Wkurza mnie...

Gość: tato999

#4574577 Napisano: 30.07.2011 09:20:43
chmurka napisał(a):

Wkurza mnie ( zeby nie napicać wkur..)że ludzie w czasach gdzie dostęp do internetu ma prawie każdy, a pewnych informacji aż sie roi i prosi, żeby je przeczytać, nie wiedzą nic o prawidłowym żywieniu i opiece swoich zwierząt.
I tak karmią biedne zwierzaki karmami typu whiskas,chappi gdzie 90 % składy to zboża a 4% mięsa, a psy i kotki powinny mieć w jadłospicie ok 60 % mieska ( nie wiem dokładnie jakie są procenty ale na pewno powyżej 50 % !). Sami pojedzcie przez jakiś czas same fast foody zobaczymy jacy zdrowi będziecie i ile pociągniecie na takim jedzeniu.

Sąsiadki kot jest tak utuczony przez te karmy ,że ledwo chodzi.Nawet nie che myśleć co się dzieje z jego organami jak są otłuszczone.Wygląda jak kaleka , jak tak można !

Siosta ma bojownika w kuli ! wystarczy wpisac w google bojownik w kuli, a zobaczycie jakie o męczarnie dla ryby.Tłumaczyłam nie dociera nic.A jeszcze potrafi postawić kulę na stół jak ma maszyna do szycie włączoną.Jak to zobaczyłam to się popłakałam ,zero emapatii.

Króliki w małych klatkach na trocinach to norma.
Ludzie, królik potrzebuje klatki minumum setki a sra do kuwety jak kot ! i żadne trociny w klatce nie są mu potrzebne.Moje wcale klatki nie mają,, a potrafią się w domu lepiej zachować niż kot czy pies.
I sprzątajcie gów.. po swoich psach z trawników. emotka

moj pies od 10 lat je chappi i jakos nie spieszno jej na druga strone

a nie pomyslalas moze ze nie kazdego stac na kupno royala eukanuby czy innych drogich karm?
0 0

Gość: malaga1

#4574579 Napisano: 30.07.2011 09:21:26
chmurka napisał(a):

Wkurza mnie ( zeby nie napicać wkur..)że ludzie w czasach gdzie dostęp do internetu ma prawie każdy, a pewnych informacji aż sie roi i prosi, żeby je przeczytać, nie wiedzą nic o prawidłowym żywieniu i opiece swoich zwierząt.
I tak karmią biedne zwierzaki karmami typu whiskas,chappi gdzie 90 % składy to zboża a 4% mięsa, a psy i kotki powinny mieć w jadłospicie ok 60 % mieska ( nie wiem dokładnie jakie są procenty ale na pewno powyżej 50 % !). Sami pojedzcie przez jakiś czas same fast foody zobaczymy jacy zdrowi będziecie i ile pociągniecie na takim jedzeniu.

Sąsiadki kot jest tak utuczony przez te karmy ,że ledwo chodzi.Nawet nie che myśleć co się dzieje z jego organami jak są otłuszczone.Wygląda jak kaleka , jak tak można !

Siosta ma bojownika w kuli ! wystarczy wpisac w google bojownik w kuli, a zobaczycie jakie o męczarnie dla ryby.Tłumaczyłam nie dociera nic.A jeszcze potrafi postawić kulę na stół jak ma maszyna do szycie włączoną.Jak to zobaczyłam to się popłakałam ,zero emapatii.

