Dyskusje o innych konkursach (bez klików)

case

#6681559 Napisano: 10.02.2020 22:12:41
joan napisał(a):

case napisał(a):

Taka moja odezwa... zdaje mi się, że mam deja vu i coś podobnego pisałem ze 2 lata temu; tak czy inaczej, być może adresaci posta są na tym forum i być może przeczytają.

Fałszowanie paragonów w celu uzyskania korzyści majątkowej jest formą oszustwa. Oszustwo to przestępstwo niezależnie od kwoty, zgodnie z art 286 k.k. Może Was bawi zabawa w kotka i myszkę i udowadnianie, kto lepiej zmanipuluje paragon i czy może tym razem się uda.
Otóż informuję - nie uda się.

A ja ze swojej strony zapewniam i przysięgam na wszystkie świętości - robię wszystko, aby klienci poszli z tym wreszcie do prokuratury. I obiecuję, że pewnego dnia na dwuznacznych mailach się nie skończy.

Warto sobie nasrać w papiery dla np. 50 zł? Zastanówcie się.

Tak, Starachowice, to do Was mówię w tej chwili. I nie tylko.

Przykro mi, że masz do czynienia z takimi przypadkami i musisz na nie poświęcać czas i energię. Dziękuję, że walczysz o lepszy świat. 

"Przypadkami".

Dwa lata temu, po grubej akcji z jedną nauczycielką (!!!), która intensywnie fałszowała paragony dla otrzymania koszulek (!!!) wprowadziliśmy pioniersko zakaz uzywania skanów - bo nimi najłatwiej manipulować.
I działało.

Ale teraz mamy artystów - k...a ich mać plastyków, którzy z nożyczkami, klejem i taśmą robią naprawdę niezłe cuda.
No, nie na tyle niezłe, żeby się nabrać, jak się rzetelnie podchodzi do sprawdzania paragonów, ale naprawdę - momentami chapeu bas.

I oczywiście nie zdradzę, skąd wiemy, że to lewizna, ale gwarantuję - wiemy emotka

A sieci handlowe mają to do siebie, że jak się zadzwoni na centralę i powie, że o fałszerstwo chodzi, to samego prezesa potrafią w nocy obudzić żeby się sprawą zajął.
Wiem co mówię, półtora roku temu po jednym telefonie poleciało na ryj połowa personelu jednego sklepu, bo się okazało, że też byli zamieszani.

asia85644

#6681560 Napisano: 10.02.2020 22:13:37
Hej mam szybkie pytanie odnośnie konkursu ASTRA intermarche , nie mogę zrozumieć regulaminu . Mam pytanie odnośnie limitów znaków , pisze tam , że liczba znaków nie może przekroczyć 160 znaków , a jjesli przekroczy 160 to naliczą opłatę za kolejny SMS . Czyli jest ten limit czy nie ? Będę wdzięczna za  odp emotka
0 0

Cytrusek

#6681561 Napisano: 10.02.2020 22:14:11
asia85644 napisał(a):

Hej mam szybkie pytanie odnośnie konkursu ASTRA intermarche , nie mogę zrozumieć regulaminu . Mam pytanie odnośnie limitów znaków , pisze tam , że liczba znaków nie może przekroczyć 160 znaków , a jjesli przekroczy 160 to naliczą opłatę za kolejny SMS . Czyli jest ten limit czy nie ? Będę wdzięczna za  odp emotka

jest 160 znaków
1 asia85644 0

case

#6681562 Napisano: 10.02.2020 22:15:59
asia85644 napisał(a):

Co do zasady, długość SMSa - dopóki nie stanie się z jej powodu MMS-em - nie powinna skutkować niczym negatywnym ponad to, że zapłacisz więcej. Bo jak się już stanie MMS-em, to częśc bramek po prostu jej nie przyjmie jeśli są zaprogramowane sztywno na SMSy.
Bywa tak, że bramka SMS przyjmująca zgłoszenia ucina czasami treści powyżej 160 znaków. Nie wszystkie i nie każdemu, ale po co ryzykować?
Bywa też tak, że organizator po prostu nie czyta dłuższych - ale powinien o tym napisać w regulaminie.

darog

#6681563 Napisano: 10.02.2020 22:18:20
case napisał(a):

Taka moja odezwa... zdaje mi się, że mam deja vu i coś podobnego pisałem ze 2 lata temu; tak czy inaczej, być może adresaci posta są na tym forum i być może przeczytają.

