Wkurza mnie...

ziolko

#6142164 Napisano: 08.01.2016 13:07:38
W kwestii podawania wrażliwych danych - to zależy... kiedyś w Fakcie przy nagrodach za 100 z chcieli nawet imiona rodziców i miejsce urodzenia  emotka  oczywiście zapytałam, po co im to, a oni na to, że potrzebują do księgowości  emotka emotka  no jaja sobie zrobili...
Nie wysłałam im tych danych i 100 zł otrzymałam.

Kiedyś w Rafaello nie wzięłam udziału.bo za pralinki za 70 zł chcieli też numer dowodu, pesel i nie wiadomo co jeszcze. Na moje pytania, po co im to, nie potrafili przekonywająco odpowiedzieć.
Jasne... jeszcze mnie stać na pralinki, a moich danych nie podaję wszystkim, jak leci, bo wystarczy jakiś lewus w agencji i weźmie kredyt na mnie, a później to JA będę miała nieprzyjemności. 

Zaś przy cenniejszych nagrodach muszą odprowadzać podatek do właściwego US, dlatego potrzebują pesel. Ale ludzie... nie sprzedawajcie się za byle co  emotka  a jeśli ktoś mimo wszystko będzie nalegał na podanie takich danych przy mało wartościowej nagrodzie, nie uginajcie się.
W końcu agencje handlują naszymi danymi. Tylko o tym nie mówią  emotka  ile razy po jakimś konkursie smsowym dostawaliście smsy od wróżek i innych "super-ciekawe-oferty"?? 
0 0

edzia21

#6142171 Napisano: 08.01.2016 13:20:38
Czasami bywa tak, że przy wygranych przekraczających np. 10 tys zł nie chcą nawet peselu - only adres do wysyłki emotka
0 0

nkba

#6142176 Napisano: 08.01.2016 13:22:59
Nie potrzebują nawet PESELu do US bo podatek odprowadzają do swojego właściwego urzędu skarbowego. a roczna deklaracja nie jest imienna tylko łączne kwoty podatku za poszczególne miesiące. W związku z pobranym podatkiem żadne dane osób,, "za które" został pobrany i odprowadzony podatek NIE SĄ przekazywane do żadnych US!!!
0 0

Gość: polec

#6142181 Napisano: 08.01.2016 13:25:36
ziolko napisał(a):

W kwestii podawania wrażliwych danych - to zależy... kiedyś w Fakcie przy nagrodach za 100 z chcieli nawet imiona rodziców i miejsce urodzenia  emotka  oczywiście zapytałam, po co im to, a oni na to, że potrzebują do księgowości  emotka emotka  no jaja sobie zrobili...

Kiedyś w Rafaello nie wzięłam udziału.bo za pralinki za 70 zł chcieli też numer dowodu, pesel i nie wiadomo co jeszcze. Na moje pytania, po co im to, nie potrafili przekonywająco odpowiedzieć.
Jasne... jeszcze mnie stać na pralinki, a moich danych nie podaję wszystkim, jak leci, bo wystarczy jakiś lewus w agencji i weźmie kredyt na mnie, a później to JA będę miała nieprzyjemności. 

Zaś przy cenniejszych nagrodach muszą odprowadzać podatek do właściwego US, dlatego potrzebują pesel. Ale ludzie... nie sprzedawajcie się za byle co  emotka  a jeśli ktoś mimo wszystko będzie nalegał na podanie takich danych przy mało wartościowej nagrodzie, nie uginajcie się.
W końcu agencje handlują naszymi danymi. Tylko o tym nie mówią   ile razy po jakimś konkursie smsowym dostawaliście smsy od wróżek i innych "super-ciekawe-oferty"?? M

Zgadzam się. Szczególnie ostatnio mam wrażenie, że to jest po prostu wyłudzanie danych, które później są sprzedawane. Wiadomo, dzisiaj najcenniejsze są informacje o nas. Służy to niczemu innemu jak stworzeniu spersonalizowanej oferty reklamowej. Czy mieszkasz na wsi, czy w mieście, w jakiej jesteś grupie wiekowej itp. Jednak z tym numerem dowodu, naprawdę tego nie rozumiem, nie chcę i nie będę tego robić, jedynie w przypadku nagród o dużej wartości, choć to zawsze jest jakieś ryzyko jak napisałaś ziółko kredyty itp.
0 0

