Konkursowiczki w ciąży

Gość: agulecece

#4828099 Napisano: 14.11.2011 12:58:18
dianek napisał(a):

swoją drogą trochę mnie przeraziło, że większości kosmetyków dla dzieci, które są bardzo popularne znajduje się ropa naftowa, substancje rakotwórcze oraz substancje, które silnie wzmacniają reakcje alergiczne (i w ogóle działanie alergenów)

a na opakowaniach wypisuje się od 1 dnia życia, hipoalergiczne i w ogóle dobre i zdrowe emotka
ja polecam serie linomag jest rewelacyjna moj maluch ma skore alergiczna i dla niego jest ok

jakoś wolę naturalną oliwę i właśnie np. nagietek...

0 0

Gość: dianek

#4828123 Napisano: 14.11.2011 01:02:25
ziolko napisał(a):

dianek - fakt, że tata dostaje szczepionki, ale to jest wymóg sytuacji i jest dorosły, więc dorosły organizm inaczej sobie radzi z takimi zarazkam niż maluchy

ja miałam szczepionkę na grypę 7 lat temu i zraziłam się totalnie - miałam po niej przeziębienie, grypę i zakończyłam ospą wietrzną

więc dziękuję ;/

pisałam o tacie bo się zastawiałaś jak dorosły reaguje na szczepionki skojarzone emotka

co do dzieci - to działa też w drugą stronę

np. taki dorosły nie dostaje normalnie szczepionki na dur brzuszny, bo w razie choroby jego organizm jest w stanie sobie z nią poradzić

natomiast maluch, który złapie tę chorobę ( a dur akurat bardzo łatwo złapać) ma bardzo niewielkie szanse na wyjście z niej bez szwanku (a nawet istnieje bardzo poważne zagrożenie jego życia)

swojego dziecka na grypę bym nie zaszczepiła - wolę by się hartowało normalnie, grypa nie jest chorobą, która niesie ze sobą poważne zagrożenie życia

o rotawirusach można dyskutować, szczególnie, że szybko się mutują...

a co np. z popularną ostatnio sepsą?
nad gruźlicą czy polio też bym się nie zastanawiała bo obie choroby bardzo aktualne...
0 0

beniaminowa

#4828162 Napisano: 14.11.2011 01:14:10
ziolko napisał(a):

beniaminowa - 3 kłucia od razu?? czy w odstępach czasowych? np kilka-kilkanaście dni?

kalisto1986 napisał(a):

ale czasem w kalendarzu szczepień jest tak, że podczas jednej wizyty podają 3 szczepienia, nie da sie ich rozłożyć na kilka wizyt.

niestety takie są nasze realia i trzeba mieć chody żeby załatwić szczepienie w odstępach choćby kilkudniowych... U mnie teraz najgorszy etap bo wszyscy chorują i trzeba szybko zaszczepić bo jak zachoruje to już nie ma szans, zwłaszcza że nie dawno chorował emotka także niestety 3 naraz...
0 0

ziolko

#4828185 Napisano: 14.11.2011 01:19:43
echh...
i tak źle i tak niedobrze

dianek - źle napisałam

ciekawe, jak dorosły by zareagował na taką szczepionkę skojarzoną, jakimi szczepione są dzieci

;)

panga - nie uwierzycie, ale byłam nad morzem, rybki świeżo z połowu, smażone, niebo w gębie.
Rozmawiałam z facetem, który pracuje w tej restauracji i on mówił, że MUSIELI wprowadzić do menu pangę czy inne ryby mrożone obce, bo klienci byli niezadowoleni, że ich nie ma emotka

jak to usłyszałam to wielkie oczy, bo gdzie można zjeść świeżą morską rybę jak nie nad morzem? a mrożonki mogę mieć w domu kiedy chcę

ludzie są rózni, i pangę jedzą (ja zjadłam kiedyś, jak nie wiedziałam co to za ryba, ale to wiele lat temu, jak dla mnie bez smaku)
0 0

Gość: dianek

#4828225 Napisano: 14.11.2011 01:31:14
panga to tania ryba
i tutaj chyba się kończą zalety emotka

też tego czegoś nie jem, ale widzę ile tego schodzi w sklepach...

