WC - rozmowy o wszystkim

kejm

#6726333 Napisano: 02.09.2020 13:25:20


przebilam ostatnio kilka razy pod rząd 30 i 36% i mam uraz do śmietany ubijanej, ale chyba tak spróbuję.

Śmietana musi być dobrze schłodzona, dobrze jak noc postoi w lodowce.

ale możesz udekorować nutellą i kolorowymi lentylkami, kajmakiem albo dać gotową bitą śmietanę w sprayu lub krem do tortów, widziałam takie w proszku w biedronce. 
0 0

dwaburekoty

#6726336 Napisano: 02.09.2020 13:54:48
kejm napisał(a):


przebilam ostatnio kilka razy pod rząd 30 i 36% i mam uraz do śmietany ubijanej, ale chyba tak spróbuję.

Śmietana musi być dobrze schłodzona, dobrze jak noc postoi w lodowce.

ale możesz udekorować nutellą i kolorowymi lentylkami, kajmakiem albo dać gotową bitą śmietanę w sprayu lub krem do tortów, widziałam takie w proszku w biedronce. 


wiem, że wychowując dziecko, trudno mi będzie uciec od cukru, ale wolałabym zminimalizować jego udział nawet na przyjęciu urodzinowym... Stabilizatory, emulgatory, konserwanty też.
Dziękuję za pomoc.
Chyba zdecyduje się na mascarpone, domową galaretkę i owoce.
1 pikawka 0

aneta411

#6726355 Napisano: 02.09.2020 14:45:06
dwaburekoty napisał(a):

Jestem bardziej wytrawna, niż słodka, szybciej zrobię perfekcyjnego schabowego niż tort. Na urodziny mojej córki chce zrobić babeczki. myślicie że krem z Almette owocowych (nie chce się też narobić jak wół) będzie dobrym pomysłem na dekoracje? wyciśnie się go przez rękaw?

Z Almette nie mam pojęcia co wyjdzie, ale ja robię krem ze śmietany i mascarpone..od początku ubijam razem i nic się nie dzieje. Bez cukru. Myślę, ze np.śmietana w sprayu spłynie. 
1 ziolko 0

ziolko

#6726388 Napisano: 02.09.2020 16:29:57
@dwaburekoty - służę pomocą emotka  może nie mam własnej cukierni, ale trochę tortów zrobiłam emotka
Najlepiej zrób krem ze śmietany 36% (polecam Łowicką) i mascarpone. Np. 500 ml śmietanki i 250 g serka. 
Wszystko musi być dobrze schłodzone.
Wszystko razem ubijasz i dodajesz cukru pudru do smaku (jednym wystarczy łyżka, a inni dodadzą kilka łyżek).
Ubijać razem, żeby nie było grudek serka i żeby krem się nie zwarzył. Jak będzie gęsty, to przestań ubijać, bo inaczej masło Ci się zrobi.
Napisz na pw albo tu, jak to się stało, że śmietana odmówiła Ci posłuszeństwa. Z jakiej mleczarni była? ile czasu się chłodziła?
Tu masz dużo przepisów na różne kremy - prostsze i nie tylko. Ale za to jakie smaki....
https://slodkipomysl.pl/category/kremy-do-ciast/#
1 kumulacja 0

ziolko

#6726391 Napisano: 02.09.2020 16:32:56
kejm napisał(a):


przebilam ostatnio kilka razy pod rząd 30 i 36% i mam uraz do śmietany ubijanej, ale chyba tak spróbuję.

Śmietana musi być dobrze schłodzona, dobrze jak noc postoi w lodowce.

ale możesz udekorować nutellą i kolorowymi lentylkami, kajmakiem albo dać gotową bitą śmietanę w sprayu lub krem do tortów, widziałam takie w proszku w biedronce. 

Krem z proszku, to sama chemia i sztuczny smak. Lepiej dać zwykłą bitą śmietanę, zamiast tego kremu
1 pikawka 0

dwaburekoty

#6726423 Napisano: 02.09.2020 19:53:28
ziolko napisał(a):

@dwaburekoty - służę pomocą emotka  może nie mam własnej cukierni, ale trochę tortów zrobiłam emotka
Najlepiej zrób krem ze śmietany 36% (polecam Łowicką) i mascarpone. Np. 500 ml śmietanki i 250 g serka. 
Wszystko musi być dobrze schłodzone.
Wszystko razem ubijasz i dodajesz cukru pudru do smaku (jednym wystarczy łyżka, a inni dodadzą kilka łyżek).
Ubijać razem, żeby nie było grudek serka i żeby krem się nie zwarzył. Jak będzie gęsty, to przestań ubijać, bo inaczej masło Ci się zrobi.
Napisz na pw albo tu, jak to się stało, że śmietana odmówiła Ci posłuszeństwa. Z jakiej mleczarni była? ile czasu się chłodziła?
Tu masz dużo przepisów na różne kremy - prostsze i nie tylko. Ale za to jakie smaki....
https://slodkipomysl.pl/category/kremy-do-ciast/#


łaciata smietana emotka . podejrzewam, że ubijalam na zbyt wysokich obrotach i że zbyt krótko chłodziłam. Momentalnie się masło zrobiło.

