WC - rozmowy o wszystkim

peppa7

#7058663 Napisano: 07.11.2022 15:54:48
nataszka napisał(a):

Kto ma konto w ING???
Zablokowali mi dostęp do konta i pani na infolinii powiedziała, że nie uzupełniłam jakiś danych, ale nie wie jakich😱😱😱. Mam się udać do placówki - najbliższą 120 km ode mnie???
Co to ma być??? 

Nie skończyła Ci się ważność dowodu osobistego?
0 0

Monika11

#7058664 Napisano: 07.11.2022 15:54:57
rufus napisał(a):

Czy do przelewu nagrody na konto, można podać konto innej osoby niż, ta osoba która wygrała? Chodzi bardziej o drobną kwotę.
Przykładowo mam wujka, który wygrywa ale nie ma konta i podaję swoje.
Przejdzie to czy jest to jakoś weryfikowalne?

u mnie 1000  zł od Avanti przeszło 
1 rufus 0

nataszka

#7058678 Napisano: 07.11.2022 16:01:21
peppa7 napisał(a):

nataszka napisał(a):

Kto ma konto w ING???
Zablokowali mi dostęp do konta i pani na infolinii powiedziała, że nie uzupełniłam jakiś danych, ale nie wie jakich😱😱😱. Mam się udać do placówki - najbliższą 120 km ode mnie???
Co to ma być??? 

Ważny to Pani sprawdziła do 2027???
0 0

peppa7

#7058679 Napisano: 07.11.2022 16:09:31
nataszka napisał(a):

peppa7 napisał(a):

nataszka napisał(a):

Kto ma konto w ING???
Co to ma być??? 

Ważny to Pani sprawdziła do 2027???

Kurczę, to nie wiem emotka  Mi się kończy i już mnie straszą, że zablokują wszystko emotka
0 0

titinunu

#7058685 Napisano: 07.11.2022 16:33:29
zielonaszpilka napisał(a):

rufus napisał(a):

andii napisał(a):

rufus napisał(a):

Czy do przelewu nagrody na konto, można podać konto innej osoby niż, ta osoba która wygrała? Chodzi bardziej o drobną kwotę.
Przykładowo mam wujka, który wygrywa ale nie ma konta i podaję swoje.
Przejdzie to czy jest to jakoś weryfikowalne?

U mnie Smolar i Avanti -zawsze przechodzi

Dzieki, dobrze wiedziec

Przy czym chyba Smolar ostatnio zastrzega sobie w regulaminie, że może poprosić o dowód potwierdzający, że konto należy do laureata. Nie wydaje mi się, żeby z tego już korzystał, ale furtkę zostawia.

np. loteria Rama
"Organizator może żądać od uczestnika złożenia dodatkowych oświadczeń na piśmie, podania dodatkowych danych bądź doręczenia dokumentów niezbędnych do prawidłowego uczestnictwa w loterii, w tym m. in. (...) oryginału zaświadczenia z banku laureata nagrody natychmiastowej lub innego dokumentu / dowodu potwierdzającego, że podany rachunek bankowy należy do laureata nagrody natychmiastowej (z zakryciem / zamazaniem /wycięciem niepotrzebnych danych laureata nagrody natychmiastowej takich jak nr PESEL, seria i nr dowodu osobistego)."

U mnie skorzystali z takiej furtki i musiałam wysyłać oryginał umowy z Mbankiem.Specjalnie dużo nie wygrywałam ,ale trafiło na mnie.Po weryfikacji 50 zł było na koncie .Było to jakieś pól roku temu

monnikk

#7058692 Napisano: 07.11.2022 16:50:53
nataszka napisał(a):

Kto ma konto w ING???
Co to ma być??? 

A może chodzi o ankietę o źródła dochodów? Jest jakaś ustawa o przeciwdzialaniu praniu brudnych pieniędzy i finansowaniu terroryzmu. Dostałam kiedyś wiadomość z Santandera, że jak nie wypełnię ankiety, to mi zablokują dostęp. 
0 0

@gnieszk@

#7058735 Napisano: 07.11.2022 18:03:56
nataszka napisał(a):

Kto ma konto w ING???
Co to ma być??? 

