Wkurza mnie...

kukuleczka

#6746875 Napisano: 24.11.2020 08:55:06
magdalena-chili napisał(a):

anialistopad napisał(a):

chochliczka napisał(a):

cudaczek121 napisał(a):

https://www.olx.p...ty/uzytkownik/Ms2G2/ wkurza mnie,ze dostalam cynk, ze ktos zalozyl na moje dane konto na olx

kuz w a co za ludzie, czy ktos naprawde nie ma co robic w zyciu? ja piernicze

Na olx zgłosiłam im oszustwo. Nudzi się debilom . Ciekawe co tym razem chcą wykombinować. Kasiu ,a nie zgubiłam dowodu osobistego,albo gdzieś nie dawałaś do skserowania? JakS wypożyczalnia czy coś w tym stylu. No kurde nie rozumiem co się tak uparli na Ciebie?

Dziewczyny, nie nudzi, tylko to taki sam "zawód" jak np.złodziej aut, tylko w wirtualnym świecie. Teraz trzeba być naprawdę super-czujnym, bo wystarczy raz kliknąć w niewłaściwy link i w jeden wieczór kasa z konta potrafi wyparować.  Danych trzeba pilnować jak oka w głowie.  

A ja dodam od siebie, że warto też spojrzeć na swój profil facebookowy.
Większość moich znajomych ma podane wszystko na tacy- nr telefonu, adres mejlowy, obecne miejsce pracy, ksywa.
Niby nic takiego, ale wyobraźcie sobie, ze ktoś dzwoni lub pisze do potencjalnej ofiary podając się za kogoś znajomego..
Warto mieć zablokowane te dane chociażby dla ścisłego grona odbiorców.
I nie wiem jak u was, ale u mnie od lat króluje chwalenie się wszystkim- nowymi meblami, kolczykami lub samochodami. I od lat nieustanne włamania i płacz, że stracili to, na co zarabiali latami.
No cóż... Ja tam wolę dmuchać na zimne.

edzia21

#6746906 Napisano: 24.11.2020 10:32:55
kukuleczka napisał(a):

magdalena-chili napisał(a):

anialistopad napisał(a):

chochliczka napisał(a):

cudaczek121 napisał(a):

https://www.olx.p...ty/uzytkownik/Ms2G2/ wkurza mnie,ze dostalam cynk, ze ktos zalozyl na moje dane konto na olx

kuz w a co za ludzie, czy ktos naprawde nie ma co robic w zyciu? ja piernicze

Na olx zgłosiłam im oszustwo. Nudzi się debilom . Ciekawe co tym razem chcą wykombinować. Kasiu ,a nie zgubiłam dowodu osobistego,albo gdzieś nie dawałaś do skserowania? JakS wypożyczalnia czy coś w tym stylu. No kurde nie rozumiem co się tak uparli na Ciebie?

Dziewczyny, nie nudzi, tylko to taki sam "zawód" jak np.złodziej aut, tylko w wirtualnym świecie. Teraz trzeba być naprawdę super-czujnym, bo wystarczy raz kliknąć w niewłaściwy link i w jeden wieczór kasa z konta potrafi wyparować.  Danych trzeba pilnować jak oka w głowie.  

A ja dodam od siebie, że warto też spojrzeć na swój profil facebookowy.
Większość moich znajomych ma podane wszystko na tacy- nr telefonu, adres mejlowy, obecne miejsce pracy, ksywa.
Niby nic takiego, ale wyobraźcie sobie, ze ktoś dzwoni lub pisze do potencjalnej ofiary podając się za kogoś znajomego..
Warto mieć zablokowane te dane chociażby dla ścisłego grona odbiorców.
I nie wiem jak u was, ale u mnie od lat króluje chwalenie się wszystkim- nowymi meblami, kolczykami lub samochodami. I od lat nieustanne włamania i płacz, że stracili to, na co zarabiali latami.
No cóż... Ja tam wolę dmuchać na zimne.

