Wkurza mnie...

Gość: Anonima

#5851675 Napisano: 17.04.2014 23:52:26
iwonciaaa napisał(a):

wkurza mnie, że wypadłam z moich ukochanych konkursów emotka
Przez te cholerne 3czekolady straciłam całą wenę.
Co więcej tracę ogromne ilości czasu na czytanie wszelkich regulaminów i jedno niepokojące słowo sprawia, że odpuszczam emotka

zgadzam sie,strasznie duzo czasu schodzi na samo czytanie wielostronnicowych regulaminow,czesto dopiero na koncu dowiaduje sie ze chca numeru dowodu czy pesel i rezygnuje,choc mialam wielka ochote wziac udzial.
0 0

Gość: iwonciaaa

#5851676 Napisano: 17.04.2014 23:54:55
Anonima napisał(a):

iwonciaaa napisał(a):

wkurza mnie, że wypadłam z moich ukochanych konkursów emotka
Przez te cholerne 3czekolady straciłam całą wenę.
Co więcej tracę ogromne ilości czasu na czytanie wszelkich regulaminów i jedno niepokojące słowo sprawia, że odpuszczam emotka

zgadzam sie,strasznie duzo czasu schodzi na samo czytanie wielostronnicowych regulaminow,czesto dopiero na koncu dowiaduje sie ze chca numeru dowodu czy pesel i rezygnuje,choc mialam wielka ochote wziac udzial.

ja też tak mam !
jedyny plus z tej historii, że zaczęłam bardziej zwracać uwagę na to, co dzieje się z moimi danymi.
0 0

aurorcia

#5851692 Napisano: 18.04.2014 07:44:08
to mają jakiś stary protokół, bo NIP obowiązuje już tylko firmy, a co do osób fizycznych stosuje się już ponad rok tylko PESEL emotka
0 0

anialistopad

#5851693 Napisano: 18.04.2014 07:52:48
nigdy nie podawalam numeru dowodu,ani pesel dla kuriera. Zostawaly wolne pola i nikt nie robil mi problemow
0 0

Gość: koza.k90

#5851701 Napisano: 18.04.2014 08:58:33
anialistopad napisał(a):

nigdy nie podawalam numeru dowodu,ani pesel dla kuriera. Zostawaly wolne pola i nikt nie robil mi problemow

ale nie pamiętasz, że TQG podawało sie wszystkie dane wcześniej i gotowy protokół był dołączony do przesyłki ?

tylko się podpisywało

ktoś więc od razu może mieć pełne dane wraz z podpisem
0 0

Gość: loczeq

#5851702 Napisano: 18.04.2014 09:00:12
koza.k90 napisał(a):

ziolko napisał(a):

selenes napisał(a):

Dokładnie! Teraz to nawet bez dowodu można zrobić z człowieka kredytobiorcę. Ja nawet, na miejscu Rafaello, nie chciałabym brać odpowiedzialności za posiadanie takich danych.

możesz im to napisać emotka o tej odpowiedzialności.

Swoją drogą jestem ciekawa, co się dzieje z tymi danymi później? jak one są zabezpieczone??

Może warto zapytać kogoś z zewnątrz, np. rzecznika praw konsumentów?
Chyba naskrobię im maila w tej sprawie, żeby wiedzieć na przyszłość, jak reagować na takie coś.

Podaj im swój adres, napisz, dlaczego nie podajesz danych wrażliwych (pesel i nr dowodu).
Jeśli przyślą nagrodę - ok. Jeśli nie - kij im w oko

Fajnie by było, gdyby więcej osób tak zrobiło - tzn. nie podało tych danych. Może Rafaello pomyślałoby następnym razem??

ciekawe więc jak będzie teraz z TQG i Kauflandem ?

ich protokół odbioru nagrody zawiera nr dowodu, PESEL i nawet NIP

i przechodzi prze z X rąk od kuriera począwszy

czy to jest warte stówę emotka emotka

przez kurierów nie takie rzeczy przechodzą i świat żyje emotka

a co do gromadzenia takich danych o jakich piszecie trzeba mieć zarejestrowana bazę w GIODO
0 0

selenes

#5851711 Napisano: 18.04.2014 09:51:46
No dane dowodu to sa wrażliwe dane, wiec doprawdy nie wiem co powinno byc ważniejsze dla człowieka. Poza tym, nie wiem jakie jeszcze dane sa równie ważne i przechodzą przez rece kuriera? Nieuczciwych ludzi nie brakuje,wpisz sobie jedno hasło w internecie o kradzieżach danych- zobaczysz,jakie to są skutki.
0 0

selenes

#5851713 Napisano: 18.04.2014 09:53:39
Wystarczy jedna nieuczciwa osoba, by dobrze wiedziała co zrobić z Twoimi danymi. Złodziej dostępow do baz nie potrzebuje
0 0

#5851726 Napisano: 18.04.2014 10:42:09
selenes napisał(a):

Wystarczy jedna nieuczciwa osoba, by dobrze wiedziała co zrobić z Twoimi danymi. Złodziej dostępow do baz nie potrzebuje

chociażby taka sytuacja

http://wiadomosci...la_ani_jednego_.html

0 0

Gość: rafi323raf

#5851734 Napisano: 18.04.2014 11:02:49
Raz byłem w prokuraturze jako świadek, bo właśnie w Warszawie było postępowanie przeciwko jakimś oszustom i pewnie i moje dane tam były. No i pytania w stylu czy gdzieś dawałem dowód/dokumenty z ZUSu. Ale nie wiem na czym to dokładnie polegało, nie mówili.

