WC - rozmowy o wszystkim

pikawka

#6690174 Napisano: 15.03.2020 15:10:39
Timetrend casio. Chce sobie zamówić zegarek na białym skórzanym pasku. Czy ktoś może kupił i może napisać jakie są jego doświadczenia. Czy cos się dzieje z paskiem, jakieś przebarwienia?  Kupić czy odpuścić. 
0 0

reniii

#6690208 Napisano: 15.03.2020 21:19:43
asantesana napisał(a):

miketyson napisał(a):

ludzka_istota napisał(a):

Kochani, a jak Wy się czujecie? I Wasi najbliżsi?

Jak na razie dobrze, dziękujemy emotka ciekawe jak sie sytuacja bedzie rozwijac...
W temacie warto przeczytac o podejsciu jakie stosuje Wielka Brytania:
Dlaczego Wielka Brytania reaguje inaczej niż reszta świata?

Własnie jestem po długiej rozmowie ze znajomymi z WB i doszliśmy do jednego wniosku - to czy rację ma nasz rząd czy ich okaże się... po fakcie, a teraz nie ma mądrych. Po fakcie mądrali będzie masa. Co więcej, jeszcze 2 dni temu Brytyjczycy byli zadowoleni z działania swojego rządu (lub braku działania), a już dzisiaj zaczynają się pomruki, przestają sobie radzić, widzą co robi reszta Europy. Zawsze znajdzie się grupa popierająca i grupa przeciwna i zawsze jest to na zasadzie "punkt widzenia zależy od punktu siedzenia". Już mam przykład w dalszej rodzinie wyśmiewania koronowirusa, gdy był 1000 km od nas, a dzisiaj ta osoba siedzi w domu i się trzęsie, bo okazało się, że miała styczność z osobą chorą. 

To, że nasz rząd zareagował szybko to bardzo dobrze, ale i tak już za późno niestety, bo WHO powinna natychmiast ogłosić pandemię zamiast się zastanawiać tyle. Chiny powinny, już na samym początku, zostać odcięte od reszty świata, żeby wirus się nie rozprzestrzenił po całym świecie. Rodacy, którzy chcieliby wówczas wrócić  z Chin do kraju, nie ociągając się i namyślając tygodniami, tylko bezzwłocznie, a jak nie to niech ryzykują swoje życie i niech zostają w Chinach. Po przyjeździe musieliby odbyć  przymusową kwarantannę, żeby nie zakażać innych. I to samo musiałyby zrobić inne kraje. A tak to Włosi rozprzestrzenili już zarazę po całym swoim kraju i od nich zarażona jest cała Europa i reszta. Rodacy też mimo ostrzeżeń podróżowali bez opamiętania i teraz też powrót tych wszystkich szczurów, którzy nagle sobie przypomnieli, że są Polakami i często razem z nimi przyjeżdża i korona wirus. A niektóre państwa w Europie traktują to bardzo lekko i nie zatrzymamy już tego, niestety. Przeżyją tylko silniejsi.

magdalena-chili

#6690212 Napisano: 15.03.2020 21:35:22
reniii napisał(a):

asantesana napisał(a):

miketyson napisał(a):

Kochani, a jak Wy się czujecie? I Wasi najbliżsi?

Jak na razie dobrze, dziękujemy emotka ciekawe jak sie sytuacja bedzie rozwijac...
W temacie warto przeczytac o podejsciu jakie stosuje Wielka Brytania:
Dlaczego Wielka Brytania reaguje inaczej niż reszta świata?

Własnie jestem po długiej rozmowie ze znajomymi z WB i doszliśmy do jednego wniosku - to czy rację ma nasz rząd czy ich okaże się... po fakcie, a teraz nie ma mądrych. Po fakcie mądrali będzie masa. Co więcej, jeszcze 2 dni temu Brytyjczycy byli zadowoleni z działania swojego rządu (lub braku działania), a już dzisiaj zaczynają się pomruki, przestają sobie radzić, widzą co robi reszta Europy. Zawsze znajdzie się grupa popierająca i grupa przeciwna i zawsze jest to na zasadzie "punkt widzenia zależy od punktu siedzenia". Już mam przykład w dalszej rodzinie wyśmiewania koronowirusa, gdy był 1000 km od nas, a dzisiaj ta osoba siedzi w domu i się trzęsie, bo okazało się, że miała styczność z osobą chorą. 

