Wkurza mnie...

Enjoy_today

#7213071 Napisano: 11.10.2024 09:43:02
anialistopad napisał(a):

sks900 napisał(a):

To u mnie takiego nie ma. Średnia kw na miesiąc była od zawsze 300-350 kw . To łatwo policzyć ile jest rocznie . Już nie mam pomysłu jak z nimi rozmawiać.  Wymieniki mi licznik na nowy ,bo się na to uparłam. Był ich elektryk i niby jest ok. My ze swojej strony braliśmy swojego elektryka i z naszą instalacja jest ok. Nie jest stara ma coś około 10 lat od momentu powstania bloku. Nic nowego że sprzętów nie doszło.  Wszystkie są praktycznie nowe i mają maks do roku czasu. Nie wiem co to są za cyrki ,bo ja mam problem z wysokimi rachunkami za prąd,a moja sąsiadka z tego samego piętra co ja z wodą. Ona za wodę ma wiecznie niedopłatę. A ostatnia to była kosmos ,bo prawie 3 tysiace . Rozmawiałam z innymi sąsiadami i oni mają rachunki max 300 zł za miesiąc. Już naprawdę nie wiem co jeszcze mogę zrobić, aby je obniżyć. Chyba czas prać w rzece i siedzieć przy świecach.  Pralkę włączam 3 razy w tygodniu i codziennie zmywarka (czasem 2 razy) ,piekarnik raz na tydzień używam. Mikrofala ,telewizor,czajnik elektryczny i ekspres do kawy 2-3 razy dziennie . Indukcja jak gotuje obiad . Telewizor  ładowarki do telefonów i to wszystko. A robot sprzatajacy podłączony na stałe do stacji ładującej i suszarka do ubrań,gdy piorę. Ale to wszystko mieliśmy zawsze i nie było takich rachunków. Maksymalnie płaciliśmy 380 zł za miesiąc i to z klimą włączona latem. A od wymiany licznika 4 miesiące temu tylko 1 rachunek mieliśmy na 300 parę złotych, a tak koło 600 non stop. Co znowu z nimi walczyć o wymianę licznika? Wychodzi nam średnio 500 kw na miesiąc.  To jest dużo za dużo jak dla mnie.

Być może to nie z nowym licznikiem jest problem, bo to wcale nie zdarza się tak często, a po prostu stary licznik był mocno stary i był mniej czuły. Twoje zużycie nie jest absurdalnie duże. Dodatkowo w pierwszej części roku pewnie lapalas się na niższą stawkę pradu czynnego. Po przekroczeniu limitu (chyba) 2000 kWh cena wzrasta z tego co pamiętam.
0 0

anialistopad

#7213073 Napisano: 11.10.2024 09:48:32
magdalena-chili napisał(a):

anialistopad napisał(a):

U mnie podobne parametry jak u Ciebie. Tylko 4 osoby zamiast 5. 
Żuzycie 180 kWh miesięcznie. 
Ale: pilnujemy żeby nie zostawiać pozapalanych świateł gdy nas nie ma w pomieszczeniu. Lodówka nie na maxa, tylko max 2.poziom chłodzenia. Żarówki energooszczędne gdzie się da, halogenów unikamy. 
I największy ukryty pożeracz- moja ulubiona wieża, podlaczona do tv. Mąż wyczaił ile ona pobiera na standby przez całą dobę, i wyłączył, żal mi było, ale rachunki jednak niższe.
A ja pracuję dużo, wiec laptop nonstop chodzi. Czasem 2 laptopy chodzą, plus duży ekran do pracy obok laptopa.

Magda 180 kw  a 505 kw na miesiąc to jest różnica. My to mamy takie zużycie miesięczne, a nie na 2 miesiące.

pikawka

#7213086 Napisano: 11.10.2024 10:21:15
Moje dziecko najmłodsze od tygodnia w domu chore, dziś lekarz…  matka chce po latach iść do roboty ale jak ku…a jak non stop któryś chory emotka
0 0

magdalena-chili

#7213088 Napisano: 11.10.2024 10:34:42
anialistopad napisał(a):

anialistopad napisał(a):

Ale: pilnujemy żeby nie zostawiać pozapalanych świateł gdy nas nie ma w pomieszczeniu. Lodówka nie na maxa, tylko max 2.poziom chłodzenia. Żarówki energooszczędne gdzie się da, halogenów unikamy. 
I największy ukryty pożeracz- moja ulubiona wieża, podlaczona do tv. Mąż wyczaił ile ona pobiera na standby przez całą dobę, i wyłączył, żal mi było, ale rachunki jednak niższe.
A ja pracuję dużo, wiec laptop nonstop chodzi. Czasem 2 laptopy chodzą, plus duży ekran do pracy obok laptopa.

Magda 180 kw  a 505 kw na miesiąc to jest różnica. My to mamy takie zużycie miesięczne, a nie na 2 miesiące.

Ania, widzę że to u Was jest 5 tyg, i to jest dziwnie dużo.... więc podsuwam pomysł o jakiś ukrytych prądożernych sprzętach  typu moja wieża. Nawet wyłączyć Mąż kazał, bo w opcji czuwania dużo żarła. Może  u Was jest coś podobnego.
0 0

agakaz2

#7213092 Napisano: 11.10.2024 10:59:30
faktycznie nie ma ci się chwalić wpis w mdw 4 łapy w dół ja pier...

atlantydek

#7213098 Napisano: 11.10.2024 11:03:04
agakaz2 napisał(a):

Mogą to być pomyłki, szczególnie przy słaniu z telefonu. Często ostatnio widzę nie tylko w mdw

agakaz2

#7213107 Napisano: 11.10.2024 11:14:43
atlantydek napisał(a):

agakaz2 napisał(a):

Mogą to być pomyłki, szczególnie przy słaniu z telefonu. Często ostatnio widzę nie tylko w mdw

nie zwracałam na to uwagi , rozmowę widzualam ale szok.

