Wkurza mnie...

Gość: kotek11

#4657444 Napisano: 07.09.2011 01:53:58
silvia8 napisał(a):

kotek11 napisał(a):

wkurzam się, że kolejny dzień rzedszole naciaga nas na kolejna godzine. czy wy tez tak macie, ze jak przyprowadzicie o 7:56 (na przyklad) to licza wam pelna dodatkowa godzine od 7 do 8 emotka i przy oddawaniu dzieci problem- dzis bylismy z rodzicami o 14:50 zeby dzieciaki odebrac a pani do szatni sobie zeszla o 14:58.. czyli mimo, ze bylismy wczesniej i moglismy odebrac przed 15 ( i nie placic za kolejna rozpoczeta godzine) to i tak dziecko grupe opuscilo po godz. 15 ...

PS - jak u Was rozwiazali problem monitorowania ilosci godzin dziecka w przedszkolu emotka

U nas jest lista, i rodzice wpisują godziną przyjścia i i odbioru dziecka. Mój syn ma jedną godzinę płatną dziennie, i zgodnie z umową zaczyna od 8, a przyprowadzam go kilka minut przed.

u nas była lista do wczoraj.. to wiekszosc rodzicow stwierdzila, ze jest tylko niepotrzebna kolejka do niej i dluzej sie czeka na dziecko.. i co emotka dzis listy brak a i tak na dzieci czekalismy.. oj beda cos czuje awantury przy podliczaniu godzin za wrzesien. na dodatek panie sobie wymyslily, ze obiad ma byc o 14:30 ( jak by nie mogl byc o 14 - to dzieci by spokojnie zjadly do godziny 15)

aha - i ja dzis dowiedzialam u mnie w wydziale edukacji w um, ze lezakowanie od godz. 12 jest niezgodne z prawem emotka skoro minimum programowe jest od 8 do 13 to dzieci maja w tym czasie sie bawic i uczyc, a nei spac.. podobno na podstawie nowych przepisow wogole ma nie byc obowiazkowego lezakowania - maja byc tylko kaciki odpoczynku

tylko czemu ja jako rodzic mam sie upominac o takie rzeczy w najwyzszych instancjach - a przedszkole udaje głupa i twierdzi ze nie mam prawa odebrac dziecka o 13 emotka i jeszcze mnie straszy, ze jak młody bedzie chodził tylko na minimum, to oni maja prawo przeniesc go do innej placowki... no wku*** mnie takie cos...
0 0

#4657447 Napisano: 07.09.2011 01:55:16
efelinkaaa napisał(a):

U nas od 6 do 13 jest za darmo. Dzieci można odbierać o 16 lub 17 (tzn. można wczesniej, ale i tak liczą do tego co na umowie).
Jak na razie ja odbieram 13-14, Pani wpisuje czas na listę emotka

to masz super przedszkole - bo zgodnie z nowymi przepisami tylko 5 godzin przysluguje bezplatnie - a ty masz 7 emotka

a co jesli dziecko zejdzie z grupy o 13:05 .. licza ci kolejna godzine emotka
0 0

Gość: arzana

#4657448 Napisano: 07.09.2011 01:55:33
efelinkaaa napisał(a):

nineczka17 napisał(a):

efelinkaaa napisał(a):

kiedy się skończy ten płacz przed przedszkolem.... emotka emotka

u mnie dziś się zaczęło a już myślałam że obędzie się bez płaczu emotka emotka

jak poszłam po Synka, to tez płakał, bo Go jakiś chłopiec pociągnął za bluzkę... emotka kurde, najtrudniej mi patrzeć na takie rzeczy (chociaż jak poszłam 1 dnia, to mój Synuś dokuczał dziewczynkom).. Mam nadzieję, że jest akceptowany, chociaz Pani twierdzi, że ładnie się bawi z innymi maluchami.. Dzisiaj wyszedł z płaczem..

