Konkursowiczki w ciąży

Gość: katrin22

#4984347 Napisano: 30.01.2012 01:55:31
sonata napisał(a):

To wypadanie włosów jet tylko tymczasowe, w ciąży nie wypadają niemal wcale z powodu wysokiego poziomu hormonów. Gdy wszystko wraca do normy po tej burzy hormonalnej to wydaje się, że wypadają garściami.
Katrin zaczekaj na mój tort, bo chcę dać swoje zdjęcie emotka
Agusia jak masz takie silne przepowiadające, to jak podczas porodu się rozkręcisz to urodzisz szybciutko. Nie będziesz potrzebowała pomocy przy skurczach emotka

CZEKAM Z niecierpliwością emotka
Sama go wypróbuję, bo mogę jajka jeść emotka
0 0

fryteczka

#4984350 Napisano: 30.01.2012 01:57:51
sonata napisał(a):

Nasz pediatra też powiedział, że Aphtin może bardziej zaszkodzić dziecku niż same pleśniawki. Polecał domowe metody.

my z małym jak byliśmy w szpitalu to akurat miał..dostałam aphtin i trzeba bylo pędzlowac w buzce
0 0

sonata

#4984354 Napisano: 30.01.2012 02:01:16
katrin22 napisał(a):

sonata napisał(a):

Nasz pediatra też powiedział, że Aphtin może bardziej zaszkodzić dziecku niż same pleśniawki. Polecał domowe metody.

czyli siuśki, czy jeszcze jakieś inne?
Ja myje rumiankiem i daję do picia też rumianek.

Ten grzybek, który powoduje pleśniawki bardzo nie lubi kwaśnego, więc stąd pewnie te siuśki. Dobrze przemywać je wodą z odrobinką witaminy C w kropelkach. Delikatnie trzeba usuwać ten biały nalocik z buźki, ale także z piersi mamy i dokładnie wyparzać butelki i smoczki. Leki stosuje się tylko gdy pleśniawki przybierają ostrzejszą formę i dziecko nie może np. przełykać.
0 0

Gość: grusia

#4984356 Napisano: 30.01.2012 02:02:37
Cytrynkowa moj mocno ulewal, okazalo sie ze nie najadal sie np 90 ml mleka a 120 mu nie wchodzilo i niby te roznice wlasnie ulewal po czym za niedlugo znow wolal jesc. W wieku niespelna 2 miesiecy pediatra powiedziala by dac mu troszke kleiku do mleka 2 razy dziennie - pomoglo. U malej skaza miala byc podlozem tego ulewania, mleko pomoglo bo tak jak pisala Katrin podaje sie je rowniez na ulewanie.Jakby dalej ulewala moge dac kleiku ryzowego lub kukurydzianego. A no i jeszcze jest roznica czy ulewa mlekiem czy takim serkiem .

Co do slinienia sie to normalne - slinianki niedawno zaczely dzialac w pelni emotka Moja ma to samo emotka . Teraz lezy sobie w lozeczku i dzwiga sztange - jej ulubiona grzeczotke zalac sie jej chyba na caly swiat, gada i gada emotka . A i sie pochwale - mala potrafi obrocic sie na boczek emotka
0 0

#4984365 Napisano: 30.01.2012 02:06:33
sonata napisał(a):

katrin22 napisał(a):

sonata napisał(a):

czyli siuśki, czy jeszcze jakieś inne?
Ja myje rumiankiem i daję do picia też rumianek.

Ten grzybek, który powoduje pleśniawki bardzo nie lubi kwaśnego, więc stąd pewnie te siuśki. Dobrze przemywać je wodą z odrobinką witaminy C w kropelkach. Delikatnie trzeba usuwać ten biały nalocik z buźki, ale także z piersi mamy i dokładnie wyparzać butelki i smoczki. Leki stosuje się tylko gdy pleśniawki przybierają ostrzejszą formę i dziecko nie może np. przełykać.

smoczki wyparzone, piersi też za każdym razem myte. Te witaminki C nie zaszkodzą małemu?
0 0

#4984373 Napisano: 30.01.2012 02:09:28
grusia napisał(a):

Cytrynkowa moj mocno ulewal, okazalo sie ze nie najadal sie np 90 ml mleka a 120 mu nie wchodzilo i niby te roznice wlasnie ulewal po czym za niedlugo znow wolal jesc. W wieku niespelna 2 miesiecy pediatra powiedziala by dac mu troszke kleiku do mleka 2 razy dziennie - pomoglo. U malej skaza miala byc podlozem tego ulewania, mleko pomoglo bo tak jak pisala Katrin podaje sie je rowniez na ulewanie.Jakby dalej ulewala moge dac kleiku ryzowego lub kukurydzianego. A no i jeszcze jest roznica czy ulewa mlekiem czy takim serkiem .

