WC - rozmowy o wszystkim

mamadwojga

#7112651 Napisano: 29.07.2023 20:52:43
lasiglasty napisał(a):

mamadwojga napisał(a):(...)

Masz świętą rację. Coraz częściej musimy wydać na paragon 40 zł żeby wygrać 50 albo 100. Powinni trochę urealnić te kwoty. Nawet głupie chipsy czy Pepsi kosztuje prawie 20 zł. A wygranych mało. I jeszcze 10 zł na przesłanie paragonu poleconym. Hehe.  Wracając do tematu łatania budżetu wygranymi, to nie wiem co bym zrobiła bez konkursów. Ich realny wpływ na życie i przeżycie jest przerażający w ostatnich latach. Kiedyś nagrody wydawałam na ekstra rzeczy i atrakcje. Teraz łatam budżet. Fajnie by było żeby znowu świat wrócił do tej chwili kiedy nagrody się zatrzymywało a nie sprzedawało na rachunki. A tego brakuje.

mugolinka

#7112677 Napisano: 30.07.2023 09:45:39
Czy ktoś kupował telefon przez internet , po czym go zwracał bez podania przyczyny po kilku dniach po przetestowaniu ? Jak wygląda ewentualny zwrot gotówki? Odliczają jakiś procent ?
0 0

dany-duszek

#7112716 Napisano: 30.07.2023 14:03:40
mugolinka napisał(a):

Czy ktoś kupował telefon przez internet , po czym go zwracał bez podania przyczyny po kilku dniach po przetestowaniu ? Jak wygląda ewentualny zwrot gotówki? Odliczają jakiś procent ?

chyba nie ma takiej możliwości, ponieważ powinieneś mieć taką samą możliwość sprawdzenia jak w sklepie stacjonarnym, a w sklepie stacjonarnym chyba nikt ci  nie włączy telefonu bez zakupu, jedynie w salonach operatora sieci komórkowej tak robią. Więc w takim wypadku mogą ci zwrócić kwotę jaką otrzymają za sprzedaż jako telefon używany.
0 0

rufus

#7112727 Napisano: 30.07.2023 14:40:27
dany-duszek napisał(a):

mugolinka napisał(a):

chyba nie ma takiej możliwości, ponieważ powinieneś mieć taką samą możliwość sprawdzenia jak w sklepie stacjonarnym, a w sklepie stacjonarnym chyba nikt ci  nie włączy telefonu bez zakupu, jedynie w salonach operatora sieci komórkowej tak robią. Więc w takim wypadku mogą ci zwrócić kwotę jaką otrzymają za sprzedaż jako telefon używany.

Jest taka mozliwosc. Moze zwrocic jesli byl zakupiony przez internet i jako osoba fizyczna.
1 cb656 0

@gnieszk@

#7112760 Napisano: 30.07.2023 17:26:46
rufus napisał(a):

dany-duszek napisał(a):

mugolinka napisał(a):

Jest taka mozliwosc. Moze zwrocic jesli byl zakupiony przez internet i jako osoba fizyczna.

Jeśli został uruchomiony i używany przez kilka dni to też?
0 0

cb656

#7112774 Napisano: 30.07.2023 17:46:28
@gnieszk@ napisał(a):

A jaki to problem przywrócić ustawienia fabryczne? emotka
0 0

@gnieszk@

#7112782 Napisano: 30.07.2023 18:25:14
cb656 napisał(a):

@gnieszk@ napisał(a):

Żaden. Pytanie czy inny klient kupi telefon, który był już użytkowany.
0 0

dany-duszek

#7112783 Napisano: 30.07.2023 18:30:19
cb656 napisał(a):

@gnieszk@ napisał(a):

niby tak, ale serwis pewnie ma program który sprawdzi ile był użytkowany.

Ale jak czytam ze sprzedawca ma możliwość obciążenia kupującego za przywrócenie do stanu jaki był na początku.

Unijna dyrektywa zakłada, że konsument powinien z produktem kupionym w internecie obchodzić się w taki sposób, jakby robił to gdyby kupował
produkt w sklepie. Może więc przymierzyć ubranie, ale nie powinien bez
konsekwencji w nim chodzić. Podobnie jest z kosiarką do trawy. Klient
może ją włączyć ale nie może nią skosić trawnika. Jeśli to zrobi i
zdecyduje się na odstąpienie od umowy, to sprzedawca ma prawo żądać
zwrotu kosztów poniesionych w celu przywrócenia produktu do stanu z dnia
sprzedaży.

