Wkurza mnie...

monisss

#6367261 Napisano: 13.06.2017 09:51:11
Claudia77 napisał(a):

pioge7 napisał(a):

Tak, 100%" segregowane 6 zł a niesegregowane 12 zł tak jak Napsialem... śmieci segregujemy, a zdarzyło się jak się zdarzyło... myśle że wypadki chodzą po ludziach i u nas wlasnie taki był że folie się spaliło... pojedynczy incydent... a na forum poruszenie jakbym człowieka zabił. 

bo to niestety drażliwy temat, mi tak sąsiedzi dali czadu z tym paleniem śmieci, że dziś każdy pojedynczy incydent doprowadza mnie do białej gorączki emotka

na forum lepiej nie przyznawać się do błędów emotka wiem coś o tym emotka osobiście pilnuję aby śmieci były segregowane, aleee.. mam wrażenie, że nie do końca robię  to dobrze:P a co do palenia plastyku .. to moim zdaniem tego się znieść nie da.... strasznie duszący ten smród..  kiedyś wiele osób tak robiło, teraz jak wprowadzili segregacje to nawet moja babcia nie pali plastyku emotka  

pioge7

#6367263 Napisano: 13.06.2017 09:53:33
bethan napisał(a):

pioge7 napisał(a):

a na forum poruszenie jakbym człowieka zabił. 

Już nie przesadzaj. Segreguje się z automatu i nie ma opcji palenia folii w piecu, czy na grillu.
Swoją drogą mega zdrowe musi być mięso wędzone w czymś takim  emotka
Tak czy siak Twój kod poszedł z dymem emotka

Poszedł z dymem i to mnie wkurza. A co do kiełbaski nawet nie poczułem emotka była tak dobra jak zwykle. 
U nas tez się segreguje z automatu.. sam wynoszę worki wiec wiem... tylko tyle źle że strasznie śmierdzą a wyworzą nam je w drugi i czwarty poniedziałek miesiąca wiec nieraz jesteśmy ze śmieciami 3 tygodnie i wtedy jest ich lekko mówiąc mnóstwo...  
1 brucee 0

ziolko

#6367265 Napisano: 13.06.2017 09:55:05
aurorcia napisał(a):

bethan napisał(a):

pioge7 napisał(a):

czy wszyscy tak komentujący palicie ekogroszkiem czy innym ZDROWYM paleniem... 

Dokładnie tak, właśnie tak palimy emotka

Dokładnie, ekogroszek a reszta kosz na śmieci i segregacja, tego można się szybko nauczyć emotka

ekogroszek tak na serio wcale nie jest takim super ekologicznym opałem emotka
Jak robimy projekty domów  i musi być dołączona charakterystyka energetyczna budynku, to na ekogroszku jest dość wysoka. Najlepsza jest na piecach opalanych peletem drewnianym, drewnem lub innym odnawialnym źródłem energii. Zaś węgiel nie jest odnawialny (tzn. nie za naszego życia emotka  ) 
2 pioge7, nkba 0

pioge7

#6367266 Napisano: 13.06.2017 09:55:07
monisss napisał(a):

Claudia77 napisał(a):

pioge7 napisał(a):

Tak, 100%" segregowane 6 zł a niesegregowane 12 zł tak jak Napsialem... śmieci segregujemy, a zdarzyło się jak się zdarzyło... myśle że wypadki chodzą po ludziach i u nas wlasnie taki był że folie się spaliło... pojedynczy incydent... a na forum poruszenie jakbym człowieka zabił. 

bo to niestety drażliwy temat, mi tak sąsiedzi dali czadu z tym paleniem śmieci, że dziś każdy pojedynczy incydent doprowadza mnie do białej gorączki emotka

na forum lepiej nie przyznawać się do błędów emotka wiem coś o tym emotka osobiście pilnuję aby śmieci były segregowane, aleee.. mam wrażenie, że nie do końca robię  to dobrze:P a co do palenia plastyku .. to moim zdaniem tego się znieść nie da.... strasznie duszący ten smród..  kiedyś wiele osób tak robiło, teraz jak wprowadzili segregacje to nawet moja babcia nie pali plastyku emotka  

Wlasnie zauważyłem że lepiej nie... nawet tego zrobionego nieumyślnie.. ale cóż nie odkręcę tego. Trudno... dostałem baty i na przyszłość pomyśle 10 razy zanim coś tu napsizę... 

aurorcia

#6367268 Napisano: 13.06.2017 10:00:20
ziolko napisał(a):

aurorcia napisał(a):

bethan napisał(a):

pioge7 napisał(a):

czy wszyscy tak komentujący palicie ekogroszkiem czy innym ZDROWYM paleniem... 