Fałszowanie paragonów w celu uzyskania korzyści majątkowej jest formą oszustwa. Oszustwo to przestępstwo niezależnie od kwoty, zgodnie z art 286 k.k. Może Was bawi zabawa w kotka i myszkę i udowadnianie, kto lepiej zmanipuluje paragon i czy może tym razem się uda.

A ja ze swojej strony zapewniam i przysięgam na wszystkie świętości - robię wszystko, aby klienci poszli z tym wreszcie do prokuratury. I obiecuję, że pewnego dnia na dwuznacznych mailach się nie skończy.

Zawiadomienie o podejrzeniu przestępstwa może zgłosić KAŻDY.
A już na pewno powinien to zrobić Organizator- gdyż to on jest zobligowany do przyjmowania zgłoszeń, reklamacji, dokumentów zwrotnych, oraz weryfikacji np paragonów. 

Zgadzam się co do artykułu: oszustwa, jeszcze gorzej jeśli zostałaby wysłana nagroda i zostałaby odebrana  i doszedłby następny artykuł kk 
Z tego co mam na PW to norma że można drukować paragony które wysyła się mailem o niskiej wartości (np do 300zł?) propozycji było kilkanaście od różnych osób. 
Skoro wydawane są nagrody wartości np  50zł bez sprawdzania paragonów nic dziwnego że proceder się rozszerzył..
0 0

zielonaszpilka

#6681564 Napisano: 10.02.2020 22:19:55
case napisał(a):

Gdybym mogła dałabym 100 łapek w górę! Niepodrobionych! Ale, że tak się nie da to daję jedną i mam nadzieję, że kiedyś nadejdzie ten dzień, że sprawa trafi do prokuratury, a wszyscy artyści drukarze dostaną nauczkę albo zmądrzeją.

case

#6681567 Napisano: 10.02.2020 22:28:28
darog napisał(a):

case napisał(a):

A już na pewno powinien to zrobić Organizator- gdyż to on jest zobligowany do przyjmowania zgłoszeń, reklamacji, dokumentów zwrotnych, oraz weryfikacji np paragonów. 

Zgadzam się co do artykułu: oszustwa, jeszcze gorzej jeśli zostałaby wysłana nagroda i zostałaby odebrana  i doszedłby następny artykuł kk 
Z tego co mam na PW to norma że można drukować paragony które wysyła się mailem o niskiej wartości (np do 300zł?) propozycji było kilkanaście od różnych osób. 
Skoro wydawane są nagrody wartości np  50zł bez sprawdzania paragonów nic dziwnego że proceder się rozszerzył..

Tak, teraz już jestem pewien, że to nie deja vu, że pisałem coś podobnego i że chyba podobnie odpisałeś emotka

W naszym pięknym kraju, jakby sprawa koncern vs biedna madka z Łysobyków poszła na FB, idę o zakład, że znalazłaby się duuuża grupa obrońców madki, że jak się kradnie dużemu to nie kradzież, że zostawcie ją w spokoju, że dobrze Wam tak bo dajecie cukier do produktów i sprzedajecie go w plastiku i inne debilizmy.
Chodzi mi o to, że potencjalny syf PR-owy niekoniecznie jest warty satysfakcji, że się komuś dosrało.
Zwłaszcza, że też jesteśmy ludźmi. Też się możemy pomylić i pozwać kogoś niewinnego. Oj, nie chciałbym być wtedy w swojej skórze emotka

Dlatego najpierw się zaprasza do podesłania paragonu fizycznie celem weryfikacji.
Na około 200 takich "zaproszeń" w ciągu ostatniego miesiąca - zgaduj trzy razy, ilu uczestników przysłało paragon.

Nie zgadłeś, nie zero. Jeden. Niesłusznie posądzony. Wiesz, co by było, jakby zamiast uprzejmego wezwania do weryfikacji, poszło od razu zawiadomienie do prokuratury?

monkakk

#6681570 Napisano: 10.02.2020 22:36:37
case napisał(a):

Dlatego najpierw się zaprasza do podesłania paragonu fizycznie celem weryfikacji.
Na około 200 takich "zaproszeń" w ciągu ostatniego miesiąca - zgaduj trzy razy, ilu uczestników przysłało paragon.

Nie zgadłeś, nie zero. Jeden. Niesłusznie posądzony. Wiesz, co by było, jakby zamiast uprzejmego wezwania do weryfikacji, poszło od razu zawiadomienie do prokuratury?