To, że nasz rząd zareagował szybko to bardzo dobrze, ale i tak już za późno niestety, bo WHO powinna natychmiast ogłosić pandemię zamiast się zastanawiać tyle. Chiny powinny, już na samym początku, zostać odcięte od reszty świata, żeby wirus się nie rozprzestrzenił po całym świecie. Rodacy, którzy chcieliby wówczas wrócić  z Chin do kraju, nie ociągając się i namyślając tygodniami, tylko bezzwłocznie, a jak nie to niech ryzykują swoje życie i niech zostają w Chinach. Po przyjeździe musieliby odbyć  przymusową kwarantannę, żeby nie zakażać innych. I to samo musiałyby zrobić inne kraje. A tak to Włosi rozprzestrzenili już zarazę po całym swoim kraju i od nich zarażona jest cała Europa i reszta. Rodacy też mimo ostrzeżeń podróżowali bez opamiętania i teraz też powrót tych wszystkich szczurów, którzy nagle sobie przypomnieli, że są Polakami i często razem z nimi przyjeżdża i korona wirus. A niektóre państwa w Europie traktują to bardzo lekko i nie zatrzymamy już tego, niestety. Przeżyją tylko silniejsi.

Tak, niestety to podróżowanie bez opamiętania może nas pogrążyć, tak sobie myślę. 
Zwłaszcza gdy UK niewiele sobie robi z tego, a jak Polacy stamtąd (czy po prostu z Europy Zachodniej) ruszą nagle do Polski, to będzie tu druga Italia. I to nasze grzeczne siedzenie w domach psu na budę się zda w takiej sytuacji, albo będzie musiało trwać 3 miesiące. 
edit: 10 dni temu z Włoch wrócił kolega mojego Syna, następnego dnia przyszedł do szkoły i co? i nic, "przecież nie jest chory".... bez komentarza. 
2 reniii, brucee 0

joan

#6690222 Napisano: 15.03.2020 22:09:49
magdalena-chili napisał(a):

(...) edit: 10 dni temu z Włoch wrócił kolega mojego Syna, następnego dnia przyszedł do szkoły i co? i nic, "przecież nie jest chory".... bez komentarza. 

U mnie w rodzinie taka sytuacja: jakaś cebulara stwierdziła, że o jejo, jakie teraz zagranico tanie noclegi w hotelach i pojechała z rodziną na narty do Austrii. Nikomu się nie przyznała, synowi kazała nakłamać w szkole, że jest chory i przez kilka dni będzie leżał w domu. Wydało się przypadkiem, gdy wróciła do pracy (jakby nigdy nic!) i dopiero po kilku godzinach wypsnęło się jej info o wyjeździe. Szef odesłał ją do domu, ale i tak spędziła sporo czasu w pomieszczeniach biurowych z innymi ludźmi, korzystała z tej samej kuchni, toalety czy sprzętów. Szkoda gadać...

taalvikki

#6690225 Napisano: 15.03.2020 22:43:15
forrrum napisał(a):

moskala22 napisał(a):

- nie zostawiajmy wnuków pod opiekę dziadkow, by niepotrzebnie nie narażać starszych osób

A tego to przyznam, nie rozumiem. emotka To tak, jakby każde dziecko było nosicielem koronawirusa, czy co?! emotka

litości. właśnie przez takie podejście wszystko się rozprzestrzenia. nie każde dziecko jest nosicielem, ale nie idzie tego sprawdzić, które jest, więc warto być ostrożnym. to podstawy matematyki, ludzie.

donia7

#6690226 Napisano: 15.03.2020 22:44:01
Koło nas sąsiad przyjechał z Francji i sam się zamknął w pustym domu wujka. Nie wraca do żony i dzieci nawet. Czeka ponoć na sanepid, bo boi się, że może mieć korona.

