Wkurza mnie...

asantesana

#5852166 Napisano: 18.04.2014 23:35:39
zezowaty_kot napisał(a):

Nie wiem czy jestem bardziej zaskoczona, czy wkurzona emotka właśnie napisała mi znajoma, czy biorę udział w konkursie x. Napisałam, że nie, bo nie mam czasu. Więc poprosiła o link do konkursu y, w którym wygrałam kiedyś rower, bo wypadła na genialny pomysł, że tematy są podobne, więc skoro ja nie gram w konkursie x, to ona wyśle moje zwycięskie zgłoszenie z konkursu y. emotka Jaki trzeba mieć tupet! Swoją drogą, ciekawe ile razy wysłała moje teksty na konkursy, bez mojej wiedzy emotka

Ja bym chyba była bardziej wkurzona... i napisałabym koleżance rzeczowo, czy wie co to są prawa autorskie i że takowych jej nie udzielam. Nawet gdyby to miał być koniec znajomości.
0 0

dolly

#5852170 Napisano: 18.04.2014 23:39:56
zezowaty_kot napisał(a):

Nie wiem czy jestem bardziej zaskoczona, czy wkurzona emotka właśnie napisała mi znajoma, czy biorę udział w konkursie x. Napisałam, że nie, bo nie mam czasu. Więc poprosiła o link do konkursu y, w którym wygrałam kiedyś rower, bo wypadła na genialny pomysł, że tematy są podobne, więc skoro ja nie gram w konkursie x, to ona wyśle moje zwycięskie zgłoszenie z konkursu y. emotka Jaki trzeba mieć tupet! Swoją drogą, ciekawe ile razy wysłała moje teksty na konkursy, bez mojej wiedzy emotka

emotka

asante napisał(a):

Ja bym chyba była bardziej wkurzona... i napisałabym koleżance rzeczowo, czy wie co to są prawa autorskie i że takowych jej nie udzielam. Nawet gdyby to miał być koniec znajomości.

emotka
0 0

zezowaty_kot

#5852171 Napisano: 18.04.2014 23:41:16
Tak, najwyższa pora ograniczyć tą znajomość do minimum emotka
No tak mi się ciśnienie podniosło po przeczytaniu, że długo nie wiedziałam co jej odpisać. Sama nie wysyłam dwa razy tego samego zgłoszenia, żeby się ewentualnie nie czepiali o autoplagiat, a tu ktoś chce na moich pracach się dorabiać emotka
0 0

benasia

#5852172 Napisano: 18.04.2014 23:43:20
Anonima napisał(a):

benasia napisał(a):

koza.k90 napisał(a):

anialistopad napisał(a):

nigdy nie podawalam numeru dowodu,ani pesel dla kuriera. Zostawaly wolne pola i nikt nie robil mi problemow

ale nie pamiętasz, że TQG podawało sie wszystkie dane wcześniej i gotowy protokół był dołączony do przesyłki ?

tylko się podpisywało

ktoś więc od razu może mieć pełne dane wraz z podpisem

A ja pamietam że niestety u mnie w rodzinie wysyłali na rodziców paczki (oczywiscie nie ja) i mama (osoba starsza) podawała kurierowi swoje dane z dowodu m.in. nr dowodu, żeby wydał paczkę... emotka emotka

Nie wiem czy ja dobrze zrozumialam, a pozna juz godzina, przy odbiorze bonow z konkursu kaufland z TQG aby odebrac nagrode nalezy kurierowi podac swoj numer dowodu i pesel??? Bo nie chcialabym aby teraz ktos przy odbiorze nagrody mial niemila niespodzianke emotka

Jezeli odmowie podania danych to mi nie wydadza nagrody?

tu akurat nie o kaufland mi chodziło, ale obecnie nie wiadomo jak to będzie przy Kaufie emotka
0 0

marzenier

#5852173 Napisano: 18.04.2014 23:45:11
zezowaty_kot napisał(a):

Tak, najwyższa pora ograniczyć tą znajomość do minimum emotka
No tak mi się ciśnienie podniosło po przeczytaniu, że długo nie wiedziałam co jej odpisać. Sama nie wysyłam dwa razy tego samego zgłoszenia, żeby się ewentualnie nie czepiali o autoplagiat, a tu ktoś chce na moich pracach się dorabiać emotka

a że tak zapytam..
skąd ona w ogóle ma Twoją pracę?
zapisała sobie na dysku czy co??
czy była gdzieś publikowana?
Najwyżej jak wygra,to napiszesz do organizatora o plagiacie i tyle będzie miała z roweru emotka :)
0 0

dolly

#5852176 Napisano: 18.04.2014 23:57:56
marzenier napisał(a):

a że tak zapytam..
Najwyżej jak wygra,to napiszesz do organizatora o plagiacie i tyle będzie miała z roweru emotka :)

Przeciez Zezowata emotka napisala, ze tamta poprosila o link, gdzie jest ta praca emotka
Kurcze, ja wiem, ze pora pozna, ale czytajcie co inni pisza, jak sie chcecie wypowiedziec w danym temacie...
0 0

marzenier

#5852177 Napisano: 19.04.2014 00:03:19
dolly napisał(a):

marzenier napisał(a):

a że tak zapytam..

