WC - rozmowy o wszystkim

sloma_i_buty

#7312847 Napisano: 11.11.2025 22:45:45
donia7 napisał(a):

cudaczek121 napisał(a):

Od dziś oficjalnie „starsza pani” po czterdziestce, hi, hi

"Starsza pani" to będzie, jak po 70tce nam napiszesz, a teraz młoda kobieta! emotka  Sto lat!emotka

Po 70. też się da zachować młodzieńczy figor, a niektórzy są nawet wzorem do naśladowania po setce - zacytuję fragment artykułu o najstarszym kliencie łódzkiego baru mlecznego.

"Ma sto lat i sześć dni. Garnitur stara się nosić codziennie, zawsze zamawia marchewkę"

cudaczek121 
Niech los loteryjny Ci sprzyja, a konkursowa passa nie omija emotka

atyde25

#7313398 Napisano: 13.11.2025 14:44:39
Kto mi to zrobił? W Biedrze nagle cyk i agregat po 10 minutach ciemność .Ledwo colę w biegu chwyciłam na 2 paragony i jakieś zakupy od czapy. Ale miałam farta 15 minut bym poszła później już nie wpuszczali nowych klientów. Moja mgła mózgowa aż się pobudziła .Ale kasy samoobsługowe jakieś mają pancerne zasilanie i dało się kupić emotka  Teraz to ja chcę malutką gabarytowo fajną nagrodę i nie skiety tfu,tfu,tfu.
0 0

sks900

#7313399 Napisano: 13.11.2025 14:48:06
atyde25 napisał(a):

Kto mi to zrobił? W Biedrze nagle cyk i agregat po 10 minutach ciemność .Ledwo colę w biegu chwyciłam na 2 paragony i jakieś zakupy od czapy. Ale miałam farta 15 minut bym poszła później już nie wpuszczali nowych klientów. Moja mgła mózgowa aż się pobudziła .Ale kasy samoobsługowe jakieś mają pancerne zasilanie i dało się kupić emotka  Teraz to ja chcę malutką gabarytowo fajną nagrodę i nie skiety tfu,tfu,tfu.

Panele fotowoltaiczne na dachach biedronek dają radę w takich sytuacjach.
0 0

lb

#7313453 Napisano: 13.11.2025 17:55:25
Drodzy Konkursowicze
Czy mogę prosić o wpłaty po 1 zł na szczytny cel.
Jest nas dużo a ja nie proszę o duże wpłaty tu liczy się ilość wpłat, ale z różnych kont.

https://www.ratuj...rzaki.pl/azylwolczyn
0 1 cb656

atyde25

#7313686 Napisano: 14.11.2025 15:08:32
Mam dylemat z wyższej półki. Piksy Gucci czy butki Emu. Tak za bony ale wiecie jak ja z terminami i mi przepadnie jak wiadomo co i za ile emotka  A drugi raz to bym chyba tego nie przeżyła. Chyba te piksy jak nie zgubię starczą na lata.
1 cb656 0

joan

#7313691 Napisano: 14.11.2025 15:20:20
atyde25 napisał(a):

Mam dylemat z wyższej półki. Piksy Gucci czy butki Emu. Tak za bony ale wiecie jak ja z terminami i mi przepadnie jak wiadomo co i za ile emotka  A drugi raz to bym chyba tego nie przeżyła. Chyba te piksy jak nie zgubię starczą na lata.

Co to są: piksy? Serio pytam, googlowanie nie pomaga.

lasiglasty

#7313693 Napisano: 14.11.2025 15:29:58
joan napisał(a):

atyde25 napisał(a):

Co to są: piksy? Serio pytam, googlowanie nie pomaga.

Prawdopodobnie chodzi o to drugie, choć kto wie, może i opcja numer jeden wchodzi w grę  emotka

wojteke-konkursy

#7313695 Napisano: 14.11.2025 15:32:10
atyde25 napisał(a):

A nie można to i to emotka ? Ja jak mi się coś podoba to po prostu kupuję, a że mi sie duzo rzeczy podoba to kupuję ciągle xD emotka
0 0

joan

#7313713 Napisano: 14.11.2025 16:20:08
lasiglasty napisał(a):

Prawdopodobnie chodzi o to drugie, choć kto wie, może i opcja numer jeden wchodzi w grę  emotka

Czy to słownik slangu miejskiego? Uwielbiałam go kiedyś, mieliśmy niezły ubaw w pracy emotka
2 mia, kalka 0

lasiglasty

#7313741 Napisano: 14.11.2025 18:00:32
joan napisał(a):

lasiglasty napisał(a):

