Wkurza mnie...

atyde25

#6714842 Napisano: 09.07.2020 15:18:52
Najważniejsze zgłoś to w banku przecież złodzieje dalej mogą z bankomatu pobierać kasę:(A przy bankomatach są kamery to nie bój się ,że ktoś Cię oskarży ,że kłamiesz.Działaj dziewczyno zanim gorzej będzie.
A mnie wkurza,że mi wykupili w Biedrze oliwę co zwrot miał być 17,99 zł.Aż nie mogę sobie darować,że dopiero ok 12 poszłam do sklepu licząc na cud.A tu puste kartony tylko.
1 kumulacja 0

Gość: chochliczka

#6714843 Napisano: 09.07.2020 15:31:17
Kasiu nie było mnie tu dawno, dopiero przeczytalam. Zglos to na policje. to mnostwo pieniedzy. Masakra co sie dzieje, ja to nie wiem co to ten blik, jestem w tym temacie ciemna.

barszcz

#6714849 Napisano: 09.07.2020 15:44:22
Wkurza mnie i smuci, zlodziejstwo które opisujecie wyżej.Ale wiecie co, jestem szczęśliwa, że należe do tego forum, czytajac Wasze porady i wsparcie.Bez drwin, wyzwisk jak ma to miejsce na fb.Konkretna pomoc i wsparcie..cudni jesteścieemotka

halliday

#6714863 Napisano: 09.07.2020 16:18:44
atyde25 napisał(a):

Najważniejsze zgłoś to w banku przecież złodzieje dalej mogą z bankomatu pobierać kasę:(A przy bankomatach są kamery to nie bój się ,że ktoś Cię oskarży ,że kłamiesz.Działaj dziewczyno zanim gorzej będzie.
A mnie wkurza,że mi wykupili w Biedrze oliwę co zwrot miał być 17,99 zł.Aż nie mogę sobie darować,że dopiero ok 12 poszłam do sklepu licząc na cud.A tu puste kartony tylko.

wydaje mi się ze zapewne kupił jakieś bitcoiny czy inne wirtualne waluty od razu tym kodem. Lub był przy bankomacie i od razu wypłacał pieniądze tym kodem.
0 0

dwaburekoty

#6714895 Napisano: 09.07.2020 18:07:12
Dzisiaj wyrzuciłam z obserwowanych kolejna blogerkę, instacelebrytkę, która zrobiła na swoim profilu kampanię wyborczą ("kto głosuje na XYZ, głosuje przeciwko mnie"). Kurczę, mam dosyć polityki każdego dnia, zamierzam brać udział w wyborach i oddać nieważny głos. A nawet jeśli zagłosuje na XYZ, to co mnie interesuje jakieś złamane serce i nadzieję (?) jakiejś instadziewczyny. Proszę powiedzcie mi, że większość społeczeństwa ma jednak mózgi i kieruje się własnym sumieniem i programem wyborczym, a nie nawoływaniem celebrytów. przecież to chore jest...

jokan

#6714899 Napisano: 09.07.2020 18:17:58
superloser napisał(a):

Wkurza mnie cena jablek, 6,49zl za kilogram  emotka  mieso taniej kupic, a tak do bycia Vege zachecaja 

taaa, u mnie jabłka 4,99 zł, drozej niz banany czy inne cytrusy, masakra emotka
0 0

delfinka101

#6714941 Napisano: 09.07.2020 21:14:41
atyde25 napisał(a):

Dziękuję za przypomnienie.Przed  chwilą wyszłam z oliwa dla siebie i dla mamy emotka
0 0

jokan

#6714972 Napisano: 09.07.2020 22:54:42
delfinka101 napisał(a):

atyde25 napisał(a):

Dziękuję za przypomnienie.Przed  chwilą wyszłam z oliwa dla siebie i dla mamy emotka

a co to za akcja?
0 0

kiedystobylo

#6714976 Napisano: 09.07.2020 23:06:24
koniczynka123 napisał(a):

