajomych jest kilkanaście mam ,które biorą już bardzo długo z FA kasę ,niektóre brały jeszcze zanim go tam na jakiś czas zlikwidowali-nie wiem jaki jest pułap ,ale najwyraźniej za wysoki ,bo oni tego w życiu nie odrobią!Gdyby ich straszyć odsiadką już po osiągnięciu np.2000 to by się wzięli do roboty,bo wielu z nich przecież robi na czarno!
Gość: poprostuanette
dach nad głową dostanie bo najprawdopodobniej w Gostyninie wyląduje. Oczywiście będzie nadal na anaszym utrzymaniu. Ochronę również dostanie ale nazwiska chyba nie zmieni chociaż występował o to. Miał negatywną odpowiedź. Nasze Państwo dba o interesy nie tych co trzeba
Monika11
Postów 7690
Data rejestracji 11.01.2005
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Ja też miałam podobną sytuację -płaciłam ratę kredytu w Banku i pani niechcący zrobiła przelew na inne konto, miała niezamkniętą transakcję .I kiedy zaczęły się telefony z windykacji -zobaczyłam że coś jest nie tak.Pojechaliśmy do banku ( na szczęście mała miejscowość ) i tam kierowniczka zadzwoniła do tej osoby co poszedł przelew i tylko dzięki jej dobrej woli oddała nam pieniądze.Ale jak nam mówili mogła się nie zgodzić -bo pieniądze wpłynęły na jej konto dobrowolnie.I tak by musiała płacić kasjerka jak by się nie udało odzyskać pieniędze.A że to mała miejscowość wszyscy się znają i ominęli przepis o ochronie danych osobowych
Podobno szczęście jest jak Pszczółka Maja...jest gdzieś tylko nie wiadomo gdzie.
xooxoo
Postów 969
Data rejestracji 29.09.2011
Punkty karne 0
Konkursy dodane 3
Masz w zupełności rację!
Ja swoje konto zawsze dokładnie sprawdzam ale to z tego względu, że muszę wiedzieć co, kiedy i od kogo dostaję.
Ale w innym przypadku nie wiem czy bym się zastanawiała.
Kiedyś pomyliłam się przy doładowaniu telefonu z konta internetowego, pomyliłam jedną cyfrę dosłownie.. Doładowałam 30 zł więcej pieniędzy nie miałam i przepadło.. Tak myślałam, bo zadzwoniłam pod ten numer i "odzyskałam" doładowanie. Chociaż babeczka powiedziała, że nie drążyłaby tematu zresztą i tak nie miałaby jak..
Tak to teraz jest.
Gość: polarniczka
maria1980
Postów 2986
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Art. 405. Kto bez podstawy prawnej uzyskał korzyść majątkową kosztem innej osoby, obowiązany jest do wydania korzyści w naturze, a gdyby to nie było możliwe, do zwrotu jej wartości.
Taką omyłkowo wysłaną kasę trzeba oddać .