Konkursowiczki w ciąży

Gość: katrin22

#5047722 Napisano: 01.03.2012 08:49:26
benasia napisał(a):

a co do niebieskich pudełek tych potem co do domu mają przyjść pisałam do nich że nie dostałam, to odp mi że jak dziecko skończy 4 miesiące wysylają więc powinnam dostać.

To czekamy w takim razie emotka
My zupki gotujemy, bo pediatra sama zaproponowała.
A gotuję jedną porcję na 2 dni. Czasem do takiej zupki dodaję marchewkę z Gerbera, bo jest słodka i zupka jest smaczna.
0 0

#5047724 Napisano: 01.03.2012 08:52:14
grusia napisał(a):

Katrin Ty juz gluten wprowadzilas ?Szybka jestes emotka

grusia w tych zupkach po 4 miesiącu jest 20% ziemniaka emotka 30% marchewki i jakiś 5% pietruszki.
0 0

Gość: grusia

#5047731 Napisano: 01.03.2012 08:54:51
Pamietajmy ze dzieci nie maja takiego smaku jak my i nie musza miec doprawionych posilkow emotka .
My musimy przejsc powoli kilka jarzynek by moc bawic sie zupkami, o glutenie nie wspominajac.Marchew, ziemniak, szpinaczek czy brokuły - bedzie z czego gotowac emotka
0 0

#5047735 Napisano: 01.03.2012 08:56:29
katrin22 napisał(a):

grusia napisał(a):

grusia w tych zupkach po 4 miesiącu jest 20% ziemniaka emotka 30% marchewki i jakiś 5% pietruszki.

Ale ja o gluten pytam czyli manne emotka
0 0

#5047740 Napisano: 01.03.2012 08:57:12
Myślę, że taka ilość soli nie zaszkodzi, a ma być nie do poprawy smaku, a dlatego, że jest jodowana.
W tych kupnych też jest sól i to pewnie nawet więcej, tylko tam dają do smaku,
0 0

koper

#5047745 Napisano: 01.03.2012 08:59:47
w DD TVN właśnie mówią o piluchach wielorazowych
0 0

#5047746 Napisano: 01.03.2012 08:59:51
grusia napisał(a):

katrin22 napisał(a):

grusia napisał(a):

Ale ja o gluten pytam czyli manne emotka

aaaa, to źle zrozumiałam, bo myślałam o węglowodanach emotka
Dajemy mannę, bo małemu nic po niej nie jest, a nasze mamy, babki tak robiły i żyjemy. Zupka taka syci bardziej, a mój niejadek nie lubi za bardzo mleka emotka

0 0

#5047754 Napisano: 01.03.2012 09:03:59
No wiesz mnie tam nie przekonuje ze robily tak nasze babki itd. Wielu rzeczy kiedys nie robiono a teraz nie wyobrazamy sobie tego nie robic emotka .Niestety nie wiemy jak odbija sie to co dajemy dzieciom w dziecinstwie na ich zdrowiu w przyszlosci.Wiesz kiedys nikt sie nie bawil w mleczka Pepti, krowie dawali i tez bylo ok.
Osobiscie jestem przeciwniczka zbyt szybkiego wprowadzania takich waznych skladnikow jak gluten wlasnie. Dopóki nie przejdziemy ekspozycji na gluten jesli zajdzie potrzeba zageszczac bedziemy kleikiem. Ale skoro Wasza pediatra dala zielone switlo to spoko oko emotka .Nam sie nigdzie nie spieszy emotka
0 0

#5047771 Napisano: 01.03.2012 09:23:23
Spoko, ja nie przekonuję emotka
Każdy robi jak uważa. Kleik też dajemy czasem do mleczka, najczęściej przed snem, albo kaszkę ryżową.
Wg mnie jak dziecko nie uczulone na gluten i kupki robi normalne, brzuszek nie boli to znaczy, że nie szkodzi.
0 0

#5047811 Napisano: 01.03.2012 10:04:00
Nam alergolog powiedzial ze trzeba uwazac i podal przyklad mleka - poczatkowo tez nic nie wskazywalo ze jest uczulenie. No i stwierdzil ze po cos te schematy sa,ze trudno przewidziec skutki zbyt szybkiego wprowadzania pewnych skladnikow.Ale to tak samo jak odwieczny spor o to od jakiego wieku mleko krowie emotka U nas ze wzgledu na to ze istnieje spore ryzyko alerii pokarmowej - mala jest obciazona i to dosc znacznie, wprowadzamy zgodni z regulami czyli poczatkowo 2-3 g na 100 ml posilku. Ja sama mialam celiakie w dziecinstwie.

