Wkurza mnie...

Gość: ossuarium

#6701898 Napisano: 08.05.2020 15:38:51
joan napisał(a):

PESEL wystarczy do zidentyfikowania obywatela RP -> taka jest właśnie rola PESELów!

Rolą PESELów jest spełnienie wymagań dotyczących zameldowania, a nie obywatelstwa.
Podstawa prawna
  • Ustawa z dnia 24 września 2010 r. o ewidencji ludności (Dz.U. z 2018 r. poz. 1382),
  • Rozporządzenie Ministra Spraw Wewnętrznych z 4 stycznia 2012 r. w sprawie nadania lub zmiany numeru PESEL (Dz.U. z 2015 r. poz. 1984).

edit (Zgodnie z art. 3 ustawy z dnia 13 października 1995 r. o zasadach ewidencji i identyfikacji podatników i płatników (Dz.U. z 2017 r. poz. 869, z późn. zm.) PESEL jest identyfikatorem podatkowym podatnika)
0 0

asantesana

#6701903 Napisano: 08.05.2020 15:58:22
yonex napisał(a):

Żądają numeru dokumentu bo to loteria tylko dla obywateli RP. Jak inaczej udowodnisz swoje obywatelstwo? A PESEL i reszta może po to by sprawdzić czy nie jesteś pracownikiem Hochland Polska.

Można np. poprosić skan dowodu tożsamości z zamazaniem wszystkich danych poza imieniem, nazwiskiem, adresem (choć nowe dowody są już bez adresu) oraz nr pesel. Mają wtedy wszystko, łącznie z dowodem, że ma się obywatelstwo polskie. Pomijam cały cyrk robiony dla 100 zł ze skanem dowodu. Nigdy w życiu nie podałabym wymaganych przez nich danych (imię ojca!), jeszcze bym to gdzieś zgłosiła, gdybym grała/wygrała.

tereniagno

#6701910 Napisano: 08.05.2020 16:20:42
asantesana napisał(a):

yonex napisał(a):

Żądają numeru dokumentu bo to loteria tylko dla obywateli RP. Jak inaczej udowodnisz swoje obywatelstwo? A PESEL i reszta może po to by sprawdzić czy nie jesteś pracownikiem Hochland Polska.

Można np. poprosić skan dowodu tożsamości z zamazaniem wszystkich danych poza imieniem, nazwiskiem, adresem (choć nowe dowody są już bez adresu) oraz nr pesel. Mają wtedy wszystko, łącznie z dowodem, że ma się obywatelstwo polskie. Pomijam cały cyrk robiony dla 100 zł ze skanem dowodu. Nigdy w życiu nie podałabym wymaganych przez nich danych (imię ojca!), jeszcze bym to gdzieś zgłosiła, gdybym grała/wygrała.

Moim zdaniem podpis pod oświadczeniem, że nie jestem pracownikiem, posiadam obywatelstwo polskie itp. wystarczy i dane do wysyłki. Jest RODO czyli ochrona danych, a nie szastanie moimi danymi na wszystkie strony, a ktoś życzliwy zrobi sobie z tego użytekemotka Jest to już szczyt wszystkiego. Inni organizatorzy potrafią inaczej o to zadbać. Kiedyś już tu pisałam, że wygrałam apteczkę za 20zł i chcieli skan dowodu. Zadzwoniła do mnie pani i zrezygnowałam z nagrody. Z Valbon wysłałam 2 zgłoszenia, ale gdy przeczytałam o tych wszystkich danych, więc zrezygnowałam z tego konkursu i nie wysłałam więcej zgłoszeń. Niech się wypchają .......  emotka

asantesana

#6701913 Napisano: 08.05.2020 16:50:35
tereniagno napisał(a):

asantesana napisał(a):

yonex napisał(a):

Moim zdaniem podpis pod oświadczeniem, że nie jestem pracownikiem, posiadam obywatelstwo polskie itp. wystarczy i dane do wysyłki. Jest RODO czyli ochrona danych, a nie szastanie moimi danymi na wszystkie strony, a ktoś życzliwy zrobi sobie z tego użytek emotka Jest to już szczyt wszystkiego. Inni organizatorzy potrafią inaczej o to zadbać. Kiedyś już tu pisałam, że wygrałam apteczkę za 20zł i chcieli skan dowodu. Zadzwoniła do mnie pani i zrezygnowałam z nagrody. Z Valbon wysłałam 2 zgłoszenia, ale gdy przeczytałam o tych wszystkich danych, więc zrezygnowałam z tego konkursu i nie wysłałam więcej zgłoszeń. Niech się wypchają .......  emotka

Tyle, że nie granie z tego powodu lub rezygnacja z nagrody niczego nie nauczy przygłupiej agencji. A zgłoszenie wyżej już tak, skoro rozmowy nic nie dają.  
1 mama02 0

ela

#6702005 Napisano: 09.05.2020 13:57:46
wkurza mnie mój małżonek emotka  .Wysłąłam go do sklepu po zakupy na konkurs .....
Wszystko łądnie kupił  ale ....zapomniał paragonu  emotka
0 0

ziolko

#6702015 Napisano: 09.05.2020 15:02:13
asantesana napisał(a):

tereniagno napisał(a):

asantesana napisał(a):

yonex napisał(a):

