Wkurza mnie...

freyja88

#6234793 Napisano: 29.07.2016 10:58:45
Z FB.
"Dzień z życia podatnika:
6.30 - Budzę się we własnym domu. Powierzchnia 150 m2 za którą płacę podatek 111 zł/rok. Wybudowany został
na mojej działce 30a za którą płacę podatek 414 zł/rok. Urzędnik pozwolił mi nawet garaż wybudować!
6.40 - Włączam telewizor/radio za które płacę podatek 21,50 zł/miesiąc.
6.50 - Śniadanie, poranna toaleta za którą płacę VAT zużywając wodę i
odprowadzając ścieki. Dodatkowo segreguję śmieci i płacę 32 zł/mies.
7.30 - Odwożę dzieci do szkoły używanym samochodem, za który zapłaciłem podatek przy kupnie 300 zł.
7.50 - Jadę z żoną do pracy. Gdy braliśmy ślub, wujek z USA podarował nam 12 000 zł. Zapłaciliśmy 874,48 zł podatku.
7.51 - Zatrzymuję się na stacji paliw, napełniam zbiornik Pb95 za 300 zł. Płacę podatek 165 zł.
8.00 - Jestem w pracy. Zarabiam miesięcznie 3000 zł brutto, płacę
podatek i zostaje mi 2156 zł "na rękę". Mój szef płaci za moje miejsce
pracy 3513 zł.
16.00 - Wracam do domu, robię zakupy za 80 zł i płacę podatek VAT 18,4 zł.
17.30 - Reguluję rachunek za energię elektryczną i płacę podatek 40 zł.
19.00 - Wieczorem pijemy ze znajomymi 4-pak piwa za 14 zł, zapłaciłem 5 zł podatku.
22.00 - Idę spać by mieć siłę na Państwo dać.
Rok 2050
Mam 70 lat, pracowałem 45. Dzieci w Wielkiej Brytanii mają wnuki i odwiedzą nas w Boże Narodzenie.
Czekam 6-ty miesiąc na operację w państwowym szpitalu. Powinienem zdążyć się zobaczyć z nimi i w tym roku.
Razem z pracodawcą płaciłem obowiązkowe składki (ZUS, FP, FGŚP) 900 zł
miesięcznie. Miałbym teraz 2500 zł emerytury. Niestety ZUS upadł w 2022
r. Przez resztę życia próbowałem oszczędzić na lokacie Miałbym 175 tys.
na koncie, ale... Zapłaciłem podatek Belki 9 tys. zł.
Niemal za wszystko co kupiłem w ciągu życia zapłaciłem 23% VAT.
Jednak zbytnio martwić się nie muszę. Przecież mam już 70 lat... Żałuję
tylko, że nie miałem czasu dla żony i dzieci. Może dlatego, że z 45 lat
etatu oddałem 30-ści pracując tylko na Państwo i podatki?
Jadę do naczelnika urzędu skarbowego zapisać spadek. Inaczej moje dzieci
przedostatni raz zapłacą podatek od tego co po mnie zostanie.
Jeszcze podatek za trumnę i mam święty spokój.

i to mnie wkurza...

dreamer

#6234801 Napisano: 29.07.2016 11:08:55
giulietta napisał(a):

nie mogę emotka widzisz dreamer jak to działa....? internet nie zapomina, a Twoje wypowiedzi, co do obrony takich wpisów "bzdur" są oderwane od rzeczywistości, naprawdę nie wiesz ile osób przez takie "bzdury" w sieci odebrało sobie życie... poczytaj w google, a się bardzo dużo dowiesz o konsekwencjach takich "bzdur"... 