Dziękuję za pomysły!!!!
0 0

agusiac87

#6726454 Napisano: 02.09.2020 22:40:22
kochani, potrzebuję przechować bagaż na jeden dzień - okolice Warszawy Centralnej - ktoś coś może polecić?
0 0

rare85

#6726464 Napisano: 02.09.2020 23:32:24
agusiac87 napisał(a):

kochani, potrzebuję przechować bagaż na jeden dzień - okolice Warszawy Centralnej - ktoś coś może polecić?

Na Dworcu PKP są pewnie skrytki bagażowe i chyba nawet przechowalnia, ale to jakby ktoś mógł jeszcze potwierdzić. 

ziolko

#6726469 Napisano: 02.09.2020 23:57:03
dwaburekoty napisał(a):

ziolko napisał(a):

@dwaburekoty - służę pomocą emotka  może nie mam własnej cukierni, ale trochę tortów zrobiłam emotka
Najlepiej zrób krem ze śmietany 36% (polecam Łowicką) i mascarpone. Np. 500 ml śmietanki i 250 g serka. 
Wszystko musi być dobrze schłodzone.
Wszystko razem ubijasz i dodajesz cukru pudru do smaku (jednym wystarczy łyżka, a inni dodadzą kilka łyżek).
Ubijać razem, żeby nie było grudek serka i żeby krem się nie zwarzył. Jak będzie gęsty, to przestań ubijać, bo inaczej masło Ci się zrobi.
Napisz na pw albo tu, jak to się stało, że śmietana odmówiła Ci posłuszeństwa. Z jakiej mleczarni była? ile czasu się chłodziła?
Tu masz dużo przepisów na różne kremy - prostsze i nie tylko. Ale za to jakie smaki....
https://slodkipomysl.pl/category/kremy-do-ciast/#


łaciata smietana emotka . podejrzewam, że ubijalam na zbyt wysokich obrotach i że zbyt krótko chłodziłam. Momentalnie się masło zrobiło.
Dziękuję za pomysły!!!!

Minimum 12 godzin w lodówce, bo inaczej masło będzie. Może stać dłużej - nie zaszkodzi. 
Tylko nie wkładaj do zamrażalnika bo jak zapomnisz, to też nie ubijesz. Mówię z własnego doświadczenia emotka emotka

mandarynka16

#6726471 Napisano: 03.09.2020 00:09:04
ziolko napisał(a):

dwaburekoty - służę pomocą emotka  może nie mam własnej cukierni, ale trochę tortów zrobiłam emotka
Najlepiej zrób krem ze śmietany 36% (polecam Łowicką) i mascarpone. Np. 500 ml śmietanki i 250 g serka. 

Mój ulubiony krem, tylko ja daję 200 ml śmietany na 250 g mascarpone i 2 łyżki cukru pudru. Mi sprawdza się dobrze mleczna dolina z biedry, 30 Też powinna być ok

halliday

#6726512 Napisano: 03.09.2020 10:15:48
rare85 napisał(a):

agusiac87 napisał(a):

kochani, potrzebuję przechować bagaż na jeden dzień - okolice Warszawy Centralnej - ktoś coś może polecić?

Na Dworcu PKP są pewnie skrytki bagażowe i chyba nawet przechowalnia, ale to jakby ktoś mógł jeszcze potwierdzić. 

w złotych tarasach jest przechowalnia, ale widzę ze przez pandemię jest zamknięta.
1 agusiac87 0

agusiac87

#6726557 Napisano: 03.09.2020 12:36:55
halliday napisał(a):

rare85 napisał(a):

agusiac87 napisał(a):

kochani, potrzebuję przechować bagaż na jeden dzień - okolice Warszawy Centralnej - ktoś coś może polecić?

