Nasz serwis prowadzony przez Adriana Pionkę wraz naszymi partnerami wymienionymi w Polityce
Prywatności wykorzystuje pliki cookies zapisywane na Twoim urządzeniu i inne technologie do
zbierania i przetwarzania danych osobowych w celu personalizowania treści i reklam oraz analizowania
ruchu na stronie i w Internecie.
Przetwarzanie danych jest uzasadnione z uwagi na nasze usprawiedliwione potrzeby, co obejmuje między
innymi konieczność zapewnienia bezpieczeństwa usługi (np. sprawdzenie, czy do Twojego konta nie
loguje się nieuprawniona osoba), dokonanie pomiarów statystycznych, ulepszania naszych usług i
dopasowania ich do potrzeb i wygody użytkowników (np. personalizowanie treści w usługach) jak
również prowadzenie marketingu i promocji własnych usług Administratora. Dane te są przetwarzane do
czasu istnienia uzasadnionego interesu lub do czasu złożenia przez Ciebie sprzeciwu wobec
przetwarzania.
Dane osobowe będą przekazywane wyłącznie naszym podwykonawcom, tj. dostawcom usług informatycznych
i/lub partnerom wymienionym w
Polityce
Prywatności.
Przysługuje Ci prawo żądania dostępu do treści danych osobowych, ich sprostowania, usunięcia oraz
prawo do ograniczenia ich przetwarzania. Ponadto także prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie
bez wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, prawo do przenoszenia danych oraz prawo do wniesienia
sprzeciwu wobec przetwarzania danych osobowych. Posiadasz prawo wniesienia skargi do Prezesa Urzędu
Ochrony Danych Osobowych.
Gość: agulecece
Gość: dianek
pisałam o tacie bo się zastawiałaś jak dorosły reaguje na szczepionki skojarzone
co do dzieci - to działa też w drugą stronę
np. taki dorosły nie dostaje normalnie szczepionki na dur brzuszny, bo w razie choroby jego organizm jest w stanie sobie z nią poradzić
natomiast maluch, który złapie tę chorobę ( a dur akurat bardzo łatwo złapać) ma bardzo niewielkie szanse na wyjście z niej bez szwanku (a nawet istnieje bardzo poważne zagrożenie jego życia)
swojego dziecka na grypę bym nie zaszczepiła - wolę by się hartowało normalnie, grypa nie jest chorobą, która niesie ze sobą poważne zagrożenie życia
o rotawirusach można dyskutować, szczególnie, że szybko się mutują...
a co np. z popularną ostatnio sepsą?
nad gruźlicą czy polio też bym się nie zastanawiała bo obie choroby bardzo aktualne...
beniaminowa
Postów 1327
Data rejestracji 21.02.2011
Punkty karne 0
Konkursy dodane
niestety takie są nasze realia i trzeba mieć chody żeby załatwić szczepienie w odstępach choćby kilkudniowych... U mnie teraz najgorszy etap bo wszyscy chorują i trzeba szybko zaszczepić bo jak zachoruje to już nie ma szans, zwłaszcza że nie dawno chorował
ziolko
Postów 10411
Data rejestracji 06.01.2006
Punkty karne 0
Konkursy dodane
i tak źle i tak niedobrze
dianek - źle napisałam
ciekawe, jak dorosły by zareagował na taką szczepionkę skojarzoną, jakimi szczepione są dzieci
;)
panga - nie uwierzycie, ale byłam nad morzem, rybki świeżo z połowu, smażone, niebo w gębie.
Rozmawiałam z facetem, który pracuje w tej restauracji i on mówił, że MUSIELI wprowadzić do menu pangę czy inne ryby mrożone obce, bo klienci byli niezadowoleni, że ich nie ma
jak to usłyszałam to wielkie oczy, bo gdzie można zjeść świeżą morską rybę jak nie nad morzem? a mrożonki mogę mieć w domu kiedy chcę
ludzie są rózni, i pangę jedzą (ja zjadłam kiedyś, jak nie wiedziałam co to za ryba, ale to wiele lat temu, jak dla mnie bez smaku)
Gość: dianek
i tutaj chyba się kończą zalety
też tego czegoś nie jem, ale widzę ile tego schodzi w sklepach...
w żłobkach i przedszkolach też niestety jak rybka na obiadek to panga z mrożonki
ale o tym co ludzie jedzą to bym można było długo dyskutować
a jakby co - to nadal poszukuję kogoś kto używał Weledy (bo od tego się temat zaczął) i pomógłby skompletować zestaw dla noworodka
benasia
Postów 9176
Data rejestracji 08.11.2010
Punkty karne 0
Konkursy dodane
A odnośnie tych szczepionek na rotawirusy i pneumokoki - są one drogie to fakt, ale wolę wydać te pieniądze zwłaszcza że zdrowie mojego dziecka jest dla mnie najważniejsze, a te chorob są coraz popularniejsze...