Proszę Cię, za chwilę martyrologia tutaj sięgnie zenitu. Piszesz jakby to był co najmniej stalking. Odebranie sobie życia, bo ktoś oskarżył o współpracę z agencją? Jak słabą trzeba mieć wiarę w siebie? Ta 'afera' urosła do niebiańskiej rangi - nie wiedzieć czemu.
0 0

Gość: logos89

#6234803 Napisano: 29.07.2016 11:10:56
dreamer napisał(a):

giulietta napisał(a):

nie mogę emotka widzisz dreamer jak to działa....? internet nie zapomina, a Twoje wypowiedzi, co do obrony takich wpisów "bzdur" są oderwane od rzeczywistości, naprawdę nie wiesz ile osób przez takie "bzdury" w sieci odebrało sobie życie... poczytaj w google, a się bardzo dużo dowiesz o konsekwencjach takich "bzdur"... 

Proszę Cię, za chwilę martyrologia tutaj sięgnie zenitu. Piszesz jakby to był co najmniej stalking. Odebranie sobie życia, bo ktoś oskarżył o współpracę z agencją? Jak słabą trzeba mieć wiarę w siebie? Ta 'afera' urosła do niebiańskiej rangi - nie wiedzieć czemu.

dokładnie, to raczej wykroczenie a nie przestępstwo emotka  
0 0

Gość: giuliettaX

#6234813 Napisano: 29.07.2016 11:21:25
logos89 napisał(a):

dreamer napisał(a):

giulietta napisał(a):

czy zgłębiliście swoją wiedzę w google o konsekwencjach takich "bzdur" co wyżej poleciłam emotka  pisałam ogólnie do czego może doprowadzić taki nieprzemyślany wpis typu oczernianie kogoś....
0 0

#6234814 Napisano: 29.07.2016 11:24:25
giulietta napisał(a):

logos89 napisał(a):

dreamer napisał(a):

giulietta napisał(a):

czy zgłębiliście swoją wiedzę w google o konsekwencjach takich "bzdur" co wyżej poleciłam emotka  pisałam ogólnie do czego może doprowadzić taki nieprzemyślany wpis typu oczernianie kogoś....

nie czytam "informacji" wujka google, mam dostęp do lexa - wole sprawdzone źródło. A Wy chyba za dużo oglądacie trudnych spraw i takich tam sędzi Wesołowskich hahahahahahhaemotka  
0 0

Gość: giuliettaX

#6234821 Napisano: 29.07.2016 11:30:44
logos89 napisał(a):

giulietta napisał(a):

logos89 napisał(a):

dreamer napisał(a):

giulietta napisał(a):

nie czytam "informacji" wujka google, mam dostęp do lexa - wole sprawdzone źródło. A Wy chyba za dużo oglądacie trudnych spraw i takich tam sędzi Wesołowskich hahahahahahhaemotka  

oo to się dobrze składa.. to poczytaj wyroki w lexie w takich sprawach  emotka  a potem się wypowiadaj... poleciłam google, bo nie każdy ma tu dostęp do lexa, a w google są tez informacje pisane przez profesjonalistów emotka   więc nie ma się z czego śmiać, a zwłaszcza z tragedii...
1 belca 0

visserarthur

#6234822 Napisano: 29.07.2016 11:31:45
Wkurza mnie, gdy ludzie odkupują wygrany numer, a później próbują sugerować mi, że oszukuję, bo nagroda jeszcze nie przyszła, a regulaminowy termin wysyłki nagród jeszcze nie minął... Irytujące.
0 1 bethan

goralmac

#6234828 Napisano: 29.07.2016 11:34:51
logos89 napisał(a):

dreamer napisał(a):

giulietta napisał(a):

