Konkursowiczki w ciąży

Gość: grusia

#4835453 Napisano: 17.11.2011 05:43:36
Wszystko sie da bez szkody dla dziecka emotka to najwazniejsze. Chciec to moc emotka
0 0

Gość: emilka1705

#4835459 Napisano: 17.11.2011 05:48:13
Zanim urodziła się Liwka byłam przerażona jak poradzę sobie z dwójką dzieciaków i czekała mnie miła niespodzianka emotka mam czas na sprzątanie, zabawe ze starszą, posprzątać, ugotować obiad, codziennie się maluje. Powiem Wam nawet, że dziś cholernie się nudze! Liwka spi w łóżeczku, Emilka bawi się klockami, a ja wszystko mam czyste, posprzątane(o jedynie prasowanie czeka, ale mi się nie chce:)).M na drugiej zmianie... Pewno gdyby pojawiły się kolki i jakieś inne rewolucje sytuacja wygladałaby trochę inaczej.

Co do kąpieli to też nie wyobrażam sobie, aby nie kąpać siebie czy dzieciaków codziennie. Wyznacza nam to rytm dnia. Kąpiel oznacza, że zaraz dziewczyny wylądują w łóżkach:)

Fajnie jest być mamą:)
0 0

agusia147

#4835487 Napisano: 17.11.2011 06:03:49
dianek napisał(a):

też sobie nie wyobrażam emotka
tym bardziej, ze w rodzinie było sporo dzieciaków... i wszystkie mamy zawsze miały czas na kawę, spokojne ugotowanie obiadku, wypad na zakupy... i nie ważne czy miały 1 czy 4 dzieci...

nawet ciocia z bliźniakami dawała rady... ba! nawet miała czas i siłę żeby upiec jakieś dobre ciasto czy zrobić maluchom skarpetki na drutach (warto wspomnieć że oba maluchy były wtedy jeszcze malutkie i karmione piersią emotka )

nauczona doświadczeniem innym stwierdzam że wszystko da się ... emotka

Poza tym dziewczyny, czy wychowywanie dzieci to tylko babska sprawa? Przecież mamy panów w domach. Jak się zajmą dzieckiem sami godzinkę czy dwie, podczas gdy my sobie na spokojnie ogarniemy własne sprawy, to korona im z głowy nie spadnie emotka Ja tam mojemu już mówię coby ćwiczył przewijanie w tej szkole rodzenia emotka
0 0

benasia

#4835494 Napisano: 17.11.2011 06:06:27
agusia147 napisał(a):

benasia napisał(a):

Jak często kąpiecie swoje dzieciaczki? My kąpiemy Mikusia codziennie, ale dziś czytałam w poradniku że dzieci (niemowlęta) powinno się kąpac raz na 2-3 dni żeby skóra im się nie wysuszyła...

A i wasze maluchy tez tak jakby chrapią że tak to określę gdy śpią? Nie zawsze ale czasami mały wydaje taki odgłos a potem śpi normalnie -oddycha przez nos tylko nie tak że nie słychać całkiem tylko tak po cichu słyszę jego oddech ale już nie chrapiący tylko normalny.
Byłam dziś na wizycie patronażowej u doktora i powiedział że niby dzieci tak mają i niektóre przez usta oddychają...

A z wizyty wiadomości to Mikołaj wazy już 4,4kg emotka
Tylko pępuszek jak odpadł to nie chce się wchłonąć i muszę mu plasterek zakładać... emotka

Wchłonąć w sensie schować do środka? 4,4kg to duży chłop już jest!

Mnie wszyscy mówią, że niemowlaki codziennie się kąpie, ale po co właściwie? No oczywiście oprócz tej rutyny, która niby ma pomóc ogarniać świat emotka

tak schować do środka tak jak u doroslych, po prostu ma taki wystający...
emotka
0 0

agusia147

#4835502 Napisano: 17.11.2011 06:10:35
benasia napisał(a):

agusia147 napisał(a):

benasia napisał(a):

Jak często kąpiecie swoje dzieciaczki? My kąpiemy Mikusia codziennie, ale dziś czytałam w poradniku że dzieci (niemowlęta) powinno się kąpac raz na 2-3 dni żeby skóra im się nie wysuszyła...

A i wasze maluchy tez tak jakby chrapią że tak to określę gdy śpią? Nie zawsze ale czasami mały wydaje taki odgłos a potem śpi normalnie -oddycha przez nos tylko nie tak że nie słychać całkiem tylko tak po cichu słyszę jego oddech ale już nie chrapiący tylko normalny.
Byłam dziś na wizycie patronażowej u doktora i powiedział że niby dzieci tak mają i niektóre przez usta oddychają...