Na Dworcu PKP są pewnie skrytki bagażowe i chyba nawet przechowalnia, ale to jakby ktoś mógł jeszcze potwierdzić. 

w złotych tarasach jest przechowalnia, ale widzę ze przez pandemię jest zamknięta.

dziękuję za pomysł !
zadzwoniłam i jest jednak czynna tylko jeszcze nie zdjęli informacji ze strony.

I całkiem sesownie finansowo - bagaż podręczny 5 zł   a wiekszy bagaż 7 zł bez względu na liczbę godzin 
1 kumulacja 0

ziolko

#6726638 Napisano: 03.09.2020 18:08:25
mandarynka16 napisał(a):

ziolko napisał(a):

@dwaburekoty - służę pomocą emotka  może nie mam własnej cukierni, ale trochę tortów zrobiłam emotka
Najlepiej zrób krem ze śmietany 36% (polecam Łowicką) i mascarpone. Np. 500 ml śmietanki i 250 g serka. 

Mój ulubiony krem, tylko ja daję 200 ml śmietany na 250 g mascarpone i 2 łyżki cukru pudru. Mi sprawdza się dobrze mleczna dolina z biedry, 30 Też powinna być ok

Im mniej śmietany, tym krem sztywniejszy, bo więcej serka. 
Zupełnie inny krem wyjdzie ze śmietanką 30 a inny z 36%.
Nawet różne partie tej samej 30% mogą dać różny efekt końcowy. 
Co do cukru - każdy słodzi wg własnego gustu emotka
Zawsze daję mniej cukru, niż jest w przepisach, bo dla mnie jest za słodko.

zielonaszpilka

#6726641 Napisano: 03.09.2020 18:32:51
ziolko napisał(a):

mandarynka16 napisał(a):

ziolko napisał(a):

dwaburekoty - służę pomocą emotka  może nie mam własnej cukierni, ale trochę tortów zrobiłam emotka
Najlepiej zrób krem ze śmietany 36% (polecam Łowicką) i mascarpone. Np. 500 ml śmietanki i 250 g serka. 

Mój ulubiony krem, tylko ja daję 200 ml śmietany na 250 g mascarpone i 2 łyżki cukru pudru. Mi sprawdza się dobrze mleczna dolina z biedry, 30 Też powinna być ok

Im mniej śmietany, tym krem sztywniejszy, bo więcej serka. 
Zupełnie inny krem wyjdzie ze śmietanką 30 a inny z 36%.
Nawet różne partie tej samej 30% mogą dać różny efekt końcowy. 
Co do cukru - każdy słodzi wg własnego gustu emotka
Zawsze daję mniej cukru, niż jest w przepisach, bo dla mnie jest za słodko.

Też zawsze daje mniej niż w przepisach, najczęściej zmniejszam o 50% i wtedy jest ok. Zastanawiam się kto zjada takie słodkie ulepki jak z przepisu? emotka
0 0

@gnieszk@

#6726644 Napisano: 03.09.2020 18:39:35
zielonaszpilka napisał(a):

ziolko napisał(a):

mandarynka16 napisał(a):

ziolko napisał(a):

dwaburekoty - służę pomocą emotka  może nie mam własnej cukierni, ale trochę tortów zrobiłam emotka
Najlepiej zrób krem ze śmietany 36% (polecam Łowicką) i mascarpone. Np. 500 ml śmietanki i 250 g serka. 

Mój ulubiony krem, tylko ja daję 200 ml śmietany na 250 g mascarpone i 2 łyżki cukru pudru. Mi sprawdza się dobrze mleczna dolina z biedry, 30 Też powinna być ok

Im mniej śmietany, tym krem sztywniejszy, bo więcej serka. 
Zupełnie inny krem wyjdzie ze śmietanką 30 a inny z 36%.
Nawet różne partie tej samej 30% mogą dać różny efekt końcowy. 
Co do cukru - każdy słodzi wg własnego gustu emotka
Zawsze daję mniej cukru, niż jest w przepisach, bo dla mnie jest za słodko.