Katrin a macie zaswiadczenie os lekarza o alergii ? Podobno bez niego moga byc problemy z recepta na mleko.
0 0

#5047849 Napisano: 01.03.2012 10:33:42
grusia napisał(a):

Nam alergolog powiedzial ze trzeba uwazac i podal przyklad mleka - poczatkowo tez nic nie wskazywalo ze jest uczulenie. No i stwierdzil ze po cos te schematy sa,ze trudno przewidziec skutki zbyt szybkiego wprowadzania pewnych skladnikow.Ale to tak samo jak odwieczny spor o to od jakiego wieku mleko krowie emotka U nas ze wzgledu na to ze istnieje spore ryzyko alerii pokarmowej - mala jest obciazona i to dosc znacznie, wprowadzamy zgodni z regulami czyli poczatkowo 2-3 g na 100 ml posilku. Ja sama mialam celiakie w dziecinstwie.

Katrin a macie zaswiadczenie os lekarza o alergii ? Podobno bez niego moga byc problemy z recepta na mleko.

Nie nie mamy, bo nam alergię stwierdził pediatra (inny niż nasz) i powiedziałam lekarce, że niby byliśmy u dermatologa i on stwierdził i ona bez problemu wypisuje recepty, pyta tylko ile chcemy.
0 0

#5047913 Napisano: 01.03.2012 11:05:37
To sie nie zdziw jak odmowi wypisania bo NFZ podobno zaczal kontrolowac czy mleko refundowane dostaja dzieci ktore na prawde go potrzebuja itd.Niby jest przepis ze bez zaswiadczenia lekarz pediatra nie ma prawa wypisac takowej recepty a jesli wypisze to musi liczyc sie z konsekwensjami. To tak informacyjnie tylko pisze.
0 0

Gość: agasiam

#5047935 Napisano: 01.03.2012 11:21:36
Dziś spróbowałam pieluszki wielorazowej tego typu http://www.smyk.c...7,swiat-niemowlaka-p . Pieluszka bardzo fajnie wykonana ale chyba nie dla nas:( Pupa synka strasznie duża nie mogłam zapiąć body w kroku. Sprawdziłam pieluszke po 3 h i mokro ale nie przeciekało. Wkładka mam sucho faktycznie pomaga i pupa była zabezpieczona. Niestety mały zrobił kupke i cała pielucha do prania nawet otulacz:( Skoro kupiłam to spróbuje jeszcze założyć ale jak mały troche podrośnie bo mi się wydaje że ta pieluszka jest zwyczajnie zbyt duża i ciężka. Mały nie był w stanie podnieść pupy jak leżał.
0 0

#5047936 Napisano: 01.03.2012 11:21:58
grusia napisał(a):

To sie nie zdziw jak odmowi wypisania bo NFZ podobno zaczal kontrolowac czy mleko refundowane dostaja dzieci ktore na prawde go potrzebuja itd.Niby jest przepis ze bez zaswiadczenia lekarz pediatra nie ma prawa wypisac takowej recepty a jesli wypisze to musi liczyc sie z konsekwensjami. To tak informacyjnie tylko pisze.

Myślę, że moje lekarka się nie boi, bo jej mąż to dermatolog. Zresztą to głupie, przecież nikt normalny nie poda swojemu dziecku Pepti bez potrzeby. I co ja niby teraz mam dać dziecku mleko krowie, żeby im pokazać, że Kubuś ma AZS? Wystarczy, że ja pojem nabiału to mały ma już kilka kropek emotka
0 0

Gość: mooniq82

#5047945 Napisano: 01.03.2012 11:25:33
Ja w poniedziałek byłam w szkole rodzenia i też dostałyśmy upominek a w nim różne ulotki i książeczko, płyta, próbka kremu na odparzenia z Nivea, jakieś żelazo do picia i próbka proszku jelp emotka
0 0

#5047948 Napisano: 01.03.2012 11:27:06
agasiam napisał(a):

Dziś spróbowałam pieluszki wielorazowej tego typu http://www.smyk.c...7,swiat-niemowlaka-p . Pieluszka bardzo fajnie wykonana ale chyba nie dla nas:( Pupa synka strasznie duża nie mogłam zapiąć body w kroku. Sprawdziłam pieluszke po 3 h i mokro ale nie przeciekało. Wkładka mam sucho faktycznie pomaga i pupa była zabezpieczona. Niestety mały zrobił kupke i cała pielucha do prania nawet otulacz:( Skoro kupiłam to spróbuje jeszcze założyć ale jak mały troche podrośnie bo mi się wydaje że ta pieluszka jest zwyczajnie zbyt duża i ciężka. Mały nie był w stanie podnieść pupy jak leżał.