Ludzie, królik potrzebuje klatki minumum setki a sra do kuwety jak kot ! i żadne trociny w klatce nie są mu potrzebne.Moje wcale klatki nie mają,, a potrafią się w domu lepiej zachować niż kot czy pies.

przepraszam chmurka, ale wyjątkowo wkurzył mnie twój post!
http://konflikty....a-susza,galeria.html
przeczytałam to wczoraj i do dziś jestem chora!
popatrz sobie a 60% miesa w diecie psa nabierze troche innego znaczenia emotka emotka
0 0

chmurka

#4574620 Napisano: 30.07.2011 09:32:57
Jeżeli bierzecie pod swoj dach zwierzaka powinniście mu zapewnić jak najlepsze warunki.I powiem Wam ,że za te swoje chapi i whiskas to słono przepłacacie, bo to są same śmieci. Wystarczy minimalnie dopłacić i mieć super zdrową karme. Ale co ja będę mówić, w google znajdziecie setki artykułow na ten temat.
0 0

chmurka

#4574640 Napisano: 30.07.2011 09:40:09
Tutaj jest cały wątek o karmach

http://wizaz.pl/f...wthread.php?t=537299

cytuję Dlaczego karmy marketowe nie są odpowiednim pokarmem dla naszych pupili.
Już na samym wstępie powinno nas zainteresować to, kto jest producentem karmy dla naszego zwierzaka.
Do najpopularniejszych karm należą marki takie jak : Pegidree i Whiskas, które są własnością Mars inc.

Warto zauważyć, że Mars działa w sześciu segmentach. W swojej ofercie posiada (jak sam pisze) : Czekolady, Produkty dla Zwierząt, Dania Gotowe, Napoje, Symbioscience oraz Segment Gum do Żucia i Słodyczy Cukrowych.
Jako że produkty dla zwierząt znajdują się w tej grupie, fakt, że są one nienajlepszej jakości nabiera szczególnego sensu.
Skąd producent słodyczy i gotowych dań wziął pomysł na produkcję karmy dla zwierząt?
Odpowiedź jest najoczywistrza na świecie. Pieniądze.

Martwe i / lub uśpione psy i koty nie kosztują nic, a kliniki weterynaryjne i schroniska oddają je za darmo. Ciała są utylizowane i używane jako źródło protein w pożywieniu zwierząt domowych.
Mało kto interesuje się tym, czy środki używane do usypiania zwierząt znajdują się jeszcze w ich ciałach, czy zboża używane do produkcji mięsa są dobrej jakości a nie, jak podaje Ann Martin, przechowywane w złych warunkach, posiadające grzyby i pleśniaki, które to nasze pupile później ze smakiem zajadają.

Warto przy okazji zauważyć, że 4% produktów pochodzenia zwierzęcego (kopyta, sierść, skóra) to mało. Produkty pochodzenia zwierzęcego to jest to, czego nasze zwierzaki, a w szczególności psy, potrzebują.
Sami przyznacie, że 4 procent sproszkowanych kości to nie jest dużo.
W tej samej karmie, w której mamy 4% mięsa, możemy znaleźć całą gamę zapychaczy i ulepszaczy. Od zbóż i kukurydzy, po konserwanty i dodatki smakowe. Nic dziwnego, że zwierzęta to lubią. Jak im ładniutko pachnie chemią, to czemu nie zjeść.

Niedowiarków pytam : Dlaczego nie jecie CODZIENNIE w McDonalds czy innym fast foodzie ? Słyszę głosy bo to niezdrowe / tuczące. Wzrasta poziom holesterolu. źle się po tym czuję.

A ja się pytam - jak długo po zjedzeniu tych frykasów fast foodowych jesteście najedzeni? Godzina? Dwie?

Podobnie jest z psami i kotami po zjedzeniu karmy.
Wielu właścicieli skarży się, że ich zwierzęta są ciągle głodne, mogłyby ciągle jeść, ciągle im mało. A ja się pytam - dziwicie się?
To tak jak te cudowne słoiczki dla niemowlaków. Jeszcze nigdy nie widziałam takiej lury, kiedy sama przygotowywałam jedzenie dla dziecka, jak ta ze słoików. Rozcieńczane z wodą, mięsa w nich zero i to jeszcze za cholernie ciężkie pieniądze. (Nie twierdzę, że słoczki są złe, ale nie są pełnowartościowe i moje dziecko było po nich często głodne już po godzinie. Jak pies po Pedigree).

