Wkurza mnie...

plaziks

#7355785 Napisano: 15.05.2026 22:45:35
wiolka252 napisał(a):

gryszelm napisał(a):

Mało rzeczy mnie wkurza, ale takie to bardzo. Konkurs z naszej bazy, więc wklejam, bo mnie poruszyło
https://www.faceb...eel/952109117614521/

Bardzo dobrze ,że to powiedziała głośno

Czy ja dobrze rozumiem, że zaproponowano jej rozwiązanie - wyjazd windą na piętro bez wózka, na ławeczce, a ona się na to nie zgodziła i tylko dlatego nie pojechała na warsztaty, bo wózek to jej godność, a zejście z niego by jej tą godność odebrało? 
No dla mnie jakiś absurd…
1 Ferdia 0

pieg

#7355786 Napisano: 15.05.2026 22:50:32
notta napisał(a):

pieg napisał(a):

Przy wypłacie czeku z Blikomanii wcisnęło się 100, a nie 200 i stówka wyparowała. No to piszę do nich, aby mi oddali, a oni odpisują, że pieniądze przepadły. Ciekawe ilu ludzi tak okradają z pieniędzy. No dobra, nie okradają, ale przywłaszczają sobie cudze pieniądze.

miałam kiedyś podobnie w innym konkursie, chyba w pawełki. Z przyzwyczajenia wypłaciłam 100zł a wygrane było 200zł. Pamiętam że gdzieś pisałam reklamację, chyba do operatora płatności co czyć. Trochę to trwało potrącili 10zł i wygenerowali blika na pozostałą część kwoty

Wcześniej pisałem z kontakt@blikomania.pl. No to teraz napisałem reklamację do operatora, czyli na kontakt@blik.com. Zobaczymy czy też mnie spławią.
0 0

zdolnabestia

#7355811 Napisano: 16.05.2026 08:22:35
wiolka252 napisał(a):

gryszelm napisał(a):

Mało rzeczy mnie wkurza, ale takie to bardzo. Konkurs z naszej bazy, więc wklejam, bo mnie poruszyło

Faktycznie szkoda, że nagrodzili historię uczestniczki o niepełnosprawności, a później wyszło, że budynek, w którym są warsztaty (jako nagroda) nie jest przystosowany. Jednak trochę rację mieli odpowiadajac jej, że lokalizacja była znana od początku i mogła sprawdzić przed wysłaniem zgłoszenia, czy będzie mogła zrealizować nagrodę. 
Abstrahujac od tej konkretnej historii - jeśli wysyłam zgłoszenie na konkurs, w którym nagrodą jest wyjazd, koncert, wycieczka, pobyt w hotelu - również sprawdzam przed wysłaniem, czy będę mogła w tym czasie zrealizować nagrodę.

pieg

#7355822 Napisano: 16.05.2026 09:18:43
zdolnabestia napisał(a):

wiolka252 napisał(a):

gryszelm napisał(a):

Faktycznie szkoda, że nagrodzili historię uczestniczki o niepełnosprawności, a później wyszło, że budynek, w którym są warsztaty (jako nagroda) nie jest przystosowany. Jednak trochę rację mieli odpowiadajac jej, że lokalizacja była znana od początku i mogła sprawdzić przed wysłaniem zgłoszenia, czy będzie mogła zrealizować nagrodę. 
Abstrahujac od tej konkretnej historii - jeśli wysyłam zgłoszenie na konkurs, w którym nagrodą jest wyjazd, koncert, wycieczka, pobyt w hotelu - również sprawdzam przed wysłaniem, czy będę mogła w tym czasie zrealizować nagrodę.

To tak jakby w konkursie były do wygrania koszulki tylko w rozmiarze L, a wygrała osoba co nosi rozmiar XXL i miała pretensje, że nie mieści się w nagrodę ; ) Albo do wygrania byłaby flaszka alkoholu, a wygrał jakiś abstynent i miał pretensje, że nie może spożyć nagrody. Itp...
1 ptaszyna 0

pawelski

#7355854 Napisano: 16.05.2026 12:16:11
To miała przed zakończeniem konkursu nie wiedząc czy wygra czy nie jechać może i przez pół Polski żeby sprawdzić czy zmieści się do windy z wózkiem ?  Raczej to organizatorzy  przed wyborem osoby niepełnosprawnej  powinni się tym zainteresować i np zrobić te warsztaty na parterze. Inna sprawa że ja na jej miejscu usiadłbym na tej ławeczce a wózek niech niosą po schodach. I też ciekawe co to za winda że wózek się nie może zmieścić chyba taka metr na metr przeznaczona tylko dla psów i kotów i np mama ze spacerówką też nie mogłaby wjechać .
0 0

tomasz3

#7355857 Napisano: 16.05.2026 12:41:39
plaziks napisał(a):

wiolka252 napisał(a):

gryszelm napisał(a):

