Wkurza mnie...

asantesana

#6439064 Napisano: 08.12.2017 12:32:28
joan napisał(a):

asantesana napisał(a):

Nie wkurza mnie, czuję zażenowanie. Dostałam nagrodę z konkursu Dobry Cydr w postaci e-kodu do kina. Cena regulaminowa ponad 40 zł, myślałam, ze to komplet biletów dla 2 osób, a dostałam e-kod dla jednej osoby. Takich drogich biletów nie ma u mnie nawet na premierę, a co dopiero na film 2D.  emotka

Może napisz do nich? Bo zwykle bilet do kina w konkursach wyceniany jest na 22 - 26 zł max.

Napisałam, ale widzę, ze w regulaminie jest voucher w liczbie pojedynczej, wcześniej zwrociłam uwagę tylko na cenę. Tam na cały konkurs były 33 nagrody, z czego 30 to bilety i jeszcze sobie zawyżyli cenę o 100%. Wstyd dla sponsora i agencji. 
1 joan 0

gonika

#6439067 Napisano: 08.12.2017 12:34:11
joan napisał(a):

asantesana napisał(a):

Nie wkurza mnie, czuję zażenowanie. Dostałam nagrodę z konkursu Dobry Cydr w postaci e-kodu do kina. Cena regulaminowa ponad 40 zł, myślałam, ze to komplet biletów dla 2 osób, a dostałam e-kod dla jednej osoby. Takich drogich biletów nie ma u mnie nawet na premierę, a co dopiero na film 2D.  emotka

Może napisz do nich? Bo zwykle bilet do kina w konkursach wyceniany jest na 22 - 26 zł max.

Mam to samo. Udałam głupią i napisałam do nich czy to jest kod na więcej niż jeden film, lub na dwie osoby, bo jak na jeden bilet  to wartość z regulaminu jest za wysoka. Kobieta mi odpowiedziała krótko "jest to voucher na jeden dowolnie wybrany film w sieci kin Cinema City - jeden bilet."
0 0

joan

#6439073 Napisano: 08.12.2017 12:40:21
gonika napisał(a):

Mam to samo. Udałam głupią i napisałam do nich czy to jest kod na więcej niż jeden film, lub na dwie osoby, bo jak na jeden bilet  to wartość z regulaminu jest za wysoka. Kobieta mi odpowiedziała krótko "jest to voucher na jeden dowolnie wybrany film w sieci kin Cinema City - jeden bilet."

Fajne jaja. Dla mnie to podchodzi pod oszustwo podatkowe - wrzucają w koszty kwotę 40 zł, przy czym taka wartość rynkowa nagrody nie istnieje emotka Szkoda, że nie policzyli za ten jeden bilet 100 zł, w sumie... co za różnica emotka
0 0

ziolko

#6439079 Napisano: 08.12.2017 12:50:56
mugolinka napisał(a):

ziolko napisał(a):

mugolinka napisał(a):

Wkurza mnie Allegro. Gdzie mój bon ja się pytam  emotka

tego to nawet najstarsi górale nie wiedzą  emotka emotka

30.11 pisali ,,za kilka dni" 
dziś napisali ,,wkrótce" 
te dwa stwierdzenia powinny mieć opatentowany zakaz użycia  emotka

cóż... w geodezji mapy dostaje się "niezwłocznie", czyli - co najmniej - po miesiącu emotka  
0 0

slonko365

#6439085 Napisano: 08.12.2017 12:56:36
lager napisał(a):

asia575 napisał(a):

ewunia napisał(a):

Próby naciągania na płatne SMS, płatne rejestracje i subskrypcje na portalach internetowych itp.
Doświadczyłam właśnie takiej próby, przyznam, że dobrze "socjotechnicznie" przygotowanej, na szczęście nieudanej.

I DLATEGO PRZY OKAZJI CHCIAŁAM OSTRZEC INNYCH.