Przeciez Zezowata emotka napisala, ze tamta poprosila o link, gdzie jest ta praca emotka
Kurcze, ja wiem, ze pora pozna, ale czytajcie co inni pisza, jak sie chcecie wypowiedziec w danym temacie...

ototototo emotka emotka emotka
0 0

zezowaty_kot

#5852179 Napisano: 19.04.2014 00:10:53
Praca była opublikowana i być może ją wtedy czytała, pamiętała ogólny zarys. Skojarzyła, że tematy podobne i wtedy zaświtał jej ten genialny pomysł emotka
0 0

Gość: koza.k90

#5852184 Napisano: 19.04.2014 07:35:10
zezowaty_kot napisał(a):

Praca była opublikowana i być może ją wtedy czytała, pamiętała ogólny zarys. Skojarzyła, że tematy podobne i wtedy zaświtał jej ten genialny pomysł emotka

masz 2 wyjścia - ograniczyć do minimum tę znajomość lub ostro zareagować i stanowczo odmówić

chyba do tej pory byłaś zbyt pobłażliwa dla tej osoby...

nigdy jednak nie będziesz miała pewności, że nie zapisuje ukradkiem Twoich prac i nie wykorzysta w przyszłości

pora nie chwalić sie wygraną w pewnych kręgach
0 0

zezowaty_kot

#5852208 Napisano: 19.04.2014 10:53:26
To jest mój ulubiony wątek, ale nie wiem czy takie negatywne emocje konkursowe mi kiedyś towarzyszyły... Dół do samej ziemi emotka Już ochłonęłam po wczorajszym incydencie z "koleżanką", a dziś zajrzałam na galerię konkursową, gdzie gram. I co? I widzę jak ktoś na bezczela zerżnął MÓJ pomysł - pomysł na tematykę, na ustawienie, na wygląd, na wszystko. I nie jest to na zasadzie, że ktoś mógł wpaść na to samo, to jest charakterystyczny konkurs i myślę, że moja fota była charakterystyczna, nikt wcześniej nie kombinował w tę stronę. Dlatego roszczę sobie prawa do tego motywu, na który wcześniej nikt nie wpadł. A kilka dni po moim zgłoszeniu pojawia się prawie identyczna praca emotka Ręce mi opadły, nie przypuszczałam, że ktoś może tak bezczelnie skopiować pomysł i to w jednym konkursie, w jednym etapie... Odechciało mi się konkursowania emotka
0 0

malenka

#5852210 Napisano: 19.04.2014 10:56:30
zezowaty_kot napisał(a):

To jest mój ulubiony wątek, ale nie wiem czy takie negatywne emocje konkursowe mi kiedyś towarzyszyły... Dół do samej ziemi emotka Już ochłonęłam po wczorajszym incydencie z "koleżanką", a dziś zajrzałam na galerię konkursową, gdzie gram. I co? I widzę jak ktoś na bezczela zerżnął MÓJ pomysł - pomysł na tematykę, na ustawienie, na wygląd, na wszystko. I nie jest to na zasadzie, że ktoś mógł wpaść na to samo, to jest charakterystyczny konkurs i myślę, że moja fota była charakterystyczna, nikt wcześniej nie kombinował w tę stronę. Dlatego roszczę sobie prawa do tego motywu, na który wcześniej nikt nie wpadł. A kilka dni po moim zgłoszeniu pojawia się prawie identyczna praca emotka Ręce mi opadły, nie przypuszczałam, że ktoś może tak bezczelnie skopiować pomysł i to w jednym konkursie, w jednym etapie... Odechciało mi się konkursowania emotka

Napisz do organizatora żeby miał całą sprawę na uwadze podczas ogłaszania wyników. Jeżeli Twoje zgłoszenie było pierwsza i jest tak jak mówisz (tzn. wszystko zerżnięte na bezczela) to uczciwy organizator nie nagrodzi plagiatu. Zwłaszcza jeśli od razu dasz mu do zrozumienia, że monitorujesz sprawę.
0 0

apoccalipsa

#5852212 Napisano: 19.04.2014 10:59:26
zezowaty_kot napisał(a):

nie poddawaj się tylko walcz o swoje emotka
0 0

zezowaty_kot

#5852213 Napisano: 19.04.2014 10:59:32
malenka napisał(a):

zezowaty_kot napisał(a):

Napisz do organizatora żeby miał całą sprawę na uwadze podczas ogłaszania wyników. Jeżeli Twoje zgłoszenie było pierwsza i jest tak jak mówisz (tzn. wszystko zerżnięte na bezczela) to uczciwy organizator nie nagrodzi plagiatu. Zwłaszcza jeśli od razu dasz mu do zrozumienia, że monitorujesz sprawę.