Dokładnie tak, właśnie tak palimy emotka

Dokładnie, ekogroszek a reszta kosz na śmieci i segregacja, tego można się szybko nauczyć emotka

ekogroszek tak na serio wcale nie jest takim super ekologicznym opałem  emotka
Jak robimy projekty domów  i musi być dołączona charakterystyka energetyczna budynku, to na ekogroszku jest dość wysoka. Najlepsza jest na piecach opalanych peletem drewnianym, drewnem lub innym odnawialnym źródłem energii. Zaś węgiel nie jest odnawialny (tzn. nie za naszego życia emotka  ) 

Masz rację, ale te super ekologiczne nie są w naszym zasięgu finansowym i jakby każdy palił ekogroszkiem (a nie butami, oponami, śmieciami itp) to na pewno byłoby dużo lepiejemotka
0 0

ziolko

#6367272 Napisano: 13.06.2017 10:09:04
aurorcia - fakt... byłam ostatnio na targach, to piec na pelet drewniany, do domu średniej wielkości (ok 150-200 m2) kosztuje kilkanaście tysięcy.

Poza tym szklarnie często są "ogrzewane" oponami, bo to tańsze rzeczy emotka
0 0

bethan

#6367273 Napisano: 13.06.2017 10:10:17
ziolko napisał(a):

aurorcia - fakt... byłam ostatnio na targach, to piec na pelet drewniany, do domu średniej wielkości (ok 150-200 m2) kosztuje kilkanaście tysięcy

Mój na ekogroszek (w tym pelet i drewno) to była kwota pięciocyfrowaemotka
0 0

joan

#6367278 Napisano: 13.06.2017 10:23:37
pioge7 napisał(a):

(...) U nas tez się segreguje z automatu.. sam wynoszę worki wiec wiem... tylko tyle źle że strasznie śmierdzą a wyworzą nam je w drugi i czwarty poniedziałek miesiąca wiec nieraz jesteśmy ze śmieciami 3 tygodnie i wtedy jest ich lekko mówiąc mnóstwo...  

A nie dacie rady założyć kompostownika? Jest dużo porad w sieci, gdybym miała dom, na pewno bym przerobiła ten temat. Ale nawet nie mam balkonu, więc o czym tu w ogóle mówić. Niemniej kompostownik = fajna sprawa, chociaż nie wszystko można do niego wrzucać.
1 pioge7 0

pioge7

#6367292 Napisano: 13.06.2017 10:36:20
joan napisał(a):

pioge7 napisał(a):

(...) U nas tez się segreguje z automatu.. sam wynoszę worki wiec wiem... tylko tyle źle że strasznie śmierdzą a wyworzą nam je w drugi i czwarty poniedziałek miesiąca wiec nieraz jesteśmy ze śmieciami 3 tygodnie i wtedy jest ich lekko mówiąc mnóstwo...  

A nie dacie rady założyć kompostownika? Jest dużo porad w sieci, gdybym miała dom, na pewno bym przerobiła ten temat. Ale nawet nie mam balkonu, więc o czym tu w ogóle mówić. Niemniej kompostownik = fajna sprawa, chociaż nie wszystko można do niego wrzucać.

No ale kompostownik to chodzi o ro na trawę, liście itp? Jeśli tak to coś takiego mamy. 
Bardziej chodzi o plastik szkło itp... niby wrzuca się umyte do worka ale tak czy siak dalej jedzie z tego a do kompostowniki takiego się chyba nie wkłada... 
1 brucee 0

joan

#6367308 Napisano: 13.06.2017 11:07:07
pioge7 napisał(a):

No ale kompostownik to chodzi o ro na trawę, liście itp? Jeśli tak to coś takiego mamy. 
Bardziej chodzi o plastik szkło itp... niby wrzuca się umyte do worka ale tak czy siak dalej jedzie z tego a do kompostowniki takiego się chyba nie wkłada... 

Tak, dokładnie o taki mi chodziło, można tam również składować odpadki kuchenne, ale nie wszystkie (warto poczytać w necie, chyba min. nabiału i mięsa nie wolno).