Na olx mam wystawiony telefon, otrzymałam propozycję, po krótkich negocjacjach stanęło na wysyłce przy przelewie z góry na konto. Podałam wtedy nr konta i zaraz otrzymałam na swój telefon (widoczny w moich ogłoszeniach na olx) wiadomość SMS z jakiegoś serwisu z kodem.
Wyłudzacz (oczywiście jako kobieta, bo wzbudza większe zaufanie) bardzo przeprasza, ale pomyłkowo wkleiła mój nr telefonu, a nie swój i prosi o jego podanie. Czym to grozi?
1) może właśnie poprzez mój nr telefonu i ten kod chciał się zarejestrować się lub przedłużyć jakąś płatną subskrypcję na portalu,
2) może chciał zapisać mój nr telefonu do subskrypcji wysokopłatnych SMS Premium,
3) może jeszcze coś innego, bo naprawdę możliwości wtedy są duże,
4) ma też nr konta bankowego, nie wydaje mi się, że mógłby posiadając kod (oczywiście nie z serwisu bankowego) obciążyć rachunek, ale może się mylę?

Ja też ostrzegam!!!! W rodzinie przytrafiła się opcja 4 -z konta internetowego zniknęła większa suma pieniędzy przez takiego właśnie oszusta emotka

No ale jak to możliwe? emotka

Nie mogę znaleźć artykułu, gdzie o tym czytałam, ale chodziło o to, że da się przez takiego smsa, jeśli dodatkowo będzie zainfekowany komputer/smartfon, ustanowić na koncie "wiarygodnego odbiorcę" czy jakoś tak. Normalnie, gdy są jakieś przelewy przez internet, przychodzi sms kod, albo się wpisuje numer z tokena, i trzeba sprawdzić w smsie, czy na takie konto i taką kwotę rzeczywiście chcemy przesłać, bo oszuści potrafią na komputerze podmienić numer konta/kwotę, ale nie umieją podmienić treści smsa z banku.
Ale jeśli się ustanowi "wiarygodnego/zaufanego odbiorcę", to już przelewy do tego odbiorcy nie są potwierdzane smsami/kodami. A samo ustanowienie tego odbiorcy wymaga właśnie potwierdzenia sms-kodem.
Więc może się zdarzyć, że ten kod którego ktoś od nas chce, "bo się córka pomyliła" to jest właśnie sms-kod, którego wpisanie jest potrzebne żeby ustanowić zaufanego odbiorcę. A wtedy dla złodzieja hulaj dusza, piekła nie ma, całe konto może wyczyścić.
Także zawsze trzeba dokładnie sprawdzać sms-kody czy jest dobre konto, kwota i co właściwie ten kod potwierdza, a już na pewno nikomu żadnych kodów ze swojego telefonu nie odsyłać.
Podobno dobrą metodą zabezpieczenia swojego konta internetowego jest używanie do sms-kodów zupełnie osobnego telefonu, najlepiej bez dostępu do internetu, bo telefon można ukraść/zainfekować wirusem, żeby się włamać na konto internetowe.

edzia21

#6439089 Napisano: 08.12.2017 13:01:27
gonika napisał(a):

joan napisał(a):

asantesana napisał(a):

A moze to bilet na film 4dx w cc? Cena by sie zgadzala... Mam ten sam problem i e-kod na film za 40 zl. Porazka.
0 0

asantesana

#6439093 Napisano: 08.12.2017 13:03:53
joan napisał(a):

gonika napisał(a):

Fajne jaja. Dla mnie to podchodzi pod oszustwo podatkowe - wrzucają w koszty kwotę 40 zł, przy czym taka wartość rynkowa nagrody nie istnieje emotka Szkoda, że nie policzyli za ten jeden bilet 100 zł, w sumie... co za różnica emotka

Dokładniej 41,80 zł + 5 zł podatku, nawet podatek jest zawyżony. Żenująca sytuacja i agencja (nota bene znana). 
0 0

aurelito

#6439117 Napisano: 08.12.2017 13:31:00
Wkurza mnie mój uwiąd konkursowy emotka  emotka
1 Monika11 0

trebor1

#6439146 Napisano: 08.12.2017 14:06:18
lager napisał(a):

trebor1 napisał(a):

cb656 napisał(a):

superloser napisał(a):

I czy tu jest tyle naiwniaków,  co wymieniają sie kilkoma paragonami - a pozniej  dokladaja 5,2zl za kazdy polecony. Moze tonormalnosc. 

