Wkurza mnie...

edzia21

#6697797 Napisano: 20.04.2020 10:57:35
gizoon napisał(a):

W sobotę zatrułem się 1 browarem ... kupiłem 4-pak Żubra, ale już to pierwsze piwo mi nie smakowało. Resztę zostawiłem i poszedłem w spać. Nie mogłem zasnąć, wymiotowałem. W niedziele czułem się jakbym miał kaca. W życiu tak głowa mnie nie bolała. Piwo nie było przeterminowane. Wylałem resztę browarów. Dzisiaj jest ok. W życiu nie miałem takich akcji po 1 browarze lub po większej ilości wypitego alkoholu. Nie, wiem może piwo było źle przechowywane?

Miałam dokładnie to samo po jednym pokalu piwa Heineken z KEG'a...z tym, ze akurat on byl przeterminowany (odrobinę, ale jednak) 
0 0

gizoon

#6697798 Napisano: 20.04.2020 10:58:10
zielonaszpilka napisał(a):

gizoon napisał(a):

W sobotę zatrułem się 1 browarem ... kupiłem 4-pak Żubra, ale już to pierwsze piwo mi nie smakowało. Resztę zostawiłem i poszedłem w spać. Nie mogłem zasnąć, wymiotowałem. W niedziele czułem się jakbym miał kaca. W życiu tak głowa mnie nie bolała. Piwo nie było przeterminowane. Wylałem resztę browarów. Dzisiaj jest ok. W życiu nie miałem takich akcji po 1 browarze lub po większej ilości wypitego alkoholu. Nie, wiem może piwo było źle przechowywane?

Jesteś pewien,że to piwo a nie coś co zjadles? Może piwo Ci nie smakowało, bo już coś Ci siedziało na żołądku? Dobrze, że już się czujesz lepiej.

Fakt! Może coś z jedzenia mi zaszkodziło. Jadłem skrzydełka kurczaka. Może to.
0 0

joan

#6697896 Napisano: 20.04.2020 15:17:34
Skierowałam kogoś do mojej poradni dentystycznej na najzwyklejsze i pozbawione komplikacji wyrwanie zęba (wg oficjalnie obowiązującego cennika: 200,00 zł), a oni zaśpiewali cenę... 600,00 zł. Bo pracują w trybie epidemicznym. A inni dentyści to wcale. Na to przysięgali, uje jedne? Oby sami nie potrzebowali pomocy od tych Polaków, którym pomocy odmawiają. Może wszyscy przestańmy pracować i zamknijmy się w domach "dla bezpieczeństwa" zlizując farbę ze ścian? Albo niech kilo pomidorów kosztuje 100 zł, bo pani sklepikarka też pracuje w trybie epidemicznym.

Wk* się.

asantesana

#6697897 Napisano: 20.04.2020 15:21:00
joan napisał(a):

Skierowałam kogoś do mojej poradni dentystycznej na najzwyklejsze i pozbawione komplikacji wyrwanie zęba (wg oficjalnie obowiązującego cennika: 200,00 zł), a oni zaśpiewali cenę... 600,00 zł. Bo pracują w trybie epidemicznym. A inni dentyści to wcale. Na to przysięgali, uje jedne? Oby sami nie potrzebowali pomocy od tych Polaków, którym pomocy odmawiają. Może wszyscy przestańmy pracować i zamknijmy się w domach "dla bezpieczeństwa" zlizując farbę ze ścian? Albo niech kilo pomidorów kosztuje 100 zł, bo pani sklepikarka też pracuje w trybie epidemicznym.

Wk* się.

To jest szczyt sku...a. emotka  Ciekawe czy ci dentyści chleb też kupują za 300% ceny nieepidemicznej. 
2 brucee, joan 0

joan

#6697900 Napisano: 20.04.2020 15:24:21
asantesana napisał(a):

To jest szczyt sku...a.  emotka  Ciekawe czy ci dentyści chleb też kupują za 300% ceny nieepidemicznej. 

