Konkursowiczki w ciąży

Gość: dianek

#4830801 Napisano: 15.11.2011 04:54:57
ninka28 napisał(a):

jak znalazłam to do tych pieluszek wielorazowych( kieszonek) trzeba jeszcze coś takiego bibułki by pielucha nie była bru
dna od kupki
http://allegro.pl...owe-i1911284210.html

na przykład takie bibułki - dajesz gdy spodziewasz się kupki (na początku wiadomo - cały czas, później raz dziennie)

są jeszcze profilowane które całkowicie eliminują możliwość zabrudzenia pieluchy
0 0

Gość: ninka28

#4830804 Napisano: 15.11.2011 04:56:43
dianek napisał(a):

ninka28 napisał(a):

jak znalazłam to do tych pieluszek wielorazowych( kieszonek) trzeba jeszcze coś takiego bibułki by pielucha nie była bru
dna od kupki

na przykład takie bibułki - dajesz gdy spodziewasz się kupki (na początku wiadomo - cały czas, później raz dziennie)

są jeszcze profilowane które całkowicie eliminują możliwość zabrudzenia pieluchy

ok to teraz wiem dziekuję
0 0

#4830805 Napisano: 15.11.2011 04:58:02
a te otulacze i wkłady są jakieś wg marek chłonności itp tak jak przy pampersach bo przeglądam allegro i są różne i różne ceny
0 0

#4830816 Napisano: 15.11.2011 05:02:47
ninka28 napisał(a):

a te otulacze i wkłady są jakieś wg marek chłonności itp tak jak przy pampersach bo przeglądam allegro i są różne i różne ceny

jest kilka systemów oraz kilkadziesiąt modeli - można dobrać do swoich potrzeb, finansów oraz wieku malca

są pieluszki AIO, które używa się jak pampersów, tylko zamiast do kosza na śmieci wrzucasz do kosza na pieluszki i później do pralki (i też nie ma problemu odparzeń, kremów etc.)

są kieszonki - im się wymienia wkłady i kieszonkę pierze co jakiś czas

są formowanki - pierzesz w całości, wymagają otulacza

i jeszcze kilka innych systemów

na PW podrzucam Ci krótkiego e-booka, który świetnie przedstawia o co chodzi i z czym do czego żeby było szybko, tanio i maluchowi dużo wygodniej niż w pampersie
0 0

monika1985monik

#4830820 Napisano: 15.11.2011 05:04:42
dianek napisał(a):

ninka28 napisał(a):

dna od kupki

Och nie zgodzę się mój mały ma skończone 2 lata i do dnia dzisiejszego robi minimum 3 kupy dziennie i czegoś takiego jak spodziewania się kupy w naszym przypadku nie ma bo robi je o różnych porach, a pranie susze na kaloryferze mam 1 pokój więc 1 kaloryfer który nie codziennie bywa gorący więc pranie nie schnie mi 3 , 4 godziny jak u ciebie. Mnie te pieluszki kompletnie nie przekonują a ich cena tym bardziej i nie widzę w nich żadnych zalet
0 0

#4830821 Napisano: 15.11.2011 05:05:10
dianek napisał(a):

ninka28 napisał(a):

jest kilka systemów oraz kilkadziesiąt modeli - można dobrać do swoich potrzeb, finansów oraz wieku malca

są pieluszki AIO, które używa się jak pampersów, tylko zamiast do kosza na śmieci wrzucasz do kosza na pieluszki i później do pralki (i też nie ma problemu odparzeń, kremów etc.)

na PW podrzucam Ci krótkiego e-booka, który świetnie przedstawia o co chodzi i z czym do czego żeby było szybko, tanio i maluchowi dużo wygodniej niż w pampersie

ok dzięki bo jestem w tym temacie zielona a planuje już kolejnego małego potworka i się wkręcam w temat:)
0 0

#4830829 Napisano: 15.11.2011 05:09:11
ninka28 napisał(a):

dianek napisał(a):

ninka28 napisał(a):

ok dzięki bo jestem w tym temacie zielona a planuje już kolejnego małego potworka i się wkręcam w temat:)

a to poszło bardziej szczegółowe info na PW emotka

jeszcze tutaj Ci dopiszę - drogie, dobre kieszonki na cały okres pieluszkowania wychodzą 4 razy taniej niż pampersy na ten czas - a jak masz chłopaka lub wyjątkowego lejka to wiadomo - jeszcze taniej
0 0

agusia147

#4831092 Napisano: 15.11.2011 07:00:07
monika1985monik napisał(a):

dianek napisał(a):

ninka28 napisał(a):

dna od kupki

Och nie zgodzę się mój mały ma skończone 2 lata i do dnia dzisiejszego robi minimum 3 kupy dziennie i czegoś takiego jak spodziewania się kupy w naszym przypadku nie ma bo robi je o różnych porach, a pranie susze na kaloryferze mam 1 pokój więc 1 kaloryfer który nie codziennie bywa gorący więc pranie nie schnie mi 3 , 4 godziny jak u ciebie. Mnie te pieluszki kompletnie nie przekonują a ich cena tym bardziej i nie widzę w nich żadnych zalet

Ja mam tak samo... Pampersy i już!