A Kody z wymiany do CinemaCity,  Łukasz z Poznania użył w kinie w Poznaniu, na film "Miedzy nami góry" dnia 30 listopada 2017. 

ależ Panowie! Apeluję do waszej empatii i wrażliwości. Musimy wykazywać więcej wobec siebie zrozumienia, bo inaczej wyrosną "Miedzy nami góry" nieporozumień i wynikną z tego jakieś sKODY, czyż nie lepiej dążyć do wzajemnego zrozumienia i Poznania? emotka

Powinieneś wygrywać wszystkie konkursy w których bierzesz udział emotka

lager wprawdzie umawialiśmy się za na jakąś formę odpłatności, za pochlebny wpis o mnie, ale zrobiłeś to w taki przerysowany i mało subtelny sposób, że na pewno wszyscy się zorientowali... Mając na  uwagę powyższe czuję się zwolniony z obowiązku wypłacenia wspomnianej gratyfikacji emotka

southlander

#6439160 Napisano: 08.12.2017 14:43:42
joan napisał(a):

gonika napisał(a):

Oszustwo podatkowe to by było gdyby odprowadzili zbyt niski podatek. Jeśli zawyżyli wartość, to urzędy przecież nie będą płakać że dostaną trochę więcej podatku niż powinno być. Myślę że to forma zabezpieczenia, żeby później urząd skarbowy się nie czepiał co do wartości rynkowej.
0 0

norweska20

#6439238 Napisano: 08.12.2017 16:55:29
edzia21 napisał(a):

gonika napisał(a):

joan napisał(a):

asantesana napisał(a):

A moze to bilet na film 4dx w cc? Cena by sie zgadzala... Mam ten sam problem i e-kod na film za 40 zl. Porazka.

odczytując @ byłam pewna ze sie pomylili - myślałam  że tam beda 2 bilety ...też do nich napisze 
0 0

edzia21

#6439239 Napisano: 08.12.2017 16:58:50
norweska20 napisał(a):

edzia21 napisał(a):

gonika napisał(a):

joan napisał(a):

asantesana napisał(a):

odczytując @ byłam pewna ze sie pomylili - myślałam  że tam beda 2 bilety ...też do nich napisze 

chyba nie masz po co pisać...zobaczcie na jednostkowe ceny voucherów do CC:
https://www.cinem...tatic/pl/pl/vouchery
  emotka  wychodzi na to, że nasz jest na 3D?!
0 0

ilonaxx5

#6439248 Napisano: 08.12.2017 17:19:51
jak mnie wkurza heineken emotka emotka emotka
1 maryam 0

Gość: poprostuanette

#6439256 Napisano: 08.12.2017 17:34:40
mąz czekał na telefon od rmf a t mobile ma dzis duzą awarię emotka  
0 0

maryam

#6439259 Napisano: 08.12.2017 17:41:07
poprostuanette napisał(a):

mąz czekał na telefon od rmf a t mobile ma dzis duzą awarię emotka  

ooo i to tłumaczy, dlaczego mąż nie mógł sie do mnie dodzwonić...
0 0

ameryka

#6439263 Napisano: 08.12.2017 17:50:01
Wedel w Lewiatanie  i zmieniające się terminy zakończenia. Raz 6 raz 10. Nie ma jak 6.12 stwierdzić że jeszcze czas, a paragon od tygodnia czeka emotka
0 0

asantesana

#6439264 Napisano: 08.12.2017 17:57:57
edzia21 napisał(a):

Bardzo wątpię, bo takiej informacji nie ma ani w regulaminie, ani w mailu.
Poza tym 42 zł to cena tylko w Warszawie, ja tam nie mieszkam.
0 0

gonika

#6439268 Napisano: 08.12.2017 18:02:13
asantesana napisał(a):

edzia21 napisał(a):

Napisałam do pani z agencji zapytanie, czy może ten bilet jest na film 3D. Ale do tej pory nie otrzymałam odpowiedzi.

edzia21

#6439269 Napisano: 08.12.2017 18:07:31
asantesana napisał(a):

edzia21 napisał(a):

W odniesieniu do vouchera w PRAWDOPODOBNEJ WERSJI 3D - Gdzieś wpadło mi w oko info, że jeśli chce się nabyć voucher OGÓLNOPOLSKI to buli się po stawkach najwyższych (warszawskich)...natomiast ceny voucherów podane przy konkretnych miejscowościach obowiązują tylko i wyłącznie w danych kinach.
42 zł za bilet do kina - dżizas emotka

madzia1-s

#6439302 Napisano: 08.12.2017 19:22:25
APLIKACJA WOAH emotka emotka emotka
Dwa telefony i na zadnym nie dziala, dwa konta, nic.
Instaluje i usuwam w kolko, ale owe "kolo" z nagrodami nie chce sie pojawic emotka
0 0