Dokładnie. A nie każdy ma 600 zł na głupie wyrwanie zęba. Zwykłe k*stwo. Można przełożyć wybielanie, piaskowanie i co tam jeszcze jest zbędnego, ale żeby tyle pieniędzy wołać od pacjentów w nagłej potrzebie? Nie mam słów emotka

ziolko

#6697916 Napisano: 20.04.2020 15:56:20
Wkurza mnie chamstwo niektórych ludzi, a z artykułu i opowieści klientki wychodzi, że najbardziej chamscy są mężczyźni pomiędzy 30 a 40 rokiem życia 
https://dzienniklodzki.pl/awantura-w-kolejce-przed-poczta-podczas-godzin-dla-seniorow-zaatakowal-72letnia-kobiete-trafila-do-szpitala-19042020/ar/c1-14919600?fbclid=IwAR1eeJBFUr6PUNcDPI_bbQJ3cQxR2fZsyuyxvNvLy_NevpyHDHuhA0zgwLE

Klientka (po 50) opowiadała, że była ze swoją mamą na zakupach w Tesco. Czyli wychodzi na to, że mama po 70. Mama stanęła w kolejce przed sklepem, a córka poszła po wózek. Wraca z wózkiem, a jakiś pacan z pyskiem do niej, że tu nie stała. Na to ona, że stoi tu jej mama a ona poszła po wózek. Reakcja faceta - wydarł się na obie, po czym zaatakował wózkiem starszą panią, że ta miała dużego siniaka na nodze, podarte rajstopy. 
emotka  emotka
Co to się dzieje z ludźmi??? popier.doliło im się we łbach?? emotka
1 brucee 0

Claudia77

#6697920 Napisano: 20.04.2020 16:05:17
bruce napisał(a):

joan napisał(a):

asantesana napisał(a):

To jest szczyt sku...a.  emotka  Ciekawe czy ci dentyści chleb też kupują za 300% ceny nieepidemicznej. 

Dokładnie. A nie każdy ma 600 zł na głupie wyrwanie zęba. Zwykłe k*stwo. Można przełożyć wybielanie, piaskowanie i co tam jeszcze jest zbędnego, ale żeby tyle pieniędzy wołać od pacjentów w nagłej potrzebie? Nie mam słów emotka

Skandal! emotka  Ja bym nawet spodziewała się, że w obecnej sytuacji powinni takie "wyjątkowo nagłe potrzeby" załatwiać całkowicie za darmo. emotka

mąż potrzebował nagłej wizyty u dentysty - oczywiście bez problemu + 150 zł za dezynfekcje, woła o pomste do nieba - to co wcześniej śliną wszystko czyścili się pytam!!!???

Gość: chochliczka

#6697934 Napisano: 20.04.2020 16:47:22
joan napisał(a):

Wk* się.

To jest skur.... szok
Ludzie codziennie traca prace,a tacy podnosza ceny.Zauwazyliscie jak wszystko podrozalo?Cytryna za 1 kg bylo 8 zl,twraz u mnie po 17zl...
2 brucee, joan 0

nanajka81

#6697936 Napisano: 20.04.2020 16:50:49
chochliczka napisał(a):

joan napisał(a):

Wk* się.

To jest skur.... szok
Ludzie codziennie traca prace,a tacy podnosza ceny.Zauwazyliscie jak wszystko podrozalo?Cytryna za 1 kg bylo 8 zl,twraz u mnie po 17zl...

ostatnio przeżyłam szok - mega mała główka kalafiora 12 zł... Co do innych cen to masakra, kupuję 3 rzeczy na krzyż a płacę nadziesiąt złotych emotka
2 patyk, brucee 0

patyk

#6697951 Napisano: 20.04.2020 17:35:54
Z cenami będzie jeszcze gorzej. Ceny warzyw i owoców będą rekordowe, a wszystko przez to, że już zaczyna się susza. 
Co więcej w niektórych miejscach będą występować okresowe braki wody w kranie. Na nic zaklinanie rzeczywistości i bluzgi na władze za wieloletnie olewanie tematu retencji wody w Polsce. Trzeba będzie się przyzwyczaić do tego, że wode się oszczędza. Osobom które mają domy, polecam inwestycje w zbiorniki na deszczówkę, niektóre gminy dofinansowują. 
Wiem, że ciężko się czyta takie informacje ale wychodzę z założenia że wiedza pozwala się przygotować odpowiednio. 

joan

#6697953 Napisano: 20.04.2020 17:48:49
patyk napisał(a):

Z cenami będzie jeszcze gorzej. Ceny warzyw i owoców będą rekordowe, a wszystko przez to, że już zaczyna się susza. 
Co więcej w niektórych miejscach będą występować okresowe braki wody w kranie. Na nic zaklinanie rzeczywistości i bluzgi na władze za wieloletnie olewanie tematu retencji wody w Polsce. Trzeba będzie się przyzwyczaić do tego, że wode się oszczędza. Osobom które mają domy, polecam inwestycje w zbiorniki na deszczówkę, niektóre gminy dofinansowują. 
Wiem, że ciężko się czyta takie informacje ale wychodzę z założenia że wiedza pozwala się przygotować odpowiednio. 

