WC - rozmowy o wszystkim

mama-l-k-m

#6723844 Napisano: 23.08.2020 07:47:35
delvitto napisał(a):

Posłuchajcie, kupuję auto z komisu, ale ze wszystkimi sprawami jestem zdana sama na siebie. Auto jest sprowadzone z Niemiec, po lekkim uderzeniu z jednej strony, i naprawione przez ten komis. Komis współpracuje niejako z naszym Polmozbytem, tu jest warsztat, i wszystkie te samochodowe sprawy. Znam ich tyle o ile, wspólna znajoma, która właśnie w Polmozbycie pracuje i u której od lat mam ubezpieczenia, mówi, że faceci są w porządku, nie słyszała nigdy o jakichś kantach. No ale ja mam trochę obaw, bo niby te stłuczenie było małe i nie spowodowało żadnych większych szkód, no ale to się zawsze tak mówi, a nikt nie pokaże np jakiejś fotki jak to wyglądało przed wyklepaniem. Dziś pobrałam dokumenty do rejestracji w Urzędzie Miasta, i mam zapłacić w przyszłym tygodniu. Pomyślałam, że sprawdzę ten nr VIN, że to podobno coś mówi, no ale trafiam wciąż na jakieś płatne raporty do kupienia. Czy jest jakiś sposób, bym sprawdziła rzetelną historię tego auta,  po tym numerze? Jak się do tego zabrać, i czy to mi coś da? Czy jeśli kupię taki raport, czy tam będzie coś o tym stłuczeniu? Albo, czy nie został ukradziony? Albo, ilu było właścicieli? Jak mam się za to zabrać?

Wykup ten raport - stracisz max 50zł ale jeżeli był serwisowany, uszkodzony wcześniej i naprawiany w serwisie to są zdjęcia, koszt uszkodzenia itp. Jedynie może nie być wprowadzona ta naprawa z Polski bo to komis zrobił na własną rękę.
My jak sprzedawaliśmy nasz samochód to też sobie wykupiliśmy aby wiedzieć co w tym raporcie jest. I się pokryło, że w 2012 miało wypadek, były 3 zdjęcia, wartość naprawy. Wszystkie liczniki z serwisów wprowadzone, że tylko 1 właściciel. Ludzi bardzo dziwiło, że na 10 letnie auto miało tak niski przebieg, ale w książce serwisowej i po numerze VIN wszystko było. 
Znajoma kupowała samochód sprowadzony z Francji to nie było zdjęć, ale tylko wpis , że uszkodzony i wartość naprawy 10 000 euro, ale to było naprawiane tam nie w Polsce. 

delvitto

#6723859 Napisano: 23.08.2020 11:35:59
mama-l-k-m napisał(a):

ale to było naprawiane tam nie w Polsce. 

tu sytuacja jest taka, że to właśnie w Polsce komis sam naprawił, więc tego z pewnością nie byłoby w raporcie;( Auto u Niemców miało lekkie uderzenie w okolicy bocznej gdzieś w okolicy świateł. Rzekomo właściciel stwierdził, że mu się nie opłaca naprawiać, i wolał kupić nowy, a ten wyrejestrował i oddał go gdzieś chyba do jakiejś firmy co takie auta skupuje dla np Polaków. Stamtąd kupił go ten mój komis, i sprowadził na lawecie, naprawił, i cyk. 
Może jednak kupię ten raport.
0 0

Claudia77

#6723866 Napisano: 23.08.2020 12:08:58
delvitto napisał(a):

mama-l-k-m napisał(a):

ale to było naprawiane tam nie w Polsce. 

tu sytuacja jest taka, że to właśnie w Polsce komis sam naprawił, więc tego z pewnością nie byłoby w raporcie;( Auto u Niemców miało lekkie uderzenie w okolicy bocznej gdzieś w okolicy świateł. Rzekomo właściciel stwierdził, że mu się nie opłaca naprawiać, i wolał kupić nowy, a ten wyrejestrował i oddał go gdzieś chyba do jakiejś firmy co takie auta skupuje dla np Polaków. Stamtąd kupił go ten mój komis, i sprowadził na lawecie, naprawił, i cyk. 
Może jednak kupię ten raport.