Co do plastiku/szkła - tu akurat nie wiem, co mogłoby pomóc, bo u nas jest tak:
- w okolicy mam 4 wysepki złożone z kolorowych baniaków na poszczególne odpady, może z nich korzystać każdy, czasami zdarza mi się tam podejść np. po generalnych porządkach, gdy ilość śmieci jest spora,
- w piwnicy mamy różnokolorowe worki, każdy na inny rodzaj śmieci. Po te śmieci przyjeżdża co 2 tygodnie ciężarówka. Ino że one wcale nie śmierdzą (plastik/metal, szkło, papier). Musiałbyś się przyjrzeć pierwszemu lepszemu workowi i obadać, czemu pojawiają się zapachy. Najwyżej po prostu wszystko płuczcie przed włożeniem do worka.
0 0

pioge7

#6367310 Napisano: 13.06.2017 11:10:39
joan napisał(a):

pioge7 napisał(a):

Tak, dokładnie o taki mi chodziło, można tam również składować odpadki kuchenne, ale nie wszystkie (warto poczytać w necie, chyba min. nabiału i mięsa nie wolno).

Co do plastiku/szkła - tu akurat nie wiem, co mogłoby pomóc, bo u nas jest tak:
- w okolicy mam 4 wysepki złożone z kolorowych baniaków na poszczególne odpady, może z nich korzystać każdy, czasami zdarza mi się tam podejść np. po generalnych porządkach, gdy ilość śmieci jest spora,
- w piwnicy mamy różnokolorowe worki, każdy na inny rodzaj śmieci. Po te śmieci przyjeżdża co 2 tygodnie ciężarówka. Ino że one wcale nie śmierdzą (plastik/metal, szkło, papier). Musiałbyś się przyjrzeć pierwszemu lepszemu workowi i obadać, czemu pojawiają się zapachy. Najwyżej po prostu wszystko płuczcie przed włożeniem do worka.

U nas z racji tego że wieś to nie ma takich "baniaków" na odpady. Każdy sam u siebie. A śmierdzi wiadomo... kupi się ser biały opakowany w ten papierek taki to tego się nie da umyć i resztki sera... albo kiełbasa pakowana próżniowo tak samo ciężko domyć taki worek po niej. Niby się myje szkło czy plastik po jogurtach ale np. Po margarynie trochę nie zawsze wychodzi. A jak to siedzi tyle czasu to może zaśmierdnąć. Szkoda że się ekipa zmieniła nam od tego roku, co zbierają tak jak zbierają. Wcześniej brali co tydzien i jakoś nie było zapachów a jak coś juz siedzi któryś tydzien to ma prawo... 
1 brucee 0

joan

#6367320 Napisano: 13.06.2017 11:32:12
pioge7 napisał(a):

U nas z racji tego że wieś to nie ma takich "baniaków" na odpady. Każdy sam u siebie. A śmierdzi wiadomo... kupi się ser biały opakowany w ten papierek taki to tego się nie da umyć i resztki sera... albo kiełbasa pakowana próżniowo tak samo ciężko domyć taki worek po niej. Niby się myje szkło czy plastik po jogurtach ale np. Po margarynie trochę nie zawsze wychodzi. A jak to siedzi tyle czasu to może zaśmierdnąć. Szkoda że się ekipa zmieniła nam od tego roku, co zbierają tak jak zbierają. Wcześniej brali co tydzien i jakoś nie było zapachów a jak coś juz siedzi któryś tydzien to ma prawo... 

Chyba najprostsze rozwiązanie to przez cały dzień wrzucać takie opakowania do wiadra i pod wieczór zalać wszystko ciepłą wodą z odrobiną płynu do mycia naczyń (albo sody oczyszczonej?) Rano wodę wylać, a wymoczone śmieci sru do worka. Ale to już zależy, czy Wam się będzie chciało.
1 pioge7 0

joan

#6367347 Napisano: 13.06.2017 12:25:42
koniczynka123 napisał(a):

U nas jest zapis, że nie można wrzucać wilgotnych odpadów do koszów z segregacją więc każdą rzecz po umyciu(przy okazji mycia naczyń) susze w suszarce jak inne naczynia. No i ogólnie g.... z tego bo jak jadę z firmowymi śmieciami na wysypisko i widzę co ludzie wyrzucają to zastanawiam się po co marnuje wodę jak miastowi mają w d.... segregacje.
A odnośnie kompostownika to niewiele rzeczy, jedynie owoce,warzywa (najlepiej żeby nie były zgniłe) i fusy z herbaty i kawy można wyrzucać! A już na pewno nie zepsute sery i wędliny.