Zgadzam się w 100%.

Warzywa na pewno będą droższe, co niestety nie pójdzie w parze z ich jakością, a wynikać będzie jedynie z kolejnego sezonu suszy. Na szczęście nie jest jeszcze za późno, żeby podziałać z własnymi uprawami - ja się w tym roku wreszcie zdecydowałam nieco poeksperymentować, chociaż nie mam nawet balkonu emotka

BTW - dziwi mnie, że wszyscy moi bliscy mają ogródki albo ogrody, lecz rośnie tam tylko trawa albo jakieś badyle. Ile przy tym roboty, to szok! Sadzenie, pielenie, przycinanie, walka ze ślimakami, zabawa w podlewanie (tata mi powiedział, że podlanie ogrodu zajmowało mu w ubiegłym roku GODZINĘ). W praktyce żadnych wymiernych korzyści z tego nie ma. Niby są jakieś walory estetyczne, ale jednak wolałabym posiadać ogród warzywny, a estetykę podziwiać w muzeum emotka

patyk

#6697954 Napisano: 20.04.2020 17:56:30
Joan mnie najbardziej rozwala jak na wsi jeździ sklep na kółkach i babeczki z koszykami po warzywa wychodzą emotka
Za domem mają pole aż pod las ale przecież się nie opłaca mieć chociaż małego warzywnika. Dawniej jak jeździłam do babci to pola tętniły życiem, a teraz chaszcze takie, i ludzie się dziwią, że żmije pod domy podchodzą. 
Jasne, że nie każdy ma czas ale ja akurat tam widzę przypadki kobitek na emeryturze które całymi dniami w oknie albo na ławeczce siedzą. Nawet z nudów bym sobie coś zasiała. A później jedna z drugą przychodzi do mojej babci i zagaja, że może by sobie mogły od niej zerwać parę truskawek bo przecież jej tak ładnie obrodziły emotka
1 joan 0

joan

#6697958 Napisano: 20.04.2020 18:05:01
patyk napisał(a):

Joan mnie najbardziej rozwala jak na wsi jeździ sklep na kółkach i babeczki z koszykami po warzywa wychodzą  emotka
Za domem mają pole aż pod las ale przecież się nie opłaca mieć chociaż małego warzywnika. Dawniej jak jeździłam do babci to pola tętniły życiem, a teraz chaszcze takie, i ludzie się dziwią, że żmije pod domy podchodzą. 
Jasne, że nie każdy ma czas ale ja akurat tam widzę przypadki kobitek na emeryturze które całymi dniami w oknie albo na ławeczce siedzą. Nawet z nudów bym sobie coś zasiała. A później jedna z drugą przychodzi do mojej babci i zagaja, że może by sobie mogły od niej zerwać parę truskawek bo przecież jej tak ładnie obrodziły  emotka

Może się wstydzą czegokolwiek uprawiać, bo to się (niby!) kojarzy z byciem wieśniakiem? I w ramach akcji "mnie stać kupować w sklepie" niczego nie uprawiają?

Ja chyba jestem zwyczajnie zbyt leniwa na to, żeby dbać o trawę i kwiaty nieprzydatne. Gdybym miała koncek placu, to bym se nasadziła mnóstwo cukinii i żarłabym ją do końca świata i jeden dzień dłużej emotka

mia

#6697963 Napisano: 20.04.2020 18:51:08
joan napisał(a):

Ja chyba jestem zwyczajnie zbyt leniwa na to, żeby dbać o trawę i kwiaty nieprzydatne. Gdybym miała koncek placu, to bym se nasadziła mnóstwo cukinii i żarłabym ją do końca świata i jeden dzień dłużej emotka

Kwiaty w ogródku nieprzydatne? Joan, poniosło Cię trochę. emotka Nawet zapracowane kobity wiejskie, po całej robocie w warzywniaku (i na polu!) siały pod domem maciejkę i sadziły malwy. Malwy, ostróżki i rudbekie, to przecież kwiaty (dawnej) wsi!

To na tej zasadzie i ptaki śpiewające nam za oknem są nieprzydatne, a ino kury, bo można je zjeść. emotka
Tak, wiem, że jesteś wege, ale porównanie się samo nasuwa...

ace

#6697965 Napisano: 20.04.2020 18:55:49
joan napisał(a):

Wk* się.