Monika11

#7213112 Napisano: 11.10.2024 11:24:39
agakaz2 napisał(a):

Ja też dostałam ostatnio - nowo zalogowane osoby , zlej to
0 0

agakaz2

#7213134 Napisano: 11.10.2024 12:34:56
Monika11 napisał(a):

agakaz2 napisał(a):

szkoda ze u mnie łapki nie działają bo bym sobie też poklikałam emotka

andii

#7213135 Napisano: 11.10.2024 12:46:55
agakaz2 napisał(a):

Monika11 napisał(a):

agakaz2 napisał(a):

Mi się wydaje że te łapki w dół to przypadkowo-bo każdy testuje dlaczego nie działają emotka

wiolka252

#7213138 Napisano: 11.10.2024 12:55:50
andii napisał(a):

agakaz2 napisał(a):

Monika11 napisał(a):

agakaz2 napisał(a):

Mi się wydaje że te łapki w dół to przypadkowo-bo każdy testuje dlaczego nie działają emotka

U mnie do góry łapki też nie działają 😅 bynajmniej nie widzę jak komuś dam
0 0

adamo86

#7213142 Napisano: 11.10.2024 13:07:35
wiolka252 napisał(a):

andii napisał(a):

agakaz2 napisał(a):

Monika11 napisał(a):

agakaz2 napisał(a):

U mnie też nie działają. A testuję w górę i w dół, więc jakby ktoś miał ode mnie w dół to sorry ale nie widzę tego emotka
0 0

helmansinho

#7213149 Napisano: 11.10.2024 13:40:17
anialistopad napisał(a):

anialistopad napisał(a):

Wskazane zużycie jest na podstawie odczytu (fizycznego lub zdalnego)? Można to sprawdzić na fakturze dystrybucyjnej. Istnieje szansa na to, że jest to rozliczenie na podstawie prognozy.

anialistopad

#7213156 Napisano: 11.10.2024 13:48:05
Nie jest to prognoza . Mam rozliczenie rzeczywiste
0 0

wiolka252

#7213183 Napisano: 11.10.2024 15:12:52
adamo86 napisał(a):

wiolka252 napisał(a):

andii napisał(a):

agakaz2 napisał(a):

Monika11 napisał(a):

agakaz2 napisał(a):

U mnie też nie działają. A testuję w górę i w dół, więc jakby ktoś miał ode mnie w dół to sorry ale nie widzę tego emotka

I ode mnie też 😅

helmansinho

#7213372 Napisano: 12.10.2024 15:01:15
anialistopad napisał(a):

Nie jest to prognoza . Mam rozliczenie rzeczywiste

Przede wszystkim polecam sprawdzić model licznika. Jeżeli posiada zdalną komunikację to nie warto bawić się w rozliczenie rzeczywiste. To miało sens kilka lat temu ale dzisiaj większość liczników jest już "inteligentna" i szkoda marnować swój czas na spisywanie. Ja na Twoim miejscu prześledziłbym wszystkie faktury dystrybucyjne jakie posiadasz wstecz (pewnie masz umowę kompleksową więc to jedna faktura za wszystko) i znalazł moment w którym znacząco wzrosło zużycie. Ewentualnie też warto sobie przy okazji sprawdzić taryfę na energię czy aby na pewno jest to taryfa urzędowa (najtańsza). Co do samego zużycia to warto w instrukcji licznika poszukać, które wskazanie to chwilowa moc. Wtedy na tej podstawie jesteś w stanie sprawdzić ile w danej chwili pobiera całe mieszkanie. Trochę to będzie ciężkie ale warto rzucić okiem na licznik kiedy pracują różne sprzęty w mieszkaniu albo nawet lepiej - wyłączyć wszystko i włączać pojedyncze urządzenia i odczytywać chwilą moc. Trudne do realizacji ale możliwe.

fryz

#7213441 Napisano: 13.10.2024 08:06:43
Mój nieogar... wysyłam sobie zgłoszenie do konkursu vileda, patrzę i nie dowierzam, kupiłam produkty za 19,98, zamiast 20...emotka

FBsebastian3

#7213916 Napisano: 14.10.2024 20:28:38
0 0

zielonaszpilka

#7213920 Napisano: 14.10.2024 20:37:20
FBsebastian3 napisał(a):

A wkurza Cię to bo? Organizator dal
mylący podpis, ale w kinder bueno jest dodatkowe losowanie niewydanych nagród 2-4 stopnia i wiele tych nagród wpada wtedy na forum. Przy losowaniu nagrody 1 stopnia od razu losują dwóch rezerwowych laureatów.

FBsebastian3

#7213932 Napisano: 14.10.2024 20:56:47
zielonaszpilka napisał(a):

FBsebastian3 napisał(a):

A wkurza Cię to bo? Organizator dal
mylący podpis, ale w kinder bueno jest dodatkowe losowanie niewydanych nagród 2-4 stopnia i wiele tych nagród wpada wtedy na forum. Przy losowaniu nagrody 1 stopnia od razu losują dwóch rezerwowych laureatów.

Tak to jest jak się nie czytało regulaminu. Wpis "do dyspozycji organizatora" zaraz mi podnosi ciśnienie bo myślę,że konkursowiczów omija. Tyle w temacie
0 0