Co do slinienia sie to normalne - slinianki niedawno zaczely dzialac w pelni emotka Moja ma to samo emotka . Teraz lezy sobie w lozeczku i dzwiga sztange - jej ulubiona grzeczotke zalac sie jej chyba na caly swiat, gada i gada emotka . A i sie pochwale - mala potrafi obrocic sie na boczek emotka

silna dziewczynka, mój z jak go kładę na boczek to przekręca się i tak na wznak emotka
Od kilku dnie też się ślini, a gadać też gada i jeszcze piszczy do tego
emotka walczy o swoje, pók mnie nie widzi to siedzi w bujaku, a jak mnie zobaczy to od razu eeeee heh
0 0

Gość: cytrynkowa

#4984375 Napisano: 30.01.2012 02:10:18
No ja bym nie chciała używać mm, karmie tylko piersią, mala przybywa na wadze ma 5 kg a waga urodzeniowa 3kg, wiec 1kg na miesiąc, dlatego lekarz powiedział ze przy takim przyroście nie bedziemy sie martwic ulewaniem...

Miałam jeszcze zapytać, myjecie dzieciom buźki środku? Kurde ja nie mylam jeszcze ani razu, nikt mi nie mowil ze trzeba
0 0

benasia

#4984384 Napisano: 30.01.2012 02:14:53
cytrynkowa napisał(a):

No ja bym nie chciała używać mm, karmie tylko piersią, mala przybywa na wadze ma 5 kg a waga urodzeniowa 3kg, wiec 1kg na miesiąc, dlatego lekarz powiedział ze przy takim przyroście nie bedziemy sie martwic ulewaniem...

Miałam jeszcze zapytać, myjecie dzieciom buźki środku? Kurde ja nie mylam jeszcze ani razu, nikt mi nie mowil ze trzeba

ja nie myje bo po co skoro zebow nie ma jeszcze
0 0

Gość: cytrynkowa

#4984391 Napisano: 30.01.2012 02:16:13
W domu wszystko zrobione ale mala nie chce spac, wiec chyba sobie nie posiedzę przy kompie emotka
0 0

sonata

#4984405 Napisano: 30.01.2012 02:20:48
Katrin tej witaminy nie dajesz dzidzi tylko maczasz gazik lub pieluszkę w wodzie z jej odrobinką . Niektórzy lekarze polecają Cebion maluszkom, inni nie, ale nie wiem od czego to zależy.
0 0

#4984416 Napisano: 30.01.2012 02:25:03
cytrynkowa napisał(a):

AAAA, jak karmisz tylko piersią to tego się trzymaj, ja do 2 też karmiłam samą piersią, teraz muszę dokarmiać, piersi się przystosowały, w dzień pokarmu jest mniej, za to w nocy nawał i nad ranem to samo.
0 0

#4984417 Napisano: 30.01.2012 02:25:12
benasia napisał(a):

Benasia nic bardziej mylnego - to ze maluch nie ma zebow nie oznacza ze nie trzeba mu przemywac jamy ustnej.Takie zabiegi powinno sie wykonywac juz od urodzenia by uchronic malca w pozniejszym czasie od prochnicy ale i nie tylko. Wystarczy nawinac na palec np gazik namoczony w wodzie pzregotowanej albo w rumianku i przemywac wnetrze jamy ustnej wraz z dziaselkami.
0 0

#4984419 Napisano: 30.01.2012 02:25:33
sonata napisał(a):

Katrin tej witaminy nie dajesz dzidzi tylko maczasz gazik lub pieluszkę w wodzie z jej odrobinką . Niektórzy lekarze polecają Cebion maluszkom, inni nie, ale nie wiem od czego to zależy.

Muszę spróbować z tą wit.C
0 0

Gość: dianek

#4984428 Napisano: 30.01.2012 02:30:54
kobitki, niemowlakom myje się buzię w środku emotka chyba w każdym poradniku o dzieciach jest chociaż trochę na ten temat
są nawet takie specjalne szczoteczki do dziąsełek i języka, ale równie dobrze można myć pieluszką tetrową

przecierać wystarczy przegotowaną wodą, delikatnie (można też rumiankiem, który łagodzi podrażnienia)

przy okazji taki masowany języczek lepiej się rozwija, a dziąsła stają się lepiej ukrwione i później nie ulegają tak infekcjom

jeśli chodzi o pleśniawki, naloty czy po prostu higienę jamy ustnej u maluchów to u mnie w rodzinie zawsze stosowało się sodę oczyszczoną (do kupienia w sklepach spożywczych, aptekach)

rozpuszczało się płaską łyżeczkę sody w 3/4 szklanki ciepłej wody, w takim roztworze moczyło pieluszkę i przemywało usta maluchowi

wszelkie pleśniawki itp. znikały błyskawicznie

oczywiście przepis otrzymany kiedyś od pediatry, nadal aktualny i działający emotka

co ważne - roztwór sody oczyszczonej jest w pełni bezpieczny dla malucha, natomiast skład leków na pleśniawki jest dyskusyjny... (któryś z tych popularnych ma w składzie brom)
0 0

#4984433 Napisano: 30.01.2012 02:36:21
grusia napisał(a):

benasia napisał(a):

Benasia nic bardziej mylnego - to ze maluch nie ma zebow nie oznacza ze nie trzeba mu przemywac jamy ustnej.Takie zabiegi powinno sie wykonywac juz od urodzenia by uchronic malca w pozniejszym czasie od prochnicy ale i nie tylko. Wystarczy nawinac na palec np gazik namoczony w wodzie pzregotowanej albo w rumianku i przemywac wnetrze jamy ustnej wraz z dziaselkami.