wykroczenie można zakończyć ukaraniem mandatem ale takie pomówienia są ścigane na wniosek poszkodowanego z kodeksu karnego wiec to jest już przestępstwo. Jeszcze dochodzi odszkodowanie z powództwa cywilnego i mamy już całość. A co do targania sie na wlasne życie to ludzie mają rozna psychikę. Jednego będą kopać, bić codziennie i nic sobie nie zrobi a inny popelni samobójstwo za to że ktoś wyzwal go na ulicy. To jest tak jak z mandatami za prędkość, że policja jest zła, że do kontroli nas zatrzymała, że mandat wlepili a przecież jechałem tylko 90 km/h a dopuszczalne jest 70km/h czyli znaczy że można, ale jak ktoś inny zabije kogoś z naszej rodziny jadąc 60km/h to do pierdla od razu. Moje zdanie jest takie. Jest to przestępstwo więc jezeli ktoś został urażony lub zostały naruszone jego dobra osobiste to powinien to zgłosić bo to jego dotyczy a nikogo innego i nie powinien go do tego zniechęcać. Poza tym inni tez powinni tego co takie bzdury pisze piętnować. Oglądając w tv program o tym że w rodzinie cos sie stalo dziecku, rodzice bili itp. każdy zwas sobie pewnie myśli "a gdzie byli sąsiedzi? Czemu nikt tego nie zglosil? Ja bym zgłosił na pewno?", ale jak takim artykułem ktoś lamie prawo to niektórzy"a po co to zgłaszać? Przecież nikomu nic sie nie stalo." I to przestępstwo i to więc zgłaszajmy i jedno i drugie.
1 joan 0

#6234837 Napisano: 29.07.2016 11:43:22
goralmac napisał(a):

logos89 napisał(a):

dreamer napisał(a):

giulietta napisał(a):

wykroczenie można zakończyć ukaraniem mandatem ale takie pomówienia są ścigane na wniosek poszkodowanego z kodeksu karnego wiec to jest już przestępstwo. Jeszcze dochodzi odszkodowanie z powództwa cywilnego i mamy już całość. A co do targania sie na wlasne życie to ludzie mają rozna psychikę. Jednego będą kopać, bić codziennie i nic sobie nie zrobi a inny popelni samobójstwo za to że ktoś wyzwal go na ulicy. To jest tak jak z mandatami za prędkość, że policja jest zła, że do kontroli nas zatrzymała, że mandat wlepili a przecież jechałem tylko 90 km/h a dopuszczalne jest 70km/h czyli znaczy że można, ale jak ktoś inny zabije kogoś z naszej rodziny jadąc 60km/h to do pierdla od razu. Moje zdanie jest takie. Jest to przestępstwo więc jezeli ktoś został urażony lub zostały naruszone jego dobra osobiste to powinien to zgłosić bo to jego dotyczy a nikogo innego i nie powinien go do tego zniechęcać. Poza tym inni tez powinni tego co takie bzdury pisze piętnować. Oglądając w tv program o tym że w rodzinie cos sie stalo dziecku, rodzice bili itp. każdy zwas sobie pewnie myśli "a gdzie byli sąsiedzi? Czemu nikt tego nie zglosil? Ja bym zgłosił na pewno?", ale jak takim artykułem ktoś lamie prawo to niektórzy"a po co to zgłaszać? Przecież nikomu nic sie nie stalo." I to przestępstwo i to więc zgłaszajmy i jedno i drugie.

ta... tyle, że za wykroczenie może by coś dostał a jeśli chodzi o przestępstwo to w rezultacie odmówią wszczęcia dochodzenia w sprawie lub umorzą postępowanie ze względu na niewystarczające dane , czyn nie zawiera znamion czynu zabronionego lub nie zostały spełnione wszystkie przesłanki czynu itp. 
0 0

slonko365

#6234844 Napisano: 29.07.2016 11:49:34
Kiedyś pracowałam w agencji reklamowej. A potem wiele lat w marketingu. Strach się bać, może od razu się zlinczuję sama i zrzeknę wszystkich ewentualnych profitów z nagród w przyszłości, bo przecież jak ja mogę, niedobra... A jakby co, to ja tu nikogo nie znam... bo jak jedna czy druga Szanowna Koleżanka coś wygra, no to przecież SPISEK...
Weźcie się oszołomy do roboty, zamiast durne grafiki robić! emotka
0 0

