WC - rozmowy o wszystkim

mama-l-k-m

#6705717 Napisano: 28.05.2020 10:06:52
domika napisał(a):

Moja córka marzyła o swoim laptopie i rowerze. Wiadomo jednak ze większości nie stać na takie prezenty, goście więc dogadali się między sobą i ustatli że każdy wręczy pieniążki ( tyle ile może ) jedynie od prababci dostała cudowną pamiątkę - łańcuszek z krzyżykiem emotka

Mój mąż na komunię swojemu chrześniakowi (gdzie niczego mu nie brakuje, rodzice wszystko kupują) podarował młodzieżowy złoty łańcuszek z krzyżykiem o wartości ponad 1000zł bo wiedzieliśmy, że tego nie ma oraz na pamiątkę kubek z imieniem i datą komunii oraz rysunkiem parafii w której była komunia (koszt około 100zł ale piękny) i dziecko z niego pije emotka
Wcześniej swojej chrześnicy kupił tablet  i etui bo nie miała, dał do koperty jeszcze, że w sumie prezent 1000zł. Oczywiście też na pamiątkę dał filiżankę ze spodkiem na której jest jak wyżej rysunek parafii, imię i data komunii. 
Ja moim chrześniakom dawałam do koperty pieniądze bo akurat zbierali na laptopy i na pamiątkę szklane krzyżyki z datą komunii i dedykacja od nas.
0 0

bluszczowelove

#6705726 Napisano: 28.05.2020 10:22:48
kukuleczka napisał(a):

Oczywiście uroczystość adekwatna do prezentu, ale wydaje mi się, że pismo swiete lub książki religijne to byly dobre kiedyś. Też to kupiłam i wiem, że leży nieuzywane i robi za ozdobę na półce.
Trzeba wziąć pod uwagę ze czasy się zmieniły, ja nie wzięłam i zmarnowane pieniądze. Lepiej postawić na samą kasę, ewentualnie pogadać z drugim chrzestnym i kupić wspolnie cos praktycznego.

Ja też wolę praktyczne prezenty - a najlepiej to dać kasę (ślub, urodziny). Jednak w przypadku takiej uroczystości uważam, że taka pamiątka w postaci Pisma Świętego z dedykacją od rodziców chrzestnych to naprawdę świetna sprawa. Nie jest do duży koszt a pamiątka na całe życie, może za 10 lat samo dziecko do niego zajrzy i pobudzi swoją wiarę. Podobnie jak z książkami o tej tematyce - mogą przeleżeć w kartonie a przyjdzie taki moment że doczekają się czytelnika. Oczywiście nie ma sensu wydawać jakieś duże pieniądze na takie rzeczy ale symbolicznie do prezentu "dorzucić".  Polecam "O naśladowaniu Chrystusa" Kempisa... koszt ok 20 zł w ładnej oprawie a książka dla starszych bardzooo inspirująca. 

Podobnie jest ze złotym łańcuszkiem - świetna pamiątka i zarazem inwestycja. Jak dorośnie może zrobić sobie z niego obrączkę albo zostawić.  Każdy ma swoje zdanie i swoje opinie ale pamiętajmy wszyscy, że nie tylko prezenty się  liczą w tym dniu ale zupełnie coś innego. emotka
0 0

nitka310

#6705756 Napisano: 28.05.2020 11:45:16
Przypomniało mi się, że każdy z mojego rodzeństwa dostawał jakieś książki na komunię. Ja dostałam książkę o Janie Pawle II, dla dzieci o jego młodości, nie mogę jej znaleźć, ale przeczytałam ją kilka razy, więc gdzieś mam ją w domu  emotka biblię dostał brat i nie była otwierana.
0 0

zielonaszpilka

#6705764 Napisano: 28.05.2020 11:59:37
nitka310 napisał(a):

Przypomniało mi się, że każdy z mojego rodzeństwa dostawał jakieś książki na komunię. Ja dostałam książkę o Janie Pawle II, dla dzieci o jego młodości, nie mogę jej znaleźć, ale przeczytałam ją kilka razy, więc gdzieś mam ją w domu  emotka biblię dostał brat i nie była otwierana.