Widzę, że aktualnie zajmujecie się loterią Actimela. Chyba nie chcesz powiedzieć, że te wszystkie przekręty są dla czapek, szalików i majtasów....emotka
0 0

case

#6681571 Napisano: 10.02.2020 22:38:12
monkakk napisał(a):

case napisał(a):

Widzę, że aktualnie zajmujecie się loterią Actimela. Chyba nie chcesz powiedzieć, że te wszystkie przekręty są dla czapek, szalików i majtasów.... emotka

To nie loteria emotka

Tak, w tej akcji też są, tylko mniej. Nawałnica jest w innej, gdzie do zwrotu jest żywa gotówka.

EDIT: natomiast jakoś bardzo bym się nie zdziwił, bo wcześniej wspomniana pani nauczycielka przewaliła ponad 20 lewych zgłoszeń dla koszulek ze swoim imieniem na plecach. Więc tak, można emotka

maverick

#6681572 Napisano: 10.02.2020 22:42:49
monkakk napisał(a):

case napisał(a):

Widzę, że aktualnie zajmujecie się loterią Actimela. Chyba nie chcesz powiedzieć, że te wszystkie przekręty są dla czapek, szalików i majtasów.... emotka

Chodzi o zwrot, gdzie można do końca miesiąca odzyskać 55,86 jak się nie mylę emotka

anialistopad

#6681573 Napisano: 10.02.2020 22:43:10
monkakk napisał(a):

case napisał(a):

Wcale bym się nie zdziwiła . Kurde jak ludzie głupie kody z serków hochland obrywają to i tu mysle ,ze fałszują paragony
1 pikawka 0

monkakk

#6681574 Napisano: 10.02.2020 22:44:55
maverick napisał(a):

monkakk napisał(a):

case napisał(a):

Chodzi o zwrot, gdzie można do końca miesiąca odzyskać 55,86 jak się nie mylę emotka

Już dotarłam do tej akcji emotka  Jednym słowem masakra emotka
2 maverick, nkba 0

darog

#6681576 Napisano: 10.02.2020 22:47:38
case napisał(a):

darog napisał(a):

case napisał(a):

Tak, teraz już jestem pewien, że to nie deja vu, że pisałem coś podobnego i że chyba podobnie odpisałeś emotka

W naszym pięknym kraju, jakby sprawa koncern vs biedna madka z Łysobyków poszła na FB, idę o zakład, że znalazłaby się duuuża grupa obrońców madki, że jak się kradnie dużemu to nie kradzież, że zostawcie ją w spokoju, że dobrze Wam tak bo dajecie cukier do produktów i sprzedajecie go w plastiku i inne debilizmy.
Chodzi mi o to, że potencjalny syf PR-owy niekoniecznie jest warty satysfakcji, że się komuś dosrało.
Zwłaszcza, że też jesteśmy ludźmi. Też się możemy pomylić i pozwać kogoś niewinnego. Oj, nie chciałbym być wtedy w swojej skórze emotka

Nic by nie było. Ponieważ zawiadomienie dotyczy ZAWSZE PODEJRZENIA o popełnieniu przestępstwa. To żer w każdym konkursie /loterii znajdzie się "drukarz paragonowy" czy też 'przedsiębiorca specjalizujący się w programie point to pewne. szkoda że nagrody przepadają i uczciwy konkursowicz z 'towarem" na pół piwnicy i 2 szufladami paragonów wygra 2x w roku. 
1 reniii 0

case

#6681580 Napisano: 10.02.2020 23:00:31
darog, nie będę już cytował żeby nie robić drzewek.

Tylko nie zapominajmy o jednej rzeczy. Gdybym ja, prywatnie, jako Tomek Seremet, chciał złożyć zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa (a korci mnie bardzo) to musiałbym podać jakiekolwiek szczegóły, czyli np. dane osobowe tej osoby/osób.
Nie muszę chyba tłumaczyć, że nie do końca mam do tego prawo?
1 reniii 0

assal

#6681598 Napisano: 11.02.2020 00:33:03
Aż tak wielu drukarzy paragonów to nie ma emotka
Raczej zdarzają się drobni cwaniacy, co myślą, że lekko przykombinują. Czyli jeden paragon podrasują parę razy, by było więcej szans na nagrodę. Wpadną? Liczą, ze niska szkodliwość czynu, każdy machnie ręką. I tak najczęściej jest.
Choć jeszcze częściej nic nie wygrywają.
Ile tych paragonów by trzeba wyprodukować? W loterii Almette w 2017 zgłoszeń było, jak znalazłam w sieci, jakieś 400 tys. 
Dom jeden. A potrzebny był kod i paragon. 
Wafelek kosztuje 70 groszy. Ile dziennych nagród? Aż trzy emotka
Ale odkąd pamiętam są loteryjni inwestorzy. Kolega już mocno sobie podniósł cenowo poprzeczkę, a dalej twierdzi, że kiedyś to zacznie naprawdę w loterie inwestować emotka
0 0