Czm więc karmić zwierzaka? Przecież weterynarze ZALECAJ¡ tą cudowną karmę!
Weterynarze często są nieświadomi składu karmy, ale najdziwniejsze w tym wszystkim jest to, że w swoich klinikach na półkach mają karmy RENOMOWANYCH (nie REKLAMOWANYCH ) firm, a polecają jakiś tam pedigree czy chappie.
A później chodzi jeden z drugim i się chwalą, jakie to pyszne Chappi ich piesek je. Polecone przez WETERYNARZA!

Ludzie karmiący swoje zwierzaki karmami naprawdę polecanymi przez prawdziwych weterynarzy twierdzą, że wychodzi ich to taniej. Dlaczego? Dlatego, że zapłacą za 15kilo karmy 120 czy 150zł, ale pies się NAJADA, czyli zjada mniej karmy i dłużej chodzi zadowolony, nie głodny. Zniknęły problemy z wiecznym żebraniem, tęsknym wzrokiem czy podjadaniem wszystkiego, co napotka się na drodze podczas spaceru.

Konkludując - jeśli kochasz swojego psa i o niego dbasz, KARM go, a nie zapychaj. Nie namawiam do całkowitej rezygnacji z tego paskudztwa, jednak podstawą codziennej diety psa powinno być mięso, więc nie żałujmy pieniędzy psu na jedzenie. Kaszę lub ryż ze sparzonym mięsem i marchewką możemy ugotować sami i będzie to na pewno zdrowszy i wartościowszy posiłek, niż miska whiskasa.

A głosom, które mówią Nie stać mnie / nie mam pieniędzy / nie będę wywadał tyle na psa mówię - jak Was nie stać, to kupcie sobie chomika. Pies to obowiązek i trzeba o niego zadbać.
0 0

isiulka

#4574656 Napisano: 30.07.2011 09:47:27
chmurka napisał(a):

Mój pies sam sobie wybiera co chce jeść,suchą karmę kupuję akurat taka jaka jest w promocji, tlyko spośród określonej grupy, bo tych najtańszych moj psiur nie chce jeść. Od czasu do czasu daje mu puszkę + wszystkie ściepy z obiadu, plus to co sobie sam upoluje- kury, króliki, listonosza. Jak ja bym miała dawać mojemu Bernardynowi cielęcinkę zadnią to chyba bym musiała torby spakować. A internet jest zbiorem bzdur więc jak chcesz się wyedukować to idz do biblioteki, bo wikipedia to nie jest żaden wyznacznik.

Co do kuli dla ryb się zgadzam, jest szkodliwa dla ryb, chociaż też spotkałam się kiedyś z opinią, że niektóre ryby mogą być trzymane w kulach.

A koty są otyłe nie dlatego, że jedzą suchą karmę, tlyko dlatego że mają stał dostęp do jedzenia. Ludzie uważają , że kot sam potrafi sobie jeść wtedy kiedy jest głodny, a to nie prawda. Chociaż mój kot ma stał dostęp do żarcia, a gruby nie jest, pies dba o jego stał ruch emotka
0 0

chmurka

#4574687 Napisano: 30.07.2011 10:01:06
Nie wiem dlaczego przywołujecie zaraz jakieś patologie ? to co tam się dzieje nie jest normalne! czy dlatego ,że ktoś głoduje w afryce mam dla psa dawać śmieciową karmę, albo trzymać go na łancuchu, czy dla dziecka nie kupić zabawki ?

Moi sąsiedzi nie głodują mają pieniądze, więc dlaczego karmią kota takimi śmiećmi.Ich kot bardzo cierpi, ledwo się już porusza od nadwagi.
Tak samo siostra stać ją na normalne akwarium i itd. dlaczego tak męczy tą biedną rybę ?