1 cb656 0

cb656

#7112857 Napisano: 31.07.2023 09:52:09
@gnieszk@ napisał(a):

cb656 napisał(a):

@gnieszk@ napisał(a):

Dziwne. Ludzie zabijają się o ciuchy w sklepach z używaną odzieżą, a mieliby się przejmować, że telefonu ktoś używał kilka dni? I co się stało? Zepsuł się przez to? No już bez jaj... emotka
0 0

zielonaszpilka

#7112859 Napisano: 31.07.2023 10:02:00
cb656 napisał(a):

@gnieszk@ napisał(a):

cb656 napisał(a):

@gnieszk@ napisał(a):

Dziwne. Ludzie zabijają się o ciuchy w sklepach z używaną odzieżą, a mieliby się przejmować, że telefonu ktoś używał kilka dni? I co się stało? Zepsuł się przez to? No już bez jaj... emotka

Ale już niekoniecznie będą chcieli go kupić w cenie nowego telefonu, dlatego sklep ma możliwość obniżenia ceny zwracanego produktu o utratę wartości albo koszt przywrócenia do stanu fabrycznego. Takie telefony są często sprzedawane taniej właśnie jako zwroty i o to "taniej" może zostać potrącona kwota zwrotu. Ale @mugolinka dopóki nie zwrócisz telefonu nie dowiesz się czy w ogóle, a jeśli tak to o ile sklep będzie chciał obniżyć tę kwotę.

rufus

#7112873 Napisano: 31.07.2023 10:23:13
cb656 napisał(a):

@gnieszk@ napisał(a):

cb656 napisał(a):

@gnieszk@ napisał(a):

Z punktu widzenia zwracajacego dobrze, ze dostanie cala kase za zwrot..
.. ale ja jako kupujacy chce otrzymac towar w 100% nowy, fabrycznie zapakowany.. wiec tak.. Przeszkadzaloby mi ze ktos ten telefon uzywal kilka dni, bo nie wiem czy nie ma tam jakiejs ukrytej wady a ja place za pelnowartosciowy produkt.

Kiedys troche czytalem o tym, ze zdarzaja sie praktyki w sklepach ze sprzedaja takie sprzety po zwrotach jako nowe i kupujacy nie ma swiadomosci.

Rok temu tez trafilem na taki tv z elektromarketu, niby nowy, oryginalnie zapakowany a okazalo sie ze nie odbiera kanalow, a jeszcze pozniej zauwazylem odprysk na krawedzi.. wiec NIE BYL nowy.

Jeszcze wczesniej mialem sytuacji tez wlasnie z telefonem.. Kupilem jako nowy z plomba(!!) na pudelku i calkowicie przypadkiem w autoryzowanym serwisie dowiedzialem sie, ze ten telefon byl juz uruchamiany wczesniej. Takie oszukanstwo. emotka

cb656

#7112879 Napisano: 31.07.2023 10:48:53
rufus napisał(a):

cb656 napisał(a):

...ja jako kupujacy chce otrzymac towar w 100% nowy, fabrycznie zapakowany... wiec tak...
Przeszkadzaloby mi ze ktos ten telefon uzywal kilka dni, bo nie wiem czy nie ma tam jakiejs ukrytej wady a ja place za pelnowartosciowy produkt.

To my chyba omawiamy dwa różne zjawiska emotka
Ja piszę o tym, że kupujący rozmyślił się, do czego ma prawo, a Ty chyba snujesz opowieści o kombinatorach i patologii. emotka
P.S. Nawet gdyby sprzęt miał jakąś "ukrytą" wadę, dajmy na to fabryczną i dotyczyłaby całej serii, modelu, to i tak kupując zaplombowany fabrycznie egzemplarz po uruchomieniu telefonu odkryłbyś w końcu tę wadę, tak że na jedno wychodzi, czy brałeś go ze sklepu jako pierwszy, czy jako kolejny użytkownik. emotka
0 0

