WC - rozmowy o wszystkim

nitka310

#6694945 Napisano: 05.04.2020 10:40:46
zielonaszpilka napisał(a):

rena-cz napisał(a):To ja zmienię temat i nawiąże do poprzedniej dyskusji. Jestem nowa, więc wybaczcie może głupie pytania emotka  
Chodzi o kupno paragonów. Rozumiem, że niektórzy płacą całą kwotę za zakupy, a niektórzy chcą tylko część. Ok. Tylko kupuje się zdjęcie, czy paragon? Bo jak w wypadku wygranej wystarczy zdjęcie paragonu to nie ma problemu. A jak oryginał to co wtedy? Bo czasu na odesłanie już nie ma. Wypełniać papiery za zwycięzcę, też bez sensu. Odsyłać paragon od razu po kupnie? To jak coś kosztuje np. 7 zł jak tymbark to większą część się wyda na list i jeszcze te chodzenie po pocztach. Nie rozumiem skąd tyle osób się oferuje. To się opłaca?

Przeniosę to do tego wątku, bo nie ma tu nic o wkurzaniu a zwykłe pytanie emotka  Owszem opłaca się i drogi są różne. Jeśli regulamin przewiduje odsyłanie oryginału to drogi są dwie - albo płacisz za paragon plus płacisz za wysyłkę paragonu od razu do siebie (a potem jeszcze raz pokrywasz koszty wysyłki paragonu do organizatora) albo prosisz sprzedającego o odesłanie paragonu w Twoim imieniu (tak, tak... fałszuje wtedy oświadczenie), ale wtedy też dosyłasz mu kasę za wysyłkę i no cóż... ufasz mu, że to zrobi emotka  
A jeśli regulamin mówi o skanie lub zdjęciu to sprawa prosta.
A czemu się opłaca? Ano temu, że czasem do niektórych sklepów masz kilkadziesiąt albo nawet kilkaset kilometrów i wtedy bardziej opłaca Ci się kupić od kogoś paragon, nawet z kosztem wysyłki.
Aha, a jeśli pytasz o to czy sprzedającym się opłaca kupować a potem biegać na pocztę, to tak, opłaca się emotka  ludziom opłacają się różne rzeczy- często zdecydowanie mniej opłacalne niż to emotka  np. kupowanie produktu dla zwrotu 5-10 zł, granie o smyczki i długopisy, odsyłanie paragonu na worek albo gadżety, itd. emotka  a na poczcie konkursowicz i tak bywa przeważnie regularnie emotka

Dokładnie tak jak wyżej zostało napisane:) wygrałam 2 razy na paragon kupiony na forum (pozdrawiam sprzedajacychemotka ) i nigdy nie było problemów, raz zapłaciłam za wysyłkę paragonu do siebie(długi termin na odesłanie formularza) A drugi raz nawet nie pamiętam czy ktoś za mnie wysłał formularz czy wystarczyło zdjęcie... Jest jeszcze jeden powód dla którego ludzie kupują paragony, a mianowicie nie używają produkty który jest potrzebny na konkurs lub mają w domu zapas i nie potrzebują kolejnego A chcą brać udział w konkursie. Sama ostatnio sprzedałam paragony i jeśli będzie potrzebny oryginał na pewno się z kupującymi dogadam:) 
0 0

edzia21

#6695327 Napisano: 07.04.2020 10:30:03
asia575 napisał(a):

Jestem na kupnie laptopa dla córki,a w temacie jestem ciemna jak tabaka emotka  
Córka(16 lat) będzie go używać na potrzeby szkolne(wypracowania,prezentacje itp),czasami ogląda filmy.
Proszę o polecenie mi jakąś konkretną markę i model do tysiąca złotych. 

Niestety, ale do tysiąca nie kupisz klasycznego laptopa, który będzie działał płynnie, wydajnie i umilał prace córce, poprzez wykorzystywanie go do innych aktywności. Chyba, że skupisz się na typie: netbook, jednakże nie wiem, czy do tysiąca kupi się coś dobrego. Mam lenovo z konkursu za 799 zł, noszę go tylko do pracy...i mam ochotę roztrzaskać go o ścianę. 3 minuty otwiera mi gotową prezentację w PowerPoint, a otworzenie przeglądarki internetowej to też nie lada wzywanie dla niego. 
1 nkba 0

yonex

#6695331 Napisano: 07.04.2020 10:38:14
edzia21 napisał(a):

asia575 napisał(a):

Córka(16 lat) będzie go używać na potrzeby szkolne(wypracowania,prezentacje itp),czasami ogląda filmy.

Niestety, ale do tysiąca nie kupisz klasycznego laptopa, który będzie działał płynnie, wydajnie i umilał prace córce, poprzez wykorzystywanie go do innych aktywności. Chyba, że skupisz się na typie: netbook, jednakże nie wiem, czy do tysiąca kupi się coś dobrego. Mam lenovo z konkursu za 799 zł, noszę go tylko do pracy...i mam ochotę roztrzaskać go o ścianę. 3 minuty otwiera mi gotową prezentację w PowerPoint, a otworzenie przeglądarki internetowej to też nie lada wzywanie dla niego. 

Za tysiąca do brałbym poleasingowy.
0 0

magy2020

#6695364 Napisano: 07.04.2020 12:31:42
yonex napisał(a):

edzia21 napisał(a):

asia575 napisał(a):

Za tysiąca do brałbym poleasingowy.