Też zawsze daje mniej niż w przepisach, najczęściej zmniejszam o 50% i wtedy jest ok. Zastanawiam się kto zjada takie słodkie ulepki jak z przepisu? emotka


Ja emotka

ziolko

#6726645 Napisano: 03.09.2020 18:39:50
@zielonaszpilka są różne osoby i różne poziomy słodkości...
Kiedyś policzyłam ilość cukru w torcie, jaki był w programie "Bake off - ale ciacho". Do tynków, kremów w środku i ciasta poszło ponad 2,5 KG (!!!) cukru! nie licząc tej w czekoladzie - tort bakeoff
Szklanka cukru pudru - 120 g.
Najwięcej oczywiście do tynku. 
Np przepis na ten biszkopt ma aż 3 szklanki cukru! i tylko 3,5 szklanki mąki https://akademiatortu.pl/przepisy/idealny-biszkopt-czekoladowy/ 
0 0

zielonaszpilka

#6726650 Napisano: 03.09.2020 18:49:58
ziolko napisał(a):

zielonaszpilka są różne osoby i różne poziomy słodkości...
Kiedyś policzyłam ilość cukru w torcie, jaki był w programie "Bake of - ale ciacho". Do tynków, kremów w środku i ciasta poszło około 3 KG (!!!) cukru! 
Najwięcej oczywiście do tynku. 
Np przepis na ten biszkopt ma aż 3 szklanki cukru! i tylko 3,5 szklanki mąki https://akademiatortu.pl/przepisy/idealny-biszkopt-czekoladowy/  Aż 

Nie wyobrażam sobie tego emotka  kosmiczna ilość:D wiem, że ludzie mają różne smaki i różne gusta;) ale wystarczy poczytac komentarze pod przepisami, gdzie znaczna część ludzi pod większością przepisów pisze o tym, że musiała zmniejszyć ilość cukru, więc jednak uważam, że te ilości są zawyzone mimo wszystko. Jak ktoś od dawna je takie ilości cukru to trudno, żeby mu smakowały ciasta mniej słodkie. Jednak wystarczy zrobic sobie cukrowy odwyk na jakiś czas, żeby potem docenić ciasta w których czuć smak, a nie tylko cukier;) tak jak ze slodzeniem herbaty. Wiele osób słodziło herbatę wiele lat, a gdy przestali to po pewnym czasie okazuje się, że nie są w stanie pić słodzonej emotka
1 ziolko 0

dwaburekoty

#6726676 Napisano: 03.09.2020 20:29:36
Jak bardzo się z Wami zgadzam. Nie mam co robić z gruszkami (uroki wiejskiej wsi), a mam w rodzinie "mistrzynie wypieków", więc poprosiłam o jakiś fajny przepis. wysłała przepis na 2.5kg słodkich gruszek i 1.5kg cukru. Podziękowałam.

magdalena-chili

#6726679 Napisano: 03.09.2020 20:45:15
dwaburekoty napisał(a):

Jak bardzo się z Wami zgadzam. Nie mam co robić z gruszkami (uroki wiejskiej wsi), a mam w rodzinie "mistrzynie wypieków", więc poprosiłam o jakiś fajny przepis. wysłała przepis na 2.5kg słodkich gruszek i 1.5kg cukru. Podziękowałam.

OMG, ile cukru??? emotka  akurat gruszki mają sporo pektyn, więc tego cukru może być naprawdę mało. Ze śliwek robiłam powidła zupełnie bez cukru dla Mamy Cukrzycowej.  Gruszki chyba mają mniej, więc trochę cukru można by sypnąć, ale bez szaleństw. Zazdroszczę tych gruszek emotka  

dwaburekoty

#6726683 Napisano: 03.09.2020 20:57:30
magdalena-chili napisał(a):

dwaburekoty napisał(a):

Jak bardzo się z Wami zgadzam. Nie mam co robić z gruszkami (uroki wiejskiej wsi), a mam w rodzinie "mistrzynie wypieków", więc poprosiłam o jakiś fajny przepis. wysłała przepis na 2.5kg słodkich gruszek i 1.5kg cukru. Podziękowałam.

OMG, ile cukru??? emotka  akurat gruszki mają sporo pektyn, więc tego cukru może być naprawdę mało. Ze śliwek robiłam powidła zupełnie bez cukru dla Mamy Cukrzycowej.  Gruszki chyba mają mniej, więc trochę cukru można by sypnąć, ale bez szaleństw. Zazdroszczę tych gruszek emotka  


otóż to, zwłaszcza, że zaznaczone bylo w przepisie, żeby gruszki były słodkie... Mocno się dziwie, bo ona pracowała jako pielęgniarka, a jej 6letnie dziecko ląduje co jakiś czas w szpitalu, bo aceton w kosmos podniosło (a mi wprost proporcjonalnie podnosi się ciśnienie)....
W tym roku u mnie na wsi dostatek wszystkiego (oprócz śliwek i ogórków). Mega jestem dumna, bo wielką zamrażarkę mam wypełnioną od podłogi po sufit warzywami, a szafa na przetwory się nie domyka (od przecierów pomidorowych, poprzez paprykę marynowaną, po warzywa naszykowane na królicze pasztety).