WC - rozmowy o wszystkim

Afrodyta72

#7061012 Napisano: 16.11.2022 22:31:48
boss75 napisał(a):

Drodzy  konkursowicze. Czesto każdy z nas kupuje rożne produkty na loterie, konkursy. Często tez mamy zbyt dużo tych produktów .
Od lat pomagam wujkowi ,którego los nie oszczedzał.Jest to moja dalsza rodzina.Wujek został sam, żyje z renty 560 zl.
Żyjemy w chorym kraju.Głupio mi pisać, ale może ktoś ma ochote pomóc w zbiórce (artykuły spożywcze)
Pomagam  mu  zawsze w okresie Świąt.
Jeśli ktoś chciałby pomóc to podam paczkomat 
Z góry dziękuję za wysłuchanie
Pozdrawiam  boss75

Wyświetla mi się zrzutka dla pana ,który zbiera na plastykę brzucha ? Czy to dobry link? Chodzi o artykuły spożywcze ? Wpłacam na zbiórki ,zresztą sama też mam ....ale czy to jest dobry link ?
0 0

ziolko

#7061022 Napisano: 16.11.2022 23:37:49
Wiedzieliście, że 16 listopada to Dzień Wiedźmy??? 

agakaz2

#7061028 Napisano: 17.11.2022 06:05:23
sks900 napisał(a):

Jak coś nie wierzcie gdy dzwoni "policjant" i chce uchronić Wasze pieniądze. 400 tys. zł poszło się...
https://www.telep...-atak-polska-policja

ja to tyle tylko długów mam a nie oszczednosci
0 0

nanajka81

#7061030 Napisano: 17.11.2022 07:14:16
agakaz2 napisał(a):

sks900 napisał(a):

Jak coś nie wierzcie gdy dzwoni "policjant" i chce uchronić Wasze pieniądze. 400 tys. zł poszło się...

Tyle się trąbi wszędzie o tym oszustwie a ludzie tak bez mrugnięcia oka wypłacają oszczędności życia i przelewają na nieznane konto bo "ktoś zadzwonił". I starsi i młodsi, wszyscy się nabierają. 
1 mia 0

southlander

#7061156 Napisano: 17.11.2022 12:36:09
nanajka81 napisał(a):

agakaz2 napisał(a):

sks900 napisał(a):

Tyle się trąbi wszędzie o tym oszustwie a ludzie tak bez mrugnięcia oka wypłacają oszczędności życia i przelewają na nieznane konto bo "ktoś zadzwonił". I starsi i młodsi, wszyscy się nabierają. 

Znajoma ostatnio tak wpadła, przelała oszustowi pięciocyfrową sumę, całe oszczędności. Młoda, ogarnięta, zaradna, wykształcona osoba. Mówiła że ją zaćmiło, nie potrafi logicznie wytłumaczyć jak to możliwe. 
1 kumulacja 0

nanajka81

#7061170 Napisano: 17.11.2022 12:50:39
southlander napisał(a):

nanajka81 napisał(a):

agakaz2 napisał(a):

sks900 napisał(a):

Znajoma ostatnio tak wpadła, przelała oszustowi pięciocyfrową sumę, całe oszczędności. Młoda, ogarnięta, zaradna, wykształcona osoba. Mówiła że ją zaćmiło, nie potrafi logicznie wytłumaczyć jak to możliwe. 

człowiek się uczy na błędach...
0 0

cb656

#7061204 Napisano: 17.11.2022 13:27:07
southlander napisał(a):

Znajoma ostatnio tak wpadła, przelała oszustowi pięciocyfrową sumę, całe oszczędności.
Młoda, ogarnięta, zaradna, wykształcona osoba. Mówiła że ją zaćmiło, nie potrafi logicznie wytłumaczyć jak to możliwe. 

Wiesz... jakoś trudno mi w ten opis uwierzyć, sorry. emotka Nie ma AŻ takich zaćmień! To zjawisko z reguły tylko częściowe emotka
0 0

agakaz2

#7061286 Napisano: 17.11.2022 15:00:51
hej mieliście coś takiego na.olx że kupujący Prosi o adres mailowy do sprzedanego towaru?

0 0

Emememe

#7061287 Napisano: 17.11.2022 15:02:51
agakaz2 napisał(a):

hej mieliście coś takiego na.olx że kupujący Prosi o adres mailowy do sprzedanego towaru?

To oszustwo emotka
1 agakaz2 0

nanajka81

#7061309 Napisano: 17.11.2022 15:22:00
Emememe napisał(a):

agakaz2 napisał(a):

To oszustwo emotka

potwierdzam, oszustwo emotka

slavek

#7061582 Napisano: 18.11.2022 11:19:13
Czy jest sens zakładania wątku dotyczącego typowań Mundialu w Katarze? Chodzi o oczywiście nie o zakłady bukmacherskie, a typowania bez konieczności angażowania gotówki.

Bylibyście zainteresowani?
0 0

cb656

#7061589 Napisano: 18.11.2022 11:44:57
slavek napisał(a):

Czy jest sens zakładania wątku dotyczącego typowań Mundialu w Katarze? Chodzi o oczywiście nie o zakłady bukmacherskie, a typowania bez konieczności angażowania gotówki.

Bylibyście zainteresowani?