gizoon fajną opcją jest też Biblia w komiksie emotka  https://www.ceneo.pl/36242859 
1 gizoon 0

dwaburekoty

#6705989 Napisano: 28.05.2020 21:06:12
co można zrobić z nadmiarem sałaty masłowej? codziennie jemy ja do obiadu i do kanapek. sałata w tym roku obrodziła, a ja (nie)stety z tych, co mają problem z wyrzucaniem jedzenia. Króliki wolą sianko, kury trawę, sąsiedzi i rodzina mają własne ogródki. Chętnie coś takiego, co można wsadzić do słoika, ale żeby chciało się jeść, po otworzeniu. W planach mam jeszcze pesto i zupę z sałaty, ale więcej pomysłów brak.
0 0

pikawka

#6706003 Napisano: 28.05.2020 21:50:22
dwaburekoty napisał(a):

co można zrobić z nadmiarem sałaty masłowej? codziennie jemy ja do obiadu i do kanapek. sałata w tym roku obrodziła, a ja (nie)stety z tych, co mają problem z wyrzucaniem jedzenia. Króliki wolą sianko, kury trawę, sąsiedzi i rodzina mają własne ogródki. Chętnie coś takiego, co można wsadzić do słoika, ale żeby chciało się jeść, po otworzeniu. W planach mam jeszcze pesto i zupę z sałaty, ale więcej pomysłów brak.

Zupa z sałaty?  emotka  możesz rozwinąć emotka  
1 1mariusz 0

jokan

#6706006 Napisano: 28.05.2020 21:51:58
pikawka napisał(a):

dwaburekoty napisał(a):

Zupa z sałaty?  emotka  możesz rozwinąć  emotka  

zielone szejki z bananem?
0 0

domika

#6706012 Napisano: 28.05.2020 22:04:04
jokan napisał(a):

pikawka napisał(a):

dwaburekoty napisał(a):

Zielone szejki z bananem są pycha, dodać jeszcze natkę pietruszki i masz bombę witaminową emotka

0 0

pikawka

#6706015 Napisano: 28.05.2020 22:09:12
jokan napisał(a):

pikawka napisał(a):

dwaburekoty napisał(a):

Aaaaaaa
0 0

dwaburekoty

#6706020 Napisano: 28.05.2020 22:37:39
domika napisał(a):

jokan napisał(a):

pikawka napisał(a):

dwaburekoty napisał(a):

Zielone szejki z bananem są pycha, dodać jeszcze natkę pietruszki i masz bombę witaminową emotka

jutro wjedzie na śniadanie. dzięki!
przepis na zupę z sałaty mogę dać na privie emotka
0 0

1mariusz

#6706029 Napisano: 28.05.2020 23:57:47
dwaburekoty napisał(a):

domika napisał(a):

jokan napisał(a):

pikawka napisał(a):

dwaburekoty napisał(a):

jutro wjedzie na śniadanie. dzięki!
przepis na zupę z sałaty mogę dać na privie emotka

Mogę też prosić o ten przepis? emotka
0 0

silvia8

#6706054 Napisano: 29.05.2020 09:34:14
dwaburekoty napisał(a):

Jeżeli lubicie kiszonki, to można też zrobić kiszoną sałatę masłową w solance. Ja się własnie przymierzam, ale jeszcze nie wypróbowałam. 

ludzka_istota

#6706081 Napisano: 29.05.2020 10:32:05
silvia8 napisał(a):

dwaburekoty napisał(a):

Jeżeli lubicie kiszonki, to można też zrobić kiszoną sałatę masłową w solance. Ja się własnie przymierzam, ale jeszcze nie wypróbowałam. 