Gość: katrin22

#6142292 Napisano: 08.01.2016 16:02:03
trebor1 napisał(a):

Jest metoda rachelowa, może przyjmie się i pokrewna katrinowa - zgubić i znaleźć? emotka

To też jakby nie patrząc "prawie jak wygrana" emotka
0 0

kalka

#6142307 Napisano: 08.01.2016 16:46:36
polec napisał(a):

ziolko napisał(a):

W końcu agencje handlują naszymi danymi. Tylko o tym nie mówią   ile razy po jakimś konkursie smsowym dostawaliście smsy od wróżek i innych "super-ciekawe-oferty"?? M

Zgadzam się. Szczególnie ostatnio mam wrażenie, że to jest po prostu wyłudzanie danych, które później są sprzedawane. Wiadomo, dzisiaj najcenniejsze są informacje o nas. Służy to niczemu innemu jak stworzeniu spersonalizowanej oferty reklamowej. Czy mieszkasz na wsi, czy w mieście, w jakiej jesteś grupie wiekowej itp. Jednak z tym numerem dowodu, naprawdę tego nie rozumiem, nie chcę i nie będę tego robić, jedynie w przypadku nagród o dużej wartości, choć to zawsze jest jakieś ryzyko jak napisałaś ziółko kredyty itp.

Ostatnio zadzwoniła do mnie pani z fundacji Dr Klaun i oznajmiła, że fundacja wysłała mi blankiet do wpłaty kasy na fundację oraz spytała: CZY MOJE DANE SĄ AKTUALNE!!!! No zbaraniałam emotka nigdy nie podawałam im żadnych moich danych! Jestem przeczulona i kontroluję komu przekazuję swoje dane, bywa, że rezygnuję z pseudonagród (podobnie jak ziolko), gdy w zamian chcą  dane osobowe włącznie z" pinem do konta"  emotka  Spytałam, jak fundacja weszła w posiadanie danych, a pani z rozbrajającą szczerością powiedziała, że kupili moje dana od jakieś firmy-podała mi adres i nazwę tej złodziejskiej firmy (złodziejskiej, bo nie wyrażam zgody na przekazywanie moich danych podmiotom trzecim, a zwłaszcza handlowanie nimiemotka  Jeśli mają jakąkolwiek podkładkę, to zdobytą w podstępny sposóbemotka   
I zastanawiam się co mogę z tym zrobić, oprócz wycofania oczywiście swoich danych z takiej bazy .

0 0

asiatko

#6142342 Napisano: 08.01.2016 17:35:32
defed napisał(a):

asiatko napisał(a):

cudaczek121 napisał(a):

asiatko napisał(a):

od rana szukam okularów, na nosie ich nie mam...

no to może w łóżku albo pod łóżkiem spadły

niestety, wciąż szukam emotka

I pewnie w tych okularach byłoby Ci łatwiej ich szukać... Błędne koło...emotka  Zajrzyj w najmniej oczywiste miejsca, bo pewnie te oczywiste juz przeszukałas.

ostatnio śmietane przez pomyłkę włoyłam do zamrażarki i mąż ją tam znalazł, dziś zażartował że mam tam sprawdzić a widząc moją minę sam zajrzł - niestety, dzieci też już wiedzą że to temat nr 1. Chyba zrobie konkurs - kto znajdzie, temu nagroda. Bo oślepne do reszty, a zapasowych breli nie mam.
0 0

kemli

#6142402 Napisano: 08.01.2016 20:19:02
życie, ganglion na nadgarstku i bezsilność.  emotka
0 0

goldbutterfly

#6142410 Napisano: 08.01.2016 20:34:19
kemli napisał(a):

Nie martw się - ja mam już w ciągu 2 lat piąty ganglion na nadgarstku. Dwa wycięte chirurgicznie. Trzy pękły zanim doczekałam się zabiegu (3-5 miesięcy oczekiwania w kolejce na zabieg). Teraz zmieniam chirurga, bo ponoć dobrze wycięty nie odrasta nigdy emotka Tak więc leć do dobrego chirurga na zabieg, nie ma co się męczyć - jak wdaje się stan zapalny to boli tragicznie emotka Możesz też spróbować kurację witaminą D3 - ponoć po 3-miesięcznym stosowaniu ganglion sam się wchłania. Powodzenia emotka
0 0

joan

#6142414 Napisano: 08.01.2016 20:41:23
kemli napisał(a):