No i wierz tu translatorowi emotka

To samo jest, jak się wpisze: Duda szkodzi (Duda is ok) i z Rydzykiem. A Trzaskowski is harmful. Ktoś się bawi i tyle. 
0 0

visserarthur

#6714986 Napisano: 10.07.2020 00:08:04
koniczynka123 napisał(a):

No i wierz tu translatorowi emotka

A czym, lub w czym LGBT Ci szkodzi? Ja z "internetów" znam od kilku dni wersję z "Duda szkodzi"...
0 0

delfinka101

#6714991 Napisano: 10.07.2020 00:30:55
jokan napisał(a):

a co to za akcja?

W biedronce co jakiś czas dla posiadaczy ich karty są akcje. Np ostatnio jak kupiłas zabawki za minimum 50 zł to dostawałaś voucher na kwote 50 zł. Ja kupiłam zabawki za 56 zł dostałam voucher na kolejne zakupy za 50 więc zabawki wyniosły mnie 6 zł. Teraz było tak z oliwa.Kupując 1 butelkę oliwy która oni wskazali za 17,99 dostałam taki  voucher na 17,99 na kolejne zakupy.Czyli oliwa za darmoszkę emotka
1 jokan 0

magdalena-chili

#6715009 Napisano: 10.07.2020 07:26:47
superloser napisał(a):

kermit napisał(a):

magdalena-chili napisał(a):

superloser napisał(a):

cudaczek121 napisał(a):

Sks900, nie zglosilam.Spedzilabym 3 godziny na policji skladajac zeznania,a na koncu i tak by mi powiedzieli,ze nic nie moga zrobic-,trzeba bylo byc bardziej ostroznym.

Powinnas to chociaz do banku zglosic. Wiesz, ze ta kasa przeciez fizycznie do kieszeni złodzieja nie wskoczyła. A bank slabo zabezpieczył emotka

no tutaj akurat niekoniecznie z tym "A bank slabo zabezpieczył emotka "... jak oddam komuś login i hasło do bankowości internetowej to bank odpowiedzialności nie ponosi, odpowiedzialność jest po mojej stronie. Tutaj jest analogicznie.  

Dokładnie, transakcja została potwierdzona zupełnie dobrowolnie. 

Tylko usługa ma wielka wade, bo nie ma przypisanej kwoty do kodu. Wiec zglaszanie takich błędow ma sens. Wygenerowany kod powinien mieć limit wypłaty a nie “czyszczenie konta”.

Dobrowolnosc nie ma tu NIC wspolnego z faktem, ze usuługa nie ma zabezpieczen a natura ludzak “klika bezmyslnie” zatwierdzajac wyplaty, kasasujac foldery ze zdjeciami albo subskrybuje platne update. 

ależ oczywiście, że usługa ma swoje limity!  Ale to każdy z nas musi sam sobie tę kwotę ustawić w ustawieniach w bankowości internetowej, identycznie jak w przelewch internetowych, czy płatnościach kartą. Tak samo można powiedzieć, że konto internetowe też nie jest bezpieczne. Właśnie jak napisałaś - ludzka natura i "klika bezmyślnie" - tu człowiek bywa zawodny, bo pośpiech, bo nieuwaga.  Jak jestem nieuważna, to blokuję słabą funkcjonalność i mam spokój. 
Nikt nie pisze, że nie warto zgłaszać. Warto. Ale TRZEBA być uważnym, jeśli chodzi o własne pieniądze. Bo wyłudzaczy jest coraz więcej. 

miketyson

#6715025 Napisano: 10.07.2020 09:10:02
cudaczek121 napisał(a):

Sks900, nie zglosilam.Spedzilabym 3 godziny na policji skladajac zeznania,a na koncu i tak by mi powiedzieli,ze nic nie moga zrobic-,trzeba bylo byc bardziej ostroznym.