w żłobkach i przedszkolach też niestety jak rybka na obiadek to panga z mrożonki emotka

ale o tym co ludzie jedzą to bym można było długo dyskutować emotka

a jakby co - to nadal poszukuję kogoś kto używał Weledy (bo od tego się temat zaczął) i pomógłby skompletować zestaw dla noworodka emotka
0 0

benasia

#4828470 Napisano: 14.11.2011 03:07:20
Odnośnie tych szczepionek to chyba lepiej nie narażać dziecka na większy stres jeśli by musiało być szczepione (kłute) powiedzmy 3-4 razy tego samego dnia, niż powiedzmy 2 razy szczepionką skojarzoną. U nas jak się szczepi to wszystko 1 dnia czy skojarzona czy normalna, więc my się zdecydujemy na skojarzoną.
A odnośnie tych szczepionek na rotawirusy i pneumokoki - są one drogie to fakt, ale wolę wydać te pieniądze zwłaszcza że zdrowie mojego dziecka jest dla mnie najważniejsze, a te chorob są coraz popularniejsze...
0 0

kalisto1986

#4828486 Napisano: 14.11.2011 03:16:07
benasia napisał(a):

Odnośnie tych szczepionek to chyba lepiej nie narażać dziecka na większy stres jeśli by musiało być szczepione (kłute) powiedzmy 3-4 razy tego samego dnia, niż powiedzmy 2 razy szczepionką skojarzoną. U nas jak się szczepi to wszystko 1 dnia czy skojarzona czy normalna, więc my się zdecydujemy na skojarzoną.
A odnośnie tych szczepionek na rotawirusy i pneumokoki - są one drogie to fakt, ale wolę wydać te pieniądze zwłaszcza że zdrowie mojego dziecka jest dla mnie najważniejsze, a te chorob są coraz popularniejsze...

zpbacz czy twoje miasto nie prowadzi czasem profilaktykę przeciw pneumokokom, u nas co jakiś czas sponsorują te szczepienia emotka
Zresztą jeśli nie ma zamiaru wysyłać dziecka do żłobka może warto poczekać ze szczepieniem na pneumokoki i meningokoki do roczku, wtedy jest mniej dawek i lekarka nam polecała żeby czekać aż dziecko będzie większe emotka
0 0

efelinkaaa

#4828501 Napisano: 14.11.2011 03:25:27
echhh ja też chciałam szczepić synka szczepionką skojarzoną, ale niestety nie miałam akurat kasy emotka W przychodni potraktowali mnie jak wyrodną matkę, bo jak ja mogłam pozwolić aby moje dziecko było szczepione 3 razy zamiast raz? Chociaż: synek i tak dawno o tym zapomniał emotka

No nic, wynagrodziłam to małemu później - jest zaszczepiony i na meningo i na pneumokoki. Na grypę nie szczepiłam, na rotawirusy tez nie (grypę żoładkową przeszedł, ale aż tak źle nie było), na ospę równiez, bo nawet nie wiedziałam, że można (ospę przeszedł w wieku 2 lat praktycznie bezobjawowo.. bez gorączki i drapania emotka noo krostki były i to całkiem sporo, ale teraz nie ma śladu po nich, tzn. jest ślad tylko po jednej przy nosku - jak Mu wyrośnie zarost to nie będzie widać emotka )
0 0

agusia147

#4828614 Napisano: 14.11.2011 04:07:56
ziolko napisał(a):

echh...
i tak źle i tak niedobrze

dianek - źle napisałam

ciekawe, jak dorosły by zareagował na taką szczepionkę skojarzoną, jakimi szczepione są dzieci

;)

panga - nie uwierzycie, ale byłam nad morzem, rybki świeżo z połowu, smażone, niebo w gębie.
Rozmawiałam z facetem, który pracuje w tej restauracji i on mówił, że MUSIELI wprowadzić do menu pangę czy inne ryby mrożone obce, bo klienci byli niezadowoleni, że ich nie ma emotka

jak to usłyszałam to wielkie oczy, bo gdzie można zjeść świeżą morską rybę jak nie nad morzem? a mrożonki mogę mieć w domu kiedy chcę

ludzie są rózni, i pangę jedzą (ja zjadłam kiedyś, jak nie wiedziałam co to za ryba, ale to wiele lat temu, jak dla mnie bez smaku)

Ooo tak, nie ma to jak świeża fląderka prosto z połowu, mimo iż porcja 400gram kosztuje ponad 20zł, a to tyle co 2 kilogramy tej samej rybki z marketu emotka Ale warte swej ceny emotka
0 0

benasia

#4828644 Napisano: 14.11.2011 04:24:34
kalisto1986 napisał(a):

benasia napisał(a):

zpbacz czy twoje miasto nie prowadzi czasem profilaktykę przeciw pneumokokom, u nas co jakiś czas sponsorują te szczepienia emotka
Zresztą jeśli nie ma zamiaru wysyłać dziecka do żłobka może warto poczekać ze szczepieniem na pneumokoki i meningokoki do roczku, wtedy jest mniej dawek i lekarka nam polecała żeby czekać aż dziecko będzie większe emotka

niestety na wsi mimo ze jest osrodek zdrowia nie ma co liczyc na darmowe szczepionki emotka
a na pneumokoki mozna szczepic po roku czy po 2 latach dopiero - jesli szczepi sie malucha od urodzenia to wtedy ta dawka jest przypominająca.
Ale dziecko moze zachorowac wczesniej wiec jesli fundusze starcza to lepiej szybciej zaszczepic.
0 0

agusia147

#4829981 Napisano: 15.11.2011 11:07:29
Dziewczyny! Podpowiedzcie! Ile opakowań pampersów najmniejszych kupować? Chciałabym mieć zestaw tak na miesiąc życia maluszka, jakie rozmiary pampersów i ile? No i jaka firma?
0 0