Zrobię zakupy na konkursy w: ABC, Tesco HM, Intermarche, Kaufland, Polomarket, Dino, Eko, Biedronka i innych - pw
kalisto1986
Postów 7986
Data rejestracji 13.01.2009
Punkty karne 0
Konkursy dodane
zpbacz czy twoje miasto nie prowadzi czasem profilaktykę przeciw pneumokokom, u nas co jakiś czas sponsorują te szczepienia
Zresztą jeśli nie ma zamiaru wysyłać dziecka do żłobka może warto poczekać ze szczepieniem na pneumokoki i meningokoki do roczku, wtedy jest mniej dawek i lekarka nam polecała żeby czekać aż dziecko będzie większe
efelinkaaa
Postów 3061
Data rejestracji 27.10.2010
Punkty karne 0
Konkursy dodane
No nic, wynagrodziłam to małemu później - jest zaszczepiony i na meningo i na pneumokoki. Na grypę nie szczepiłam, na rotawirusy tez nie (grypę żoładkową przeszedł, ale aż tak źle nie było), na ospę równiez, bo nawet nie wiedziałam, że można (ospę przeszedł w wieku 2 lat praktycznie bezobjawowo.. bez gorączki i drapania
agusia147
Postów 4520
Data rejestracji 01.11.2010
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Ooo tak, nie ma to jak świeża fląderka prosto z połowu, mimo iż porcja 400gram kosztuje ponad 20zł, a to tyle co 2 kilogramy tej samej rybki z marketu
Zrobię zakupy w: Top Market, Rossman, Tesco, Real, Auchan, Carrefour, Lidl, Biedronka, Żabka
benasia
Postów 9176
Data rejestracji 08.11.2010
Punkty karne 0
Konkursy dodane
niestety na wsi mimo ze jest osrodek zdrowia nie ma co liczyc na darmowe szczepionki
a na pneumokoki mozna szczepic po roku czy po 2 latach dopiero - jesli szczepi sie malucha od urodzenia to wtedy ta dawka jest przypominająca.
Ale dziecko moze zachorowac wczesniej wiec jesli fundusze starcza to lepiej szybciej zaszczepic.
agusia147
Postów 4520
Data rejestracji 01.11.2010
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Gość: katrin22
Ja polecam Pampers Premium Care 1, miałam je ze streetcomu, potem kupiliśmy Pampersy 2, i stwierdzam, że 1 są lepsze, bo przez 2 mi czasem przecieknie.
Pampers 1 są od 2-5 kg, a 2 od 3-6, niby nic, a różnica widoczna.
Nie polecam chusteczek Hugisów, podrażniły pupkę mojego małego,wcześniej miałam Penatena i było wszystko ok.,teraz maly ma zaczerwienione koło pupki, co robić sudocrem nie pomaga, a używam go nie oszczędnie, pieluszki zmieniam co 1.5- 3h, w zależności czy dzień czy noc, w nocy zaśpi mi się, i chyba się odparzył, potem czyściłam pupkę tymi chusteczkami i nie widać poprawy, a ma odparzenie od 2 dni
agusia na początek ze 2 opakowania po 78 sztuk na miesiąc Ci wystarczą.
Monika11
Postów 7725
Data rejestracji 11.01.2005
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Mąka ziemniaczana najlepsza
Podobno szczęście jest jak Pszczółka Maja...jest gdzieś tylko nie wiadomo gdzie.
Kurcze, dbam o małego jak o jajko i to ma odparzenie, czuję się jak zła matka...
kalisto1986
Postów 7986
Data rejestracji 13.01.2009
Punkty karne 0
Konkursy dodane
Gość: agulecece
Gość: gosia16
Monika11
Postów 7725
Data rejestracji 11.01.2005
Punkty karne 0
Konkursy dodane
ja aż na pogotowiu z dzieckiem wylądowałam bo już nie miałam pojęcia co zrobić i była tam pani doktor-starszej daty i kazała mi maści wszystkie odłożyć i podsypywać mąka -i faktycznie pomogło.Ale kiedy to było
fryteczka
Postów 4286
Data rejestracji 13.06.2006
Punkty karne 0
Konkursy dodane 6