Odechciało mi się angażować w ten konkurs, zupełnie. Nie będę wypraszać sobie nagród, ani nie roszczę sobie praw do nich. Organizator widzi, przecież choćby akceptując zgłoszenia (jest moderacja) musiał widzieć, że moje było zgłoszone kilka dni temu a ta pojawiła się dziś. Co nie zmienia faktu, że zrobiło mi się... źle. emotka
0 0

malenka

#5852214 Napisano: 19.04.2014 11:04:26
zezowaty_kot napisał(a):

malenka napisał(a):

zezowaty_kot napisał(a):

Odechciało mi się angażować w ten konkurs, zupełnie. Nie będę wypraszać sobie nagród, ani nie roszczę sobie praw do nich. Organizator widzi, przecież choćby akceptując zgłoszenia (jest moderacja) musiał widzieć, że moje było zgłoszone kilka dni temu a ta pojawiła się dziś. Co nie zmienia faktu, że zrobiło mi się... źle. emotka

Słuchaj, to nie jest dobre podejście. W ten sposób dajesz wolną rękę plagiatorom. Weź pod uwagę, że moderator akceptuje ileś tam zgłoszeń, nie ma obowiązku pamiętać kto co zgłasza. A jeśli moderatorów jest kilku? Brałaś to pod uwagę? Twoją pracę zaakceptował jeden, a ten plagiat drugi. Nie reagując dajesz wszystkim kombinatorom przyzwolenie na podobne praktyki. Tutaj nie chodzi o "wypraszanie sobie nagród", tutaj chodzi o walkę o swoje. Napracowałaś się przy wymyślaniu zgłoszenia i przy jego realizacji? Dlaczego ktoś inny ma zgarniać nagrody z tego tytułu?
0 0

zezowaty_kot

#5852218 Napisano: 19.04.2014 11:13:49
Tyle, że na dobrą sprawę ja się mogę powkurzać, ale tak całkiem obiektywnie - nie mam patentu na zdjęcie. Ktoś (teoretycznie) mógł wpaść na dokładnie taki sam pomysł jak ja, bo mógł prawda? Nikt przecież nie ukradł mojego ZDJĘCIA, a wykorzystał identyczną koncepcję. Czy to jest niedozwolone? Nie jest, dlatego wiem, że g*wno da ma wypisywanie i robienie z siebie głupka przed organizatorem. emotka
0 0

apoccalipsa

#5852221 Napisano: 19.04.2014 11:21:51
żeby to ocenić musiałabym zobaczyć obie fotki
ale jeśli jesteś pewna swego to pisz do organizatorów
przynajmniej zapobiegniesz wygranej tej osoby
0 0

zezowaty_kot

#5852222 Napisano: 19.04.2014 11:24:30
Apo, wyślę Ci link na priv, bo nie chcę z nikogo "złodzieja" robić na forum, nie to miałam na celu. Bo tak jak pisałam, nikt nie ukradł mojego zdjęcia, a zerżnął pomysł. I po prostu zrobiło mi się potwornie przykro...
0 0

apoccalipsa

#5852223 Napisano: 19.04.2014 11:25:09
ok emotka
0 0

Gość: mmalkowska

#5852289 Napisano: 19.04.2014 18:39:49
Że nie spojrzałam na paragon kupując pepsi max w ABC. Ekspedientka podała mi nie mój, ja zorientowałam się przed chwilą,a sklep już zamknięty. Pewnie sama wyśle zgłoszenie, a ja straciłam 12zł, bo były tylko puszki. emotka
0 0

asiam

#5852345 Napisano: 19.04.2014 22:41:29
mmalkowska napisał(a):

Że nie spojrzałam na paragon kupując pepsi max w ABC. Ekspedientka podała mi nie mój, ja zorientowałam się przed chwilą,a sklep już zamknięty. Pewnie sama wyśle zgłoszenie, a ja straciłam 12zł, bo były tylko puszki. emotka

A sprzedawczyni gra teraz twoim paragonem w najlepsze emotka
0 0