Tylko pępuszek jak odpadł to nie chce się wchłonąć i muszę mu plasterek zakładać... emotka

Wchłonąć w sensie schować do środka? 4,4kg to duży chłop już jest!

Mnie wszyscy mówią, że niemowlaki codziennie się kąpie, ale po co właściwie? No oczywiście oprócz tej rutyny, która niby ma pomóc ogarniać świat emotka

emotka

Siostrzeniec mojego męża ma już 11 lat i dalej wystający pępuszek... Może to kwestia tego w jaki sposób zawiązała położna?
0 0

Gość: grusia

#4835519 Napisano: 17.11.2011 06:19:30
agusia147 napisał(a):

dianek napisał(a):

tym bardziej, ze w rodzinie było sporo dzieciaków... i wszystkie mamy zawsze miały czas na kawę, spokojne ugotowanie obiadku, wypad na zakupy... i nie ważne czy miały 1 czy 4 dzieci...

nawet ciocia z bliźniakami dawała rady... ba! nawet miała czas i siłę żeby upiec jakieś dobre ciasto czy zrobić maluchom skarpetki na drutach (warto wspomnieć że oba maluchy były wtedy jeszcze malutkie i karmione piersią emotka )

Poza tym dziewczyny, czy wychowywanie dzieci to tylko babska sprawa? Przecież mamy panów w domach. Jak się zajmą dzieckiem sami godzinkę czy dwie, podczas gdy my sobie na spokojnie ogarniemy własne sprawy, to korona im z głowy nie spadnie emotka Ja tam mojemu już mówię coby ćwiczył przewijanie w tej szkole rodzenia emotka

moj obecnie niewiele pomaga bo jak wychodzi przed 6 rano to wraca o 22 wiec nie ma pola do popisu ale i tak daje sobie swietnie rade z mala
0 0

efelinkaaa

#4835529 Napisano: 17.11.2011 06:26:02
agusia147 napisał(a):

benasia napisał(a):

emotka

Siostrzeniec mojego męża ma już 11 lat i dalej wystający pępuszek... Może to kwestia tego w jaki sposób zawiązała położna?

ooo mój też ma wystający pępek (przepuklina pępkowa), ma już 3 latka i nic się z tym nie dzieje. Układaj maluszka jak najczęściej na brzuszku..
Nasz synek ma to prawdopodobnie od zaparć. Na szczęście to nic groźnego emotka
0 0

agusia147

#4835533 Napisano: 17.11.2011 06:27:30
grusia napisał(a):

agusia147 napisał(a):

dianek napisał(a):

moj obecnie niewiele pomaga bo jak wychodzi przed 6 rano to wraca o 22 wiec nie ma pola do popisu ale i tak daje sobie swietnie rade z mala

Bo to siła kobiet co potrafią być jednocześnie matką, kucharką, sprzątaczką, praczką itd. Facet by nie dał rady emotka
0 0

Gość: katrin22

#4835600 Napisano: 17.11.2011 07:10:00
benasia napisał(a):

Ja swojego Kubusia kąpię co 2-3 dni, a pupkę codziennie myję, tylko ja ze względu na ten katarek, ale chyba zostanę przy tej kąpieli, bo buźkę, szyjkę myję wacikiem, pod paszki zaglądam i smaruję je kremem.
Co do chrapania a raczej chrumkania, mój mały nawet jak nie miał katarku to tak chrumkał, teraz też chrumka jak go podnoszę.
0 0

Gość: jolcia1984

#4836426 Napisano: 18.11.2011 09:03:26
Ja swoją latem kąpię codziennie a zimą to zależy,jak się spoci w ciągu dnia to tak a jak nie to tylko pupkę i nóżki myję jej w umywalce nawet a kąpiel co 2-3dni.
0 0

fryteczka

#4836445 Napisano: 18.11.2011 09:12:07
moj tez czasami chrumka. Szczeg.jak sie budzi. Jesli chodzi o mycie to myje go codziennie
0 0

#4836557 Napisano: 18.11.2011 10:00:01
Mój Kubuś już ma gęstszy katar, to oznacza, że mija??jak mu wyciągam wydzielinę, to taki glucik cały wyciągam i nic już nie ma, a wcześniej był mokry katar i ciężko było wyciągnąć wszystko.