Cięzko jest, nawet bardzo ciężko. Każą się nie poddawać, bo nawet jeśli zrezygnuję to za rok będzie powtórka z rozrywki..
Synek w domu ciagle powtarza - jak mantrę: Nie pećkola.. nie pećkola.... Serce się kraja.. Jak być silną i konsekwentną, no jak??
Teraz śpi sobie, był padnięty.. a ja mogę spokojnie sobie popłakać emotka emotka

Mnie wkurza że moja 4 latka się nie dostała do przedszkola a 2 latki się podostawały emotka Normalnie muszę jakąś skargę złożyć na p. dyr tylko nie wie gdzie emotka Musieliśmy małą posłać do prywatnego ale tylko na 4 godz bo na więcej kasy nie ma. A jej się tak podoba że płacze jak ma iść do domu bo dla niej to za krótko emotka
0 0

monia24

#4657453 Napisano: 07.09.2011 01:57:21
Arzana ale nie dziw się, widocznie w średniakach brakło miejsc, a w maluszkach zostało.

Wkurza mnie natłok obowiązków, a ja leń jestem emotka Boję się że nie podołam, wpadam w deprechę i zamiast iść do przodu cofam się.
0 0

#4657455 Napisano: 07.09.2011 01:58:13
arzana napisał(a):

efelinkaaa napisał(a):

nineczka17 napisał(a):

efelinkaaa napisał(a):

jak poszłam po Synka, to tez płakał, bo Go jakiś chłopiec pociągnął za bluzkę... emotka kurde, najtrudniej mi patrzeć na takie rzeczy (chociaż jak poszłam 1 dnia, to mój Synuś dokuczał dziewczynkom).. Mam nadzieję, że jest akceptowany, chociaz Pani twierdzi, że ładnie się bawi z innymi maluchami.. Dzisiaj wyszedł z płaczem..

Cięzko jest, nawet bardzo ciężko. Każą się nie poddawać, bo nawet jeśli zrezygnuję to za rok będzie powtórka z rozrywki..
Synek w domu ciagle powtarza - jak mantrę: Nie pećkola.. nie pećkola.... Serce się kraja.. Jak być silną i konsekwentną, no jak??
Teraz śpi sobie, był padnięty.. a ja mogę spokojnie sobie popłakać emotka emotka

Mnie wkurza że moja 4 latka się nie dostała do przedszkola a 2 latki się podostawały emotka Normalnie muszę jakąś skargę złożyć na p. dyr tylko nie wie gdzie emotka Musieliśmy małą posłać do prywatnego ale tylko na 4 godz bo na więcej kasy nie ma. A jej się tak podoba że płacze jak ma iść do domu bo dla niej to za krótko emotka

2-latki nie zajmuja miejsc 4-latkow.. na kazda grupe jest limit dzieci... a mieliscie inne przedszkola awaryjnie wybrane emotka tez sie nie dostała emotka
0 0

#4657456 Napisano: 07.09.2011 01:58:29
monia24 napisał(a):

Arzana ale nie dziw się, widocznie w średniakach brakło miejsc, a w maluszkach zostało.

Wkurza mnie natłok obowiązków, a ja leń jestem emotka Boję się że nie podołam, wpadam w deprechę i zamiast iść do przodu cofam się.

No ale przecież to nie jest sprawiedliwe. W zeszłym roku brakło dla niej miejsc w tym znowu. No kurcze czemu ma być gorsza od innych dzieci
0 0

#4657459 Napisano: 07.09.2011 01:59:50
kotek11 napisał(a):

arzana napisał(a):

efelinkaaa napisał(a):

nineczka17 napisał(a):

efelinkaaa napisał(a):

2-latki nie zajmuja miejsc 4-latkow.. na kazda grupe jest limit dzieci... a mieliscie inne przedszkola awaryjnie wybrane emotka tez sie nie dostała emotka

tak mieliśmy i lipa emotka
Ale nie rozumiem dlaczego łączą 3 latki z 2 latkami a nie z 4 latkami skoro 4 i 5 latki są razem
0 0

#4657461 Napisano: 07.09.2011 02:00:12
arzana napisał(a):

monia24 napisał(a):

No ale przecież to nie jest sprawiedliwe. W zeszłym roku brakło dla niej miejsc w tym znowu. No kurcze czemu ma być gorsza od innych dzieci

pechowy i liczny rocznik emotka a dzownilas to twojego wydzialu edukacji czy sa gdziekolwiek miejsca dla 4-latkow emotka a poza tym dowiaduj sie w ciagu roku..niestety pierwszenstwo w przyszlorocznym naborze tez beda mialy dzieci ktore do danego przedszkola chodzily.. i bedzie tym wiekszy problem ze cora bedzie objeta obowiazkiem przedszkolnym - no chyba ze zdecydujesz sie ja poslac do zerowki w szkole ...
0 0

efelinkaaa

#4657464 Napisano: 07.09.2011 02:01:16
kotek11 napisał(a):

efelinkaaa napisał(a):

