WC - rozmowy o wszystkim

dany-duszek

#6801327 Napisano: 15.08.2021 12:12:46
bruce napisał(a):

superloser napisał(a):

caramela napisał(a):

FBmonika33 napisał(a):

Jak to jest z kartą przedpłaconą? Nigdy takiej nie miałam i zastanawiam się jak mam na niej 100 zł a zrobię zakupy za np. 110 zł to co się dzieje ? Mogę dopłacić z mojej karty czy muszę zejść do 100 zł ?

Jeśli rachunek będzie np na 110 zł to po prostu mówisz kasjerki, że z tej karty chcesz zapłacić 100 zł a resztę gotówką, bądź kartą płatniczą. Większe sklepy typu carrefour, Kaufland, Auchan itp bez problemu taką formę płatności honorują. 

Gdzie placilas na 2 karty?
Gotowka + karta lub bon i karta, przechodzi bez problemu

To samo miałam napisać, ale nie korzystałam z takich kart od dawna, zatem myślałam, że coś uległo zmianie. Mnie nigdy żadna kasjerka nie pozwoliła dopłacić kartą. Ponoć dwóch kart równocześnie użyć nie wolno. Wyjątki to karty danych sieci, np. Kauflandu. 

można płacić różnymi kartami przy jednej transakcji, ale większość kasjerek nie wie o tym. Ja tak zawsze opłacam jak jest np jakiś cashback visa oferty i mam zakupy ze dwa cashbacki otrzymam, a nie chcę dzielić na dwa paragony.
1 brucee 0

caramela

#6801330 Napisano: 15.08.2021 12:30:29
dany-duszek napisał(a):

bruce napisał(a):

superloser napisał(a):

caramela napisał(a):

FBmonika33 napisał(a):

Jak to jest z kartą przedpłaconą? Nigdy takiej nie miałam i zastanawiam się jak mam na niej 100 zł a zrobię zakupy za np. 110 zł to co się dzieje ? Mogę dopłacić z mojej karty czy muszę zejść do 100 zł ?

Jeśli rachunek będzie np na 110 zł to po prostu mówisz kasjerki, że z tej karty chcesz zapłacić 100 zł a resztę gotówką, bądź kartą płatniczą. Większe sklepy typu carrefour, Kaufland, Auchan itp bez problemu taką formę płatności honorują. 

To samo miałam napisać, ale nie korzystałam z takich kart od dawna, zatem myślałam, że coś uległo zmianie. Mnie nigdy żadna kasjerka nie pozwoliła dopłacić kartą. Ponoć dwóch kart równocześnie użyć nie wolno. Wyjątki to karty danych sieci, np. Kauflandu. 

można płacić różnymi kartami przy jednej transakcji, ale większość kasjerek nie wie o tym. Ja tak zawsze opłacam jak jest np jakiś cashback visa oferty i mam zakupy ze dwa cashbacki otrzymam, a nie chcę dzielić na dwa paragony.

Wiele razy tak płaciłam i nie miałam problemów, ale tak jak pisałam to są większe sklepy
1 brucee 0

caramela

#6801331 Napisano: 15.08.2021 12:40:01
caramela napisał(a):

dany-duszek napisał(a):

bruce napisał(a):

superloser napisał(a):

caramela napisał(a):

FBmonika33 napisał(a):

Wiele razy tak płaciłam i nie miałam problemów, ale tak jak pisałam to są większe sklepy, zdarzyło mi się raz w carrefourze płacić za jedne zakupy trzema rzeczami, ale wtedy kasjerka wolała swoją kierowniczkę, po prostu im najlepiej jej jak się płaci jedną metodą płatniczą 

1 brucee 0

caramela

#6801335 Napisano: 15.08.2021 13:02:01
superloser napisał(a):

dany-duszek napisał(a):

bruce napisał(a):

superloser napisał(a):

caramela napisał(a):

FBmonika33 napisał(a):

W Kauflandzie paniusia nie byla w stanie ogarnac platnosci "karta podarunkowa + gotowka". Zablokowala kase, namachala sie lapkami "ze tak nie mozna" - obora zrobiona, a niby to wyzszy standard od Lidla  emotka
W Lidlu bardziej ogarnietych i kulturalnych zatrudniaja emotka
W sumie to wole juz podzielic zakupy na kasie samoobslugowej...

