Wkurza mnie...

notta

#6703548 Napisano: 18.05.2020 08:08:13
Enea.. od 2 miesiecy walcze z nimi by wykasowali moj adres email ze swojej bazy danych. Przychodza mi cudze powiadomienia o fakturach. Wymiana 15 maili nic nie dała. Było pismo ze dane usuniete, pozniej mail ze ktos ma najprawdopodobniej taki sam mail, a teraz na drugi adres email nastepne maile od enea.. czy ktos ma podobny problem? Mam przypuszczenia ze moje konkursowe adresy gdzieś wyciekły z jakieś konkursowej bazy emotka
0 0

FBilona

#6703583 Napisano: 18.05.2020 10:25:26
Muszę koniecznie iść do fryzjera ale to co widzę w TV mnie odstrasza i pewnie zapłacę za te obostrzenia. Chyba domowy fryzjer mnie czeka 
0 0

Gość: ossuarium

#6703607 Napisano: 18.05.2020 11:22:50
ivanotta napisał(a):

Enea... Przychodza mi cudze powiadomienia o fakturach.
Czy ktos ma podobny problem? Mam przypuszczenia ze moje konkursowe adresy gdzieś wyciekły z jakieś konkursowej bazy

emotka Nie rozumiem tego... Nawet, jeśli byłoby tak, jak piszesz (wyciek), to najwyżej dostawałabyś maile ze spamem reklamowym.
0 0

notta

#6703636 Napisano: 18.05.2020 12:31:50
forrrum napisał(a):

ivanotta napisał(a):

Czy ktos ma podobny problem? Mam przypuszczenia ze moje konkursowe adresy gdzieś wyciekły z jakieś konkursowej bazy

emotka Nie rozumiem tego... Nawet, jeśli byłoby tak, jak piszesz (wyciek), to najwyżej dostawałabyś maile ze spamem reklamowym.

Nie jestem klientem enei. Nie mam z nimi nic wspolnego. Ktos wykorzystal moj email i telefon i podal swoje imie i nazwisko oraz adres. Enea nie chce udostepnic kopii faktury a danych z systemu tez nie chce usunac.. drugi mail tak samo. Telefon i mail sie zgadza, a dane już są inne i nie chca podac kto bo Rodo. Ale pisac do mnie już mogą bez mojej zgody? 
0 0

#6703637 Napisano: 18.05.2020 12:37:24
ivanotta napisał(a):

Nie jestem klientem enei. Nie mam z nimi nic wspolnego.
Ktos wykorzystal moj email i telefon i podal swoje imie i nazwisko oraz adres.

No nie wiem. Dziwne mi się wydaje takie argumentowanie. Jaki miałby w tym cel ten ktoś?
Stawiam na zwykłą pomyłkę, literówkę, podobieństwo adresów.
Ale oczywiście mogę się mylić i masz rację. Tylko że wtedy moje zdumienie, co potrafią zrobić oszołomieni ludzie by zaszkodzić innym osiągnie poziom niebotyczny.

babariba

#6703646 Napisano: 18.05.2020 12:52:26

ivanotta napisał(a): Enea... Przychodza mi cudze powiadomienia o fakturach.

No nie wiem. Dziwne mi się wydaje takie argumentowanie. Jaki miałby w tym cel ten ktoś?
Ale oczywiście mogę się mylić i masz rację. Tylko że wtedy moje zdumienie, co potrafią zrobić oszołomieni ludzie by zaszkodzić innym osiągnie poziom niebotyczny.

To wcale nie pomyłka, tylko zapewne kolejny mail z wirusem. Na mojego maila też przyszła niby e-faktura, mimo tego, że zamawiam papierowe. Bez danych, jedynie z sumą do zapłacenia i linkiem, w który należy kliknąć. Może do ciebie Ivanotta też coś takiego wysłali.

alan84

#6703672 Napisano: 18.05.2020 14:31:53
babariba napisał(a):

ivanotta napisał(a): Enea... Przychodza mi cudze powiadomienia o fakturach.