Mojemu facetowi się wchłonął, wiele razy masowałam ten ganglion z miłością emotka

Mnie wyskoczyła torebka stawowa, ale na operację się nie zgodziłam, bo nie chciałam, żeby mi grzebano w nadgarstku. Żyje się normalnie, jedynie mostka na wszelki wypadek nie robię emotka
0 0

foton

#6142417 Napisano: 08.01.2016 20:43:28
Seks bez mostka ?  emotka emotka
0 0

goldbutterfly

#6142424 Napisano: 08.01.2016 20:54:38
Dostałam propozycję wymiany - używany zestaw książek za bajki DVD dla dzieci i flet drewniany. Jakież było moje zaskoczenie, gdy dostałam przesyłkę zapakowaną w worek na śmieci owinięty taśmą. A w środku same cuda - pół ułamanego fletu i porysowane płyty. Pytam najuprzejmiej jak potrafię, czemu zapakowała tak paskudnie paczkę, że flet się połamał i jego jedna część zaginęła. No to dostałam odpowiedź, że ona nie odpowiada za pocztę. Kolejne pytanie: czemu skłamała, że płyty są nowe? A bo były raz obejrzane, czyli nowe. Ooo! Pamiętajcie drodzy konkursowicze! Co raz użyte, uznawane jest za nowe!
0 0

asantesana

#6142426 Napisano: 08.01.2016 20:56:50
goldbutterfly napisał(a):

Dostałam propozycję wymiany - używany zestaw książek za bajki DVD dla dzieci i flet drewniany. Jakież było moje zaskoczenie, gdy dostałam przesyłkę zapakowaną w worek na śmieci owinięty taśmą. A w środku same cuda - pół ułamanego fletu i porysowane płyty. Pytam najuprzejmiej jak potrafię, czemu zapakowała tak paskudnie paczkę, że flet się połamał i jego jedna część zaginęła. No to dostałam odpowiedź, że ona nie odpowiada za pocztę. Kolejne pytanie: czemu skłamała, że płyty są nowe? A bo były raz obejrzane, czyli nowe. Ooo! Pamiętajcie drodzy konkursowicze! Co raz użyte, uznawane jest za nowe!

Mam nadzieję, że do prezerwatyw ma inny (hmmm) stosunek...
0 0

barszcz

#6142428 Napisano: 08.01.2016 20:59:37
kemli napisał(a):

Ja miałam usuwany chirugicznie i powrócił.Dopiero jak wywaliłam się na łyżwach to pękł i od paru lat mam spokój.Jest zima,śnieg,mróz...emotka
0 0

joan

#6142431 Napisano: 08.01.2016 21:04:27
foton napisał(a):

Seks bez mostka ?  emotka emotka

Wszystkie zęby mam swoje - również bez mostka emotka
0 0

defed

#6142432 Napisano: 08.01.2016 21:09:59
joan napisał(a):

kemli napisał(a):

Mojemu facetowi się wchłonął, wiele razy masowałam ten ganglion z miłością emotka

Mnie wyskoczyła torebka stawowa, ale na operację się nie zgodziłam, bo nie chciałam, żeby mi grzebano w nadgarstku. Żyje się normalnie, jedynie mostka na wszelki wypadek nie robię emotka

Jesteście cudowni - tyle można się od Was nauczyć. Dziś poznałam nowe słowo ganglion i wiele cennych porad życiowych, gdyby pojawił się takowy i u mnie. Życie potrafi zaskakiwać. A najlepsze jest to, gdy kolejny raz dowiaduję się, że nikt z nas nie jest idealny i tak raźniej się człowiekowi robi i cieplej na duszy...  emotka  Wszystkiego dobrego wszystkim emotka
0 0

ziolko

#6142433 Napisano: 08.01.2016 21:10:21
bzowapani napisał(a):

kalka napisał(a):

