WC - rozmowy o wszystkim

joan

#7304915 Napisano: 10.10.2025 21:49:55
sloma_i_buty napisał(a):

(...) Mam wrażenie, że połowa Empiku jest wypełniona podejrzanymi poradnikami typu kopiuj-wklej, dlatego zaczęłam czytać konkretne artykuły napisane do czasopism naukowych.
Dzisiaj mama wyjęła album ze zdjęciami. Po chwili zawołała mnie, żeby pokazać mi stylizację babci. Oczywiście była ubrania we wzorzystą miniówkę. Babcia zawsze, jak zakładam kolorowe rajstopy i spódniczkę stwierdza, że w końcu normalnie się ubrałam. Może stajemy się bardziej pruderyjni niż w latach 70?

Bo od jakiegoś czasu dosłownie każdy może napisać/wydać książkę, co niestety przekłada się potem na zalew rynku treściami słabymi merytorycznie. Najwygodniej dla mnie wypożyczyć coś z biblioteki, a po przeczytaniu - ewentualnie kupić. A najlepszy upominek dla mnie, to nie książkę mi sprezentować (mam inny język miłości), tylko polecić coś wartego przeczytania emotka

Co do babci: czy odbierasz jej wypowiedź, jako komplement? Miałabym sporą trudność, żeby na tak oceniający (wg mnie) komentarz nie odpalić jakiejś riposty z czeluści piekieł emotka
1 nkba 0

sloma_i_buty

#7304931 Napisano: 10.10.2025 22:58:10
joan napisał(a):

sloma_i_buty napisał(a):

(...) Mam wrażenie, że połowa Empiku jest wypełniona podejrzanymi poradnikami typu kopiuj-wklej, dlatego zaczęłam czytać konkretne artykuły napisane do czasopism naukowych.
Dzisiaj mama wyjęła album ze zdjęciami. Po chwili zawołała mnie, żeby pokazać mi stylizację babci. Oczywiście była ubrania we wzorzystą miniówkę. Babcia zawsze, jak zakładam kolorowe rajstopy i spódniczkę stwierdza, że w końcu normalnie się ubrałam. Może stajemy się bardziej pruderyjni niż w latach 70?

Bo od jakiegoś czasu dosłownie każdy może napisać/wydać książkę, co niestety przekłada się potem na zalew rynku treściami słabymi merytorycznie. Najwygodniej dla mnie wypożyczyć coś z biblioteki, a po przeczytaniu - ewentualnie kupić. A najlepszy upominek dla mnie, to nie książkę mi sprezentować (mam inny język miłości), tylko polecić coś wartego przeczytania emotka

Co do babci: czy odbierasz jej wypowiedź, jako komplement? Miałabym sporą trudność, żeby na tak oceniający (wg mnie) komentarz nie odpalić jakiejś riposty z czeluści piekieł emotka

Książki jedynie wypożyczam, a do Empiku wchodzę przejrzeć gazety i zobaczyć, czy czegoś nie zamówić do czytania w bibliotece. Ostatnio awansowalam i mam fiszkę miasta wojewódzkiego i fiszkę malego miasteczka. Według teorii "pokaż mi swoją biblioteczkę, a powiem Ci, kim jesteś" jestem analfabetą wtórnym. U rodziców nazbierało mi się tyle tomów, że nigdy nie zabrałam tego że sobą. 
Do akceptacji zachowania babci, jej sucharów musiałam dorosnąć i dowiedzieć się pewnych rodzinnych tajemnic. Pamiętam, że byłam kiedyś na spotkaniu, gdzie uczestnicy i uczestniczki zastanawiały się, czy znają kogoś, kto wychowywał się w domu dziecka i jak radzą sobie takie osoby, czy w ogóle sobie radzą. Nie przypomniało mi się wtedy, że moja babcia jest takim przypadkiem, a miała spory wpływ na moje wychowanie. Kilkadziesiąt lat temu nie było pomocy psychologicznej, więc poradziła sobie w miarę, ale nie ominął jej mąż alkoholik i pracoholik i taki lęk przed wszystkim. Owszem, podcinała skrzydła, dla wielu byłoby to nie do przyjęcia.
Zdaję sobie sprawę, że, mimo tego narzekania czy też filozofowania, dobrze sobie radzę. Lubię proste rzeczy - spacery, wypożyczone ksiazki, podróż najtańszą opcją biletową. Jednak mam wrażenie, że widać po mnie zimny chów, zwlaszcza na twarzy, w tych napiętych mięśniach, może lekkim bitch face. Mama nazywa ojca prostakiem, ale jest uzależniona od niego ekonomicznie. Dla mnie sukcesem jest sam fakt braku uzależnienia od drugiej osoby, ale czasem uruchamia się we mnie- co ze mną jest nie tak, że nie chcę tego, co inni w robocie? Czy na przykład uznanie, że jest się DDD nie skreśla mnie jako osoby do relacji, do koleżeństwa? Często dopada mnie wstyd, dlatego trenuję i rozmawiam z przypadkowymi ludźmi na wycieczkach, w pociągu.
2 joan, andii 0