magdalena-chili

#6690236 Napisano: 16.03.2020 07:28:07
delvitto napisał(a):

pooglądałabym trochę filmów i starych seriali, na które wciąż brakowało czasu, no i stronki, gdzie czasem zaglądałam, znów nie działają emotka  zalukaj u mnie się nie otwiera, filman.cc właśnie się zablokował, inne znalezione przeze mnie stronki przekierowują do jakichś płatnych platform, które nawet nie wiem, czy po zapłaceniu będą działać... Doradźcie, gdzie obecnie można coś oglądać? Ipla i Player nie wchodzą w grę, tam nie ma tego, co szukam, a ja mam ochotę na cykl seriali s-f, typu Stargate, Atlantis, Star Trek, itp... Wykupiłabym Netflix, ale tam też tego nie ma:(

ale na Netlix jest Star Trek emotka i parę innych s-f
jak chcesz popatrzeć na tytuły to mogę Ci parę screenów podeslać emotka
0 0

ludzka_istota

#6690253 Napisano: 16.03.2020 09:20:48

delvitto napisał(a):

pooglądałabym trochę filmów i starych seriali, na które wciąż brakowało czasu, no i stronki, gdzie czasem zaglądałam, znów nie działają emotka  zalukaj u mnie się nie otwiera, filman.cc właśnie się zablokował, inne znalezione przeze mnie stronki przekierowują do jakichś płatnych platform, które nawet nie wiem, czy po zapłaceniu będą działać... Doradźcie, gdzie obecnie można coś oglądać? Ipla i Player nie wchodzą w grę, tam nie ma tego, co szukam, a ja mam ochotę na cykl seriali s-f, typu Stargate, Atlantis, Star Trek, itp... Wykupiłabym Netflix, ale tam też tego nie ma:(

SG1 do 6 sezonu jest na CDA, prawie całe sezony. Atlantis widziałam odcinek 1-2 na CDA. Szukam dalszych i nie widzę nigdzie:(.
0 0

agakaz2

#6690268 Napisano: 16.03.2020 10:11:11
góralk zawiesily konkurs info na Facebooku
ups już zniknęło
0 0

mysia

#6690281 Napisano: 16.03.2020 11:54:25
Szał był w weekend, na ulicach pustki, a dziś już u nas za oknem dużo ludzi słychać i nie tych co do pracy poszli tylko sąsiadki, dzieci... U nas tylko wyjścia do sklepu, przez te 3 dni byłam może 40min poza domem, w bezpiecznej odległości od innych. Mam wrażenie, że wiele osób panika zakupy w dużych sklepach, przesiedzieli weekend w domu i już im starczy emotka obym się myliła emotka

edit. szukam, ale może ktoś z nudów podrzuci jakieś najciekawsze konkursy foto emotka Górlaki wczoraj posłałam, ale nic ciekawego, na szybko a teraz mam duuuużo czasu emotka
0 0

joan

#6690283 Napisano: 16.03.2020 11:59:31
Mysia napisał(a):

(...) edit. szukam, ale może ktoś z nudów podrzuci jakieś najciekawsze konkursy foto emotka Górlaki wczoraj posłałam, ale nic ciekawego, na szybko a teraz mam duuuużo czasu emotka

O Ty franco, nic Ci nie podrzucę, bo mnie wkurza, że teraz to wszyscy w domu siedzą i nic, jeno konkursują! Hucpa! emotka

mysia

#6690285 Napisano: 16.03.2020 12:03:19
joan napisał(a):

Mysia napisał(a):

(...) edit. szukam, ale może ktoś z nudów podrzuci jakieś najciekawsze konkursy foto emotka Górlaki wczoraj posłałam, ale nic ciekawego, na szybko a teraz mam duuuużo czasu emotka

O Ty franco, nic Ci nie podrzucę, bo mnie wkurza, że teraz to wszyscy w domu siedzą i nic, jeno konkursują! Hucpa! emotka

Ja to według zaleceń to powinnam leżeć nawet emotka   spoko tak nie wychodzę z domu, że dziś się zorientowałam że nie zgarałam w konkursie Lech (był do wczoraj emotka ) i bardziej uderzam teraz w konkursy gdzie do wygrania wyprawki itp. emotka Również pozdrawiam emotka emotka
1 joan 0

joasiunia

#6690288 Napisano: 16.03.2020 12:08:18
joan napisał(a):