Czy to słownik slangu miejskiego? Uwielbiałam go kiedyś, mieliśmy niezły ubaw w pracy emotka

tak, to dokładnie ten słownik emotka
1 joan 0

@gnieszk@

#7313759 Napisano: 14.11.2025 19:21:50
Może jest na sali prawnik lub osoba, która miała w rodzinie taką sytuację? Babcia przepisała tacie dom w 2010 r. Tata zmarł kilka lat temu. Teraz zmarła babcia. Czy siostrom taty należy się zachowek? Wiem, że przy darowiznach na rzecz spadkobierców nie ma znaczenie 10 letni okres. Gdyby najpierw zmarła babcia, a potem tata wiadomo, że darowizna wchodzi w skład spadku. I, że zobowiązanie podlega dziedziczeniu. Ale co w tej sytuacji "odwrotnej"?
0 0

boss75

#7313767 Napisano: 14.11.2025 19:52:39
Kochani
Nie będę Was wymieniał po nickach
Bardzo ,bardzo ,bardzo chcę  podziękować Wam wszystkim, ktorzy pomagali zbierać nalepki i kody do quizów.
Agatka i Jej 2 siotry bardzo Wam dziękują za wszelką pomoc.
Jesteście wielcy.
Nasze forum jak zawsze pomaga bezinteresownie i sprawia ,że dzieciaczki są mega zadowolone i uśmiechnięte.
Dziękujemy i bardzo pozdrawiamy

Cebulka

#7313779 Napisano: 14.11.2025 21:01:19
Drodzy, znowu ja z pytaniem....
Miałam beznadziejny dzień a do tego teraz zauważyłam, że paragony z Carrefour skracają nazwy produktów tak, że nie ma tam nazwy marki (Vileda, Gosia). Kiedyś też miałam taką sytuację, ale to były jakieś słodycze. 

Czytałam gdzieś tutaj na forum, że można iść do działu obsługi klienta i oni dadzą pieczątkę z potwierdzeniem produktu. Serio to działa ? Przecież jak nie ma na fiskalnym to nie ma...
0 0

asiam

#7313786 Napisano: 14.11.2025 21:30:23
Cebulka napisał(a):

Drodzy, znowu ja z pytaniem....
Miałam beznadziejny dzień a do tego teraz zauważyłam, że paragony z Carrefour skracają nazwy produktów tak, że nie ma tam nazwy marki (Vileda, Gosia). Kiedyś też miałam taką sytuację, ale to były jakieś słodycze. 

Czytałam gdzieś tutaj na forum, że można iść do działu obsługi klienta i oni dadzą pieczątkę z potwierdzeniem produktu. Serio to działa ? Przecież jak nie ma na fiskalnym to nie ma...

Kiedyś w punkcie obsługi pani drukowała rozszerzenie paragonu i wtedy nazwa była widoczna.
0 0

malgosia74

#7313789 Napisano: 14.11.2025 21:45:34
@gnieszk@ napisał(a):

Może jest na sali prawnik lub osoba, która miała w rodzinie taką sytuację? Babcia przepisała tacie dom w 2010 r. Tata zmarł kilka lat temu. Teraz zmarła babcia. Czy siostrom taty należy się zachowek? Wiem, że przy darowiznach na rzecz spadkobierców nie ma znaczenie 10 letni okres. Gdyby najpierw zmarła babcia, a potem tata wiadomo, że darowizna wchodzi w skład spadku. I, że zobowiązanie podlega dziedziczeniu. Ale co w tej sytuacji "odwrotnej"?

To zależy co było zapisane w akcie notarialnym
0 0

@gnieszk@

#7313794 Napisano: 14.11.2025 22:01:00
malgosia74 napisał(a):

@gnieszk@ napisał(a):

Raczej nie. Nieruchomość była przekazana umową darowizny. Sprawy zachowku są regulowane przepisami, a nie aktem.Wiem, że gdyby była to umowa dożywocia to sprawa by była prosta, bo wtedy zachowku nie ma. Gdyby babcia zmarła pierwsza też byłoby to dla mnie jasne. Darowizna wchodzi w skład masy spadkowej, co do której można rościć o zachowek, bo była przekazana potencjalnemu spadkobiercy, a okres 10 letni nie ma tu wtedy znaczenia. Natomiast nie wiem czy to też działa w sytuacji jeśli tata zmarł pierwszy.
0 0

domenicasun

#7313796 Napisano: 14.11.2025 22:04:16
@gnieszk@ napisał(a):

malgosia74 napisał(a):

@gnieszk@ napisał(a):

Raczej nie. Nieruchomość była przekazana umową darowizny. Sprawy zachowku są regulowane przepisami, a nie aktem.Wiem, że gdyby była to umowa dożywocia to sprawa by była prosta, bo wtedy zachowku nie ma. Gdyby babcia zmarła pierwsza też byłoby to dla mnie jasne. Darowizna wchodzi w skład masy spadkowej, co do której można rościć o zachowek, bo była przekazana potencjalnemu spadkobiercy, a okres 10 letni nie ma tu wtedy znaczenia. Natomiast nie wiem czy to też działa w sytuacji jeśli tata zmarł pierwszy.