To wcale nie pomyłka, tylko zapewne kolejny mail z wirusem. Na mojego maila też przyszła niby e-faktura, mimo tego, że zamawiam papierowe. Bez danych, jedynie z sumą do zapłacenia i linkiem, w który należy kliknąć. Może do ciebie Ivanotta też coś takiego wysłali.

ja w osttanich dniach dostalem fv z play orange plus itd... to sciema do wyludzania kasy.

#6703676 Napisano: 18.05.2020 14:46:08
babariba napisał(a):

ivanotta napisał(a): Enea... Przychodza mi cudze powiadomienia o fakturach. Nie jestem klientem enei. Nie mam z nimi nic wspolnego. Ktos wykorzystal moj email i telefon i podal swoje imie i nazwisko oraz adres.

To wcale nie pomyłka, tylko zapewne kolejny mail z wirusem. Na mojego maila też przyszła niby e-faktura, mimo tego, że zamawiam papierowe. Bez danych, jedynie z sumą do zapłacenia i linkiem, w który należy kliknąć.

Tę zagadkę da się stosunkowo prosto rozwikłać, sprawdzając adres nadawcy tej faktury - czy należy rzeczywiście do Enei, czy tylko wygląda podobnie, bo został spreparowany przez oszusta by wprowadzać w błąd. Można to poznać po samej składni adresu (czy należy do właściwej domeny) lub poprosić o sprawdzenie Eneę.
P.S. Do sprawdzenia w opcjach zaawansowanych maila, czyli "pokaż źródło wiadomości"
1 notta 0

notta

#6703781 Napisano: 18.05.2020 21:12:00
forrrum napisał(a):

babariba napisał(a):

ivanotta napisał(a): Enea... Przychodza mi cudze powiadomienia o fakturach. Nie jestem klientem enei. Nie mam z nimi nic wspolnego. Ktos wykorzystal moj email i telefon i podal swoje imie i nazwisko oraz adres.

To wcale nie pomyłka, tylko zapewne kolejny mail z wirusem. Na mojego maila też przyszła niby e-faktura, mimo tego, że zamawiam papierowe. Bez danych, jedynie z sumą do zapłacenia i linkiem, w który należy kliknąć.

Tę zagadkę da się stosunkowo prosto rozwikłać, sprawdzając adres nadawcy tej faktury - czy należy rzeczywiście do Enei, czy tylko wygląda podobnie, bo został spreparowany przez oszusta by wprowadzać w błąd. Można to poznać po samej składni adresu (czy należy do właściwej domeny) lub poprosić o sprawdzenie Eneę.
P.S. Do sprawdzenia w opcjach zaawansowanych maila, czyli "pokaż źródło wiadomości"

Email mam od informacja@info.enea.pl i nie ma tam żadnych załączników do pobrania, jest tylko zawiadomienie o płatności, termin zapłaty, numer faktury i kwota.  Żeby zobaczyć fakturę trzeba się zalogować na koncie eBOK a tam to już wyższa szkoła jazdy bo nie wystarczy mail do logowania, czy odzyskania hasła.. Ok podobne maile? Może raz bym uwierzyła, a na dwa konkursowe maile mam taką samą akcję. Podobno również telefon - mój prywatny też został podany. Przypadek? nie sądzę.. A doskonale wiem że nikomu nie udostępniałam swoich danych, żadnym bliskim czy dalszym krewnym. Nawet adresu nieruchomości nie chcą podać do której przypisana jest ta faktura. 