visserarthur

#6681600 Napisano: 11.02.2020 02:32:39
Odnośnie toczącej się dyskusji... Na forum "wpadła mi w oko" już dawno temu jedna osoba, która chwali się często nagrodami z (paragonowych) loterii ogólnopolskich, natomiast chyba nigdy z "sieciówek". Jak dla mnie jest to dziwne i nie posądzam o druk, bardziej myślę o pieczątce (i posiadaniu sklepu, lub dostępie do takowego), dzięki której "produkt spożywczy" na paragonie, w razie potrzeby, staje się waflem prince polo, czekoladą milka, ..., ...

kukuleczka

#6681613 Napisano: 11.02.2020 07:59:51
Słuchajcie, nie wiem o jaką akcję czy też promocję chodzi, ale jeśli ktoś dla zgarnięcia tej zawrotnej kwoty, czyli 55,86zł potrafi marnować swój czas i bawić się w paintach czy też z żyletką niczym Frank Abagnale w filmie "Złap mnie jeśli potrafisz", to jest totalnym idiotą i tutaj raczej powinniśmy się śmiać aniżeli wkurzać. Bo mnie to raz, że śmieszy dwa nie jestem w stanie zrozumieć po jaką cholerę ktoś to robi dla wspomnianych chociażby koszulek, które notabene są zazwyczaj badziewne. To już lepiej niech pójdzie do sklepu i ukradnie - i to i to jest oszustwem i złodziejstwem !!! Ale tak tak... w głowie tej osoby siedzi pewnie podrabianie paragonu nie jest oszustwem, a jak bogaty to mniejsza szkodliwość czynu. Firma ma tyle kasy, że co to dla niej.
I tak oto wychodzi całe polactwo cebulstwo, które niestety znamy z dnia codziennego.
Chociażby z tego, że idę do sklepu po herbatę a obok herbaty, ktoś sugeruje żebym wzięła też wędlinę, która bezładnie leży porzucona pomiędzy aromatyczną czarną a owocową. Ktoś potrafił stać w kolejce po te plasterki, ale potem już mu się nie chciało odnieść pani z obsługi albo najzwyczajniej włożyć do lodówki. NO A NIBY CZEMU? TO NIE MOJE, JA ZA TO NIE PŁACĘ. No ale w efekcie ktoś za zmarnowany towar płaci, ale najważniejsze, że nie ja.. A jak postawił dom w fajnej okolicy to pewnie urzędnik, a jak jeździ nowym mercedesem to pewnie złodziej i ukradł.

Ludziom niestety się w głowach poprzewracało. Każdy każdemu wilkiem i wydrapał by oczy za maskotkę czy darmową koszulkę. Nie tak dawno temu na fb widziałam konkurs, w którym do wygrania był peeling do ciała za uwaga regulaminowe 15,99zł. Po ogłoszeniu wyników nastapiła żwawa dyskusja nie jednej a 4 osób, że wygrane zgłoszenie nie powinno wygrać, bo "ja się namęczyłam i zrobiłam ładne zdjęcie, a osoba która wygrała napisała tylko tekst". No cóż... to pokazuje, że przekroczyliśmy już tą granicę, kiedy konkursy miały być zabawą, miłym zaskoczeniem w razie wygrania i uzyskania dodatkowej korzyści z racji kupna czegoś, co potrzebuję.

Jestem bardzo krótko w konkursowym świecie, wygrywałam głownie kosmetyki o małej wartości, a po jednym z wygranych konkursów dostałam wiadomość "zniszczę cię krowo i zrobię wszystko zebyś nie wygrała już ani razu". Co człowiek ma o tym myśleć? Tylko współczuć takiej osobie !!!

Pamiętacie konkurs Lindta z jesieni? Aleksandrów Łódzki też okazał się bardzo szczęsliwym miastem, który zgarnął 11nagród (https://lindor-fo...pl/pl/wyniki-loterii ) emotka

magie1982

#6681634 Napisano: 11.02.2020 09:09:11
Czy ktoś płacił już kartami Sodexo z Farmio? Jeśli tak to gdzie?
0 0

malgol

#6681638 Napisano: 11.02.2020 09:26:51
magie1982 napisał(a):

McDonald, Burger King:)
1 magie1982 0

Cytrusek

#6681646 Napisano: 11.02.2020 09:37:07
magie1982 napisał(a):

Doplacilam do wczasów w biurze podróży
1 magie1982 0