Nasz serwis prowadzony przez Adriana Pionkę wraz naszymi partnerami wymienionymi w Polityce
Prywatności wykorzystuje pliki cookies zapisywane na Twoim urządzeniu i inne technologie do
zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania
ruchu na stronie i w Internecie.
Przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na nasze usprawiedliwione potrzeby, co obejmuje między
innymi konieczność zapewnienia bezpieczeństwa usługi (np. sprawdzenie, czy do Twojego konta nie
loguje się nieuprawniona osoba), dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług i
dopasowania ich do potrzeb i wygody użytkowników (np. personalizowanie treści w usługach) jak
również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług Administratora. Dane te są przetwarzane do
czasu istnienia uzasadnionego interesu lub do czasu złożenia przez Ciebie sprzeciwu wobec
przetwarzania.
Dane osobowe będą przekazywane wyłącznie naszym podwykonawcom, tj. dostawcom usług informatycznych
i/lub partnerom wymienionym w
Polityce
Prywatności.
Przysługuje Ci prawo żądania dostępu do treści danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia oraz
prawo do ograniczenia ich przetwarzania. Ponadto także prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie
bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, prawo do przenoszenia danych oraz prawo do wniesienia
sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Posiadasz prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu
Ochrony Danych Osobowych.
Gość: katrin22
Gość: nineczka17
nie zawsze da się uniknąć nacięcia krocza zależy od wielkości dziecka ,warto wspomnieć położnej że jeżeli by się dało to wolałabyś by Cię nie nacinano,ale też spotkałam się z opiniami że lepiej zszywa się nacięcie niż popękane nierówno krocze i dlatego nacina się rutynowo,to wiele zależy od szpitala i podejścia samej położnej
ja rodząc pierwsze byłam nacięta bez pytania,rodząc drugie miałam cudowną położna umówiłyśmy się że jak nie będzie trzeba nie będzie nacinać ale okazało się że chłopak był wielki i skończyło się nacięcie,przy trzecim też trzeba było bo chłopak duży i ostatnie sekundy bo już szykowano mnie do cesarki
agusia147
Postów 4520
Data rejestracji 01.11.2010
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Haha ona ma jakieś źródło
Zrobię zakupy w: Top Market, Rossman, Tesco, Real, Auchan, Carrefour, Lidl, Biedronka, Żabka
Gość: nineczka17
mój głupi organizm
chciałabym urodzić maleństwo o jakich piszecie i nie przytyć wiele w ciąży
rodząc trzecie położna robiąc wywiad ze mną tuż przed urodzeniem pyta się ile miało pierwsze dziecko wagi ile drugi więc stwierdziłam że teraz to będzie miało wagę 5-6 kg będzie dzieciątko
agusia147
Postów 4520
Punkty karne 0
Konkursy dodane
A jakie ma znaczenie wielkość dzieci poprzednich? Znaczy ten no waga?
Gość: dianek
wiec nacinanie to tylko wygoda dla lekarza
jeśli krocze wymaga nacięcia - to pęknie samo w odpowiednim momencie, często krocze nacina się niepotrzebnie, bo maluch i tak by się urodził, krocze by się rozciągnęło samo, poród mógłby trwać co najwyżej kilka minut dłużej - a później nie ma zabawy z infekcjami, zdejmowaniem szwów, wyjątkowo upierdliwą pielęgnacją
co prawda nigdy nie miałam takiej przyjemności, ale ostatnio widziałam się z moją ciocią, która od 25 lat pracuje jako pielęgniarka przy porodach i mnie uprzedzała od razu by się nie dawać, bo to jedna z wiekszych bzdur medycyny położniczej. mimo iż sama na polecenie lekarza nacina i szyje...
mia
Postów 17567
Data rejestracji 04.05.2010
Punkty karne 0
Konkursy dodane 10
Bez przesady, czasem jest to konieczne... lepsze nacięcie niż rozerwanie! W każdym razie lepiej się goi!