Mój pije herbatkę rumainkową codzienie teraz, lepiej przyswaja niż koperkową, to tak jakby mu umyć buźkę, do tego rumianek jest odkażający emotka
0 0

#4984434 Napisano: 30.01.2012 02:36:27
Dianek racja, sa fajne szczoteczki nakladane na palec choc u nas do ok 2 miesiaca tylko pieluszka, teraz coraz czesciej uzywamy szczoteczki bo mala zaczela sie nia bawic - wystawia bardziej jezyczek i sie smieje gdy mama robi gili gili emotka . Niestety wiele osob mysli ze skoro zebow brak to myc nie trzeba . O swoim mylnym mysleniu zaczynaja przekonywac sie jak maluszek ktoremu rozszerza sie diete ma nieswiezy oddech emotka
0 0

#4984436 Napisano: 30.01.2012 02:37:36
dianek napisał(a):

kobitki, niemowlakom myje się buzię w środku emotka chyba w każdym poradniku o dzieciach jest chociaż trochę na ten temat
są nawet takie specjalne szczoteczki do dziąsełek i języka, ale równie dobrze można myć pieluszką tetrową

przecierać wystarczy przegotowaną wodą, delikatnie (można też rumiankiem, który łagodzi podrażnienia)

przy okazji taki masowany języczek lepiej się rozwija, a dziąsła stają się lepiej ukrwione i później nie ulegają tak infekcjom

jeśli chodzi o pleśniawki, naloty czy po prostu higienę jamy ustnej u maluchów to u mnie w rodzinie zawsze stosowało się sodę oczyszczoną (do kupienia w sklepach spożywczych, aptekach)

rozpuszczało się płaską łyżeczkę sody w 3/4 szklanki ciepłej wody, w takim roztworze moczyło pieluszkę i przemywało usta maluchowi

wszelkie pleśniawki itp. znikały błyskawicznie

oczywiście przepis otrzymany kiedyś od pediatry, nadal aktualny i działający emotka

co ważne - roztwór sody oczyszczonej jest w pełni bezpieczny dla malucha, natomiast skład leków na pleśniawki jest dyskusyjny... (któryś z tych popularnych ma w składzie brom)

Zastosuję, mam sodę emotka dzięki dianek.
Tą sodę rozpuszcza się w gorącej i studzi, czy jak?
0 0

#4984438 Napisano: 30.01.2012 02:38:54
katrin22 napisał(a):

Mój pije herbatkę rumainkową codzienie teraz, lepiej przyswaja niż koperkową, to tak jakby mu umyć buźkę, do tego rumianek jest odkażający emotka

Niesadze - choc to tylko moje zdanie - pieluszka/szczoteczka sciaga z buzki resztki pokarmu a picie herbatki tego nie zalatwi za Ciebie.To tak jakby dorosly plukal tylko usta plynem do jamy ustnej nie myjac zebow, jezyka i policzkow.
0 0

Gość: dianek

#4984442 Napisano: 30.01.2012 02:39:51
grusia napisał(a):

Dianek racja, sa fajne szczoteczki nakladane na palec choc u nas do ok 2 miesiaca tylko pieluszka, teraz coraz czesciej uzywamy szczoteczki bo mala zaczela sie nia bawic - wystawia bardziej jezyczek i sie smieje gdy mama robi gili gili emotka . Niestety wiele osob mysli ze skoro zebow brak to myc nie trzeba . O swoim mylnym mysleniu zaczynaja przekonywac sie jak maluszek ktoremu rozszerza sie diete ma nieswiezy oddech emotka

tudzież nabawia się pleśniawek, aft i innych bardzo bolesnych dolegliwości emotka

a wystarczy raz dziennie zabawić się z brzdącem w mycie usteczek emotka moja siostra też bardzo lubiła jak się jej myło język - nawet palcem i pieluszką, zaraz było wystawianie języka, zwijanie go w różne kształty i chichotanie emotka
0 0

agusia147

#4984445 Napisano: 30.01.2012 02:40:19
A ja zjadłam sobie sałatkę grecką, była pycha emotka Korzystam póki mogę. Kuszą mnie jeszcze talony do McDonalds, bo mam dwa po 10zł, a sam McDonalds zaraz koło domu. Musi tak kusić? Krok boli coraz bardziej, no i skurcz chwycił 2 razy w ciągu dnia.
0 0