15.04 dostaje od nich pismo dokonaliśmy usunięcia błędnie przypisanego adresu e-mail z systemu bilingowego. Wszystko fajnie, a 8.05 dostaje wiadomość o nowej fakturze.. i znowu ta sama historia z wykasowaniem danych. Znowu miesiąc potrwa procedura. Po czym na drugi adres email przychodzi kolejna faktura dzisiaj ale zupełnie inny numer klienta. Po wymianie korespondencji z BOKiem Dostaje od nich takie informacje:

"1. Informujemy, iż fakturę P/***** wystawiono Klientowi, na którego kartotece widnieją Pani dane kontaktowe (nr telefonu, email). Prosimy o weryfikację, czy nie jest to może konto kogoś z bliskich Pani osób i dane te zostały podane celowo." . "
2. Ponawiamy prośbę o weryfikację i informację zwrotną czy taki adres mailowy mogła Pani udostępnić. Jak już Pani wspomniała nie jest Pani naszą klientką, więc nie ma Pani w naszej bazie danych.  Jeżeli nie to zostanie usunięty z kartoteki Klienta. Nawiązując do przypadków dublowania mailowego, jest to możliwe.
3. Informujemy, iż została wysłana informacja o zbliżającym się terminie płatności do Odbiorcy który posiada taki sam adres mailowy. Prosimy o weryfikację i informację zwrotną czy taki adres mailowy mogła Pani udostępnić.  Jeżeli nie to zostanie usunięty z kartoteki Klienta."

Dane usuwają, a kolejny miesiąc i tak dalsze faktury docierają. Dam im drugą szansę. Kolejnej nie dostaną emotka
0 0

cudaczek121

#6703862 Napisano: 19.05.2020 10:39:16
A propos dziwnych historii z nietypowymi mailami, kilka dni temu do mojej mamy na maila przyszlo info z orange, ze niby ma zaplacic 94,76 za uslugi stacjonarne.Ona mi ten mail przekierowala i okazalo sie, ze to inny numer konta niz ten na ktory wplacamy i zupelnie inna kwota niz mamy do zaplaty.Teraz place w Orange 104 zlote, ale tylko dlatego, zeby utrzymac linie telefoniczna,aby w ogole miec w domu internet stacjonarny.Z telefonu stacjonarnego w celu prowadzenia i odbierania telefonu nie korzystamy.Innym razem z kolei rzekomo od kuriera Gls przyszlo mi na maila info o potwierdzeniu adresu do wysylki przez firme, z ktorej mama cos kiedys zamawiala no info, zeby przyszykowac ponad 100 zlotych dla kuriera.Pytam mame czy cos znowu sobie zamowila z tej firmy, a ona na to, ze nie...
0 0

jokan

#6703865 Napisano: 19.05.2020 10:57:38
cudaczek121 napisał(a):

A propos dziwnych historii z nietypowymi mailami, kilka dni temu do mojej mamy na maila przyszlo info z orange, ze niby ma zaplacic 94,76 za uslugi stacjonarne.Ona mi ten mail przekierowala i okazalo sie, ze to inny numer konta niz ten na ktory wplacamy i zupelnie inna kwota niz mamy do zaplaty.Teraz place w Orange 104 zlote, ale tylko dlatego, zeby utrzymac linie telefoniczna,aby w ogole miec w domu internet stacjonarny.Z telefonu stacjonarnego w celu prowadzenia i odbierania telefonu nie korzystamy.Innym razem z kolei rzekomo od kuriera Gls przyszlo mi na maila info o potwierdzeniu adresu do wysylki przez firme, z ktorej mama cos kiedys zamawiala no info, zeby przyszykowac ponad 100 zlotych dla kuriera.Pytam mame czy cos znowu sobie zamowila z tej firmy, a ona na to, ze nie...