my jak kupowaliśmy auto to sami szukaliśmy na stronach niemieckich i kupiliśmy z salonu używany - wyszło na to, że lepiej nam się opłacało samemu tam jechać i kupić niż od pośrednika tu -już  6 rok bezawaryjnej jazdy
1 kumulacja 0

bluszczowelove

#6724052 Napisano: 24.08.2020 08:06:36
Ja nie kupowałam auta z komisu, tylko sama szukałam ogłoszeń. Przed obejrzałam wszystkie filmiki nt kupowania auta tego gościa z yt : https://www.youtube.com/watch?v=UWuugW1nxPA
Ma fajne porady. Dodatkowo poprosiłam Pana z warsztatu żeby pojechał ze mną obejrzeć (wziął 100 zł). emotka  Nie wiem czy znajdziesz gdzieś informacje nt naprawy auta skoro komis sam to zrobił....
1 kumulacja 0

donia7

#6724173 Napisano: 24.08.2020 13:29:10
ziomal102 napisał(a):

UWAGA
Rodzice ‍️‍️ dzieci w wieku 10-17 lat

Na potrzeby pracy magisterskiej, realizuję badanie dotyczące wpływu reklam na decyzje zakupowe rodziców. Ponieważ w moim otoczeniu nie mam zbyt wielu osób posiadających dzieci w tym wieku - bardzo proszę Was tutaj o pomoc w wypełnieniu krótkiej ankiety.

Będę bardzo wdzięczny za pomoc w realizacji tego badania, a przy okazji być może sami dowiecie się czegoś ciekawego o sobie

Link do ankiety: http://bit.ly/ankietadopracymgr 
Czas wypełniania: maksymalnie 5 minut

już emotka
1 ziomal102 0

1mariusz

#6724341 Napisano: 24.08.2020 22:34:19
ziomal102 napisał(a):

UWAGA

Na potrzeby pracy magisterskiej, realizuję badanie dotyczące wpływu reklam na decyzje zakupowe rodziców. Ponieważ w moim otoczeniu nie mam zbyt wielu osób posiadających dzieci w tym wieku - bardzo proszę Was tutaj o pomoc w wypełnieniu krótkiej ankiety.

Będę bardzo wdzięczny za pomoc w realizacji tego badania, a przy okazji być może sami dowiecie się czegoś ciekawego o sobie

poszło emotka
0 0

nitka310

#6724428 Napisano: 25.08.2020 12:08:54
Czy z Feliksa (karma dla kotow) przychodzi potwierdzenie o zgłoszeniu na email?
0 0

moskala22

#6724447 Napisano: 25.08.2020 13:25:11
ziomal102 napisał(a):

UWAGA

Wypełnione 
0 0

ziomal102

#6724511 Napisano: 25.08.2020 16:57:59
Bardzo dziękuję wszystkim za wypełnienie ankiety, nie mniej jednak potrzebne mi jest jeszcze kilkanaście odpowiedzi. Uprzejma prośba do tych, którzy mieszczą się w widełkach, a jeszcze nie wypełnili ankiety: 

Link do ankiety: http://bit.ly/ankietadopracymgr 
1 venix 0

pikawka

#6724517 Napisano: 25.08.2020 17:15:27
Dostałam smsa o nadaniu paczki. Co może iść pocztexem? emotka
0 0

ziolko

#6724519 Napisano: 25.08.2020 17:17:32
Pytanie z ciekawości - dotyczące tzw. fast foodów emotka
Jeśli w menu jest podane, że np w hamburgerze czy w czymś innym jest 200 g frytek i 170 g mięsa, to waży się to przed smażeniem, czy po? 
Bo notorycznie mam niedowagę w daniu. Np. frytek 127 czy 141 g, mięsa 107 lub 112 g Zrobiłam zdjęcia na wadze cyfrowej emotka ). 
Facet z lokalu twierdzi, że to waga przed smażeniem. Ale czy tak powinno być? 
0 0

babariba

#6724521 Napisano: 25.08.2020 17:29:14
Hmm - zawsze mi się wydawało, że powinni niby ważyć po przygotowaniu, np. rybę smażoną. I tak robią nad morzem - gdzie dostaje się rybę w grubej otoczce z mąki i jajka, a płaci jak za rybę.