Mój mężuś jest kochany, zrobił mi niespodziankę i kupił adapter do pasów emotka
0 0

Gość: katrin22

#4831129 Napisano: 15.11.2011 07:08:20
czyli niepotrzebnie za każdym razem używałam sudocremu, nie wiedziałam, że nie trzeba, i teraz mam za swoje, przedobrzyłam.
Teraz pupkę umyłam wodą, i będę wodą myć przy przewijaniu i mąka.
A jutro kupię te witaminki do pupci.
0 0

Gość: wera

#4831205 Napisano: 15.11.2011 07:42:22
Ale teraz każdy wygodny się zrobił emotka

0 0

Gość: emilka1705

#4831238 Napisano: 15.11.2011 07:58:22
Moim zdaniem jeśli maluszek ma wrażliwą skórkę to odparzeń nie da się uniknąć. Kupka dziecka karmionego tylko mlekiem nie śmierdzi bardzo i często maluch robi ją bezdźwięcznie więc ciężko się zorientować, że takowa jest w pieluszce. 15 min leżenia z kupą dla wrażliwej skórki to wystarczający powód do odparzenia. Co do pampersów to premium care zdają u nas świetnie egzamin, happy też są ok choć bardziej sztywne, huggisy 1 śliczne i zgrabne, ale muszę małej zmieniać je co 45 min bo przeciekają. Rozmiary 1, a 2 w pampersach mało się róźnią za to belli strasznie w szpitalu 2 miała po pachy. My używamy kremu oillan na odparzenia. Do szpitala zabrałam malutki sudokrem, ale położna radziła kupić inny. Mówiła, że sudokrem jest już na odparzoną pupę i nakłada się go bardzo cieniutką warstwę. Należy bardzo z nim uważać szczególnie w przypadku dziewczynek, any nie dostał się na jakieś tam śluzówki. Przy starszej kartoflanka sprawdziła się świetnie. Młodej jeszcze nie sypałam bo nie było potrzeby:)
0 0

kalisto1986

#4831247 Napisano: 15.11.2011 08:02:18
oj dianek myśle że zmienisz nastawienie, jak urodzisz emotka
Owszem, też ciekawi mnie temat tych wielorazówek, ale sądze, że nie jest tak kolorowo jak ty piszesz emotka
Po pierwsze nie wmówisz mi, że na wielorazówkach nie ma odparzeń, alergii itp

Odparza każda pielucha ! czy wielo czy jednorazowa, owszem pampersy te starego typu ( z folią na wierzchy (sic!)) bardziej, po drugie alergie można dostac nawet na proszki antyalergiczne/ naturalne itp
A z tym, że jest to szybko, łatwo itp

Pamiętam jak wróciłam ze szpitala, przez miesiąc problemem było dla mnie podnieść małego z łóżeczka taka byłam obolała, a nie wspomnę o tylko posegregowaniu ciuchów do prania.
A myślałam np o tym jak będziesz musiała gdzieś wyjść z dzieckiem i np nie będzie możliwości przebrania go przez jakiś czas ? pampka założysz nawet na kolanie/ w wózku, a co z wielorazówka jak zrobi kupke i nie bedzie gdzie rzucić tego papierka ?
Dlatego wielorazówki owszem, ale nie wszedzie, nie zawsze i na pewno nie jest to złoty środek bez żadnych wad emotka
0 0

Gość: wera

#4831256 Napisano: 15.11.2011 08:07:13
emanuela24 napisał(a):

wera napisał(a):

kiedyś bardziej powszechna była opcja babcia teraz najczęściej młodzi radzą sobie sami
i nie każdy ma podstawiony pod nos obiad czy na godzinę zabranego malucha bo babcia daleko lub w pracy emotka