joan

#7304944 Napisano: 11.10.2025 00:32:58
sloma_i_buty napisał(a):

Książki jedynie wypożyczam, a do Empiku wchodzę przejrzeć gazety i zobaczyć, czy czegoś nie zamówić do czytania w bibliotece. Ostatnio awansowalam i mam fiszkę miasta wojewódzkiego i fiszkę malego miasteczka. Według teorii "pokaż mi swoją biblioteczkę, a powiem Ci, kim jesteś" jestem analfabetą wtórnym. U rodziców nazbierało mi się tyle tomów, że nigdy nie zabrałam tego że sobą. 
Do akceptacji zachowania babci, jej sucharów musiałam dorosnąć i dowiedzieć się pewnych rodzinnych tajemnic. Pamiętam, że byłam kiedyś na spotkaniu, gdzie uczestnicy i uczestniczki zastanawiały się, czy znają kogoś, kto wychowywał się w domu dziecka i jak radzą sobie takie osoby, czy w ogóle sobie radzą. Nie przypomniało mi się wtedy, że moja babcia jest takim przypadkiem, a miała spory wpływ na moje wychowanie. Kilkadziesiąt lat temu nie było pomocy psychologicznej, więc poradziła sobie w miarę, ale nie ominął jej mąż alkoholik i pracoholik i taki lęk przed wszystkim. Owszem, podcinała skrzydła, dla wielu byłoby to nie do przyjęcia.
Zdaję sobie sprawę, że, mimo tego narzekania czy też filozofowania, dobrze sobie radzę. Lubię proste rzeczy - spacery, wypożyczone ksiazki, podróż najtańszą opcją biletową. Jednak mam wrażenie, że widać po mnie zimny chów, zwlaszcza na twarzy, w tych napiętych mięśniach, może lekkim bitch face. Mama nazywa ojca prostakiem, ale jest uzależniona od niego ekonomicznie. Dla mnie sukcesem jest sam fakt braku uzależnienia od drugiej osoby, ale czasem uruchamia się we mnie- co ze mną jest nie tak, że nie chcę tego, co inni w robocie? Czy na przykład uznanie, że jest się DDD nie skreśla mnie jako osoby do relacji, do koleżeństwa? Często dopada mnie wstyd, dlatego trenuję i rozmawiam z przypadkowymi ludźmi na wycieczkach, w pociągu.

No i takie podejście do książek to ja rozumiem! emotka Mieszkam na granicy 2. miast, więc mam kartę biblioteczną w obu, a nawet... do Książnicy Karkonoskiej, czyli sieci bibliotek z innego województwa, założoną kiedyś na okoliczność otrzymania kwartalnego, bezpłatnego dostępu do Legimi emotka

A wiesz, że moja babcia też przebywała w domu dziecka? Tego lata poznałam strzępki jej historii. Mieszkam na Śląsku. Jeśli kto chciałby zrozumieć kontekst, warto przeczytać "Kajś" Z. Rokity albo obejrzeć słynny spektakl "Mianujom mie Hanka". Mama mojej babci od Niemców dostała wybór: kula w łeb albo podpisanie tzw. Volkslisty. Podpisała. Po wojnie przyszli Polacy i ją za tę Volkslistę wtrącili do więzienia. Pradziadek został sam z małymi dziećmi, a musiał pracować; oddał je na kilka lat do domu dziecka, ale miał z nimi kontakt. Finalnie wróciły do niego... dalszych losów aresztowanej prababci nie znam.