Czy ja dobrze rozumiem, że zaproponowano jej rozwiązanie - wyjazd windą na piętro bez wózka, na ławeczce, a ona się na to nie zgodziła i tylko dlatego nie pojechała na warsztaty, bo wózek to jej godność, a zejście z niego by jej tą godność odebrało? 
No dla mnie jakiś absurd…

Ja rozumiem wszystko w dzisiejszym świecie i mam wielką wyrozumiałość do świata i ludzi i naprawdę można byłoby to rozwiązać tak że Pani faktycznie pojedzie windą a wózek zostanie jej dostarczony na górę żeby sobie na nim usiadła na warsztatach i problem rozwiązany.
Ja się naprawdę nie dziwię w dzisiejszym świecie że budynki czy cokolwiek nie jest przystosowane dla niepełnosprawnych bo z tego co się orientuje to są ogromne koszta. I domyślam się że ciężko żyje się z niepełnosprawnością ale naprawdę po tej wypowiedzi uważam że można się dogadać z ludzmi a nie łapać za słówka bo ktoś faktycznie użył nieodpowiednich słów- ludzie cały czas wokół używają nieodpowiednio sformułowanych słów i co? mamy nienawidzieć całego świata?  (to jest odnośnie słów że lokalizacja była znana od początku i Panią to widocznie zabolało również).  Mój apel: uczmy się dogadywać, chodzić na ustępstwa, jedna strona musi czasem ustąpić żeby w ogóle coś poszło do przodu- nie bądżmy uparci i ćwiczmy umiejętność dogadywania się z ludźmi. To nie zabierze nam godności.

nanajka81

#7355859 Napisano: 16.05.2026 12:48:09
pawelski napisał(a):

To miała przed zakończeniem konkursu nie wiedząc czy wygra czy nie jechać może i przez pół Polski żeby sprawdzić czy zmieści się do windy z wózkiem ?  Raczej to organizatorzy  przed wyborem osoby niepełnosprawnej  powinni się tym zainteresować i np zrobić te warsztaty na parterze. Inna sprawa że ja na jej miejscu usiadłbym na tej ławeczce a wózek niech niosą po schodach. I też ciekawe co to za winda że wózek się nie może zmieścić chyba taka metr na metr przeznaczona tylko dla psów i kotów i np mama ze spacerówką też nie mogłaby wjechać .

No słaba sytuacja jak na XXI wiek  - bierzesz udział a potem i tak nie możesz tej nagrody wykorzystać bo organizator czegoś nie przewidział... Ale patrząc z perspektywy czasu wiele jest bezsensu z nagrodami - bluzy w rozmiarach XXL-XL, kosmetyki, które się nie sprzedają i słodycze z krótkim terminem ważności, wycieczki weekendowe za 50 tys, vouchery do sklepów na xxx zł w którym produkt kosztuje 3 razy więcej niż ten voucher, czapki i różne inne ciuchy reklamujące alkohol, kufle których już wszyscy mają chyba zatrzęsienie...

gryszelm

#7355860 Napisano: 16.05.2026 13:06:55
Pracuję z osobami z niepełnosprawnością i zapewniam, że to tak "łatwo" nie wygląda. Ty byś usiadł/usiadła, bo jesteś sprawny/sprawna, ja też. Ale jak by to miało wyglądać praktycznie? Wózkiem do windy nie wjedzie, żeby się tam "przesiąść", musi więc to zrobić przed windą. Ławeczka musi mieć podobną wysokość jak wózek i podobną szerokość jak jego siedzisko, ale i tak najczęściej potrzebna jest druga osoba do pomocy (która wie jak pomóc). Później trzeba wnieść ławeczkę do windy, potrzebne są dwie osoby, żeby to zrobić, a skoro wózek nie mieści się, to jak one z ławeczką i osobą z niepełnosprawnością na niej siedzącą się zmieszczą? Po wjeździe na piętro powtórzyć to i przy zjeździe do samo. Wózek musi ktoś wnieść (nie jest wcale taki lekki i wygodny do wniesienia). Naprawdę uważacie, że to jest takie komfortowe dla kobiety? Gdy robią to przypadkowe osoby i wkraczają w jej przestrzeń osobistą?

tomasz3

#7355865 Napisano: 16.05.2026 13:30:12
gryszelm napisał(a):