goralmac

#6234846 Napisano: 29.07.2016 11:51:23
logos98 poczytaj sobie na ten temat to może się czegoś nauczysz. Strat materialnych być nie musi. Wystarczy że został nadszarpnięty Twój wizerunek i dobro osobiste. To wystarczy. Ciekawy jestem jak byś się czuł/a gdyby ktoś napisał na Twój temat taki artykuł a byś pracował/a w dużej korporacji. Już to widzę jak ktoś czyta taki artykuł i z prędkością światła się roznosi plotka po pracy. Nawet w kiblu by patrzyli jak na złodzieja. A do tego kontrahent przychodzi do firmy i widzi z oddali że szeregowy pracownik danej firmy( już nie mówię o dyrektorach lub właścicielach) to jeden wielki oszust. Pierwsze co to bym sie zapytal o tego pracownika a później dziesięć razy zastanowił czy podpisać kontrakt.

goralmac

#6234852 Napisano: 29.07.2016 11:56:46
logos89 napisał(a):

goralmac napisał(a):

logos89 napisał(a):

dreamer napisał(a):

giulietta napisał(a):

ta... tyle, że za wykroczenie może by coś dostał a jeśli chodzi o przestępstwo to w rezultacie odmówią wszczęcia dochodzenia w sprawie lub umorzą postępowanie ze względu na niewystarczające dane , czyn nie zawiera znamion czynu zabronionego lub nie zostały spełnione wszystkie przesłanki czynu itp. 

czy zostały spełnione czy nie i czy odrzucą to prokuratorowi oceniać. Poza tym jest jeszcze prokurator generalny i MS. Na końcu tv gdyby ktoś chciał. Ale sprawa prosta do wygrania.
0 0

#6234856 Napisano: 29.07.2016 11:58:34
Skoro to takie proste to nie życzę powodzenia, chciałam pomóc ale skoro wy wiecie lepiej to do dzieła! 
1 monkakk 0

slonko365

#6234862 Napisano: 29.07.2016 12:06:09
dreamer napisał(a):

Ech... Rozumiem to oburzenie, ale według mnie to zaszło za daleko. Prokuratura? Naprawdę?

Nie pierwszy raz i nie ostatni są podejrzenia o konszachty wygranych z organizatorami. Na facebookowych profilach w co drugim konkursie rzucane są podobne oskarżenia. I nikt sobie z tego nic nie robi. Tak, wiem, że tutaj 'rozrysował' planszę z podaniem dokładniejszych danych (np. miejsce pracy - olaboga!), ale czy to jest powód, aby być może jakiś młody człowiek miał żyć do końca z wyrokiem na koncie?

Przecież to jest 'nius' godny z pożałowaniem pudelka. Człowiek wejdzie, przeczyta, skomentuje, zapomni. Gdybyście nie byli tak zaangażowani w konkursowe sprawy, to tak by Was to poruszyło? Wątpię, zdecydowana większość - o ile wejdzie w tę wiadomość - to nazajutrz o tym zapomni. Ba! Po godzinie nawet. Zobaczy, że Doda wychodzi za mąż i na tym się skupi. Za chwilę ślub Cichopek i tak dalej, i tak dalej...

Ta osoba być może niedługo wejdzie na rynek pracy, będzie potrzebne zaświadczenie o niekaralności i go nie otrzyma. Tylko dlatego, że napisał jakąś bzdurę (jak zostało już wspomniane) w Internecie. A jakby to był Wasz syn? Wasza córka? W młodości też na pewno popełnialiście głupstwa, tylko teraz jest gorzej - jest Internet, który umożliwia przedstawienie tego w światłach jupiterów. On nie nasłał na zwycięzców prokuratury, aby sprawdziła czy aby na pewno nie odbył się żaden przekręt. Czasem warto po prostu odpuścić.

Paranoja.