Ostatnio zadzwoniła do mnie pani z fundacji Dr Klaun i oznajmiła, że fundacja wysłała mi blankiet do wpłaty kasy na fundację oraz spytała: CZY MOJE DANE SĄ AKTUALNE!!!! No zbaraniałam emotka nigdy nie podawałam im żadnych moich danych! Jestem przeczulona i kontroluję komu przekazuję swoje dane, bywa, że rezygnuję z pseudonagród (podobnie jak ziolko), gdy w zamian chcą  dane osobowe włącznie z" pinem do konta"  emotka  Spytałam, jak fundacja weszła w posiadanie danych, a pani z rozbrajającą szczerością powiedziała, że kupili moje dana od jakieś firmy-podała mi adres i nazwę tej złodziejskiej firmy (złodziejskiej, bo nie wyrażam zgody na przekazywanie moich danych podmiotom trzecim, a zwłaszcza handlowanie nimiemotka  Jeśli mają jakąkolwiek podkładkę, to zdobytą w podstępny sposóbemotka   
I zastanawiam się co mogę z tym zrobić, oprócz wycofania oczywiście swoich danych z takiej bazy .

wygrałam kurtkę w tym konkursie https://www.e-kon...167045/#.VpAWUvnhDDc
Wysłana w poniedziałek, dziś w końcu do mnie dotarła, bo osoba nadająca nie pofatygowała się, żeby wpisać mój numer telefonu. Kurier najpierw nie miał kwitków do awizo, wczoraj je miał i w końcu dowiedziałam się, że był i dziś jak się z nim umówiłam - kurtkę dostałam.
Aleee... jak wypełniałam jakieś potwierdzenie odbioru nagrody, to okazało się, że trzeba podać numer dowodu emotka  nosz kurcze... a chwilę wcześniej o tym pisałam. NIE podałam emotka  ciekawe, czy coś mi z tego powodu zrobią. 
Kurtka o wartości dokładnie 208 zł, co wynika z dokumentu. Org - Agora, a dokładnie Radio Tok FM. .

Ktoś wie, czy Agora jest taka szczególarska i będą się czepiać?? 

W kwestii firm sprzedających nasze dane... oni je pozyskują z różnych źródeł, np. allegro, olx, lokalne portale itp. Firma jest zarejestrowana na Litwie. 
Wiele firm, mniejszych i większych, kupuje od nich bazy danych, bo za 2 miliony adresów płacą 700 zł netto... chociaż cena pewnie zależy od zasobności bazy, im więcej danych, tym większa kwota.
Kilka razy uprzejmie zapytałam nadawcę newslettera, do którego nie zapisywałam się nigdy (np. myjnia samochodowa w Rzeszowie), albo inne "kwiatki" i właśnie od nich dowiedziałam się, że litewska firma sprzedaje nasze dane.
Albo ktoś pozyskuje je z portali. 
Np. kiedyś, ponad rok temu wygrałam jeden bilet na jakieś przedstawienie i chciałam drugi odkupić od kogoś. Podałam pod wynikami konkursu swojego maila, że jak ktoś chce sprzedać, to jestem chętna.
I co?? właśnie stamtąd oszuści wzięli mój adres!! napisałam im, że adres był podany tylko i wyłącznie w celu kupna określonej rzeczy, a nie zapisywania mnie do newslettera, którego nie chcę.

Jak znajdę nazwę firmy, to napiszę, co to za gagatki  emotka emotka
0 0

snowflake

#6142480 Napisano: 08.01.2016 22:26:12
przegrana siatkarzy emotka
0 0

joan

#6142493 Napisano: 08.01.2016 22:47:58
snowflake napisał(a):

przegrana siatkarzy emotka

Ano właśnie - jak chcieli przegrać, to mogli w opcji 0:3, a tak mi zostało mniej czasu na konkursowanie emotka
0 0

karolinamat

#6142498 Napisano: 08.01.2016 23:04:04
lusienka napisał(a):

Wkurza mnie niefart od początku tego roku,w konkursach coraz gorzej mi idzieemotka
...ale najgorsze to,to że moja mama miała wypadek i ma rozbitą głowę...leży w szpitalu  i żaden lekarz nie potrafi podać pełnej diagnozy...każą tylko czekać emotka emotka emotka

Współczuję strasznie co do drugiej kwestii... pierwsza to nie koniec świata choć potrafi strasznie wkurzać...
0 0