Pracuję z osobami z niepełnosprawnością i zapewniam, że to tak "łatwo" nie wygląda. Ty byś usiadł/usiadła, bo jesteś sprawny/sprawna, ja też. Ale jak by to miało wyglądać praktycznie? Wózkiem do windy nie wjedzie, żeby się tam "przesiąść", musi więc to zrobić przed windą. Ławeczka musi mieć podobną wysokość jak wózek i podobną szerokość jak jego siedzisko, ale i tak najczęściej potrzebna jest druga osoba do pomocy (która wie jak pomóc). Później trzeba wnieść ławeczkę do windy, potrzebne są dwie osoby, żeby to zrobić, a skoro wózek nie mieści się, to jak one z ławeczką i osobą z niepełnosprawnością na niej siedzącą się zmieszczą? Po wjeździe na piętro powtórzyć to i przy zjeździe do samo. Wózek musi ktoś wnieść (nie jest wcale taki lekki i wygodny do wniesienia). Naprawdę uważacie, że to jest takie komfortowe dla kobiety? Gdy robią to przypadkowe osoby i wkraczają w jej przestrzeń osobistą?

Fakt trochę prawdy jest że wózek jest jej światem który umożliwia życie i takie rozstawanie się z nim że ktoś go niby wniesie to faktycznie problem - bo poza jej wzrokiem co się by stało jakby ten wózek został uszkodzony przez kogoś kto nie uważa- to byłaby dopiero tragedia.....
więc chyba faktycznie na Jej miejscu bym zrezygnował z nagrody niż obawiał się że coś się może nie udać a moze....
0 0

StaryJunior

#7355906 Napisano: 16.05.2026 20:17:40
tomasz3 napisał(a):

gryszelm napisał(a):

Fakt trochę prawdy jest że wózek jest jej światem który umożliwia życie i takie rozstawanie się z nim że ktoś go niby wniesie to faktycznie problem - bo poza jej wzrokiem co się by stało jakby ten wózek został uszkodzony przez kogoś kto nie uważa- to byłaby dopiero tragedia.....
więc chyba faktycznie na Jej miejscu bym zrezygnował z nagrody niż obawiał się że coś się może nie udać a moze....

Organizator zwyczajnie powinien wyplacić jej wartosc nagrody lub zaczal dodawac okno do wpisania niepelnosprawnosci w zgloszeniu
0 0

sledzik860

#7356066 Napisano: 17.05.2026 20:37:23
Wkurzyła mnie dziś baba korzystająca z kasy samoobsługowej tuż przede mną w Intermarche. Patrzę, ale ładny plik paragonów wisi po innych klientach, aż się spłaszczały na tym blacie, gdzie kładzie się towar, myślę sobie, na pewno coś tam jest ciekawego na nich xD. Ona miała jakieś drobne zakupy. Skończyła, odwróciła się zerkając na kolejkę klientów, w tym na mnie, po czym oderwała cały plik, zgniotła i wyrzuciła do kosza xD

atyde25

#7356193 Napisano: 18.05.2026 12:11:08
Ale co mnie wkurzyło najbardziej .Miałam wczoraj swój dzień taka byłam pozytywna i uśmiechnięta. Zrobiłam fotkę na Monstera a tam info przyjmowanie fotek do 30 kwietnia hahahahh .Ale miałam jeszcze jeden głos do głosowania i oddałam go na zdjęcie co mi się spodobało. Tak samo jak z Peroni hahahh zrobiłam fotkę i chciałam ją dodać 2  dni po zakończeniu konka. No super kupuję a potem daję ciała. Ale bawiłam się przy tym znakomicie.
0 0

assal

#7356469 Napisano: 19.05.2026 12:44:22
Wkurza mnie, jak się niektórzy czepiają co konkurs, że teksty pisanie przez AI, a pojęcia nie mają, jak i gdzie to wiarygodnie sprawdzić emotka
Poprosiłam koleżankę, by mi w płatnym, uznanym na rynku programie, przeanalizowała jeden konkurs. Wybrałam 10 nagrodzonych prac. Jaki wynik? Kilka linijek jednego zostało stworzone przez AI. Tyle! U reszty było, że "100% człowiek".
Jak darmowe niektóre strony źle to wyłapują, dam przykład. Jeden z najbardziej znanych wierszy pani Szymborskiej to... ok. 80% AI emotka emotka emotka
Przestańmy się czepiać, nie mając podstaw. By kogoś oskarżyć o coś, warto mieć pewność, a nie "tak mi się wydaje...". Takie aferki nikomu nie służą. Tylko zniechęcają firmy do robienia konkursów emotka
1 rettib 0

parad0x

#7356513 Napisano: 19.05.2026 14:34:16
assal napisał(a):