Wielorazówki muszą być trochę większe, bo wkłady nie posiadają żelu jak pampersy i one od razu muszą mieć wkład. Body muszą być do nich większe.
Jeden otulacz to zdecydowanie za mało.
proponuję zakupić ze 2-3 kieszonki i wtedy potestować.
http://allegro.pl...dem-i2166705271.html tu są tanie i świetne, tyko ja daję do środka wkład mam sucho jest wtedy bardziej chłonna.
Wielorazówki w dzień trzeba częściej zmieniać, w nocy działa super.
0 0

Gość: dianek

#5047962 Napisano: 01.03.2012 11:32:45
agasiam napisał(a):

agasiam, bo to jest rozmiar one size i pielucha all in one
tak na prawdę rozmiarowo one są zdecydowanie lepsze dla starszych dzieciaków niż takich maluszków
jeszcze close parent najzgrabniejszych otulaczy to nie ma (raczej są te robiące dużą pupę, za to nie mają takich skłonności do przeciekania)

co do kupek - wiadomo zależy od kupki, ale jak się nie używa papierków jednorazowych to zazwyczaj wszystko do prania

jeśli chodzi o body - przy pieluszkach wielorazowych zaleca się nie ubieranie bodziaków lub ubieranie rozmiar większych, tudzież stosowanie przedłużek

0 0

#5047971 Napisano: 01.03.2012 11:37:58
katrin22 napisał(a):

grusia napisał(a):

Myślę, że moje lekarka się nie boi, bo jej mąż to dermatolog. Zresztą to głupie, przecież nikt normalny nie poda swojemu dziecku Pepti bez potrzeby. I co ja niby teraz mam dać dziecku mleko krowie, żeby im pokazać, że Kubuś ma AZS? Wystarczy, że ja pojem nabiału to mały ma już kilka kropek emotka

Katrin znajdzie sie pare normalnych. Zreszta podejrzenie alergii to nie to samo co zdiagnozowana alergia zwłaszcza dla NFZ, a zaswiadczenie powinno byc od gastrologa lub alergologa .Inna sprawa to taka ze jak sie okazuje czasem dziecko pije niepotrzebnie to mleko ( teraz jest moda na skaze i czesto byle wysypka czy bole brzuszka to od razu skaza )np uczulone jest na cos innego a lekarz przepisuje dla swietego spokoju lub profitow.Jak pisalam to tylko tak informacyjnie bys sie nie zdziwila jakby co.
0 0

#5047976 Napisano: 01.03.2012 11:42:22
Katrin to Twoj ma skaze czy AZS ? Bo z tego co nam mowil lekarz skaza to alergia na mleko a przyczyną AZS moze byc np alergia na kurz. Z tym ze obie te choroby daja podobne objawy dlatego alergolog sie przydaje emotka
0 0

Gość: agasiam

#5047984 Napisano: 01.03.2012 11:47:18
katrin22 napisał(a):

agasiam napisał(a):

Wielorazówki muszą być trochę większe, bo wkłady nie posiadają żelu jak pampersy i one od razu muszą mieć wkład. Body muszą być do nich większe.
Jeden otulacz to zdecydowanie za mało.
proponuję zakupić ze 2-3 kieszonki i wtedy potestować.
http://allegro.pl...dem-i2166705271.html tu są tanie i świetne, tyko ja daję do środka wkład mam sucho jest wtedy bardziej chłonna.
Wielorazówki w dzień trzeba częściej zmieniać, w nocy działa super.

Tak zdecydowanie na noc. Ale na pierwszy raz chcialam zobaczyć w ciągu dnia jak to się sprawdza.Mam dodatkowe wkłady bambusowe na noc ale jak je włoże do otulacza to musze jeszcze bardziej powiększać pieluszke. Może wybrałam zły model.
Przyznam jednak że jak zobaczyłam kupke i ten cały bałagan to wróciłam do pampersa. Teraz się pierze.Poczekamy jeszcze jak mały będzie bardziej przewidywalny.
0 0