Czasami trochę wysiłku i można poprawić konfort naszych pupili.
0 0

Gość: malaga1

#4574724 Napisano: 30.07.2011 10:15:48
chmurka napisał(a):

Nie wiem dlaczego przywołujecie zaraz jakieś patologie ? to co tam się dzieje nie jest normalne! czy dlatego ,że ktoś głoduje w afryce mam dla psa dawać śmieciową karmę, albo trzymać go na łancuchu, czy dla dziecka nie kupić zabawki ?

Moi sąsiedzi nie głodują mają pieniądze, więc dlaczego karmią kota takimi śmiećmi.Ich kot bardzo cierpi, ledwo się już porusza od nadwagi.
Tak samo siostra stać ją na normalne akwarium i itd. dlaczego tak męczy tą biedną rybę ?

chmurka to nie jest patologia tylko kleska żywiołowa! potrafisz odróżnic? mnie wkurza, że ludzie się nad psami roztrząsaja i to nie głodynymi tylko karmionymi troche gorszą karma i nie mowie o tych na łańcuchach pozostawionych bez wody, nie dopowiadaj to czego nie napisałam. umieraja niewinne dzieci gdy nam poprzewracało się w tyłkach z dobrobytu i nie mamy juz problemów to sobie je wymyslamy! tam ludzie czasem raz na tydzień widzą miskę ryzu... nadal nie rozumiesz problemu? ja osobiscie wole kupic kotu karme marki tesco ale za to wpłacic jakies pieniądze na pomoc naprawdę potrzebującym! emotka
0 0

yetko

#4574728 Napisano: 30.07.2011 10:16:53
chmurka napisał(a):

Tutaj jest cały wątek o karmach

http://wizaz.pl/f...wthread.php?t=537299

cytuję Dlaczego karmy marketowe nie są odpowiednim pokarmem dla naszych pupili.
Już na samym wstępie powinno nas zainteresować to, kto jest producentem karmy dla naszego zwierzaka.
Do najpopularniejszych karm należą marki takie jak : Pegidree i Whiskas, które są własnością Mars inc.

Warto zauważyć, że Mars działa w sześciu segmentach. W swojej ofercie posiada (jak sam pisze) : Czekolady, Produkty dla Zwierząt, Dania Gotowe, Napoje, Symbioscience oraz Segment Gum do Żucia i Słodyczy Cukrowych.
Jako że produkty dla zwierząt znajdują się w tej grupie, fakt, że są one nienajlepszej jakości nabiera szczególnego sensu.
Skąd producent słodyczy i gotowych dań wziął pomysł na produkcję karmy dla zwierząt?
Odpowiedź jest najoczywistrza na świecie. Pieniądze.

Martwe i / lub uśpione psy i koty nie kosztują nic, a kliniki weterynaryjne i schroniska oddają je za darmo. Ciała są utylizowane i używane jako źródło protein w pożywieniu zwierząt domowych.
Mało kto interesuje się tym, czy środki używane do usypiania zwierząt znajdują się jeszcze w ich ciałach, czy zboża używane do produkcji mięsa są dobrej jakości a nie, jak podaje Ann Martin, przechowywane w złych warunkach, posiadające grzyby i pleśniaki, które to nasze pupile później ze smakiem zajadają.

Warto przy okazji zauważyć, że 4% produktów pochodzenia zwierzęcego (kopyta, sierść, skóra) to mało. Produkty pochodzenia zwierzęcego to jest to, czego nasze zwierzaki, a w szczególności psy, potrzebują.
Sami przyznacie, że 4 procent sproszkowanych kości to nie jest dużo.
W tej samej karmie, w której mamy 4% mięsa, możemy znaleźć całą gamę zapychaczy i ulepszaczy. Od zbóż i kukurydzy, po konserwanty i dodatki smakowe. Nic dziwnego, że zwierzęta to lubią. Jak im ładniutko pachnie chemią, to czemu nie zjeść.