Ojej ale okropna historia. Myślę, że nie powinnaś tego tak zostawiać, zgłoś wyłudzenie na policję, a może znajdą gnojka po zapisie kamer z bankomatu? Warto spróbować. Nie masz się czego wstydzić, każdemu coś się przytrafia emotka
A dla nas wszystkich niech to będzie wskazówka, żeby obniżyć limity usługi BLIK w banku, ja już obniżyłem do 300 (wcześniej miałem 1000)

sks900

#6715048 Napisano: 10.07.2020 10:34:50
superloser napisał(a):

kermit napisał(a):

superloser napisał(a):

cudaczek121 napisał(a):

Powinnas to chociaz do banku zglosic. Wiesz, ze ta kasa przeciez fizycznie do kieszeni złodzieja nie wskoczyła. A bank slabo zabezpieczył emotka

no tutaj akurat niekoniecznie z tym "A bank slabo zabezpieczył emotka "... jak oddam komuś login i hasło do bankowości internetowej to bank odpowiedzialności nie ponosi, odpowiedzialność jest po mojej stronie. Tutaj jest analogicznie.  

Tylko usługa ma wielka wade, bo nie ma przypisanej kwoty do kodu. Wiec zglaszanie takich błędow ma sens. Wygenerowany kod powinien mieć limit wypłaty a nie “czyszczenie konta”.

Akurat kod BLIK ma przypisaną kwotę do kodu i jest jednorazowy, ważny najczęściej 120 sekund, przez co bezpieczny, tylko trzeba poświęcić 3 sekundy i przeczytać komunikat, który zatwierdzamy. 

halliday

#6715089 Napisano: 10.07.2020 12:37:40
superloser napisał(a):

sks900 napisał(a):

superloser napisał(a):

kermit napisał(a):

superloser napisał(a):

cudaczek121 napisał(a):

Akurat kod BLIK ma przypisaną kwotę do kodu i jest jednorazowy, ważny najczęściej 120 sekund, przez co bezpieczny, tylko trzeba poświęcić 3 sekundy i przeczytać komunikat, który zatwierdzamy. 

Czyli wlasciciel rachunku wybiera sam kwote przed wygenerowaniem kodu?  

jeśli bank daje możliwość czek blik to tam można ustawić limit zapłaty danym kodem, maksymalnie taki czek działa chyba 2-3 dni.

Jeśli chodzi o zwykły blik to tylko limit dziennej płatności blikiem chroni wielkość płatności, jak ktoś ma ustawiony taki limit.

sks900

#6715095 Napisano: 10.07.2020 13:08:08
superloser napisał(a):

Podczas wypłaty z bankomatu, wybiera się opcję wypłaty BLIK w bankomacie, wpisuje kwotę jaką chce się wypłacić, wpisuje kod BLIK z aplikacji, wtedy  pojawia się okienko w aplikacji do zatwierdzenia transakcji, jest tam adres bankomatu i kwota wypłaty, wtedy zatwierdzamy Pinem i odbieramy kasę. 

PS. Banki zabraniają podawania kodu BLiK obcym osobom, dlatego osoby oszukane tą metodą nie dostaną od banku zwrotu ukradzionej kasy, w odróżnieniu od osób, które przelały kasę zwykłym przelewem na konto konto złodzieja, bo miały wirusy lub dodały konto złodzieja do odbiorców zaufanych, takie osoby często wygrywają w sądzie z bankiem, który zwraca im ukradzione pieniądze.
0 0

asantesana

#6715099 Napisano: 10.07.2020 13:21:55
superloser napisał(a):

Bo jest napisane, nie znaczy zrozumiane.
A bank nie powinien zakladac, ze kazdy klient ma obcykany internet banking. Technologia ułatwia zycie ale tez ogranicza wiele osob, ktore nie maja pojecia o co chodzi np. w placeniu zegarkiem. Ludzie tez bezmyslnie daja swoj pesel, numer dowodu, adres zamieszkania i zameldowania Agencja Promocyjnym - I naiwnie ufaja uczciwosci  kogos, komu by nie pozyczyli 100zl. Ale, ze to agencja i nagroda za 100-200zl to sie przeciez glupio ufa.
Nawet kasjerce w Biedrze nie mozna bylo ufac z glupimi nalepkami na pluszaki ... takie czasy  emotka