To jeszcze nic emotka  najpierw chwalą się meblami, drogocennymi świecidełkami, dziełami sztuki na ścianach...a później szastają fotami z egzotycznych wojaży, na których obecnie przebywają. Głupota nie boli. Czasami to aż żal, że nie jest się złodziejem. emotka

donia7

#6746907 Napisano: 24.11.2020 10:36:38
Ale była już raz taka sytuacja, że takim chwalipiętom przebywającym na kolejnych wakacjach w Egipcie złodzieje przebrani za jakąś tam firmę wynieśli w biały dzień pół mieszkania. 
0 0

ladyinred

#6747135 Napisano: 24.11.2020 19:29:18
Dodawanie konkursu na  odwal: bez podania nazwy sklepu promocyjnego, pomylone nagrody, zle daty.... 

cudaczek121

#6747179 Napisano: 24.11.2020 21:39:26
Anialistopad,dziękuję Ci, ze to zglosilas:) Ponad 2 godziny czekałam na komisariacie, po czym policjant podszedł do mnie i po krótkim wywiadzie stwierdził, ze to nie jest pilna sprawa.A oni akurat przesłuchuja gościa z covidem i lepiej, abym przyszla w piątek lub po niedzieli.
0 0

Gość: chochliczka

#6747182 Napisano: 24.11.2020 21:47:40
cudaczek121 napisał(a):

Anialistopad,dziękuję Ci, ze to zglosilas:) Ponad 2 godziny czekałam na komisariacie, po czym policjant podszedł do mnie i po krótkim wywiadzie stwierdził, ze to nie jest pilna sprawa.A oni akurat przesłuchuja gościa z covidem i lepiej, abym przyszla w piątek lub po niedzieli.

jak nei pilna sprawa? A jakby kurde ktos Kasiu na Twoje konto cos sprzedawal ludziom, oszukiwal to Ty mozesz miec nieprzyjemnosci, masakra, gdzie my zyjemy? Chcesz zglosic przestepstwo, nie ma czasu , przyjdz innym razem. To maja jedno miejsce do przesluchan? 
0 0

tomasz3

#6747183 Napisano: 24.11.2020 22:05:34
chochliczka napisał(a):

cudaczek121 napisał(a):

jak nei pilna sprawa? A jakby kurde ktos Kasiu na Twoje konto cos sprzedawal ludziom, oszukiwal to Ty mozesz miec nieprzyjemnosci, masakra, gdzie my zyjemy? Chcesz zglosic przestepstwo, nie ma czasu , przyjdz innym razem. To maja jedno miejsce do przesluchan? 

dokładnie a jutro wpadną nagle  i oskarzą,każdy dzień to długo dla oszusta,może kilkanaście osób oszukać na Twoje dane
0 0

zdolnabestia

#6747186 Napisano: 24.11.2020 22:24:10
ladyinred napisał(a):

Dodawanie konkursu na  odwal: bez podania nazwy sklepu promocyjnego, pomylone nagrody, zle daty.... 

Warto w takiej sytuacji zgłosić nieprawidłowości w zakładce "błąd", daty, brakujące nagrody, uzupełnienie tytułu i takie tam. Będzie skorygowane.
1 kumulacja 0

jupiter8

#6747256 Napisano: 25.11.2020 10:49:24
cudaczek121 napisał(a):

Warto zacząć procedury od razu, nie pozwalaj się tak zbywać, bo możesz się władować w kłopoty nie biorąc w tym udziału. Możesz to zgłosić zdalnie https://www.gov.p...głoś-przestępstwo
0 0

kreatia

#6747259 Napisano: 25.11.2020 10:52:44
cudaczek121 napisał(a):

Kasiu, miałam taką sytuację niedawno - oszust próbował moimi zdjęciami wyłudzić 15000 zł. Byłam na komisariacie i już kręcili nosem, bo w końcu nikt jeszcze kasy nie stracił. Przyniosłam im oszusta na tacy, a policjant dawał mi do zrozumienia, że oni i tak z tym nic nie zrobią, bo oszuści są za sprytni (w sensie policja za słaba) emotka  lewe dowody, tożsamości, konta zagraniczne. Sprawie łeb ukręcono, bo przecież nie będą się uganiać za kimś, kto jeszcze nikogo nie oszukał...