niestety takie czasy, ze przestepstwa internetowe sa i beda sie nasilac....trzeba byc czujnym a nie naiwnym i wszystko dokladnie sprawdzac....
Kiedys do mojego taty dzwonila ciotka z Francji (w celu sprawdzenia info), bo ktos do mniej dzwonil, ze niby moj brat jest we Francji i potrzebuje pomocy i że ma mu przekazac mu kasę....wyszlo na jaw, że to totalna bzdura, bo wtedy brat byl w Polsce....tylko skad takie info mieli, takze oszusci sa i beda....
0 0

anialistopad

#6703924 Napisano: 19.05.2020 14:51:24
Kupilam nestle w itm i na paragonie brakuje 1,78,bo sosy w sloikach maja inna cene na czytniku,inna przy produkcie,a jeszcze inna na kasie. Dobrze,ze w paragony bralam to mam na dzis chociaż 
0 0

jokan

#6703949 Napisano: 19.05.2020 16:05:55
anialistopad napisał(a):

Kupilam nestle w itm i na paragonie brakuje 1,78,bo sosy w sloikach maja inna cene na czytniku,inna przy produkcie,a jeszcze inna na kasie. Dobrze,ze w paragony bralam to mam na dzis chociaż 

przy princessach tez trzeba uwazac bo biorac 4 i wiekokrotnosc jedna jest gratis (i wielokrotnosc tego), najlepiej sugerowac sie cenami lub gazetką
0 0

anialistopad

#6703951 Napisano: 19.05.2020 16:08:14
Princessy miałam 4 i nic nie odliczyli. Tylko sosy Winiarayw słoikach odlicza się cos
0 0

jokan

#6703957 Napisano: 19.05.2020 16:20:30
anialistopad napisał(a):

Princessy miałam 4 i nic nie odliczyli. Tylko sosy Winiarayw słoikach odlicza się cos

to teraz ja sie wkurzylam, baba mi wbila 6 x woda z pojedynczego kodu, zamiast kodu zbiorczego i nie widze go w tabelce....emotka emotka
0 0

jokan

#6704020 Napisano: 19.05.2020 22:11:30
Na innym koncie FB mam nowy wygląd FB...toż to jakaś masakra jest....to naprawdę nowość, czy po prostu b. długo już się nie logowałam? można to dziadostwo zmienić? emotka
0 0

pini

#6704022 Napisano: 19.05.2020 22:24:21
anialistopad napisał(a):

Ale sosów w słoikach nie ma na liście, czy ja źle patrzę? Chyba, ze chodzi o inne niż te 500 gramowe?
0 0

zielonaszpilka

#6704024 Napisano: 19.05.2020 22:34:37
jokan napisał(a):

Na innym koncie FB mam nowy wygląd FB...toż to jakaś masakra jest....to naprawdę nowość, czy po prostu b. długo już się nie logowałam? można to dziadostwo zmienić? emotka

można. Jak rozwiniesz tę strzałeczkę u góry po prawej, tak ja do wylogowania, to masz tam opcję "Przejdź do starej wersji" czy coś takiego emotka  Ja też nie mogę patrzeć na tę nową wersję i od razu zmieniam na starą. Mam nadzieję, że nie usuną starej wersji permanentnie. 
1 jokan 0

jokan

#6704035 Napisano: 19.05.2020 23:26:42
zielonaszpilka napisał(a):

jokan napisał(a):

można. Jak rozwiniesz tę strzałeczkę u góry po prawej, tak ja do wylogowania, to masz tam opcję "Przejdź do starej wersji" czy coś takiego emotka  Ja też nie mogę patrzeć na tę nową wersję i od razu zmieniam na starą. Mam nadzieję, że nie usuną starej wersji permanentnie. 

dzięki, ufff emotka

sks900

#6704080 Napisano: 20.05.2020 10:29:39
cudaczek121 napisał(a):

Dużo jest teraz oszukańczych emaili, nie dość, że nakłaniają do wpłaty na  konto złodzieja, to takie emaila mają w załączniku plik z wirusami, czyli jak dostaniemy coś takiego to szybko usuwamy, żadnego otwierania załączników.
 PS. Strasznie dużo płacisz za internet, może warto by się skontaktować z Orange, coś by urwali z tej ceny,  a może jesteś w zasięgu ich światłowodu?
1 andii 0