A mam jeszcze pytanko do matek doświadczonych.
Ja przed ciążą byłam fanką kawy, w ciąży ograniczyłam się do jednej z ekspresu, teraz nie piję wcale, ale tak mi brakuje kofeiny.
Kiedy można wypić słabiutką kawkę z ekspresu karmiąc piersią??? bo nie chcę maleństwu zrobić krzywdy, a sama chodzę jak rak do tyłu.
0 0

Gość: agulecece

#4836566 Napisano: 18.11.2011 10:02:47
katrin rano mozna wypic kawke
0 0

#4836587 Napisano: 18.11.2011 10:08:10
agulecece napisał(a):

Kubuś już ma 3,5 tygodnia, to mam nadzieję, że mu nie zaszkodzi, i nie będzie pobudzony z tego powodu.
Mnie codziennie boli głowa, i jak tylko unosi się zapach kawki to mnie aż trzepie.
Czytam poradniki, i tam jest napisane, że zakazana jest MOCNA kawa i herbata, a to oznacza, że można chyba słabą z jednej łyżeczki wypić, bo ile tej kofeiny przeniknie do mleka....
0 0

Gość: dianek

#4836618 Napisano: 18.11.2011 10:18:45
katrin - dobra, słaba kawa ma mniej substancji pobudzających niż średnio mocna czarna herbata oraz dwa razy mniej niż słaba zielona herbata

więc chyba jedna słaba z rana nikomu nie zaszkodzi emotka zwłaszcza jeśli pijesz kawę dobrej jakości (kiepskie kawy zawierają ciężkostrawne tłuszcze, które dla malucha mogą być problemem)
0 0

monika1985monik

#4836662 Napisano: 18.11.2011 10:33:31
katrin22 napisał(a):

Mój Kubuś już ma gęstszy katar, to oznacza, że mija??jak mu wyciągam wydzielinę, to taki glucik cały wyciągam i nic już nie ma, a wcześniej był mokry katar i ciężko było wyciągnąć wszystko.

A mam jeszcze pytanko do matek doświadczonych.
Ja przed ciążą byłam fanką kawy, w ciąży ograniczyłam się do jednej z ekspresu, teraz nie piję wcale, ale tak mi brakuje kofeiny.
Kiedy można wypić słabiutką kawkę z ekspresu karmiąc piersią??? bo nie chcę maleństwu zrobić krzywdy, a sama chodzę jak rak do tyłu.

Kawkę z rana wypij i nie powinno nic dzidzi być emotka ale na wszelki wypadek patrz na reakcje synka jak nic się nie zmieni to spokojnie możesz wypić kawkę emotka
0 0

leoniu

#4836684 Napisano: 18.11.2011 10:39:56
dianek napisał(a):

katrin - dobra, słaba kawa ma mniej substancji pobudzających niż średnio mocna czarna herbata oraz dwa razy mniej niż słaba zielona herbata

więc chyba jedna słaba z rana nikomu nie zaszkodzi emotka zwłaszcza jeśli pijesz kawę dobrej jakości (kiepskie kawy zawierają ciężkostrawne tłuszcze, które dla malucha mogą być problemem)

dianek, a co z białą herbatą???
0 0

Gość: agulecece

#4836693 Napisano: 18.11.2011 10:44:17
katrin22 napisał(a):

agulecece napisał(a):

Kubuś już ma 3,5 tygodnia, to mam nadzieję, że mu nie zaszkodzi, i nie będzie pobudzony z tego powodu.
Mnie codziennie boli głowa, i jak tylko unosi się zapach kawki to mnie aż trzepie.
Czytam poradniki, i tam jest napisane, że zakazana jest MOCNA kawa i herbata, a to oznacza, że można chyba słabą z jednej łyżeczki wypić, bo ile tej kofeiny przeniknie do mleka....

ja mam Jasia w takim wieku i jemu nie szkodzi
0 0

#4836759 Napisano: 18.11.2011 11:07:58
dianek napisał(a):

Zawsze piłam Jacobs crema z padów.
Jutro rano wypiję słabą z mlekiem z rana, bo dziś już nie chcę testować na Kubusiu, niech sobie śpi, a jutro zobaczę, jak będzie pobudzony bardziej niż zawsze to zrezygnuję.
0 0

#4836772 Napisano: 18.11.2011 11:10:34
dziś z rana patrzę a Kubuś ma jedno oczko lekko zaropiałe, umyłam je wywarem z rumianku i zastanawia mnie to, czy moje dziecko musi mieć wszytkie dolegliwości noworodkowe emotka
Dupka już prawie wygojona, przygotowana woda plus mąka ziemniaczana- cudowny lek.
Katarek mija, a teraz to oczko...
0 0