wynika z tego, że PRÓBOWAĆ oszukiwać internetowo jak najbardziej można, bo i tak nikt z tym nic nie zrobi.
1 kumulacja 0

kumulacja

#6747261 Napisano: 25.11.2020 10:58:34
Apel do organizatorów konkursów:
Nie dawajcie nam  badziewno-szajsowatych nagród, które to mogłyby być dodatkiem do zakupu większej ilości produktów np. 10 - ewentualnie.
Nie chcemy łaciatego szmelcu, cheetosowej marnoty czy innej nędzo-tanizny.
Wkurzają mnie takie szkaradzieństwa. Aczkolwiek szanuję tych, którym się to podoba.

jupiter8

#6747265 Napisano: 25.11.2020 11:05:54
kumulacja napisał(a):

Nie dawajcie nam  badziewno-szajsowatych nagród, które to mogłyby być dodatkiem do zakupu większej ilości produktów np. 10 - ewentualnie.
Wkurzają mnie takie szkaradzieństwa. Aczkolwiek szanuję tych, którym się to podoba.

Podpisuję się pod petycją emotka Drodzy organizatorzy - szanujmy się nawzajem
1 kumulacja 0

kukuleczka

#6747268 Napisano: 25.11.2020 11:08:42
kumulacja napisał(a):

Trochę ironia losu bo oraz więcej firm - zarówno spożywczych jak i kosmetycznych robi kampanię lub wprowadza na rynek produkty pod szyldem eko- opakowania z recyklingu, tekturowe opakowania, składniki wegańskie, produkty od lokalnych rolników czyli bez konserwantów itd itd... ale więcej wlaśnie konkursów i akcji gdzie do wygrania jeden wielki szmelc. Po co komu plastikowe okulary, które można złamać jednym palcem lub koszulki Lewandowskiego, który już się trochę "przejadł"?
Rozumiem myślenie agencji, że im więcej nagród tym większe zainteresowanie, ale jak już swiat podobno dąży do zagłady, to po co to jeszcze przyśpieszać...
1 kumulacja 0

nanajka81

#6747274 Napisano: 25.11.2020 11:20:51
kukuleczka napisał(a):

kumulacja napisał(a):

Trochę ironia losu bo oraz więcej firm - zarówno spożywczych jak i kosmetycznych robi kampanię lub wprowadza na rynek produkty pod szyldem eko- opakowania z recyklingu, tekturowe opakowania, składniki wegańskie, produkty od lokalnych rolników czyli bez konserwantów itd itd... ale więcej wlaśnie konkursów i akcji gdzie do wygrania jeden wielki szmelc. Po co komu plastikowe okulary, które można złamać jednym palcem lub koszulki Lewandowskiego, który już się trochę "przejadł"?
Rozumiem myślenie agencji, że im więcej nagród tym większe zainteresowanie, ale jak już swiat podobno dąży do zagłady, to po co to jeszcze przyśpieszać...

w pełni się zgadzam z powyższymi wypowiedziami!
A jako że kiedyś pracowałam przy produkcji takich gadżetów to Wam powiem, iż Ci co to zamawiają to chcą aby było jak najtaniej i jak najwięcej a żeby było jak najtaniej to trzeba z Chin większą ilość zamawiać. I potem jest do wygrania mnóstwo szajsu, który się wala po półkach. Zdecydowanie wolę praktyczniejsze rzeczy niż nerki, tandetne bluzy, jakieś łaciate kuferki, kubki, dziadowskie okulary i co to tam jeszcze teraz jest... W Łaciatym lepszą nagrodą byłyby kody na mleko niż to coś.

kukuleczka

#6747290 Napisano: 25.11.2020 11:50:32
superloser napisał(a):

kukuleczka napisał(a):

kumulacja napisał(a):

Po to, ze lepszy szmelc niz nic i na bezrybiu chinski szajs tez ryba  emotka
Fundatorzy nagrod nie zasponsoruja konkusrow jesli nie ma kasy ze sprzedazy...
Kiedys to bylo ojjj tak fajnie... zachodnie koncerny ulgi mialy i wykupily polskie firmy, rozbudowaly sie i przeniosly produkcje nad Wisle, gdzie siła robocza tania jak te chinskie nagrody.
25 lat dobieglo konca... polski konsument woli tanie produkty bez fancy logo i Biedronkowy format. Nie Alma, Piotr i Pawel, nawet nie Tesco  emotka