Czy Cię skreśla? NIE! emotka

A co do tego "trenowania": badania wykazały przecież, że takie small talki (których nie cierpię i nie umiem w nie), bardzo mocno wpływają na wydłużenie życia człowieka. Niestety, ale dla Leo di Caprio jestem już za stara, więc też od niedawna zagaduję ludzi - jak mi to ma życie przedłużyć, to się poświęcę! emotka

Marietka

#7304976 Napisano: 11.10.2025 11:33:11
Cześć Wszystkim.
Naszły mnie takie rozkminy konkursowe, że "Żeby wygrać trzeba grać" zwłaszcza w Loteriach, a ja niestety mam ograniczony budżet🥲 Ale co tam są podobne takie osoby, ktòre mają szczęście i w loteriach często wygrywają, bramki te sprawy😉
Ja niestety do tych szczęściarzy nie należę.
Pròbuję też w kreatywnych, ale z małym skutkiem, a robię co mogę, wiele razy wszystko analizuję zanim wyślę. Np. w 7 days można było wygrać po kilka razy, a ja nigdy nic z żadnego sklepu: biedronka, żabka. Reasumując konkursy to chyba to nie dla takich maluczkich jak ja.
Kończąc te gorzkie żale- Chciałabym zgłębić zagadkę wygrywalności- nie użyłabym jej tylko do swoich celòw, pomogłabym też innym!
Fajnie gdy ludzie się wspierają!
A właściwie po co to pisze? Może dlatego, że mam mało pozytywnych rzeczy w życiu? Może trochę chce się wygadać?

Miłego dzionka życzę emotka

atyde25

#7305024 Napisano: 11.10.2025 16:38:33
Serio muszą ogrzewanie w sklepach ustawiać na ponad 30 stopni emotka
Mokra wróciłam no zdrowie moje na tym nie skorzysta niestety.
0 0

zezowaty_kot

#7305029 Napisano: 11.10.2025 16:47:33
atyde25 napisał(a):

Nikt nie ustawia na 30 stopni. Ty wchodzisz zziębnięta i w kurtce, a tam cały dzień stoją pracownicy bez kurtek. Ta temperatura ma być znośna dla nich. Przecież ci ludzie nie będą pracować w czapkach i rękawiczkach i przy temperaturze zbliżonej do tej na zewnątrz, bo klientowi w okryciu wierzchnim za ciepło...

ziolko

#7305031 Napisano: 11.10.2025 16:59:23
atyde25 napisał(a):

Widziałaś na klimie 30 stopni? Bo ja widziałam max 24. Poza tym nie może być za wysoka temperatura, bo np czekolady zaczną się rozpływać.
Jak się wchodzi z zewnątrz to zawsze wydaje się, że temperatura jest za wysoka. Poza tym czasami kobiety po 40 mają zwiększone odczuwanie ciepła i np nawet zimą chodzą w lekkich kurtkach przejściowych
2 cb656, andii 0

henius

#7305126 Napisano: 12.10.2025 10:21:16
Cześć, czy możecie wziąć udział w konkursie FRUCTIS w Biedronce?. Chciałam dodać odpowiedź, a tam info, iż konkurs się zakończył....a przecież w regulaminie jest adnotacja, że konkurs kończy się o 23:59 12 października emotka
0 0

caramela

#7305184 Napisano: 12.10.2025 13:42:04
henius napisał(a):

Cześć, czy możecie wziąć udział w konkursie FRUCTIS w Biedronce?. Chciałam dodać odpowiedź, a tam info, iż konkurs się zakończył....a przecież w regulaminie jest adnotacja, że konkurs kończy się o 23:59 12 października emotka

Wyświetla mi informacje, że konkurs zakończony.
0 0

zielonaszpilka

#7305187 Napisano: 12.10.2025 14:02:23
henius napisał(a):

Wyślij zgłoszenie i wszystko to, czego wymagają w zgłoszeniu na maila organizatora. Dodadzą to zgłoszenie do bazy.
1 henius 0

henius

#7305191 Napisano: 12.10.2025 14:13:55
zielonaszpilka napisał(a):

henius napisał(a):

Wyślij zgłoszenie i wszystko to, czego wymagają w zgłoszeniu na maila organizatora. Dodadzą to zgłoszenie do bazy.

OK., dziękuję za odpowiedź
0 0

bajm

#7305254 Napisano: 12.10.2025 20:55:40
zezowaty_kot napisał(a):

atyde25 napisał(a):

Nikt nie ustawia na 30 stopni. Ty wchodzisz zziębnięta i w kurtce, a tam cały dzień stoją pracownicy bez kurtek. Ta temperatura ma być znośna dla nich. Przecież ci ludzie nie będą pracować w czapkach i rękawiczkach i przy temperaturze zbliżonej do tej na zewnątrz, bo klientowi w okryciu wierzchnim za ciepło...