Mysia napisał(a):

A gdzieżby! Dementuję. Codzienne przebywanie 24 h na dobę z trójką dzieci wyprało mnie z resztek kreatywności emotka
3 mysia, joan, brucee 0

delvitto

#6690357 Napisano: 16.03.2020 15:53:28

delvitto napisał(a):

SG1 do 6 sezonu jest na CDA, prawie całe sezony. Atlantis widziałam odcinek 1-2 na CDA. Szukam dalszych i nie widzę nigdzie:(.

na Netflix są chyba tylko te nowe Star Treki? Miałam Netflixa w zeszłym roku, obczaiłam tam co się dało, a teraz czekam, aż będzie nowy sezon Lucyfera i the 100 emotka  wtedy znów go wykupię. 
magdalena-chili szukałam na cda, ale nie udało mi się znaleźć, więc jeśli możesz, to podeślij mi coś, proszę:) Ja bym chciała Stsrgate od 2 sezonu 15 odcinek.
Mój mąż, gdy żył, twierdził, że ma na dysku zewnętrznym wszystkie sezony i dalsze serie tego Stargate, ale wczoraj odpaliłam ten dysk, i okazuje się, że są w tej kolekcji duże braki, nie ma sezonu 2 i któregoś, dwa jakieś sezony są tylko po angielsku, jeszcze muszę dokładniej spisać co tam jest i w jakiej kolejności. Bo ogólnie znalazłam groch z kapustą.
@ludzka-istota na wspomnianym wyżej dysku, są jakieś serie Atlantis, sprawdzę i dam Ci znać, może Ci podeślę, jeśli się okaże, że z chęcią skorzystasz?
No i cieszę się, że odnalazłam tu miłośników science-fiction emotka

ludzka_istota

#6690361 Napisano: 16.03.2020 15:58:26
delvitto napisał(a):

delvitto napisał(a):

na Netflix są chyba tylko te nowe Star Treki? Miałam Netflixa w zeszłym roku, obczaiłam tam co się dało, a teraz czekam, aż będzie nowy sezon Lucyfera i the 100 emotka  wtedy znów go wykupię. 
magdalena-chili szukałam na cda, ale nie udało mi się znaleźć, więc jeśli możesz, to podeślij mi coś, proszę:) Ja bym chciała Stsrgate od 2 sezonu 15 odcinek.
Mój mąż, gdy żył, twierdził, że ma na dysku zewnętrznym wszystkie sezony i dalsze serie tego Stargate, ale wczoraj odpaliłam ten dysk, i okazuje się, że są w tej kolekcji duże braki, nie ma sezonu 2 i któregoś, dwa jakieś sezony są tylko po angielsku, jeszcze muszę dokładniej spisać co tam jest i w jakiej kolejności. Bo ogólnie znalazłam groch z kapustą.
@ludzka-istota na wspomnianym wyżej dysku, są jakieś serie Atlantis, sprawdzę i dam Ci znać, może Ci podeślę, jeśli się okaże, że z chęcią skorzystasz?
No i cieszę się, że odnalazłam tu miłośników science-fiction emotka

Kocham SG emotka a science fiction wielbię  miłością ogromną:) Oglądałaś Battelstar Galactica? są 4 sezony, odcinki rożnej mocy, ale fajnie się ogląda emotka wszystkie dostępne na CDA
Z niecierpliwością czekam na dalsze odcinki "the 100"

delvitto

#6690368 Napisano: 16.03.2020 16:22:05

Oglądałaś Battelstar Galactica? 

jeśli oglądałam, to dawno, ale na tym dysku jest coś z BG emotka
ze mną jest tak, że kiedyś oglądałam tego mnóstwo, zresztą, działałam w klubach SF, jeździło się na konwenty (Polcon, Nordcon, znacie to?) Mnóstwo książek było, a potem przyszło zwykłe życie, praca, dzieci, rodzina, i takie tam... Oglądałam na bieżąco aktualne produkcje, bo na te starsze brakowało czasu. Mąż podglądał w wolnych chwilach na necie te różne seriale, ale one mi już trochę taką myszką trąciły, i patrzyłam na to z pewnym politowaniem. A teraz sama dojrzałam by wreszcie wszystkie te seriale obejrzeć, no i problem, bo stronki z filmami poznikały z netu.
A ktoś zna/pamięta Kosmos 1999? O rety, to było coś, ja się na tym wychowałam emotka
A the 100 premiera 20 maja, u nas chyba z tydzień później, szkoda, że już będzie koniec.