Moim zdaniem podpis pod oświadczeniem, że nie jestem pracownikiem, posiadam obywatelstwo polskie itp. wystarczy i dane do wysyłki. Jest RODO czyli ochrona danych, a nie szastanie moimi danymi na wszystkie strony, a ktoś życzliwy zrobi sobie z tego użytek emotka Jest to już szczyt wszystkiego. Inni organizatorzy potrafią inaczej o to zadbać. Kiedyś już tu pisałam, że wygrałam apteczkę za 20zł i chcieli skan dowodu. Zadzwoniła do mnie pani i zrezygnowałam z nagrody. Z Valbon wysłałam 2 zgłoszenia, ale gdy przeczytałam o tych wszystkich danych, więc zrezygnowałam z tego konkursu i nie wysłałam więcej zgłoszeń. Niech się wypchają .......  emotka

Tyle, że nie granie z tego powodu lub rezygnacja z nagrody niczego nie nauczy przygłupiej agencji. A zgłoszenie wyżej już tak, skoro rozmowy nic nie dają.  

Moim zdaniem powinniście to pisać na profilu ORGANIZATORA, a nie tutaj. Na forum są rozumni ludzie i mało kto podaje te dane przy nagrodach o niskiej wartości.
To organizator musi być uświadomiony w tej kwestii, bo jak widać są agencje tylko z nazwy. A skoro "regulamin został zatwierdzony przez Izbę, to mamy prawo wymagać nawet numer buta". 
Otóż NIE!!! 
Tu VALBON widzę, że już ktoś zaczął coś pisać na ten temat. Ale jeśli więcej osób nie będzie pisało w tej sprawie, to agencja uzna, że jak tylko tyle osób czuje się nabitych w butelkę, to mogą sobie pozwalać na więcej przy następnych konkursach. 
Jeszcze tylko brakuje, żeby podawać numer buta czy rozmiar stanika emotka
0 0

gizoon

#6702066 Napisano: 09.05.2020 22:41:06
superloser napisał(a):

ziolko napisał(a):

Moim zdaniem powinniście to pisać na profilu ORGANIZATORA, a nie tutaj. Na forum są rozumni ludzie i mało kto podaje te dane przy nagrodach o niskiej wartości.
To organizator musi być uświadomiony w tej kwestii, bo jak widać są agencje tylko z nazwy. A skoro "regulamin został zatwierdzony przez Izbę, to mamy prawo wymagać nawet numer buta". 
Otóż NIE!!! 
Tu VALBON widzę, że już ktoś zaczął coś pisać na ten temat. Ale jeśli więcej osób nie będzie pisało w tej sprawie, to agencja uzna, że jak tylko tyle osób czuje się nabitych w butelkę, to mogą sobie pozwalać na więcej przy następnych konkursach. 
Jeszcze tylko brakuje, żeby podawać numer buta czy rozmiar stanika  emotka

Profile sa prowadzone przez agencje  emotka  Jak zaczniesz im “pluć” to Cie zablokuja emotka  - taki profesjonalizm marketingowy   emotka

To jest po prostu żenujące, że agencje za nagrodę w wysokości 100 zl żądaja tylu danych. Jak wygrałem 50 tys. zł z danych wrażliwych podawałem tylko nr pesel, mimo iż w regulaminie była mowa o nr dowodu osobistego (ostatecznie nie chcieli go).
0 0

zezowaty_kot

#6702094 Napisano: 10.05.2020 11:21:58
Właśnie dostałam informację, że nasz ksiądz organizuje za tydzień  OBOWIAZKOWE spotkanie z dziećmi komunijnymi i rodzicami. Sama grupa dzieci i rodziców to ponad 100 osób. Najpierw mamy być na mszy, gdzie bedzie na pewno z 50 innych ludzi. Coś mi się tu nie zgadza w obliczeniach ????
0 0

andii

#6702096 Napisano: 10.05.2020 11:26:32
zezowaty_kot napisał(a):

Właśnie dostałam informację, że nasz ksiądz organizuje za tydzień  OBOWIAZKOWE spotkanie z dziećmi komunijnymi i rodzicami. Sama grupa dzieci i rodziców to ponad 100 osób. Najpierw mamy być na mszy, gdzie bedzie na pewno z 50 innych ludzi. Coś mi się tu nie zgadza w obliczeniach ????

info od księdza? Czy zaś ploty 

aurorcia

#6702101 Napisano: 10.05.2020 11:59:11
zezowaty_kot napisał(a):

A termin komunii już macie? U na przesunięta na październik, dostaliśmy taką wiadomość przez dziennik elektroniczny i tyle, bo w najbliższym czasie o żadnych spotkaniach nie ma mowy.
0 0

zezowaty_kot

#6702128 Napisano: 10.05.2020 15:13:17
Tak, to informacja od księdza. Komunia miała być 13 czerwca. Ale chyba teraz nie mogą się odbywać komunie, więc traktuję to spotkanie jako próbę ściągnięcia ludzi do kościoła. 
0 0

mia

#6702130 Napisano: 10.05.2020 15:28:41
zezowaty_kot napisał(a):

Jeśli macie kościół wielkości katedry Notre Dame, czemu nie? emotka

A swoją drogą, gdzieś już podobne akcje były:
https://wiadomosc...eta-juz-10-maja.html
0 0

pawelski

#6702137 Napisano: 10.05.2020 15:55:42
Ale schrzanili OLX . Było dobrze tak jak było.