Albo inna historia z bliskiego otoczenia, ktoś wziął na kogoś kredyt nie mając nawet numeru dowodu (podał zły) jedynie adres i pesel... No i się udało.

Więc nikt nie jest bezpieczny emotka
0 0

maria1980

#5851896 Napisano: 18.04.2014 13:57:20
Moje widzimisie ,zeby ćwikłę zrobić po staremu ( czyli na tarce , nie w robocie ) efekt całe mam ręce "potraktowane" ,oczy czerwone od płaczu przez tarcze chrzanu emotka
Dobrze chociaż ,ze ćwikła smakuje jak u mamy emotka
0 0

edzia21

#5851897 Napisano: 18.04.2014 14:01:12
rafi323raf napisał(a):

Raz byłem w prokuraturze jako świadek, bo właśnie w Warszawie było postępowanie przeciwko jakimś oszustom i pewnie i moje dane tam były. No i pytania w stylu czy gdzieś dawałem dowód/dokumenty z ZUSu. Ale nie wiem na czym to dokładnie polegało, nie mówili.

Albo inna historia z bliskiego otoczenia, ktoś wziął na kogoś kredyt nie mając nawet numeru dowodu (podał zły) jedynie adres i pesel... No i się udało.

Więc nikt nie jest bezpieczny emotka

ja nie chcę nic mówić...ale jest coś takiego jak księgi wieczyste i KAŻDY ma do nich dostęp z otoczenia najbliższych sąsiadów (bądź też losowo) i są tam publiczne podane pesele, imiona rodziców, dokładne imiona oraz wartosci kredytow hipotecznych emotka nawet banki w jakim zostały zaciagnięte i wszytko... emotka także, jak ktoś ma złe zamiary to może wszytko ;/
0 0

pioge7

#5851921 Napisano: 18.04.2014 14:48:17
Totalne załamanie, 40 km w jedną stronę do kauflanda po viziry na 3 paragony i nic emotka co ze mną jest nie tak.... Wkurza mnie cos takiego.... emotka
0 0

nataszka

#5851929 Napisano: 18.04.2014 15:05:04
pioge7 napisał(a):

Totalne załamanie, 40 km w jedną stronę do kauflanda po viziry na 3 paragony i nic emotka co ze mną jest nie tak.... Wkurza mnie cos takiego.... emotka

emotka
0 0

pioge7

#5851959 Napisano: 18.04.2014 15:58:45
nataszka napisał(a):

pioge7 napisał(a):

emotka

:*
0 0

koper

#5852139 Napisano: 18.04.2014 22:00:11
Wkurza mnie zaśmiecanie wątków szukaniem i oferowaniem paragonów. Chyba jest od tego oddzielny temat... Staram się znaleźć potrzebną mi informację, ale ciężko coś odnaleźć wśród paragonowych wpisów... emotka
0 0

benasia

#5852145 Napisano: 18.04.2014 22:25:21
koza.k90 napisał(a):

anialistopad napisał(a):

ale nie pamiętasz, że TQG podawało sie wszystkie dane wcześniej i gotowy protokół był dołączony do przesyłki ?

tylko się podpisywało

A ja pamietam że niestety u mnie w rodzinie wysyłali na rodziców paczki (oczywiscie nie ja) i mama (osoba starsza) podawała kurierowi swoje dane z dowodu m.in. nr dowodu, żeby wydał paczkę... emotka emotka
0 0

Gość: Anonima

#5852156 Napisano: 18.04.2014 23:15:04
benasia napisał(a):

koza.k90 napisał(a):

anialistopad napisał(a):

tylko się podpisywało

A ja pamietam że niestety u mnie w rodzinie wysyłali na rodziców paczki (oczywiscie nie ja) i mama (osoba starsza) podawała kurierowi swoje dane z dowodu m.in. nr dowodu, żeby wydał paczkę... emotka emotka

Nie wiem czy ja dobrze zrozumialam, a pozna juz godzina, przy odbiorze bonow z konkursu kaufland z TQG aby odebrac nagrode nalezy kurierowi podac swoj numer dowodu i pesel??? Bo nie chcialabym aby teraz ktos przy odbiorze nagrody mial niemila niespodzianke emotka

Jezeli odmowie podania danych to mi nie wydadza nagrody?
0 0

zezowaty_kot

#5852158 Napisano: 18.04.2014 23:19:46
Nie wiem czy jestem bardziej zaskoczona, czy wkurzona emotka właśnie napisała mi znajoma, czy biorę udział w konkursie x. Napisałam, że nie, bo nie mam czasu. Więc poprosiła o link do konkursu y, w którym wygrałam kiedyś rower, bo wypadła na genialny pomysł, że tematy są podobne, więc skoro ja nie gram w konkursie x, to ona wyśle moje zwycięskie zgłoszenie z konkursu y. emotka Jaki trzeba mieć tupet! Swoją drogą, ciekawe ile razy wysłała moje teksty na konkursy, bez mojej wiedzy emotka
0 0

#5852165 Napisano: 18.04.2014 23:34:00
zezowaty_kot napisał(a):

Nie wiem czy jestem bardziej zaskoczona, czy wkurzona emotka właśnie napisała mi znajoma, czy biorę udział w konkursie x. Napisałam, że nie, bo nie mam czasu. Więc poprosiła o link do konkursu y, w którym wygrałam kiedyś rower, bo wypadła na genialny pomysł, że tematy są podobne, więc skoro ja nie gram w konkursie x, to ona wyśle moje zwycięskie zgłoszenie z konkursu y. emotka Jaki trzeba mieć tupet! Swoją drogą, ciekawe ile razy wysłała moje teksty na konkursy, bez mojej wiedzy emotka

niezłą masz tą znajomą emotka
0 0