Niedowiarków pytam : Dlaczego nie jecie CODZIENNIE w McDonalds czy innym fast foodzie ? Słyszę głosy bo to niezdrowe / tuczące. Wzrasta poziom holesterolu. źle się po tym czuję.

A ja się pytam - jak długo po zjedzeniu tych frykasów fast foodowych jesteście najedzeni? Godzina? Dwie?

Podobnie jest z psami i kotami po zjedzeniu karmy.
Wielu właścicieli skarży się, że ich zwierzęta są ciągle głodne, mogłyby ciągle jeść, ciągle im mało. A ja się pytam - dziwicie się?
To tak jak te cudowne słoiczki dla niemowlaków. Jeszcze nigdy nie widziałam takiej lury, kiedy sama przygotowywałam jedzenie dla dziecka, jak ta ze słoików. Rozcieńczane z wodą, mięsa w nich zero i to jeszcze za cholernie ciężkie pieniądze. (Nie twierdzę, że słoczki są złe, ale nie są pełnowartościowe i moje dziecko było po nich często głodne już po godzinie. Jak pies po Pedigree).

Czm więc karmić zwierzaka? Przecież weterynarze ZALECAJ¡ tą cudowną karmę!
Weterynarze często są nieświadomi składu karmy, ale najdziwniejsze w tym wszystkim jest to, że w swoich klinikach na półkach mają karmy RENOMOWANYCH (nie REKLAMOWANYCH ) firm, a polecają jakiś tam pedigree czy chappie.
A później chodzi jeden z drugim i się chwalą, jakie to pyszne Chappi ich piesek je. Polecone przez WETERYNARZA!

Ludzie karmiący swoje zwierzaki karmami naprawdę polecanymi przez prawdziwych weterynarzy twierdzą, że wychodzi ich to taniej. Dlaczego? Dlatego, że zapłacą za 15kilo karmy 120 czy 150zł, ale pies się NAJADA, czyli zjada mniej karmy i dłużej chodzi zadowolony, nie głodny. Zniknęły problemy z wiecznym żebraniem, tęsknym wzrokiem czy podjadaniem wszystkiego, co napotka się na drodze podczas spaceru.

Konkludując - jeśli kochasz swojego psa i o niego dbasz, KARM go, a nie zapychaj. Nie namawiam do całkowitej rezygnacji z tego paskudztwa, jednak podstawą codziennej diety psa powinno być mięso, więc nie żałujmy pieniędzy psu na jedzenie. Kaszę lub ryż ze sparzonym mięsem i marchewką możemy ugotować sami i będzie to na pewno zdrowszy i wartościowszy posiłek, niż miska whiskasa.

A głosom, które mówią Nie stać mnie / nie mam pieniędzy / nie będę wywadał tyle na psa mówię - jak Was nie stać, to kupcie sobie chomika. Pies to obowiązek i trzeba o niego zadbać.

Nie uważam że te karmy to coś złego. Niejeden człowiek je gorsze rzeczy czy to z wyboru, czy też z braku innej możliwości! Choć moje dwa bernusie mają gotowane makarony, kasze, marcheweczki, mięsko, to naprzemiennie dostają suchą karmę tych lub innych marek. I tak lepsze te karmy niż to, co niektórzy na wsi im dają. Poza tym myślę, że karmy te nie są takie najgorsze, gdyż moja ciocia przygarnęła jakiś czas temu, zabłąkanego kundelka, który miał sierść w okropnym stanie, a teraz ma lśniącą sierść i jest bardzo żywotnym, wesołym psem, więc chyba te karmy mu nie szkodzą prawda?
0 0

isiulka

#4574734 Napisano: 30.07.2011 10:19:27
chmurka napisał(a):

skoro to Twoja siostra to zapytaj dlaczego się pastwi nad swoją rybencją emotka

Nie wiem na jakiej pdstawie stwierdzasz , że ludzie dają psom tylko suche karmy, może jeszcze dorzucają coś z obiadu, lub dają mokrą karmę, skąd ty wiesz , ze tak nie robią? To , że pies jest gruby nie oznacza,że je tlyko suchą karmę.