Mam w ING i wszystko działa normalnie 
0 0

ziolko

#7058740 Napisano: 07.11.2022 18:14:32
aguagu chyba znowu nie odczytujesz pw emotka
2 cb656, rare85 0

nataszka

#7058743 Napisano: 07.11.2022 18:20:16
@gnieszk@ napisał(a):

nataszka napisał(a):

Kto ma konto w ING???
Co to ma być??? 

Mam w ING i wszystko działa normalnie 

Dziwne, zadzwonię jeszcze raz jutro do placówki i dopytam??? 
0 0

DAIKOKU

#7058787 Napisano: 07.11.2022 21:28:01
...może to być aktualizacja danych osobowych lub nr dowodu osobistego... Tak bez powodu nie mogą przecież blokować...:-( 
0 0

nataszka

#7058803 Napisano: 07.11.2022 22:30:00
DAIKOKU napisał(a):

...może to być aktualizacja danych osobowych lub nr dowodu osobistego... Tak bez powodu nie mogą przecież blokować...:-( 

Dowód Pani na infolinii sprawdziła, jest ok.Wysyłać mnie do oddziału placówki bo ona nie wie o co chodzi??? Mam najbliżej jakieś 100 km😱. To mój bank taki,,zapasowy,, ale ta sytuacja z blokadą jest irytująca!!!!
0 0

tereniagno

#7058825 Napisano: 08.11.2022 00:15:04
Jestem pełna złości, bólu i rozpaczyemotka
Jeszcze dobrze nie pozbierałam się po śmierci Marioli, a tu następny cios.
W czwartek moja dobra koleżanka dostała lekki udar, wykrzywiło jej twarz.
Trafiła do szpitala i w tym samym dniu(czyli w czwartek) odesłali ją do domu.
W piątek przewróciła się w domu, bo dostała mocny udar, szybko lekarz,
pogotowie i szpital.W sobotę wieczorem, niestety w szpitalu zmarłaemotka
Gdyby ją zatrzymali w ten czwartek w szpitalu, to może by ją jeszcze uratowaliemotka
Opiekowała się 8 lat obłożnie chorym(nie kontaktującym już) leżącym mężem.
Zaraz też przyszło mi na myśl,jak moja córka dostała udar w wieku 23 lat i karetki nie przysłali,
bo powiedzieli, że taka młoda osoba nie może dostać udaru.
Dopiero lekarz rodzinny, który przybiegł i zadzwonił, to w szybkim tempie przysłaliemotka
1 kumulacja 0

bianka33

#7059446 Napisano: 09.11.2022 20:45:45
Czy często zdarza się Wam sprzedawać na OLX osobom pochodzenia Ukraińskiego? Nie chcę być źle zrozumiana, nic nie mam przeciwko nim... ale w realiach dzisiejszego internetu, zastanawiam się czy to nie jakiś scam? Wystawiłam przedmiot na OLX, dawno nic tam nie sprzedawałam, od razu odezwały się trzy takie osoby. Nie wiem, czy brać to na poważnie, czy to jakieś próby oszustwa? 
0 0

mia

#7059450 Napisano: 09.11.2022 20:49:07
tereniagno napisał(a):

Jestem pełna złości, bólu i rozpaczyemotka
Jeszcze dobrze nie pozbierałam się po śmierci Marioli, a tu następny cios.
W czwartek moja dobra koleżanka dostała lekki udar, wykrzywiło jej twarz.
Trafiła do szpitala i w tym samym dniu(czyli w czwartek) odesłali ją do domu.
W piątek przewróciła się w domu, bo dostała mocny udar, szybko lekarz,
pogotowie i szpital.W sobotę wieczorem, niestety w szpitalu zmarłaemotka
Gdyby ją zatrzymali w ten czwartek w szpitalu, to może by ją jeszcze uratowaliemotka
Opiekowała się 8 lat obłożnie chorym(nie kontaktującym już) leżącym mężem.
Zaraz też przyszło mi na myśl,jak moja córka dostała udar w wieku 23 lat i karetki nie przysłali,
bo powiedzieli, że taka młoda osoba nie może dostać udaru.
Dopiero lekarz rodzinny, który przybiegł i zadzwonił, to w szybkim tempie przysłaliemotka

emotka emotka
0 0

sks900

#7059478 Napisano: 09.11.2022 23:24:22
melancholia napisał(a):