asantesana

#7112971 Napisano: 31.07.2023 13:50:16
Kochani, od dawna nie sprzedaję na allegro ze względu na ich prowizję, tylko na allegro lokalnie i dogaduję się bezpośrednio co do odbioru. Dzisiaj ktoś chce, żebym udostępniła opcję "kup teraz". Czy ktoś moze mi wytłumaczyć jak to aktualnie wygląda? Nie mam tam podpiętego konta, więc jak to "zadziała"? I widzę, że trzeba wybrać sposób wysyłki, ale leży ona po mojej stronie, czy tak jak np. w olx dostaję etykietę do wydrukowania i cześć? No i czy zapłacę prowizję mimo, że jest to allegro lokalnie? Ech...
1 cb656 0

nanajka81

#7113410 Napisano: 01.08.2023 19:29:31
asantesana napisał(a):

Kochani, od dawna nie sprzedaję na allegro ze względu na ich prowizję, tylko na allegro lokalnie i dogaduję się bezpośrednio co do odbioru. Dzisiaj ktoś chce, żebym udostępniła opcję "kup teraz". Czy ktoś moze mi wytłumaczyć jak to aktualnie wygląda? Nie mam tam podpiętego konta, więc jak to "zadziała"? I widzę, że trzeba wybrać sposób wysyłki, ale leży ona po mojej stronie, czy tak jak np. w olx dostaję etykietę do wydrukowania i cześć? No i czy zapłacę prowizję mimo, że jest to allegro lokalnie? Ech...

tak, dostaniesz etykietę za którą zapłacisz dopiero jak przesyłka zostanie dostarczona. Prowizję zapłacisz ale ona nie jest jakaś powalająca. Na pewno bezpieczniej handlować na allegro lokalnie niż na OLX...

halliday

#7113467 Napisano: 01.08.2023 22:40:51
nanajka81 napisał(a):

asantesana napisał(a):

tak, dostaniesz etykietę za którą zapłacisz dopiero jak przesyłka zostanie dostarczona. Prowizję zapłacisz ale ona nie jest jakaś powalająca. Na pewno bezpieczniej handlować na allegro lokalnie niż na OLX...

a to nie tylko przy przesyłce inpost paczkomat?
0 0

nanajka81

#7113491 Napisano: 02.08.2023 07:19:16
halliday napisał(a):

nanajka81 napisał(a):

asantesana napisał(a):

a tego to nie wiem bo tylko przez paczkomat tam sprzedaje.
0 0

banka-manka

#7113493 Napisano: 02.08.2023 07:26:59
halliday napisał(a):

nanajka81 napisał(a):

asantesana napisał(a):

Przy przesyłce kurierem samemu ustala się cenę za nią. I trzeba opłacić ją za swoje (samemu też nadać, wybrać firmę kurierską, wygenerować etykietę itp.), a zwrot dostanie się razem z pieniędzmi za sprzedaną rzecz.
A prowizja w moim odczuciu wcale mała nie jest.

pioge7

#7113494 Napisano: 02.08.2023 07:30:57
halliday napisał(a):

nanajka81 napisał(a):

asantesana napisał(a):

prowizje allegro lokalnie pobiera w momencie sprzedaży przedmiotu przez opcje Kup teraz.
etykietę dostaje się po wybraniu opcji jaki to rozmiar przesyłki z inpostu. nie wiem jak w przypadku poczty, Orlena czy kurierów czy są etykiety, bo nie sprzedawałem tam przez te opcje.
prowizja to chyba troszkę ponad 7% . jak dodasz opcję kup teraz to na końcu powinna wyjść kwota jaką zapłacisz.
i z tego co pamiętam. Jeśli wyślesz przedmiot i okaże się, że coś z nim nie tak i przyjmiesz zwrot, nie zwrócą pobranej prowizji.

Justintime

#7113666 Napisano: 02.08.2023 17:02:32
Pytanie do laureatow Henia. Wczesniej vouchery do muve i pyszne przesylali po kilku dniach. Teraz czekam na 1 kod do muve od 18.07, a na 1 kod pyszne od 25.07. Czy u was tez tak?
0 0

cb656

#7113675 Napisano: 02.08.2023 17:50:14
Jeśli kibelek i rozmowy o wszystkim, to z grubej rury... emotka
JAK WAM LECI?! emotka
2 mia, maryal 0