Pozatym mam nieodparte wrażenie, że czerpiesz jakies korzysci z oczerniania konkretnych marek na rzecz innych, a wątek z rybką to tlyko przykrywka emotka emotka
0 0

ziolko

#4574765 Napisano: 30.07.2011 10:35:22
moze sprawa karmy wynikła z reklam?? a przecież wiadomo, że nie można wierzyć reklamom, bo są zbyt piękne i sztuczne, aby były prawdziwe

psy i koty są grube, bo są przekarmiane. Kotom nie chce się tyłka ruszyć, tylko czekają na gotowe. Odzwyczajają się od samodzielnego zdobywania pożywienia i czekają na papu od ludzi. A że niektórzy ludzie uważają, że zwierzątko musi też 5x dziennie jeść i to dużo, więc później są efekty. I to nie tylko sprawa gotowych karm.

w reklamach psy jedzą tylko i wyłącznie suchą karmę tak samo koty tylko whiskas.

Trzeba umieć rozróżnić życie od reklamy

nawiasem mówiąc, słyszeliście o tym, że w Wlk. Brytanii zakazano reklam podkładów z Julią Roberts, bo za dużo photoshopa było?? emotka

0 0

Gość: anielka

#4574768 Napisano: 30.07.2011 10:35:35
tak sobie czytam wasze dyskusje i aż mi się humor poprawia... emotka emotka emotka emotka
0 0

ziolko

#4574779 Napisano: 30.07.2011 10:39:20
owszem... nie żartuję

http://targetmark...zbyt_duzy_retusz.php

http://lula.pl/lu...ington_zakazane.html

http://www.plejad...akazana,artykul.html

hehehe

wszędzie to samo
powinni też zakazać reklam tuszów do rzęs, co rzęsy wyglądają jak sztuczne.. bo są sztuczne emotka
0 0

Gość: rafi323raf

#4574798 Napisano: 30.07.2011 10:44:43
Hmm mój kot je prawie tylko suchą karmę, a i ma prawie ciągle coś w misce, bo jak widzę jak przy niej stoi i się na mnie patrzy tymi ślepiami i wchodzi do pustej miski, to mi się serce kraja i muszę coś nasypać emotka A on tylko raz gryźnie i idzie spokojnie spać, wiedząc że czeka na niego żarło xd

A zakazywanie reklam przez zbyt duży retusz, jest po prostu śmieszne emotka
0 0

chmurka

#4574806 Napisano: 30.07.2011 10:50:20

Isulka, ja nawet dla królików nie kupuje żadnych karm gotowych w sklepach, bo wiem ile to jest warte... sama im robię jedzonko.Koszuje mnie to trochę wysiłku, ale warto i nie napycham kabzy dla pseudoproducentów zywnosci dla zwierzat.
0 0

Gość: lucja

#4574810 Napisano: 30.07.2011 10:52:11
A mnie wkurza, że niektórzy bardziej przejmują się swoimi kotkami i pieskami, niz własnymi dziećmi.

emotka
0 0

ziolko

#4574813 Napisano: 30.07.2011 10:53:17
Rafi - śmieszne może i tak, na pierwszy rzut oka.. tylko zauważ, ile młodych osób chce wyglądać jak w reklamie?? to jest poprawianie wizerunku, a niektórzy zrobią wszystko aby wyglądać jak np. Julia, czy ktoś inny. Za wszelką cenę.