Ja uwielbiam kiszona sałatę- jest delikatna, bardzo smaczna.

as32572

#6706134 Napisano: 29.05.2020 13:11:18
hej, widzialam temat sieci komorkowych w innym wątku, więc mam pytanie - czy ktos wie czemu mam problem z sygnałem sieci Play w domu? Jak ktos dzowni czy ja dzwonie to nic nie słychac,albo całkiem zrywa połaczenie, musze wychodzić na dwór i tez najlepiej się nie ruszać.
Wszyscy domownicy maja Play i wszyscy mają ten problem, na T-mobile nie zauważylam,chociaz często nie użwyam.
Problem pojawil się około rok temu, nie przybył nam żaden nowy sprzęt który mógłby zagłuszać sygnał. Nie mam pomysłu co z tym zrobić emotka
0 0

halliday

#6706141 Napisano: 29.05.2020 13:27:36
as32572 napisał(a):

hej, widzialam temat sieci komorkowych w innym wątku, więc mam pytanie - czy ktos wie czemu mam problem z sygnałem sieci Play w domu? Jak ktos dzowni czy ja dzwonie to nic nie słychac,albo całkiem zrywa połaczenie, musze wychodzić na dwór i tez najlepiej się nie ruszać.
Wszyscy domownicy maja Play i wszyscy mają ten problem, na T-mobile nie zauważylam,chociaz często nie użwyam.
Problem pojawil się około rok temu, nie przybył nam żaden nowy sprzęt który mógłby zagłuszać sygnał. Nie mam pomysłu co z tym zrobić emotka

bo sieć Play rezygnuje z zasięgu plus,orange i t-mobile i zapewne wcześniej miałaś połączenie z którymś z tych sieci nadajników, a teraz zapewne łączy się tylko z nadajnikami play i dlatego tak masz.
0 0

as32572

#6706158 Napisano: 29.05.2020 14:15:37
halliday napisał(a):

as32572 napisał(a):

bo sieć Play rezygnuje z zasięgu plus,orange i t-mobile i zapewne wcześniej miałaś połączenie z którymś z tych sieci nadajników, a teraz zapewne łączy się tylko z nadajnikami play i dlatego tak masz.

to slabo emotka  moze trzeba pomyslec nad inna w takim razie, chociaz siedzenie w domu sie konczy to nie bedzie to takie uciazliwe emotka
0 0

zielonaszpilka

#6706294 Napisano: 29.05.2020 21:32:59
Dzisiaj oglądam sobie dokładnie zegarek, który wygrałam w Rafaello i na ostatniej stronie instrukcji podbita gwarancja. Cieszyłam się do momentu, kiedy przeczytałam dokładnie datę emotka  ciekawe jaka jest historia tego zegarka. Rafaello kupiło je ponad rok temu? Czy inni też mają taką datę? emotka
1 brucee 0

magy2020

#6706917 Napisano: 02.06.2020 10:01:46
Czy jest ktoś na forum, kto przenosił numer do orange na kartę? Mam pytanie.
0 0

rufus

#6706961 Napisano: 02.06.2020 12:31:40
https://prawo.gaz...sms-owe-loterie.html

Stary artykuł.. ale ciekawe czy taka praktyka nadal jest powszechna w loteriach?
Widzicie jakies zaleznosci na listach zwyciezcow?
0 0

FBbeata7

#6706970 Napisano: 02.06.2020 12:54:15
rufus napisał(a):

https://prawo.gaz...sms-owe-loterie.html

Stary artykuł.. ale ciekawe czy taka praktyka nadal jest powszechna w loteriach?
Widzicie jakies zaleznosci na listach zwyciezcow?

Tak ,kiedyś w Velvecie bardzo dużo wygranych było z pewnej małej podkarpackiej miejscowości, a niedawno w loterii Pronto i Duck z Zielonej Góry.Moim zdaniem mało prawdopodobne na tysiące zgłoszeń Małgorzata T.Zielona GóraKinga S S.Zielona GóraMałgorzata H.DobieszowiceŁukasz W.Zielona GóraAgnieszka T.WarszawaKatarzyna T.Zielona GóraKatarzyna J.Zielona GóraWanda L.Zielona GóraJarosław J.Zielona GóraTomasz J.Zielona GóraIzabela G.Skarżysko - KamiennaMałgorzata J.Zielona GóraAniela Ż.Zielona GóraMateusz P.LubskoEryk J.Zielona GóraPiotr Ż.Zielona Góra
1 rufus 0