Od zarania dziejów za głupotę i niewiedzę się płaciło, więc skąd to zdziwienie? Dlaczego to inni mają dbać, żeby człowiek nie robił głupot? Każdy ma swoją wolną wolę, chce sobie bezmyślnie kliknąć, wysłać nr dowodu itd., to jego sprawa. Strasznie mnie wkurza niańczenie dorosłych, pełnosprawnych umysłowo ludzi i przerzucanie odpowiedzialności za ich czyny.

bethan

#6715100 Napisano: 10.07.2020 13:32:54
cudaczek121 napisał(a):

No nie wiem czy jest sens to zglaszac teraz, skoro zdarzenie mialo miwjsce 19 czerwca.

Kaśka, bo zaraz wsiądę w samochód, znajdę Cię w tej D. i sama zaciągnę na policję
Zgłoś to!

picola

#6715105 Napisano: 10.07.2020 13:51:41
superloser napisał(a):

sks900 napisał(a):

superloser napisał(a):

Podczas wypłaty z bankomatu, wybiera się opcję wypłaty BLIK w bankomacie, wpisuje kwotę jaką chce się wypłacić, wpisuje kod BLIK z aplikacji, wtedy  pojawia się okienko w aplikacji do zatwierdzenia transakcji, jest tam adres bankomatu i kwota wypłaty, wtedy zatwierdzamy Pinem i odbieramy kasę. 

Dlatego mowie, ze brak zabezpieczen. Nie kazdy klient banku jest z IT na ty. I jesli by wlasciciel rachunku, przed wygenerowaniem kodu, musial wpisac kwote wyplaty, to by Kasia nie stracila tyle kasy. Bo watpie, by wpisala 2000zl  

Superloser mam wrażenie, że nie masz pojęcia jak działa blik, a to naprawdę bezpieczna i wygodna forma płatności. Jeżeli ktoś nie czuje się na siłach korzystać z bankowości internetowej, niech korzysta z tradycyjnej. I oczywiście żal mi Cudaczka, ale przestań pisać, głupoty, że blik nie jest bezpieczny. I podstawowa zasada to czytamy co zatwierdzamy.

mama-l-k-m

#6715109 Napisano: 10.07.2020 14:00:56
bethan napisał(a):

cudaczek121 napisał(a):

No nie wiem czy jest sens to zglaszac teraz, skoro zdarzenie mialo miwjsce 19 czerwca.

Kaśka, bo zaraz wsiądę w samochód, znajdę Cię w tej D. i sama zaciągnę na policję
Zgłoś to!

Też uważam, że możesz to zgłosić. 
5 lat temu też mi zniknęły pieniądze z konta. Z piątku na sobotę w nocy zamawiałam dla dzieci ubranka. Płaciłam zwykłą kartą płatniczą. W poniedziałek chciałam zamówić trampolinę dla dziecka ale przelew nie przechodził bo za mało środków na koncie. Zalogowałam się a tam było tylko 102 zł. Zrobili 3 transakcje, 1 próbna, 2 konkretna, 3 już mniejsza. Zgłosiłam to na policję i reklamację do banku bo na tel. Nie przychodziły smsy potwierdzające te przelewy. 
Bank po 30 dniach oddał całą kwotę uznając reklamację, a policja po 4 latach przysłała pismo, że złapali te osoby. Okazało się, że to była grupa która w tym samym czasie włamała się na konto tego sklepu internetowego i przechwyciła dane. Kto płacił zwykłą kartką płatniczą został okradziony. 
Twoja sytuacja jest inna, ale to jest duża kwota aby darować. 
I nie ma co się wstydzić - ja powiedziałam wszystkim najbliższym aby uważali przy płatnościach kartą bo płatnicze nie mają takich zabezpieczeń jak kredytowe.