Opowiedz Panu Bogu o swoich planach na przyszłość, a rozbawisz Go do rozpuku...
agusia147
Postów 4520
Punkty karne 0
Konkursy dodane
To lepiej czy tak samo się goi?
mia
Postów 17567
Data rejestracji 04.05.2010
Punkty karne 0
Konkursy dodane 10
Powiem krótko:
Miałam przy pierwszym dziecku nacinane (nie rutynowo, tylko dlatego, że było trzeba, bo czasem faktycznie trzeba, to jest kwestia elastyczności mięśni)), potem szycie, zagoiło się super, zero problemów.
Przy drugim dziecku genialna pielęgniarka doszła do wniosku, że nie trzeba. Efekt był taki, że poszły stare zrosty plus jeszcze co nieco więcej na dokładkę. Te poszarpane rany mało, że oczywiście trzeba było szyć, to jeszcze paprały się z miesiąc po porodzie, mimo że cięgiem moczyłam się w rozmaitych Rivanolach, nadmanganianach i innych...
Przesada w każdą stronę jest głupotą...
Chyba sobie to wrzucę do stopki swoją drogą
Gość: grusia
Takze kto co woli
jeśli rodzi się wielkiego dzieciaka, to jasne jest że trzeba pomóc
podobnie, jak już jakaś kobieta miała pęknięte czy nacinane krocze - by nie poszło po starej bliźnie
natomiast gdy rodzi się pierwszy raz i wszystko idzie ok, to nacinanie jest kompletnie bezsensu, zwłaszcza, że pęknięcia są wielkości kilku milimetrów z tego co mi ciocia mówiła
kalisto1986
Postów 7986
Data rejestracji 13.01.2009
Punkty karne 0
Konkursy dodane
oj nie powiedziłabym, że nacięcie to wygoda dla lekarza
Ja uważam, że jak trzeba to trzeba i nie ma co się wykłócać.
U mnie przy porodzie miałam sytuacje, że położna czekała z nacięciem do ostatniej chwili ( nie pytała się czy ciąć, czy nie) ....
efekty tego nie były ciekawe, synek miał ok 0,5 cm ciemiączka więc przy porodzie nie złożyła mu się główka, jak położna zobaczyła co się dzieję zaczęła szybko ciąć, skończyło się tym, że poza jej cięciem popękałam na maksa
Dlatego teraz, jak będe w ciąży z drugim dzieckiem, na start będe chciała mieć swoją położną, której zaufam i będzie znała mnie na tyle, że będzie wiedziała czego się spodziewać ( przy 1 porodzie położna była 1 dzień w pracy i na moje sygnały że coś jest nei tak stwierdziła że panikuje - skończyło się na panicznych telefonach na oiom)
Więc dziewczyny myśle że czasem na serio nie warto kategorycznie zakazywać cięcia, a zwłaszcza przy 1 dziecku
Gość: grusia
malutka456
Postów 2712
Data rejestracji 03.08.2006
Punkty karne 0
Konkursy dodane
ciezko powiedziec czy 3 cm czy mniej lub wiecej
Gość: krzyszu
Gość: jopi
benasia
Postów 9176
Data rejestracji 08.11.2010
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Zrobię zakupy na konkursy w: ABC, Tesco HM, Intermarche, Kaufland, Polomarket, Dino, Eko, Biedronka i innych - pw
berenika2005
Postów 381
Data rejestracji 29.10.2009
Punkty karne 0
Konkursy dodane
benasia
Postów 9176
Data rejestracji 08.11.2010
Punkty karne 0
Konkursy dodane
benasia dobrze że zmieniła - cycki przyjemniejsze
ja się właśnie zastanawiam nad spaniem w biustonoszu - ale nie tylko dlatego, żeby mi biust nie obwisł, ale przede wszystkim dlatego, że jak śpię na boku, to górna pierś mnie straaasznie ciągnie w okolicach pachy i czasem przez to zasnąć nie mogę
zastanawiam się czy nie kupić właśnie takiego sportowego, oddychającego, który dobrze podtrzymuje (są takie modele ze specjalnymi pasami, coś mniej więcej takiego w kroju: http://allegro.pl...c-i1771633353.html), tylko że koniecznie z coolmaxem żeby skóra oddychała dobrze