Tez mnie to wk*ia. Obecnie jedyne na co mozna zachorowac (oczekujac, ze ktos Ci pomoze) to koronawirus. Moja mam chodzi z zebem do wyrwania od miesiaca - najblizszy czynny dentysta oddalony prawie 100km - normalnie jak w XIXw... Mowilam jej ze jak cos to ja zawioze, ale stwierdzila ze poki jej nie boli to moze wytrzyma... Wlasnie a na stronie z informacja o tym czynnym dentyscie jest 'porada' ze na bolacy zab przylozyc sobie gozdziki... tak jak mowie jak w XIXw... Tak sie zastanawiam ile to ludzi umrze na zbyt pozno wykryty nowotwor... tez powinno sie takie osoby wliczyc do ofiar koronawirusa....
3 mia, asia911, joan 0

ziolko

#6697968 Napisano: 20.04.2020 18:59:56
W kwestii ogrodów i warzyw - wczoraj przez przypadek obejrzałam program "Na islandzkiej farmie". Akurat było o jednej dziewczynie, co ma folię (szklarnię) a w niej, oprócz "standardowych" pomidorów i ogórków - winogrona, a nawet owocującego figowca  emotka
I to w takim klimacie... 
1 joan 0

joan

#6697975 Napisano: 20.04.2020 19:36:03
mia napisał(a):

Kwiaty w ogródku nieprzydatne? Joan, poniosło Cię trochę. emotka Nawet zapracowane kobity wiejskie, po całej robocie w warzywniaku (i na polu!) siały pod domem maciejkę i sadziły malwy. Malwy, ostróżki i rudbekie, to przecież kwiaty (dawnej) wsi!

To na tej zasadzie i ptaki śpiewające nam za oknem są nieprzydatne, a ino kury, bo można je zjeść. emotka

Maciejka to chyba akurat robale odstrasza, a malwa... na herbatkę? emotka

Ptaki są przydatne, bo zjadają robactwo emotka A tak na poważnie: jestem przeciwna marnowaniu wody na tuje i tym podobne badziewia emotka
0 0

icotynato

#6697977 Napisano: 20.04.2020 19:44:23
joan napisał(a):

mia napisał(a):

Maciejka to chyba akurat robale odstrasza, a malwa... na herbatkę? emotka

Ptaki są przydatne, bo zjadają robactwo emotka A tak na poważnie: jestem przeciwna marnowaniu wody na tuje i tym podobne badziewia emotka

Tuj tez nie polecam wywaliłam wszystkie
Polecam rózne ziółka (rozmaryn, oregano, tymianek, mięta, bazylia, lubczyk
nasturcję jadalna- ślimaki jej nie lubia jak ktos ma w ogrodzie a kwiaty ma jadalne, wiec nawet jako przybranie do potraw jest super
1 joan 0

Gość: chochliczka

#6697978 Napisano: 20.04.2020 19:47:39
A ja mam ogródek i sadzę w nim buraki,ogórki .fasolke szparagową,pomidory,marchewke,szczaw,szczpinak, mam tez aronie, agrest i porzeczki. Oczywiście to wszystko później przerabiam, np szczaw ze sklepy to totalny syf, same jakies nitki blee.Od sklepowych pomidrow jest mi niedobrze, a ja mam malinowki i zółtą odmiane. I wiecie,zeby mnie było stac z tego zyc byloby super.Ale coz szklarnie są mega drogie, wiec mam zwykly foliak, który jest powichrowany przez wiatr.

pikawka

#6697990 Napisano: 20.04.2020 20:01:57
Ja mam tez ogród. O trawę dba mąż i jest niczym na boisku piłkarskimemotka . A mamy działkę prswie 2 tyś.metrow. Nie męczy się podlewajac ponieważ mamy takie automatyczne wysuwane z ziemi  emotka   które sam zrobił. Ja mam swój warzywniak. Mimo, że nie mieszkam na wsi mam swoją marchew, buraki i ogórki, które potem zaprawiam na zimę. Fasolkę szparagową, por, seler i duuuzo cukini. Nie wyobrażam sobie mieć domku i nie mieć swoich warzyw  emotka  p.s tuje też mamy...chyba koło 100emotka  hortensje, róże i floxy i inne kwiatki. 
Edit. Mamy swoją studnię ipodlewanie z niej idzie. 

W temacie,  trzeci dzień  boli mnie strasznie głowa  emotka