Wkurza mnie, jak się niektórzy czepiają co konkurs, że teksty pisanie przez AI, a pojęcia nie mają, jak i gdzie to wiarygodnie sprawdzić emotka
Poprosiłam koleżankę, by mi w płatnym, uznanym na rynku programie, przeanalizowała jeden konkurs. Wybrałam 10 nagrodzonych prac. Jaki wynik? Kilka linijek jednego zostało stworzone przez AI. Tyle! U reszty było, że "100% człowiek".
Jak darmowe niektóre strony źle to wyłapują, dam przykład. Jeden z najbardziej znanych wierszy pani Szymborskiej to... ok. 80% AI emotka emotka emotka
Przestańmy się czepiać, nie mając podstaw. By kogoś oskarżyć o coś, warto mieć pewność, a nie "tak mi się wydaje...". Takie aferki nikomu nie służą. Tylko zniechęcają firmy do robienia konkursów emotka

To może oświeć nas wszystkich raz na zawsze i nazwij ten "uznany na rynku" program. Czy to tylko dyskusja oparta na przekonaniu, że "mój program jest lepszy niż Twój, bo jest płatny a w dodatku od koleżanki"?
0 0

assal

#7356516 Napisano: 19.05.2026 14:44:22
Parad0x: Program, co klasykę literatury uznaje za pisaną przez AI, trzeba odrzucić. To nie może być dobra selekcja. Powinno się też u nas światełko zaświecić, gdy każdy wrzucany tekst program traktuje jako pisany przez sztuczną inteligencję. Ja widzę najczęściej oklepane konkursowo patenty. Że pewne rzeczy się nie nudzą, to co innego. Schematy są i były, ale można pisać zawsze inaczej. Niestety ja widzę co chwila kłótnie o AI. A tego AI często tam nie ma. I to jest problem.
Program płatny daje więcej informacji. Darmowe są bardzo uproszczone. Na tę chwilę kilka dopiero znalazłam, co moje teksty sprzed wielu lat traktuje jako pisane bez wspomagania AI emotka
0 0

assal

#7356517 Napisano: 19.05.2026 14:49:30
To co napisałam teraz na szybko, trochę bez ładu i składu... 98% AI emotka  
Losowo wybrałam sobie stronę, by przeanalizowała tekst.
Mnie wkurza to, że jak ktoś w agencji zrobi selekcję prac konkursowych w takim byle jakim programie, to my dziś nawet nie wiemy, że pracę mogło odrzucić emotka
0 0

masza

#7356543 Napisano: 19.05.2026 15:44:52
sledzik860 napisał(a):

Wkurzyła mnie dziś baba korzystająca z kasy samoobsługowej tuż przede mną w Intermarche. Patrzę, ale ładny plik paragonów wisi po innych klientach, aż się spłaszczały na tym blacie, gdzie kładzie się towar, myślę sobie, na pewno coś tam jest ciekawego na nich xD. Ona miała jakieś drobne zakupy. Skończyła, odwróciła się zerkając na kolejkę klientów, w tym na mnie, po czym oderwała cały plik, zgniotła i wyrzuciła do kosza xD

masakra jakaś , koszmar konkursowicza emotka emotka

niunio

#7356548 Napisano: 19.05.2026 15:54:11
assal napisał(a):

Parad0x: Program, co klasykę literatury uznaje za pisaną przez AI, trzeba odrzucić. To nie może być dobra selekcja. Powinno się też u nas światełko zaświecić, gdy każdy wrzucany tekst program traktuje jako pisany przez sztuczną inteligencję. Ja widzę najczęściej oklepane konkursowo patenty. Że pewne rzeczy się nie nudzą, to co innego. Schematy są i były, ale można pisać zawsze inaczej. Niestety ja widzę co chwila kłótnie o AI. A tego AI często tam nie ma. I to jest problem.
Program płatny daje więcej informacji. Darmowe są bardzo uproszczone. Na tę chwilę kilka dopiero znalazłam, co moje teksty sprzed wielu lat traktuje jako pisane bez wspomagania AI emotka

To jak w końcu nazywa się ten uznany na rynku program?
0 0

adamo86

#7356554 Napisano: 19.05.2026 16:18:50
niunio napisał(a):

assal napisał(a):

To jak w końcu nazywa się ten uznany na rynku program?

Nie śledzę dyskusji, ale może to już ta nazwa: "Uznany na rynku program" emotka
0 0

as32572

#7356556 Napisano: 19.05.2026 16:35:29
Wkurza mnie, że Lotto zablokowało konto gracza i pomimo wysłania tego co chcieli,czyli potwierdzenia, że rachunek należy do obu graczy, nadal nie jest odblokowane, bo ma im to zająć kilka dni.
Nie rozumiem, czemu najpierw zatwierdzają takie konto ze wspólnym rachunkiem a potem je z tego powodu blokują. 
A najbardziej wkurza mnie, że w to gram, jak wygrane są żadne emotka
Jeszcze twierdzą, że pdf wygenerowany z konta bankowego to nie jest pdf z konta emotka
0 0