Ja na przykład zupełnie nie emotka
...tak typować za free?! emotka
Toż można typować i mieć z tego wymierne korzyści konkursowe za trafne typy! emotka
https://www.e-kon...w-mundialu-w-katarze
0 0

cb656

#7061591 Napisano: 18.11.2022 11:48:48
agakaz2 napisał(a):

Taaa... Śmierdzi mi to emotka
Masz jakąś koleżankę, która się czymś naraziła i chcesz jej zaszkodzić? Wpisz jej adres w to okienko emotka
0 0

zielonaszpilka

#7061608 Napisano: 18.11.2022 12:13:32
nanajka81 napisał(a):

Emememe napisał(a):

agakaz2 napisał(a):

To oszustwo emotka

potwierdzam, oszustwo emotka

Jak wyżej. Tak samo działają na vinted. Na maila przychodzi podrobiony mail od serwisu z linkiem do kliknięcia, aby odebrać przesłaną gotówkę, a tam oczywiście standardowo proszą o dane do logowania do banku, do karty albo w ogóle przekierowują na fikcyjną stronę banku i tam jak się logujemy to podajemy im dane na tacy.  Nigdy nie podajemy takich danych klikając w linka z maila. Jeśli mamy konto na olx czy vinted to na swoim koncie na stronie lub w aplikacji ustawiamy dane do wypłaty. Nic poza numerem konta nie jest potrzebne. Nie jest potrzebne logowanie się do banku czy podawanie loginu, haseł, pinu, itd.
W pewnym momencie olx lub vited poproszą nas o zweryfikowanie się dowodem osobistym i to również robimy wchodząc samemu na swoje konto na olx czy vinted. Nie jest to nic dziwnego, po prostu systemy płatnicze muszą nas zweryfikować po przekroczeniu pewnej kwoty w związku z ustawą o przeciwdziałaniu prania brudnych pieniędzy. 
Nawet jeśli w takiej prośbie podaliśmy maila to bez stresu. Samo podane maila niczym nie grozi (no ewentualnie możemy trafić na jakieś spamowe listy). Dopiero kliknięcie w linki, które prześlą nam na maila, mogą nam wyrządzić szkodę, 

Edit. Takie oszustwa bardzo łatwo rozpoznać - zwróćcie uwagę na brak polskich znaków. Bardzo często też są literówki czy błędy językowe.
2 Emememe, andii 0

asantesana

#7061638 Napisano: 18.11.2022 13:24:53
Czy ktoś ma wiedzę na temat wysyłki na Litwę z Vinted? Mam pytanie od klientki czy wyślę produkt na Litwę, muszę coś ustawić, zadeklarować, czy sprzedaję "z automatu"? Nie widze w ustawieniach takich opcji.
0 0

glena

#7061642 Napisano: 18.11.2022 13:34:59
asantesana napisał(a):

Czy ktoś ma wiedzę na temat wysyłki na Litwę z Vinted? Mam pytanie od klientki czy wyślę produkt na Litwę, muszę coś ustawić, zadeklarować, czy sprzedaję "z automatu"? Nie widze w ustawieniach takich opcji.

ja sprzedałam ostatnio Węgierce - nic nie zmieniałam wcześniej w ustawieniach, ona normalnie opłaciła nadanie, wydrukowałam etykietę, nadałam, wszystko ok. Trochę byłam zestresowana bo etykieta inPost była inna niż te "krajowe", ale wszystko inne było jak zwykle

asantesana

#7061643 Napisano: 18.11.2022 13:39:10
glena napisał(a):

asantesana napisał(a):

ja sprzedałam ostatnio Węgierce - nic nie zmieniałam wcześniej w ustawieniach, ona normalnie opłaciła nadanie, wydrukowałam etykietę, nadałam, wszystko ok. Trochę byłam zestresowana bo etykieta inPost była inna niż te "krajowe", ale wszystko inne było jak zwykle

Dziękuję emotka
1 glena 0

rufus

#7061644 Napisano: 18.11.2022 13:40:48
glena napisał(a):

asantesana napisał(a):

Podobnie. Kilka rzeczy sprzedawalem za granice w tym tez na Litwe, ale nie roznilo sie sprzedaza w Polsce. Nic specjalnego nie musialem ustawiac. Chyba, ze sa jakies ustawienia dla pierwszej sprzedazy za granice ale nic mi o tym nie wiadomo.
Moze ktos bedzie wiedzial konkretnie.

golcia20

#7061649 Napisano: 18.11.2022 14:02:32
rufus napisał(a):

glena napisał(a):

asantesana napisał(a):

Podobnie. Kilka rzeczy sprzedawalem za granice w tym tez na Litwe, ale nie roznilo sie sprzedaza w Polsce. Nic specjalnego nie musialem ustawiac. Chyba, ze sa jakies ustawienia dla pierwszej sprzedazy za granice ale nic mi o tym nie wiadomo.
Moze ktos bedzie wiedzial konkretnie.

Dobrze wiedzieć, bo ja głupia zrezygnowałam z opcji sprzedaży, bo się zwyczajnie bałam, że w coś lipnego wdepnę z moim szczęściem emotka
0 1 aniaaa131

bezaczek7

#7061654 Napisano: 18.11.2022 14:22:03
asantesana napisał(a):

Nawet się zbytnio nie kapnęłam, że wysyłka na Litwę, tylko po wydrukowaniu etykiety orlen patrzę, że jakaś dziwna, inna. Normalnie zawiozłam na stację i tyle emotka