Mi się nigdy nie zdarzyło żeby ktoś zrobił "aferke", zazwyczaj jak pani nie jest czegoś pewna to dzwoni do kierowniczki i/albo pyta koleżanki. Najbardziej przyjazny na podział jest u mnie carrefour, ale to zależy od Pań i ich chęci :) 
1 brucee 0

kuleczkar

#6801339 Napisano: 15.08.2021 13:27:25
samuraj napisał(a):

Jeśli ktoś jest smakoszem grzybów to zapraszam do lasu  emotka

W jakim województwie takie piękne zbiory? Pewnie jeszcze nie wszędzie się grzyby pojawiły.. 
My też uwielbiamy grzybobranie z dziada pradziada i jest to u nas wyprawa rodzinna z prowiantem, ale ograniczamy się do zbierania tych sprawdzonych, ulubionych... Kocham te jesienne wyprawy do lasuemotka

mama2006

#6801351 Napisano: 15.08.2021 14:59:43
bruce napisał(a):

kuleczkar napisał(a):

My też uwielbiamy grzybobranie z dziada pradziada i jest to u nas wyprawa rodzinna z prowiantem, ale ograniczamy się do zbierania tych sprawdzonych, ulubionych... Kocham te jesienne wyprawy do lasu emotka

Rozumiem Cię doskonale. emotka  Ja z kolei z dzieciństwa pamiętam wyprawy z Babcią do lasu na jagody, na kilka godzin, także z prowiantem, potem obiad był z tych zbiorów (zazwyczaj zupa jagodowa i pierogi z jagodami) i mnóstwo słoików. Fantastyczne wspomnienia.  emotka emotka emotka

podziwiam Babcię,  że po kilkugodzinnym zbieraniu jagód, wespół z dzieciakami, miała jeszcze siłę na lepienie pierogów
1 brucee 0

kuleczkar

#6801359 Napisano: 15.08.2021 15:29:11
Ooo.. U nas to samo- wakacje na wsi i wyprawy z babcią na jagody... Tylko, że potem zamiast pierogów piekliśmy jagodniki na cieście drożdżowym..  Zapach, smak i wspomnienia niepowtarzalne.. I nawet popołudniowe, letnie burze miały swój niepowtarzalny klimat wtedy... Tęsknię za tymi czasami i żałuję, że moja córka nigdy nie będzie miała takich wspomnień... Super jest to, że moja babcia wciąż żyje i nie dotknęła jej demencja jak na razie- jednak ma ponad 80 lat, więc już nie obciążamy jej dłuższymi wizytami na wsi.. 
2 cb656, brucee 0

baxter

#6801386 Napisano: 15.08.2021 19:46:43
Mam pytanie, jeśli karta sim jest wyjęta z telefonu i w tym czas jest wysłany na ten nr sms to dojdzie on jak się póxniej włączy tę kartę?
Pytam odnośnie smsów z Kubusia
0 0

@gnieszk@

#6801387 Napisano: 15.08.2021 19:55:43
baxter napisał(a):

Mam pytanie, jeśli karta sim jest wyjęta z telefonu i w tym czas jest wysłany na ten nr sms to dojdzie on jak się póxniej włączy tę kartę?

Tak
0 0

baxter

#6801388 Napisano: 15.08.2021 20:04:58
@gnieszk@ napisał(a):

baxter napisał(a):

Tak

Tak mi się zdawało ale może sms ma jakiś czas ważności/ Dopiero dzis po południu sprawdzałam startery ina zadnym nie było smsa a jak sprawdziłam na stronie smolara to owszem sa wygraneemotka
0 0

@gnieszk@

#6801390 Napisano: 15.08.2021 20:07:11
baxter napisał(a):

@gnieszk@ napisał(a):

baxter napisał(a):

Tak

Tak mi się zdawało ale może sms ma jakiś czas ważności/ Dopiero dzis po południu sprawdzałam startery ina zadnym nie było smsa a jak sprawdziłam na stronie smolara to owszem sa wygraneemotka

Być może
0 0

dany-duszek

#6801392 Napisano: 15.08.2021 20:10:33
baxter napisał(a):

@gnieszk@ napisał(a):

baxter napisał(a):

Tak

Tak mi się zdawało ale może sms ma jakiś czas ważności/ Dopiero dzis po południu sprawdzałam startery ina zadnym nie było smsa a jak sprawdziłam na stronie smolara to owszem sa wygrane emotka

chyba też zależy od sieci, w playu po włożeniu startera przychodzi sms po kilku sekundach, minutach. A w orange nawet taki sms po półgodzinach od włożenia przychodzi.
0 0

baxter

#6801394 Napisano: 15.08.2021 20:17:30
dany-duszek napisał(a):

baxter napisał(a):

@gnieszk@ napisał(a):

baxter napisał(a):

Tak

Tak mi się zdawało ale może sms ma jakiś czas ważności/ Dopiero dzis po południu sprawdzałam startery ina zadnym nie było smsa a jak sprawdziłam na stronie smolara to owszem sa wygrane emotka

chyba też zależy od sieci, w playu po włożeniu startera przychodzi sms po kilku sekundach, minutach. A w orange nawet taki sms po półgodzinach od włożenia przychodzi.