Lepiej być do przodu, niż nadrabiać zaległości. Na 100% ludzie obecnie mający w poważaniu segregację i ekozagadnienia będą wkrótce zmuszeni mocno przestawić swoje życie (i to nie będzie łatwa zmiana).

Dla wegeludzi kompostownik to zbawienie emotka

Tak naprawdę jedyne rozwiązanie to Zero Waste albo chociaż jakieś "less waste" -> tego ostatniego się trzymam, bo na ZW jestem za cienka.

ludzka_istota

#6367349 Napisano: 13.06.2017 12:28:17
Wkurza mnie: deszcz- słońce- deszcz- słonce- deszcz- słońce- deszcz- słońce... Wiatr  (jestem z dzikiej pólnocy)
0 0

monisss

#6367369 Napisano: 13.06.2017 13:22:02
ludzka_istota napisał(a):

Wkurza mnie: deszcz- słońce- deszcz- słonce- deszcz- słońce- deszcz- słońce... Wiatr  (jestem z dzikiej pólnocy)

i zimno pomimo,że mamy połowę czerwca. Ja z Mazowsza i co? i to samo!!!!
0 0

Agnes

#6367370 Napisano: 13.06.2017 13:32:41
monisss napisał(a):

ludzka_istota napisał(a):

i zimno pomimo,że mamy połowę czerwca. Ja z Mazowsza i co? i to samo!!!!

tak zimno mnie też wkurza
moje dziecko ciągle się pyta kiedy ten basen ze zjezdzalnią nadmuchamy....
0 0

Gość: chochliczka

#6367374 Napisano: 13.06.2017 13:45:55
Wkurza mnie bol uszu,taki dziwny jakis i wezly chlonne znow powiekszone echh.Pewnie winowajca jest koktajl z truskawek z lodowy echh
0 0

dolly

#6367503 Napisano: 13.06.2017 19:08:50
Claudia77 napisał(a):

leoniu napisał(a):

Wkurza mnie, że moje dziecko kaszle. i pewnie bedzie odkasływać tak sucho pół nocy. Dałam Dexa Pico - wczoraj działało, dziś nic... Dostała domowej roboty syrop sosnowy - też nic... A jak pójdę jutro do pediatry to dostanę dokładnie to samo tylko na receptę... Co ja mam jej dać???

kiedyś był syrop diphergan ( czy jakoś tak) teraz jest pod inną nazwą ale chyba na receptę, bardzo dobry, właśnie na noc podawałam małemu, a u mnie takie nocne suche, charakterystyczne kaszle okazały się alergią wziewną, raz to nawet 3 noce żeśmy nie spali,dobrze, że trafiłam na pediatrę co się poznał...

Moja nowa lekarka, kazała mi to wyrzucic natychmiast po powrocie do domu... 
Można tez dac cholinex junior jak wieksze dziecko, nawilża sluzowke i ma naturalne skladniki.
0 0

Claudia77

#6367521 Napisano: 13.06.2017 20:01:20
dolly napisał(a):

Claudia77 napisał(a):

leoniu napisał(a):

Wkurza mnie, że moje dziecko kaszle. i pewnie bedzie odkasływać tak sucho pół nocy. Dałam Dexa Pico - wczoraj działało, dziś nic... Dostała domowej roboty syrop sosnowy - też nic... A jak pójdę jutro do pediatry to dostanę dokładnie to samo tylko na receptę... Co ja mam jej dać???

kiedyś był syrop diphergan ( czy jakoś tak) teraz jest pod inną nazwą ale chyba na receptę, bardzo dobry, właśnie na noc podawałam małemu, a u mnie takie nocne suche, charakterystyczne kaszle okazały się alergią wziewną, raz to nawet 3 noce żeśmy nie spali,dobrze, że trafiłam na pediatrę co się poznał...

Moja nowa lekarka, kazała mi to wyrzucic natychmiast po powrocie do domu... 
Można tez dac cholinex junior jak wieksze dziecko, nawilża sluzowke i ma naturalne skladniki.

zależy jeszcze czym wywołany jest kaszel, tak szczerze to człowiek powinien wszystko wyrzucić, bo jak czytam te ulotki to mi normalnie słabo...
1 brucee 0

buka

#6367528 Napisano: 13.06.2017 20:17:18
a może by tak po prostu syrop z cebuli domowej roboty? tanio i skutecznie.
1 brucee 0