A wziąłeś pod uwagę, że skoro zostało podane miejsce pracy oczernionej osoby, to może za chwile się pojawią jakieś "uprzejme donosy" albo komentarze pod adresem tego pracodawcy? A w ślad za tym ta osoba może mieć jakieś nieprzyjemności, bo żadna firma nie ma ochoty mieć przez pracownika jakiegoś syfu np. na swoim FB? Jeśli pracodawca rozsądny, to oczywiście stanie po stronie pracownika, ale można też sobie wyobrazić sytuację, że rozsądny nie jest i np. taka oczerniona osoba traci przez cenzura-aferę pracę, albo np. nie dostanie awansu/podwyżki. No sorry, ale jak ktoś oskarża kogoś bezpodstawnie, to on powinien ponieść tego konsekwencje, a nie osoba oskarżona. Do więzienia za to raczej nie pójdzie, ale jak się robi takie rzeczy, to się trzeba liczyć z konsekwencjami.
A czy to tak "pojawi się i zniknie" to też nie wiem. Szczegółów nikt nie będzie pewnie pamiętał, ale smród może zostać - "nie pamiętam już, o co chodziło, ale była jakaś afera z ta agencją/z ta osobą/z tym konkursem" Tak się właśnie robi czarny PR - oskarża się kogoś bez sensu nawet, potem każdy wie, że bezpodstawnie, ale pamięć o "jakiejś aferze" zostaje.
0 0

melissa

#6234863 Napisano: 29.07.2016 12:07:11
joan napisał(a):

assal napisał(a):

Jestem pewna, że osoba, co puściła tę chodliwą informację w świat, jest związana z tym forum i światem konkursowiczów.
Nikt inny by nie powiązał tak ludzi. 
I nikt inny by się tak tym konkursem nie interesował. (...)

I to jest najgorsze, najsmutniejsze emotka

Nie rozumiem, dlaczego osoba pomówiona miałaby odpuszczać: za nabazgranie na murach w jakiejś pipidówie napisu "Adela Winus to k*, j*bać oszustkę!" byłaby kara grzywny plus ewentualnie 30 dni aresztu, a przy oczernianiu kogoś w internecie mamy na to przymknąć oko? Żeby miał czyste papiery do pracy ochroniarza? A może policjanta? Osoba poszkodowana ma prawo zgłosić sprawę tam, gdzie jej się podoba i niech potem odpowiedni urzędnicy zdecydują, do jakiej kary taki czyn się kwalifikuje.

BTW, listę znajomych na FB można ukryć, wtedy wszyscy będziemy mogli swobodnie raz w miesiącu samochód wygrać emotka Ja mam ukrytą od dawna emotka

Niestety, zawiść ludzka nie zna granic, podobnie jak głupota.
Dlatego nie mam konta na fb, nie uprawiam też lansu w social media, a konkretnymi wygranymi chwalę się tylko mężowi i rodzicom. I dobrze mi z tym:)

goralmac

#6234875 Napisano: 29.07.2016 12:30:05
wkurza mnie że do urlopu jeszcze tydzień a czas jakby sie zatrzymal.
0 0

petunija1

#6234878 Napisano: 29.07.2016 12:32:36
goralmac napisał(a):

EEEE ciesz się.Ja właśnie urlop kończę.emotka
I to mnie wkurza.emotka
0 0

jokan

#6234881 Napisano: 29.07.2016 12:38:21
petunija1 napisał(a):

goralmac napisał(a):

EEEE ciesz się.Ja właśnie urlop kończę.emotka
I to mnie wkurza.emotka

ech, a ja juz skonczylam i to mnie tez wkurza, bo teraz takie upaly sa....emotka
wkurza mnie, ze nic nie wygrywam i wkurza mnie, ze jestem nalogowcem konkursowym (aczkolwiek jeszcze nie maniakiem)
0 0

cudaczek121

#6234892 Napisano: 29.07.2016 12:53:39
Edzia, najgorsze, co moglabys zrobic, to odpuscic. Niech gosciu ma nauczke na przyszlosc i sto razy mozgownica ruszy, zanim paluchami klilnie w klawiature.Tak dla zasady.

kemli

#6234921 Napisano: 29.07.2016 13:49:12
Wkurza mnie ze spuchlam i wygladam jak chomik. Wyrywalam osemke. Nie tak to mialo wygladac emotka
0 0