Teraz Ty i Twoje rodzeństwo (jeżeli takie masz) wchodzicie na miejsce Twojego Taty.

@gnieszk@

#7313797 Napisano: 14.11.2025 22:07:55
domenicasun napisał(a):

@gnieszk@ napisał(a):

malgosia74 napisał(a):

@gnieszk@ napisał(a):

Teraz Ty i Twoje rodzeństwo (jeżeli takie masz) wchodzicie na miejsce Twojego Taty.

Jeśli chodzi o potencjqlne dziedziczenie po babci to wiem. Ona nie miała majątku. Dom przekazała darowizną tacie, który zmarł przed nią. I my go odziedziczyliśmy po nim. W momencie śmierci babci on nie żył więc siłą rzeczy nie był spadkobiercą. Wiem, że wtedy zstępni dziedziczą. Mam problem z tym, czy jego siostry mogą otrzymać zachowek oczywiście w odniesieniu do babci.
0 0

domenicasun

#7313799 Napisano: 14.11.2025 22:14:12
@gnieszk@ napisał(a):

domenicasun napisał(a):

@gnieszk@ napisał(a):

malgosia74 napisał(a):

@gnieszk@ napisał(a):

Jeśli chodzi o potencjqlne dziedziczenie po babci to wiem. Ona nie miała majątku. Dom przekazała darowizną tacie, który zmarł przed nią. I my go odziedziczyliśmy po nim. W momencie śmierci babci on nie żył więc siłą rzeczy nie był spadkobiercą. Wiem, że wtedy zstępni dziedziczą. Mam problem z tym, czy jego siostry mogą otrzymać zachowek oczywiście w odniesieniu do babci.

Ochrona praw najbliższej rodziny zmarłego należy do podstawowych założeń prawa spadkowego. Znajduje ona wyraz w wielu instytucjach uregulowanych
księdze czwartej kodeksu cywilnego, w tym też i w instytucji zachowku (art. 991-1011 k.c.), zapewniającej osobom wskazanym w ustawie określoną korzyść ze spadku nawet wbrew woli zmarłego.
 art. 991 § 1 i 2 k.c.,  Jeżeli uprawniony nie otrzymał należnego mu zachowku bądź w postaci uczynionej przez spadkodawcę darowizny, bądź w postaci powołania do spadku, bądź w postaci zapisu, przysługuje mu przeciwko spadkobiercy roszczenie o zapłatę sumy pieniężnej potrzebnej do pokrycia zachowku albo do jego uzupełnienia.
0 0

@gnieszk@

#7313802 Napisano: 14.11.2025 22:28:40
domenicasun napisał(a):

@gnieszk@ napisał(a):

domenicasun napisał(a):

@gnieszk@ napisał(a):

malgosia74 napisał(a):

@gnieszk@ napisał(a):

Ochrona praw najbliższej rodziny zmarłego należy do podstawowych założeń prawa spadkowego. Znajduje ona wyraz w wielu instytucjach uregulowanych
księdze czwartej kodeksu cywilnego, w tym też i w instytucji zachowku (art. 991-1011 k.c.), zapewniającej osobom wskazanym w ustawie określoną korzyść ze spadku nawet wbrew woli zmarłego.
 art. 991 § 1 i 2 k.c.,  Jeżeli uprawniony nie otrzymał należnego mu zachowku bądź w postaci uczynionej przez spadkodawcę darowizny, bądź w postaci powołania do spadku, bądź w postaci zapisu, przysługuje mu przeciwko spadkobiercy roszczenie o zapłatę sumy pieniężnej potrzebnej do pokrycia zachowku albo do jego uzupełnienia.

Potrafię znaleźć przepis:). Ja nie miałabym wątpliwości gdyby pierwsza zmarła babcia. Bo tata byłby wtedy tym obdarowanym spadkobiercą i roszczenie o zachowek w stosunku do niego byłoby bez wątpienia zasadne. A po jego śmierci w stosunku do nas jako jego spadkobierców. Bo to zobowiązanie jest dziedziczone. Natomiast ponieważ w chwili śmierci babci on nie żył nie jest to już dla mnie tak jasne.
0 0