U nas od 6 do 13 jest za darmo. Dzieci można odbierać o 16 lub 17 (tzn. można wczesniej, ale i tak liczą do tego co na umowie).

to masz super przedszkole - bo zgodnie z nowymi przepisami tylko 5 godzin przysluguje bezplatnie - a ty masz 7 emotka

ha! Jak odbiorę malucha o 13, to liczą i tak do 16 - tak mam w umowie emotka płacę dzień w dzień za 3 dodatkowe godziny - nieważne, czy zostaje na nie, czy nie...
Zwracają tylko za nieobecność.
0 0

#4657466 Napisano: 07.09.2011 02:02:40
arzana napisał(a):

tak mieliśmy i lipa emotka
Ale nie rozumiem dlaczego łączą 3 latki z 2 latkami a nie z 4 latkami skoro 4 i 5 latki są razem

no to faktycznie dziwne.. bo z reguly przedszkola jak lacza to 3 i 4, a potem 5 i 6 .. tym bardziej, ze w tym roku beda odchodzily wlasnie obecna 5 i 6-latki.... dzwon do wydzialu edukacji w twoim miescie.. moze interwencja wyzej pomoze...

widzisz ja zadzownilam i okazalo sie, ze mam racje - dzieci nie moga lezakowac w przedszkolu ( okazalo sie ze wogole, a mi chodzilo tylko o to ze w trakcie zapewnionego minimum) emotka
0 0

Gość: pola731

#4657468 Napisano: 07.09.2011 02:02:42
hittmanka napisał(a):

pola731 napisał(a):

wkurzyło mnie ,że mąż dziś został bez pracy - skończyła mu się umowa i nie ma przedłużonej emotka a miał dostać na czas nieokreślony

mój drugi tydzień jest na zasilku... żeby nie dać mu umowy na czas nieokreślony to po 5 latach pracy na umowę o pracę zaproponowali mu umowę zlecenie emotka

ech - siedzę i od rana beczę
0 0

#4657469 Napisano: 07.09.2011 02:04:00
efelinkaaa napisał(a):

kotek11 napisał(a):

efelinkaaa napisał(a):

ha! Jak odbiorę malucha o 13, to liczą i tak do 16 - tak mam w umowie emotka płacę dzień w dzień za 3 dodatkowe godziny - nieważne, czy zostaje na nie, czy nie...
Zwracają tylko za nieobecność.

efelinka to u ciebie w miescie nie ma godzinowego rozliczania emotka i nie zmienili umow emotka my wlasnie podpisujemy nowe i tam jest mowa tylko o posilkach - godziny bedziemy placic z dolu.. jak wwyjdzie z iloscia - boje sie.. prowadze juz wlasny zeszyst wyjsc i wejsc mojego szkraba emotka
0 0

#4657472 Napisano: 07.09.2011 02:05:03
kotek11 napisał(a):

arzana napisał(a):

monia24 napisał(a):

pechowy i liczny rocznik emotka a dzownilas to twojego wydzialu edukacji czy sa gdziekolwiek miejsca dla 4-latkow emotka a poza tym dowiaduj sie w ciagu roku..niestety pierwszenstwo w przyszlorocznym naborze tez beda mialy dzieci ktore do danego przedszkola chodzily.. i bedzie tym wiekszy problem ze cora bedzie objeta obowiazkiem przedszkolnym - no chyba ze zdecydujesz sie ja poslac do zerowki w szkole ...