synk

#6690384 Napisano: 16.03.2020 17:49:58
delvitto napisał(a):

Oglądałaś Battelstar Galactica? 

jeśli oglądałam, to dawno, ale na tym dysku jest coś z BG emotka
ze mną jest tak, że kiedyś oglądałam tego mnóstwo, zresztą, działałam w klubach SF, jeździło się na konwenty (Polcon, Nordcon, znacie to?) Mnóstwo książek było, a potem przyszło zwykłe życie, praca, dzieci, rodzina, i takie tam... Oglądałam na bieżąco aktualne produkcje, bo na te starsze brakowało czasu. Mąż podglądał w wolnych chwilach na necie te różne seriale, ale one mi już trochę taką myszką trąciły, i patrzyłam na to z pewnym politowaniem. A teraz sama dojrzałam by wreszcie wszystkie te seriale obejrzeć, no i problem, bo stronki z filmami poznikały z netu.
A ktoś zna/pamięta Kosmos 1999? O rety, to było coś, ja się na tym wychowałam emotka
A the 100 premiera 20 maja, u nas chyba z tydzień później, szkoda, że już będzie koniec.

The 100 zaczynało być serialem robionym na siłę...a Kosmos 1999 - statki o nazwie Orzeł...pamiętam.
Na priv  masz wątek w którym podają różne strony - czasem trzeba link z niej przepisać

ace

#6690395 Napisano: 16.03.2020 18:39:26
czy jest na forum stomatolog? Albo ktos sie orientuje jakie sa wytyczne dla stomatologow w zwiazku z korona? Moja mama dzis poszla na usuniecie zeba i pocalowala klamke. Dentystka powiesila na drzwiach nr swojego tel by ewentualnie dzwonic. Jak mam zadzwonila, ta powiedziala, ze nie przyjmuje bo takie sa najnowsze wytyczne (praktyka prywatna). I ja nie mam nic przeciwko jesli po prostu postanowila zakmac bo boi sie zarazenia, ale zastanawiam sie czy te wytyczne ktorymi sie zaslania sa prawdziwe... (nadmienie, ze w tamtym tyg chwalila sie, ze ma zapasy maseczek, rekawiczek, sterylizatorow itd wiec moze pracowac...)
0 0

moskala22

#6690400 Napisano: 16.03.2020 19:15:24
ace napisał(a):

czy jest na forum stomatolog? Albo ktos sie orientuje jakie sa wytyczne dla stomatologow w zwiazku z korona? Moja mama dzis poszla na usuniecie zeba i pocalowala klamke. Dentystka powiesila na drzwiach nr swojego tel by ewentualnie dzwonic. Jak mam zadzwonila, ta powiedziala, ze nie przyjmuje bo takie sa najnowsze wytyczne (praktyka prywatna). I ja nie mam nic przeciwko jesli po prostu postanowila zakmac bo boi sie zarazenia, ale zastanawiam sie czy te wytyczne ktorymi sie zaslania sa prawdziwe... (nadmienie, ze w tamtym tyg chwalila sie, ze ma zapasy maseczek, rekawiczek, sterylizatorow itd wiec moze pracowac...)

my mieliśmy mieć w środę wizytę prywatnie u stomatologa i wczoraj pani rozsyłała smsy że póki co do 25 marca nie przyjmuje
1 ace 0

assal

#6690405 Napisano: 16.03.2020 19:36:21
Ace: U mnie w przychodni jest od dziś zmiana. Trzeba zadzwonić i tylko pilne przypadki przyjmują na miejscu. Wszyscy lekarze po kolei.
Teraz jest konsultacja przez telefon, analiza wyników w ten sam sposób, e-recepta itd.
1 ace 0