Gość: katrin22

#4830089 Napisano: 15.11.2011 11:44:04
agusia147 napisał(a):

Dziewczyny! Podpowiedzcie! Ile opakowań pampersów najmniejszych kupować? Chciałabym mieć zestaw tak na miesiąc życia maluszka, jakie rozmiary pampersów i ile? No i jaka firma?

Ja polecam Pampers Premium Care 1, miałam je ze streetcomu, potem kupiliśmy Pampersy 2, i stwierdzam, że 1 są lepsze, bo przez 2 mi czasem przecieknie.
Pampers 1 są od 2-5 kg, a 2 od 3-6, niby nic, a różnica widoczna.
Nie polecam chusteczek Hugisów, podrażniły pupkę mojego małego,wcześniej miałam Penatena i było wszystko ok.,teraz maly ma zaczerwienione koło pupki, co robić sudocrem nie pomaga, a używam go nie oszczędnie, pieluszki zmieniam co 1.5- 3h, w zależności czy dzień czy noc, w nocy zaśpi mi się, i chyba się odparzył, potem czyściłam pupkę tymi chusteczkami i nie widać poprawy, a ma odparzenie od 2 dni emotka

agusia na początek ze 2 opakowania po 78 sztuk na miesiąc Ci wystarczą.
0 0

#4830094 Napisano: 15.11.2011 11:45:24
Pomyłka, mi opakowanie idzie w tydzień, czyli 4 musisz mieć emotka
0 0

Monika11

#4830097 Napisano: 15.11.2011 11:46:05
katrin22 napisał(a):

agusia147 napisał(a):

Ja polecam Pampers Premium Care 1, miałam je ze streetcomu, potem kupiliśmy Pampersy 2, i stwierdzam, że 1 są lepsze, bo przez 2 mi czasem przecieknie.
Pampers 1 są od 2-5 kg, a 2 od 3-6, niby nic, a różnica widoczna.
Nie polecam chusteczek Hugisów, podrażniły pupkę mojego małego,wcześniej miałam Penatena i było wszystko ok.,teraz maly ma zaczerwienione koło pupki, co robić sudocrem nie pomaga, a używam go nie oszczędnie, pieluszki zmieniam co 1.5- 3h, w zależności czy dzień czy noc, w nocy zaśpi mi się, i chyba się odparzył, potem czyściłam pupkę tymi chusteczkami i nie widać poprawy, a ma odparzenie od 2 dni emotka

agusia na początek ze 2 opakowania po 78 sztuk na miesiąc Ci wystarczą.

Mąka ziemniaczana najlepsza emotka
0 0

#4830105 Napisano: 15.11.2011 11:50:13
Monika11 dzięki za podpowiedź, naturalne będzie najlepsze!
Kurcze, dbam o małego jak o jajko i to ma odparzenie, czuję się jak zła matka...
0 0

kalisto1986

#4830106 Napisano: 15.11.2011 11:50:25
katrin spróbuj krem na odparzenia bubchen ( chyba tak to się pisze). Mój mały jak mi sie odparzył, nie pomagało nic tylko ten krem
0 0

Gość: agulecece

#4830111 Napisano: 15.11.2011 11:52:36
ja polecam do pupy linomag
0 0

Gość: gosia16

#4830115 Napisano: 15.11.2011 11:54:04
a ja polecam leżenie z gołą pupą emotka oczywiście nie cały czas ,ale przyda się trochę wietrzenia
0 0

Monika11

#4830120 Napisano: 15.11.2011 11:55:11
katrin22 napisał(a):

Monika11 dzięki za podpowiedź, naturalne będzie najlepsze!
Kurcze, dbam o małego jak o jajko i to ma odparzenie, czuję się jak zła matka...

ja aż na pogotowiu z dzieckiem wylądowałam bo już nie miałam pojęcia co zrobić i była tam pani doktor-starszej daty i kazała mi maści wszystkie odłożyć i podsypywać mąka -i faktycznie pomogło.Ale kiedy to było emotka
0 0

fryteczka

#4830122 Napisano: 15.11.2011 11:56:00
sudocrem jest dobry .
0 0