Czy często zdarza się Wam sprzedawać na OLX osobom pochodzenia Ukraińskiego? Nie chcę być źle zrozumiana, nic nie mam przeciwko nim... ale w realiach dzisiejszego internetu, zastanawiam się czy to nie jakiś scam? Wystawiłam przedmiot na OLX, dawno nic tam nie sprzedawałam, od razu odezwały się trzy takie osoby. Nie wiem, czy brać to na poważnie, czy to jakieś próby oszustwa? 

Pamiętaj, że to ty sprzedajesz, żadnych danych karty i logowania na konto nie podajesz, bez linków, które "kupiec" ci wyśle i bez WhatsApp, jak w ciągu kilku minut masz oferty kupna bez targowania to na 99,99% złodzieje. Przestrzegaj zasad bezpieczeństwa podanych na OLX.
https://www.googl...sclient=gws-wiz-serp

magdalena-chili

#7059488 Napisano: 10.11.2022 07:51:05
sks900 napisał(a):

melancholia napisał(a):

Pamiętaj, że to ty sprzedajesz, żadnych danych karty i logowania na konto nie podajesz, bez linków, które "kupiec" ci wyśle i bez WhatsApp, jak w ciągu kilku minut masz oferty kupna bez targowania to na 99,99% złodzieje. Przestrzegaj zasad bezpieczeństwa podanych na OLX.
https://www.googl...sclient=gws-wiz-serp

Powyżej cenne rady. 
Ja sprzedawałam duży, ciezki i drogi grill,  Panu Ukraińcowi, pół Polski odległości, poszło kurierem za pobraniem, bo olx nie obsługiwał takiego gabarytu. 
Pan potem do mnie dzwonił z podziękowaniami i zaproszeniem, że jak będę w tej części Polski, to mam się pojawić, ugotuje mi obiad (jest Kucharzem w restauracji). 
Wiec nie ma reguły. Ja zawsze staram się wybadać człowieka, czy to Polak czy ktoś inny.  Staram się wyczuć i pamiętać o rozsądku i ostrożności. 
1 DAIKOKU 0

peppa7

#7059490 Napisano: 10.11.2022 07:57:21
melancholia napisał(a):

Sprzedawałam ostatnio dwa razy za pobraniem. Wszystko w porządku jak najbardziej i jak produkt doszedł do osoby dały znać i podziękowały emotka
0 0

agakaz2

#7059496 Napisano: 10.11.2022 08:12:47
peppa7 napisał(a):

melancholia napisał(a):

Sprzedawałam ostatnio dwa razy za pobraniem. Wszystko w porządku jak najbardziej i jak produkt doszedł do osoby dały znać i podziękowały emotka

sprzedawałam telewizor, jednak do transakcji nie doszło bo pań pochodzenia ukraińskiego zapytał czy ja mogę ten telewizor dostarczyć na osiedle obok mojego emotka
0 0

ziolko

#7059614 Napisano: 10.11.2022 15:15:00
melancholia napisał(a):

To zależy od kupującego i formy kontaktu.
Jeśli wystawiasz coś na olx a ktoś pisze do Ciebie na whatsappa (o ile masz tę aplikację podpiętą pod swój numer), to na 99% jest oszust. 
Często ledwo ktoś wystawi ofertę i w ciągu minuty ma pytanie o przedmiot. Oszuści często nie patrzą co jest wystawione, od razu pytają o niuanse i chcą wysyłkę paczkomatem lub przez "agenta" UPS czy innego emotka  
Nawet jeśli to auto albo dom emotka

Poczytaj o sposobach oszustów https://www.faceb...oups/143777390448254
https://www.faceb...oups/129637791061658
1 kumulacja 0

nikos

#7059675 Napisano: 10.11.2022 19:02:56
Szukam i szukam, i zdecydować się nie mogę... ile termometrów, tyle opinii...
Termometr bezdotykowy - możecie jakiś polecić, który działa dokładnie, a nie na zasadzie wyciągania mediany z pomiarów?
0 0