Reklamy przekłamują - gdzie te placki ziemniaczane robione własnoręcznie? teraz wszystko jest w proszku, z polepszaczami, które wpływają na zdrowie?

swoją drogą nawet porządnego rosołu nie da się ugotować ze sztucznie karmionych kur, bo ma inny smak.
Ale kostki rosołowe reklamuje się jako rosół jak u mamy

wkurzają mnie kłamliwe reklamy emotka
0 0

joan

#4574882 Napisano: 30.07.2011 11:17:34
Kule, ledwo południe minęło, a już się zdążyliście nawkurzać emotka

chmurka - zgadzam się z Twoimi wypowiedziami. Weź jednak pod uwagę, że statystyczny Polak sam wpier* byle śmieci, więc nie ma co oczekiwać, że składem żarcia dla psa się zainteresuje. Jak ludzie zaczną wreszcie czytać etykiety na produktach, to już będzie duży sukces emotka

Jest pewna marka, której pozwolę sobie tutaj nie reklamować, co ma takie składniki w swoich karmach, że oczy z orbit wychodzą. Kiedyś nawet wozili wodę z Francji do Polski, bo nasza nie spełniała ich wyśrubowanych norm emotka I gdybym miała pupila, takimi właśnie produktami bym się zainteresowała. Cena byłaby bez znaczenia - jeśli ktoś podejmuje się opieki nad zwierzątkiem, musi zdawać sobie sprawę z jego potrzeb. Jeszcze mogłabym zrozumieć ubogie babcie z garbem na plecach, ale ja nie po to gram w konkursach, żeby cena produktu miała decydować o zdrowiu mojego zwierzaka...

A, i wkurzają mnie kłamliwe reklamy tuszy do rzęs, są wyjątkowo wredne! emotka
0 0

Gość: gosia16

#4574921 Napisano: 30.07.2011 11:32:35
ziolko napisał(a):

Rafi - śmieszne może i tak, na pierwszy rzut oka.. tylko zauważ, ile młodych osób chce wyglądać jak w reklamie?? to jest poprawianie wizerunku, a niektórzy zrobią wszystko aby wyglądać jak np. Julia, czy ktoś inny. Za wszelką cenę.

Reklamy przekłamują - gdzie te placki ziemniaczane robione własnoręcznie? teraz wszystko jest w proszku, z polepszaczami, które wpływają na zdrowie?

swoją drogą nawet porządnego rosołu nie da się ugotować ze sztucznie karmionych kur, bo ma inny smak.

Trudno - jak będzie konkurs z kostkami rosołowymi to ludzie będą gotowac rosół na kostkach,jeżeli z parówkami które jak media donoszą powstają w sumie z niczego, to cała rodzina będzie codziennie co najmniej na dwa główne posiłki jadła parówki.Dla konkursu można również pić kolorowe wody gazowane pełne konserwantów.I gdzie tu czytanie etykiet emotka
0 0

mkrzysiek

#4574923 Napisano: 30.07.2011 11:32:42
ziolko napisał(a):

Placki ziemniaczane Knorra są bardzo dobre
wkurza mnie ujadanie psa u sąsiadów a sąsiedzi pojechali na grzyby emotka
0 0

yetko

#4575273 Napisano: 30.07.2011 01:46:57
Mnie cały tydzień wkurza sąsiad, który pali jakieś śmieci dzień w dzień, a dym leci do nas. Okna nie można otworzyć, ani wyjść na ogródek. Żeby to był zwykły dym, to bym może wytrzymała, ale on, aż gryzie w gardle i głowa od niego boli. Jak raz zwróciliśmy im uwagę, to sąsiadka stwierdziła że coś muszą przecież z tym zrobić. Sąsiad jest mechanikiem i podejrzewam, że pali jakieś stare filtry od oleju albo coś. Nie przypominam sobie żeby kiedyś oddali segregowane śmieci do wywozu. Chyba wolą spalić plastiki i inne żeby zatruwać życie innym no i środowisko oczywiście. Mam już tego dość ale nie chcę się z nimi skłócać choć wkurzają mnie ostatnio na całego! Przynajmniej się tu wyżaliłam ...
0 0