U mojej siostry mąż prał pieluchy , to było jego zadanie emotka

A wiecie że jeden pampers rozkłada się aż 600 lat ! emotka
0 0

#4831268 Napisano: 15.11.2011 08:11:50
emanuela24 - no, trochę więcej niż 10 min, ale fakt, że przy wrażliwym dzieciaku leci mega szybko

ale nie zgodzę się że rodzaj pieluchy nie ma znaczenia - bo temperatura ma znaczenie, a w pampersie diablo ciepło
tylko że różnice czasowe niewielkie emotka

na papki są papierki profilowane - nie wycieka
ale działają tylko z wybranymi kieszonkami czy AIO/SIO

spróbujemy ze zdrowszymi/tańszymi pieluchami, sądzę że albo ja albo mąż jednak damy rady wstawiać pranie co 2 dni a nie co 3 dni jak obecnie (i tak co 3 dni musimy, bo inaczej M. nie będzie miał w czym iść do pracy, a któreś z nas te 15 min znajdzie - to akurat nie problem)
jak nam pieluch braknie to się przecież założy pampersa - bo z dostępnością racze problemu nie będzie emotka

no i u mnie plan dnia trochę się inaczej zapowiada - bo w razie czego męża mogę mieć w domu w każdej chwili

zobaczymy jak będzie - póki co wychodzi że wielorazówki są tańsze, zdrowsze i szybsze w obsłudze w naszych warunkach

chyba że po warsztatach z pieluszkowania, które mamy za niecały miesiąc nam przejdzie emotka
0 0

Gość: emilka1705

#4831283 Napisano: 15.11.2011 08:14:50
moje zdanie jest proste. Gdyby wielorazówki były tak łatwe w utrzymaniu, mało czasochłonne i po kupie nie wymagały prania oraz znacznie tańsze od jednorazówek stosunek ich użytkowników do siebie byłby odwrotny.
0 0

#4831293 Napisano: 15.11.2011 08:17:01
wera napisał(a):

A wiecie że jeden pampers rozkłada się aż 600 lat ! emotka

ee rozkłada się czy nie rozkłada, mnie osobiście bardziej interesuje, że przez skórę dziecka wchłaniają się takie substancje że szkoda gadać...

nie zdziwiłabym się gdyby się okazało, że pośladki osób pieluszkowanych pampersami rozkładają się niewiele krócej od samych pampersów emotka

w sumie na szybko przeliczyłam - gdybym nakupiła tyle pieluszek, żeby pranie wstawiać co tydzień to i tak mi nadal wychodzi kilka razy taniej niż używanie pampersów emotka
0 0

#4831316 Napisano: 15.11.2011 08:24:43
a ktoś używał bądź widział jak wygląda w realu kapie dziecka w tych wiadereczkach?
http://allegro.pl...per-i1913583784.html
0 0

agusia147

#4831332 Napisano: 15.11.2011 08:29:02
emanuela24 napisał(a):

wera napisał(a):

kiedyś bardziej powszechna była opcja babcia teraz najczęściej młodzi radzą sobie sami
i nie każdy ma podstawiony pod nos obiad czy na godzinę zabranego malucha bo babcia daleko lub w pracy emotka

U nas opcja BABCIA nie wchodzi w grę, do jednej babci 200km, do drugiej prawie 400... Poza tym nie wiem czy bym wytrzymała towarzystwo teściowej dłużej niż dobę, bo ekhm... jakby to powiedzieć delikatnie jest trochę upierdliwa.
0 0

#4831334 Napisano: 15.11.2011 08:29:33
emilka1705 założę się, że 95% osób kupujących pampersy nie próbowało wielorazówek, albo nawet nie ma pojęcia o tym że istnieją inne niż tetra...
chyba lepszym wyznacznikiem jest to ile z osób które spróbowało wielorazówek zostało przy nich - całkowicie lub częściowo emotka

emanuela24 no właśnie ja w sumie nie pozwalam mężowi prać... kompletnie nie potrafi dobrze posegregować prania emotka
ale może się kiedyś nauczy emotka

mój teoretycznie pracuje od 7-17, ale ma nienormowany czas pracy, czyli od 7-17 jest zawsze pod telefonem, a po budowach jeździ w zależności od potrzeb

jak pracowników dobrze poustawia to mu zostaje tylko papierkowa robota, którą może zrobić albo w biurze albo w domu

i wiadomo czasem jest sajgon, ale czasem wpada do domu o 11 z zakupami, o 14 na obiadek lub ugotować obiadek i później o 16 jest już w domu i mu się nudzi więc coś ponaprawia, posprząta... emotka

0 0

agusia147

#4831340 Napisano: 15.11.2011 08:32:46
ninka28 napisał(a):

a ktoś używał bądź widział jak wygląda w realu kapie dziecka w tych wiadereczkach?
http://allegro.pl...per-i1913583784.html

Fajna sprawa, a przynajmniej wygląda fajnie i nawet wygodnie. Ciotka małą kuzynkę w czymś takim kąpała, podobno wygodnie, bo przy kąpieli nie musi ci nikt asystować emotka Jeszcze gdzieś widziałam takie stołeczki do tego, żeby nie stawiać na podłodze.
0 0