A kiedy technicznie wyciągasz tę wagę i ważysz potrawę? I gdzie? Bardzo ciekawe emotka
0 0

ziolko

#6724522 Napisano: 25.08.2020 17:31:44
babariba napisał(a):

Hmm - zawsze mi się wydawało, że powinni niby ważyć po przygotowaniu, np. rybę smażoną. I tak robią nad morzem - gdzie dostaje się rybę w grubej otoczce z mąki i jajka, a płaci jak za rybę.

A kiedy technicznie wyciągasz tę wagę i ważysz potrawę? I gdzie? Bardzo ciekawe emotka

Kiedyś zamówiłam dwa takie same zestawy na wynos i jak otworzyłam pudełka w domu, to wydawało mi się, że jest dziwnie mało wszystkiego. Jak zważyłam, to okazało się dlaczego... po prostu było o wiele mniej, niż powinno być. 

Korci mnie, żeby w lokalu tak zrobić emotka  coś mi się wydaje, że byłabym na czarnej liście klientów... 
0 0

domika

#6724527 Napisano: 25.08.2020 17:58:23
ziomal102 napisał(a):

Bardzo dziękuję wszystkim za wypełnienie ankiety, nie mniej jednak potrzebne mi jest jeszcze kilkanaście odpowiedzi. Uprzejma prośba do tych, którzy mieszczą się w widełkach, a jeszcze nie wypełnili ankiety: 

Link do ankiety: http://bit.ly/ankietadopracymgr 

poszło emotka

0 0

babariba

#6724551 Napisano: 25.08.2020 19:58:28
ziolko,

wydaje mi się, że byłabyś uznana wtedy za Tajemniczego Klienta lub kogoś z Sanepidu lub innej instytucji kontrolującej i dopieszczona porcją, w której byłoby wszystkiego dużo więcej emotka

A facet z lokalu po prostu ściemnia twierdząc, że to waga przed usmażeniem, i oszukuje podwójnie - bo jeżeli ma być 200g frytek, a jest 120/140, to aż się dziwie, że się nie boi jakiejś kontroli

https://biznes.radiozet.pl/News/Reklamacja-podczas-wakacji.-UOKiK-radzi-jak-zrobic-ja-dobrze
1 ziolko 0

venix

#6724554 Napisano: 25.08.2020 20:06:12
nitka310 napisał(a):

Czy z Feliksa (karma dla kotow) przychodzi potwierdzenie o zgłoszeniu na email

nie
1 nitka310 0

venix

#6724557 Napisano: 25.08.2020 20:19:45
ziolko napisał(a):

babariba napisał(a):

Kiedyś zamówiłam dwa takie same zestawy na wynos i jak otworzyłam pudełka w domu, to wydawało mi się, że jest dziwnie mało wszystkiego. Jak zważyłam, to okazało się dlaczego... po prostu było o wiele mniej, niż powinno być. 

Korci mnie, żeby w lokalu tak zrobić  emotka  coś mi się wydaje, że byłabym na czarnej liście klientów... 

Jako nastolatka pracowałam w weekendy na kuchni, w zwyczajnej restauracji. Mięso waży się przed smażeniem. Tzn. oni już na oko wiedzą ile tego ma być, w razie wątpliwości się sprawdza czy nie za mało. 
0 0

nitka310

#6724562 Napisano: 25.08.2020 20:41:53
-Violka- napisał(a):

nitka310 napisał(a):

nie

Czyli dopiero jak coś wygram przyjdzie wiadomość?
0 0

venix

#6724564 Napisano: 25.08.2020 20:44:28
nitka310 napisał(a):

-Violka- napisał(a):

nitka310 napisał(a):

nie

a tu już ja nie pomogę, u mnie nic emotka  
0 0

nitka310

#6724578 Napisano: 25.08.2020 21:49:25
-Violka- napisał(a):

nitka310 napisał(a):

-Violka- napisał(a):

nitka310 napisał(a):

nie

a tu już ja nie pomogę, u mnie nic emotka  

Rozumiememotka
1 venix 0