W tej cenie i do takich celów to poleasingowe, polecam firmę AMSO,
0 0

nanajka81

#6695470 Napisano: 07.04.2020 17:58:48
tylko poleasingowy, wygrałam kiedyś taki ze sklepu "computer allience" (luknij na ich FB) sklep polecam, całkiem dobre oferty mają
1 asia575 0

mczarna

#6696152 Napisano: 10.04.2020 19:25:49
Jak ktoś ma jeszcze bufy z actimela i problem z kupieniem lub uszyciem opaski ,to już ma problem z głowy emotka

defed

#6696156 Napisano: 10.04.2020 19:33:15
mczarna napisał(a):

Jak ktoś ma jeszcze bufy z actimela i problem z kupieniem lub uszyciem opaski ,to już ma problem z głowy emotka

Dziś z rana robiłam z rodziną przymiarki  emotka  Dla nas są idealne, nie spadają z nosa  emotka  
1 mczarna 0

mczarna

#6696168 Napisano: 10.04.2020 20:34:53
defed napisał(a):

mczarna napisał(a):

Dziś z rana robiłam z rodziną przymiarki  emotka  Dla nas są idealne, nie spadają z nosa  emotka  

0 0

@gnieszk@

#6696748 Napisano: 14.04.2020 21:20:25

defed

#6696783 Napisano: 15.04.2020 09:21:15
bruce napisał(a):

Te maseczki są rzeczywiście dziś w Żabkach? Kupował ktoś? Spore kolejki? Po ile sprzedają na osobę? 

Nie wiem jak w Żabie, ale widziałam na stronie Hebe, aktualnie cena promocyjna 89,99zł za op. 20 szt. Czyli wychodzi 4,50zł za 1szt. Jedna osoba może kupić max 2 op. 
1 brucee 0

nariam

#6696809 Napisano: 15.04.2020 10:47:21
defed napisał(a):

bruce napisał(a):

Te maseczki są rzeczywiście dziś w Żabkach? Kupował ktoś? Spore kolejki? Po ile sprzedają na osobę? 

Nie wiem jak w Żabie, ale widziałam na stronie Hebe, aktualnie cena promocyjna 89,99zł za op. 20 szt. Czyli wychodzi 4,50zł za 1szt. Jedna osoba może kupić max 2 op. 

1 opakowanie 10 sztuk na osobę ,ludzi u mnie sporo
1 brucee 0

nitka310

#6696812 Napisano: 15.04.2020 10:49:55
nariam napisał(a):

defed napisał(a):

bruce napisał(a):

Jedno czy wielorazowe?
1 brucee 0

jokan

#6696818 Napisano: 15.04.2020 10:59:01
nitka310 napisał(a):

nariam napisał(a):

defed napisał(a):

bruce napisał(a):

Jedno czy wielorazowe?

jednorazowe
1 brucee 0

rogaliczek

#6696821 Napisano: 15.04.2020 11:08:54
W żabce 16.99 10 szt w paczce jednorazowe  
0 0

jokan

#6696828 Napisano: 15.04.2020 11:25:34
zważywszy, że to jednorazowa i z tego, co czytałam ma max. pół godziny to i tak się nie opłaca...lepiej zainwestować w wielorazowe u znajomej krawcowej lub w firmie polskiej, która się przekwalifikowała na szycie maseczek
0 0

edzia21

#6696829 Napisano: 15.04.2020 11:32:38
Z tą krawcową to też zależy. Sam materiał nic nie daje, maseczki muszą w środku zawierać jakiś filtr.
1 @gnieszk@ 0

jokan

#6696832 Napisano: 15.04.2020 11:40:04
Tak, filtr można dołożyć, czytałam gdzieś że nawet ten z odkurzacza  emotka
1 edzia21 0

nitka310

#6696841 Napisano: 15.04.2020 11:52:25
bruce napisał(a):

Znajoma z FB mi pisała, że zwykłe jednorazowe maseczki po 6 zł kupiła wczoraj w aptece. 
Okaże się, że to teraz będzie najbardziej poszukiwany towar na rynku.  emotka

Na początku miesiąca, kupilam sobie 6 sztuk wielorazowych maseczek w aptece po 6,90 za sztukę, 5 dni później moja mama kupiła za 12,90 za szt. 10 kwietnia znajoma kupiła je w cenie 33 zł za sztukę, fakt że mówimy o innych aptekach, ale coś jest na rzeczy.
1 brucee 0

jokan

#6696847 Napisano: 15.04.2020 11:55:23
bruce napisał(a):

Znajoma z FB mi pisała, że zwykłe jednorazowe maseczki po 6 zł kupiła wczoraj w aptece. 

lokalnie wiele firm i krawcowych szyje wielorazowe...mnie przeraza co sie bedzie dzialo i jakie bedzie zasmiecenie po tych madseczkach...bo po rekawiczkach juz widzialam (np. przez intermarche) ...a maseczki jednorazowe widzialam na plazach powywalane...wprawdzie nie u nas, ale skoro masowo wrzucili je do żabek, to już maly krok do tego, żeby zobaczyć je frywające na wietrze po chodnikach i ulicach (zuzyte oczywiscie)....
1 brucee 0

ace

#6696914 Napisano: 15.04.2020 16:07:14
jokan napisał(a):

bruce napisał(a):

lokalnie wiele firm i krawcowych szyje wielorazowe...mnie przeraza co sie bedzie dzialo i jakie bedzie zasmiecenie po tych madseczkach...bo po rekawiczkach juz widzialam (np. przez intermarche) ...a maseczki jednorazowe widzialam na plazach powywalane...wprawdzie nie u nas, ale skoro masowo wrzucili je do żabek, to już maly krok do tego, żeby zobaczyć je frywające na wietrze po chodnikach i ulicach (zuzyte oczywiscie)....

czekac az janusze biznesu beda takie jednorazowe zuzyte maseczki zbierac, prac, prasowac i sprzedawac jako nowki sztuki (tak bylo w chinach - dlatego rzad chinski zalecal by zuzyta maseczke jednorazowa przecinac na pol)