Oczywiście, jest jeden cel - ma być kasa ze sprzedaży. I niestety dalej jest dość pokaźna grupa osób, których tych szmelc interesuje. Oczywiście, nikogo nie obrażam, bo każdy może grać o co chce. Ale dopóki będą chętni na tego typu rzeczy, dopóty takie wygrane będą.
Niestety, byłam świadkiem (rok lub 2 lata temu) jak za okazanie świadectwa szkolnego, w lokalnym małym pasażu handlowym dostawało się jakąś czekoladę lub bombonierkę i wakacyjne, chińskie okulary. Przecierałam oczy z zdumienia - kolejka na 2h stania do punktu odbioru.
Albo akcje w Stokrotce z dodawaniem jakichś figurek Minionków czy innych postaci z bajek. Oczywiście dla dziecka super. A w sklepie mnóstwo informacji promujących oddawanie baterii, zakrętek i rozsądnym kupowaniu aby nie zaśmiecać planety.
Zero konsekwentnego marketingu
1 kumulacja 0

cudaczek121

#6747339 Napisano: 25.11.2020 13:00:23
kumulacja napisał(a):

Ja już bym wolała dostać choćby i 5 złotych na konto bankowe/paypal niż takie badziewie. Kilka dni temu mi wysłali z aplikacji Sweetbees na Paypal 2.40 za ankietę o piesku- to już takie coś wolę niż łaciatą chińszczyznę.

atyde25

#6747345 Napisano: 25.11.2020 13:15:57
My nie jesteśmy targetem dla tych firm i agencji bo jak wiadomo,nie przepadają za jakby nie patrzeć "zawodowcami".A niestety nawet jak coś dadzą za 50 groszy to zwykli zjadacze chleba się rzucą bo to za darmo.I nie będą patrzeć czy po kilku dniach to wyrzucą do kosza i ekologicznie to się będzie potem 100 lat rozkładać.A przeglądając ile człowiek uzbierał takich rzeczy zanim zyskał świadomość ile lat poczekamy jak konsument Kowalski też ja zyska.Jeszcze jak dają coś co powieźmy się przyda.A nie zapychacze.
A wkurza mnie ,że jestem już gotowa do wyjścia z domu i czekam na to co mi to umożliwi a to się nie spieszy.
Ale oczywiście apeluję dajcie bony,gotówkę i takie nagrody które nie zawalają piwnic,balkonów i komórek.
1 kumulacja 0

kumulacja

#6747353 Napisano: 25.11.2020 13:52:41
cudaczek121 napisał(a):

kumulacja napisał(a):

Ja już bym wolała dostać choćby i 5 złotych na konto bankowe/paypal niż takie badziewie. Kilka dni temu mi wysłali z aplikacji Sweetbees na Paypal 2.40 za ankietę o piesku- to już takie coś wolę niż łaciatą chińszczyznę.

Od dzisiaj piszę (oczywiście nie ze swojego konta - żeby mnie nie zbanowano) do każdego sponsora nagród, żeby nie zalewał świata konkursowiczów tandetą. Niedawno narzekałam na marne nagrody 50 zł (gdzie jeszcze trzeba coś kupić, wydać na sms, czasem na znaczek), ale to i tak luksus w porównaniu do jakiejś torby na zakupy, opakowania na banany czy słuchawek Cheetos, które od razu się zepsuły (tak, dawno wylądowały w koszu).

sambolera

#6747355 Napisano: 25.11.2020 14:00:28
dhl i ich infolinia i cały ten system bez kontaktu z kurierem
0 0

halliday

#6747482 Napisano: 25.11.2020 19:08:23
Ze od 14 września 2021 roku będzie pobierana opłata 3zł za każdy miesiąc za nie korzystanie z numeru w sieci Plus, więc kto ma numer w tej sieci tylko do wysyłania smsów konkursowych zalecałbym przenieść do innej sieci

A od 8 stycznia 2021 smsy i rozmowy będą droższe o kilka groszy w tej sieci!
1 kumulacja 0