Niby rozumiem, ale czy pracownicy muszą być w bluzkach z krótkim rękawem, a nie np. w marynarkach? Temperatura mogłaby być wtedy odrobinę niższa
0 0

slavek

#7305557 Napisano: 14.10.2025 09:18:28
Witajcie. Założyłem na FB grupę dot. Allegro Share. Gdzie na forum mógłbym o tym napisać?
0 0

cb656

#7305595 Napisano: 14.10.2025 11:15:08
slavek napisał(a):

Witajcie. Założyłem na FB grupę dot. Allegro Share. Gdzie na forum mógłbym o tym napisać?

Na przykład tutaj. No bo dlaczego nie?
https://www.e-kon...um/inne/nasze-strony
1 slavek 0

cb656

#7305597 Napisano: 14.10.2025 11:18:27
bajm napisał(a):

zezowaty_kot napisał(a):

atyde25 napisał(a):

Niby rozumiem, ale czy pracownicy muszą być w bluzkach z krótkim rękawem, a nie np. w marynarkach? Temperatura mogłaby być wtedy odrobinę niższa

Ja poszedłbym jeszcze dalej! emotka Zakaz handlu zimą i latem. Sklepy otwarte tylko w okresach przejściowych. emotka
Bo zimą Klientowi w kurtce za gorąco, a latem jak się z upału dostanie do schłodzonego klimatyzacją pomieszczenia, to może udaru cieplnego dostać, a przynajmniej zaznać szoku termicznego. Tak że ten... ja mam taki pomysł. emotka emotka
0 0

notta

#7305604 Napisano: 14.10.2025 11:45:25
Informacja w sprawie zamówień od Empik w latach 2022-2024 - sprawdźcie swoje spamy w skrzynkach.. 

Drogi Kliencie,
jeśli otrzymałeś tę wiadomość oznacza to, że w latach 2022-2024 byłeś naszym klientem i zdecydowałeś się na zakupy w sklepie Empik.com, ale Twoje zamówienia uległy opóźnieniu w wysyłce, dostarczeniu lub anulowaniu.
Przepraszamy za niedogodności z tym związane. Rozumiemy, że mogło to negatywnie wpłynąć na Twoje doświadczenia z Empikiem, jednak mamy nadzieję, że nadal jesteś i pozostaniesz w gronie naszych Klientów.
W związku z wystąpieniem skierowanym do Spółki przez Prezesa UOKiK, podjęliśmy decyzję o przyznaniu rekompensaty za w/w zdarzenia.
0 0

picola1

#7305634 Napisano: 14.10.2025 13:00:57
notta napisał(a):

Informacja w sprawie zamówień od Empik w latach 2022-2024 - sprawdźcie swoje spamy w skrzynkach.. 

Drogi Kliencie,
jeśli otrzymałeś tę wiadomość oznacza to, że w latach 2022-2024 byłeś naszym klientem i zdecydowałeś się na zakupy w sklepie Empik.com, ale Twoje zamówienia uległy opóźnieniu w wysyłce, dostarczeniu lub anulowaniu.
Przepraszamy za niedogodności z tym związane. Rozumiemy, że mogło to negatywnie wpłynąć na Twoje doświadczenia z Empikiem, jednak mamy nadzieję, że nadal jesteś i pozostaniesz w gronie naszych Klientów.
W związku z wystąpieniem skierowanym do Spółki przez Prezesa UOKiK, podjęliśmy decyzję o przyznaniu rekompensaty za w/w zdarzenia.

Dzięki za info, gdyby nie Twój wpis, to bym to usunęła.
1 notta 0

koniczynka123

#7305636 Napisano: 14.10.2025 13:08:05
picola1 napisał(a):

notta napisał(a):

Drogi Kliencie,

A mi ten nadawca -e-maila wydaje się podejrzany
0 0

baxter

#7305643 Napisano: 14.10.2025 13:17:41
Czy ktoś robił może fotoksiążkę ze skanowanych czarno-białych zdjęć? Mam zamiar taka zrobić tylko sie zastanawiam jak będzie jakość, czy jest sens?
0 0

picola1

#7305644 Napisano: 14.10.2025 13:20:19
koniczynka123 napisał(a):

picola1 napisał(a):

notta napisał(a):

Drogi Kliencie,

A mi ten nadawca -e-maila wydaje się podejrzany

Na stronie empiku jest potwierdzona ta informacja.