W przyszłym roku pójdzie do szkoły do zerówki. Na to przedszkole 9które widzę z okna,z balkonu itp) patrzeć nie mogę. Mała jest na liście rezerwowej ale dowiedziałam się ostatnio ze bez łapówki nic nie zrobimy . Czytałam gdzies ze gmina musi dopłacać do prywatnego jak braknie miejsc w państwowych ale nie wiem jak to ugryść.
Niestety raliśmy tylko 2 przedszkila pod uwagę. Mam jeszcze roczniaka i bez auta nie dam rady codziennie starszej prowadzić na drugi koniec miasta emotka
0 0

isiulka

#4657474 Napisano: 07.09.2011 02:05:13
to mnie wkurza:

http://webcache.g...wsletter/Zeszyt1.xls

Teraz tylko czekać, aż posypie się spam.
0 0

#4657482 Napisano: 07.09.2011 02:08:06
arzana napisał(a):

kotek11 napisał(a):

arzana napisał(a):

monia24 napisał(a):

W przyszłym roku pójdzie do szkoły do zerówki. Na to przedszkole 9które widzę z okna,z balkonu itp) patrzeć nie mogę. Mała jest na liście rezerwowej ale dowiedziałam się ostatnio ze bez łapówki nic nie zrobimy . Czytałam gdzies ze gmina musi dopłacać do prywatnego jak braknie miejsc w państwowych ale nie wiem jak to ugryść.
Niestety raliśmy tylko 2 przedszkila pod uwagę. Mam jeszcze roczniaka i bez auta nie dam rady codziennie starszej prowadzić na drugi koniec miasta emotka

gmina moze ale nie musi ... to przedskzoel chyba zglasza sie do gminy i musi spelniac jakies warunki. nie wiem jak to jest - znajomy ma takie przedszkole... rodzice po dofinansowaniu przez gmine placa 400zł czy 500 i nic ich nie interesuje - dzieciakow 16 - po 8 w kazdej grupie
0 0

#4657483 Napisano: 07.09.2011 02:08:30
isiulka napisał(a):

to mnie wkurza:

No pięknie mój ,męża itp @ tez tam jest. A z czego to?
0 0

#4657485 Napisano: 07.09.2011 02:08:39
isiulka napisał(a):

to mnie wkurza:

ufffff...mojego @ tam nie ma.. ale numer niezly - faktycznie idzie sie wku***
0 0

#4657494 Napisano: 07.09.2011 02:13:21
wlasnie wlaczylam tvn24 - sld ma zaskarzyc ustawe o przedszkolach do TK.... czyli zaczely sie przedwyborcze gierki kosztem naszych dzieci
0 0

efelinkaaa

#4657495 Napisano: 07.09.2011 02:13:44
kotek11 napisał(a):

efelinka to u ciebie w miescie nie ma godzinowego rozliczania emotka i nie zmienili umow emotka my wlasnie podpisujemy nowe i tam jest mowa tylko o posilkach - godziny bedziemy placic z dolu.. jak wwyjdzie z iloscia - boje sie.. prowadze juz wlasny zeszyst wyjsc i wejsc mojego szkraba emotka

Nie emotka

Treść umowy o świadczenie usług przez przedszkola miejskie w zakresie wychowania przedszkolnego, a więc także i czas pobytu dziecka w przedszkolu, powstała w oparciu o karty zgłoszenia dziecka do przedszkola, które rodzice składali w okresie od 1 do 31 marca 2011 r. i zadeklarowali czas pobytu dziecka w przedszkolu. Chęć odbioru dzieci we wcześniejszych godzinach na terenie miasta zgłosiły zaledwie dwie osoby, co potwierdza fakt konieczności funkcjonowania placówki przedszkolnej do godzin zakończenia pracy przedszkola, a co za tym idzie pobierania opłat za pełny wymiar pracy placówki (do godz. 16.00 lub 17.00). Poza tym nowe zasady opłat za przedszkola są korzystniejsze dla rodziców. W przypadku nieobecności dziecka w przedszkolu opłata będzie proporcjonalnie zmniejszana za każdy dzień absencji.

ja zadeklarowałam, że będę odbierała po 15, więc w sumie mam tak jak chciałam (podejrzewam, że rodzice, którzy zadeklarowali pobyt 5 godzinny nie załapali się na listę.)
Przedszkole wyjdzie mi 290zł/miesiąc przy 20dniach pobytu.

No i chyba mi odejdzie kilka dni, bo synek ma temperaturę.. jak wstanie, to sprawdzę termometrem emotka

0 0

Gość: mrilka

#4657775 Napisano: 07.09.2011 04:49:43
kotek11 napisał(a):

isiulka napisał(a):

to mnie wkurza:

ufffff...mojego @ tam nie ma.. ale numer niezly - faktycznie idzie sie wku***

oj i ja się wkurzyłam emotka
niech ich kaczka kopnie! emotka
0 0