startery mam w play i czekałam ze 2-3 minuty ale dobrze ze u smolara mozna sprawdzic na stronie emotka
0 0

@gnieszk@

#6801396 Napisano: 15.08.2021 20:21:18
baxter napisał(a):

dany-duszek napisał(a):

baxter napisał(a):

@gnieszk@ napisał(a):

baxter napisał(a):

Tak

startery mam w play i czekałam ze 2-3 minuty ale dobrze ze u smolara mozna sprawdzic na stronie emotka

3 minuty to jednak trochę za krótko
0 0

baxter

#6801526 Napisano: 16.08.2021 13:44:17
dzidziapiernik napisał(a):

baxter napisał(a):

Mam pytanie, jeśli karta sim jest wyjęta z telefonu i w tym czas jest wysłany na ten nr sms to dojdzie on jak się później włączy tę kartę?

Zdarzyło mi się kiedyś, że telefon się rozładował w podróży, a ładowarki akurat nie było pod ręką, więc ta nieobecność w sieci trwała prawie cały dzień, a po naładowaniu i ponownym włączeniu telefonu zaległe SMSy zaczęły się pchać jeden przez drugiego praktycznie od razu po zalogowaniu. emotka

Dzięki, czyli play krótki ma czas i dlatego nie doszły do mnie smsyemotka
0 0

emi

#6801720 Napisano: 17.08.2021 12:11:26
FBmonika33 napisał(a):

FBemilia6 napisał(a):

flinta_13 napisał(a):

misiapysiamisia napisał(a):

FBemilia6 napisał(a):

Czy korzystał ktoś z zakupów z SHEIN ? 
 Czy można bez problemu zamawiać czy omijać ich ? Tysiąc różnych opinii emotka

U mnie w pracy ja z koleżankami okupiłyśmy siebie i dzieci w stroje kąpielowe, jakość świetna w stosunku do ceny, każdego który został zamówiony.

Ja zamawiam:) i jestem zadowolona emotka  

Dziękuję za odzew emotka  
Zaryzykowałam właśnie kostium kąpielowy i wg śledzenia jedzie całkiem szybko emotka  
Jak dotrze to ocenię czy warto. Na stronie mają sporo fajnych i tanich rzeczy  emotka

absolutnie nie oceniam zakupów! Sama nie kupowałam nigdy, ale polecam artykuł tak jako ciekawostkę

https://flesz.amu...-ludzi-i-srodowiska/

W domu mamy masę sprzętów, z których korzystamy- lodówki, zmywarki, pralki i inne drobniejsze AGD, ubrania itp, itd, które robiły za psi grosz chińskie rączki emotka  .  Nie mamy wpływu na to, można nie kupować, jasne, tylko że wtedy nie ma wyboru, bo na wszystkim metka- zrobiono w ChRL emotka  
0 0

silvia8

#6802103 Napisano: 18.08.2021 15:15:25
Oddam dwuosobową wejściówkę do JuraParku Krasiejów, ważną do 31.08. -pw- nieaktualne
0 0

joan

#6802112 Napisano: 18.08.2021 15:31:56
FBmonika33 napisał(a):

absolutnie nie oceniam zakupów! Sama nie kupowałam nigdy, ale polecam artykuł tak jako ciekawostkę

https://flesz.amu...-ludzi-i-srodowiska/

Wielu! rodzicom nie przeszkadza kupowanie przedmiotów, przy produkcji których cierpią CUDZE dzieci. To zresztą standard -> się interesuje ktoś tylko własnym potomstwem, ale w social mediach lans na "kocham dzieci" i koniecznie cytaty z jakichś kretyńskich fan pejdżów o tym, że dzieci są ważne (odkrycie wszechczasów). A w śmietniku stos kartonów z AE.

Klapki na oczach. I to klapki np. z Bangladeszu, niekoniecznie z Chin (Chiny teraz się robią za drogie, więc produkcja jest przenoszona). Oczywiście trudno byłoby dostać min. RTV/AGD spoza tych krajów, ale właściwie wszystko inne... można bez problemu kupić emotka

warcik

#6802345 Napisano: 19.08.2021 15:14:34
Czy ktoś jest tu z miejscowości Swornegacie, albo był tam i może polecić jakieś miejsca noclegowe?
0 0

edi999a

#6803383 Napisano: 24.08.2021 15:21:00
Jakie atrakcje polecacie do zobaczenia w okolicach Władysławowa? Gdzie iść z dziećmi w Trójmieście? 
0 0