Gość: ossuarium

#6702154 Napisano: 10.05.2020 17:55:21
mia napisał(a):

zezowaty_kot napisał(a):

Właśnie dostałam informację, że nasz ksiądz organizuje za tydzień  OBOWIAZKOWE spotkanie z dziećmi komunijnymi i rodzicami. Sama grupa dzieci i rodziców to ponad 100 osób. Najpierw mamy być na mszy...

...gdzieś już podobne akcje były:
https://wiadomosc...eta-juz-10-maja.html

emotka Wqrza mnie rozdziaw pomiędzy deklaracjami, a realiami. emotka

„Nikt nie może dwom panom służyć. Bo albo jednego będzie nienawidził, a drugiego będzie miłował; albo z jednym będzie trzymał, a drugim wzgardzi. Nie możecie służyć Bogu i Mamonie."

vs

"CO ŁASKA... nie mniej, niż 100 - tyle zwyczajowo dają inni"

0 0

cudaczek121

#6702156 Napisano: 10.05.2020 18:38:55
Wkurza mnie, ze dzis w nocy w ogole nie moglam zasnac. Dopiero ok 6 nad ranem mi sie to udalo,ech. Caly dzien chodze taka jakby przymulona, wrr.
0 0

as32572

#6702161 Napisano: 10.05.2020 19:21:34
cudaczek121 napisał(a):

Wkurza mnie, ze dzis w nocy w ogole nie moglam zasnac. Dopiero ok 6 nad ranem mi sie to udalo,ech. Caly dzien chodze taka jakby przymulona, wrr.

Ja od 3 dni mam zawroty głowy,które mnie budzą w nocy,więc już boje się iść spać. W dzień wszystko ok,więc nie wiem o co chodzi, może stres albo zmęczenie wychodzi.
A w sumie to odkąd u sąsiadów piętro wyżej pojawiło się dziecko to żadnej nocy porządnie nie przespałam bo codziennie płacze emotka
Marzę o wyprowadzce z bloku...
0 0

visserarthur

#6702169 Napisano: 10.05.2020 20:20:08
as32572 napisał(a):

cudaczek121 napisał(a):

Ja od 3 dni mam zawroty głowy,które mnie budzą w nocy,więc już boje się iść spać. W dzień wszystko ok,więc nie wiem o co chodzi, może stres albo zmęczenie wychodzi.
A w sumie to odkąd u sąsiadów piętro wyżej pojawiło się dziecko to żadnej nocy porządnie nie przespałam bo codziennie płacze emotka

Oj, wypadałoby zgłosić gdzieś, bo może to dziecko nie płacze bez "powodu"...
0 0

prosiaczek

#6702181 Napisano: 10.05.2020 21:08:44
visserarthur napisał(a):

as32572 napisał(a):

cudaczek121 napisał(a):

Czujność jest ok, ale jeśli to dziecko "pojawiło się" u sąsiadów, to pewnie u noworodka powodem do płaczu jest po prostu ból istnienia emotka

edzia21

#6702182 Napisano: 10.05.2020 21:21:32
buziolek napisał(a):

zezowaty_kot napisał(a):

Tak, to informacja od księdza. Komunia miała być 13 czerwca. Ale chyba teraz nie mogą się odbywać komunie, więc traktuję to spotkanie jako próbę ściągnięcia ludzi do kościoła. 

U nas Komunia ma być w pierwszej połowie czerwca, o czym się dowiedziałam w czwartek. Za tydzięn w czwartek mają iść odbierać sukienki, u nas na Komuni mogą być tylko rodzice i chrzestni, nikt więcej, na raty po sześcioro dzieci wg listy z dziennika. Miało byc na jesień ale nie bo Ksiądz powiedział że nie wolno tyle odwlekać 

A powiedział dlaczego nie wolno? W sensie Bozia się pogniewa i "nie uzna" komunii czy coś innego? emotka  
1 Claudia77 0

as32572

#6702225 Napisano: 11.05.2020 09:00:44
prosiaczek napisał(a):

visserarthur napisał(a):

as32572 napisał(a):

cudaczek121 napisał(a):

Czujność jest ok, ale jeśli to dziecko "pojawiło się" u sąsiadów, to pewnie u noworodka powodem do płaczu jest po prostu ból istnienia emotka

Tak jest, najpierw słychac płacz a dopiero potem jak ktoś do niego idzie emotka  Nie mam doswiadczenia z dziecmi, ale to ma juz spokojnie z pół roku jak nie więcej i ciągle sie budzi z płaczem.
0 0