WC - rozmowy o wszystkim

tereniagno

#7236115 Napisano: 20.01.2025 14:05:34
donia7 napisał(a):

tereniagno niech córka i zięć mają nauczkę i psa już nigdy nie spuszczają emotka My mamy rocznego Thai Ridgebacka. Jest to pupilek męża. I jakoś 2 miesiące temu, kiedy nie mieliśmy jeszcze bramy wjazdowej, to wysunął głowę z obroży (na smyczy był) i mi zwiał. Pobiegłam oczywiście za nim przerażona, w wyobraźni widząc rozpacz męża i zastanawiając się jaką kwotę będę musiała oferować komuś, kto go znajdzie z ogłoszenia. Ale mimo, że poleciał nie wiadomo gdzie, to za 10 min wrócił pod drzwi domu.

Zięć już powiedział, że nigdy nie pojedzie z nim do lasu.
A co ich podkusiło, że pojechali, to nie wiememotka
Jak wychodzą z nim z domu, to zawsze jest na smyczy, nigdy luzem emotka
Nasz też na obroży ma nr telefonu i imię.
0 0

doo

#7237420 Napisano: 27.01.2025 14:36:06
Pilnie potrzebuję odpowiedzi. Mam telefon na kartę. Czy na stronie doładowania.orange.pl po podaniu danych karty płatniczej, zaznaczeniu oświadczeń i wybraniu tej opcji trzeba coś jeszcze autoryzować na stronie banku? Jak wygląda doładowanie telefonu od tego momentu? Przychodzi już tylko informacja, że konto zostało doładowane? Zastanawia mnie zapis w trzecim kroku po lewej stronie na dole: Płatność kartą jest zaszyfrowana i bezpieczna. Transakcja zostanie autoryzowana za pomocą 3DSecure na stronie banku. Co oznacza ta autoryzacja? Dużo pytań, będę wdzięczna za odpowiedzi.
0 0

magdalena-chili

#7237432 Napisano: 27.01.2025 15:14:10
doo napisał(a):

Pilnie potrzebuję odpowiedzi. Mam telefon na kartę. Czy na stronie doładowania.orange.pl po podaniu danych karty płatniczej, zaznaczeniu oświadczeń i wybraniu tej opcji trzeba coś jeszcze autoryzować na stronie banku? Jak wygląda doładowanie telefonu od tego momentu? Przychodzi już tylko informacja, że konto zostało doładowane? Zastanawia mnie zapis w trzecim kroku po lewej stronie na dole: Płatność kartą jest zaszyfrowana i bezpieczna. Transakcja zostanie autoryzowana za pomocą 3DSecure na stronie banku. Co oznacza ta autoryzacja? Dużo pytań, będę wdzięczna za odpowiedzi.

3DSecure to taki standard bezpieczeństwa dla platnosci kartowych. Krótko mówiąc, ma na celu dokonać potwierdzenia, że to Ty jako wlascicielka karty płatniczej inicjujesz/wykonujesz tę transakcję, a nie np ktoś nieupoważniony na 2.koncu świata. emotka
0 0

sks900

#7237433 Napisano: 27.01.2025 15:19:13
doo napisał(a):

Jak się boisz o bezpieczeństwo to lepiej blikiem, a jeszcze lepiej kupić taniej doładowanie na allegro.
0 0

doo

#7237444 Napisano: 27.01.2025 15:32:22
magdalena-chili napisał(a):

doo napisał(a):

3DSecure to taki standard bezpieczeństwa dla platnosci kartowych. Krótko mówiąc, ma na celu dokonać potwierdzenia, że to Ty jako wlascicielka karty płatniczej inicjujesz/wykonujesz tę transakcję, a nie np ktoś nieupoważniony na 2.koncu świata. emotka

Ale jak wygląda to potwierdzenie? Czy po tej transakcji na stronie doładowania muszę jeszcze wykonywać jakieś ruchy czy to oni sobie potwierdzą to z bankiem?
Najważniejsze pytanie: czy przy tym sposobie doładowania przekierowuje mnie na stronę bankowości elektronicznej, do serwisu transakcyjnego banku?
0 0

doo

#7237455 Napisano: 27.01.2025 15:48:16
sks900 napisał(a):

doo napisał(a):

Jak się boisz o bezpieczeństwo to lepiej blikiem, a jeszcze lepiej kupić taniej doładowanie na allegro.

Nie tyle myślałam o bezpieczeństwie, co o tym, że od 20 stycznia tylko doładowania online dają darmowe GB, a więc już nie kody z Allegro
1 kumulacja 0

magdalena-chili

#7237506 Napisano: 27.01.2025 17:42:54
doo napisał(a):

magdalena-chili napisał(a):

doo napisał(a):

Ale jak wygląda to potwierdzenie? Czy po tej transakcji na stronie doładowania muszę jeszcze wykonywać jakieś ruchy czy to oni sobie potwierdzą to z bankiem?

Wyskoczy Ci strona z okienkiem do wklepania kodu, który SMS dostaniesz z banku. W SMS sprawdź koniecznie czy KWOTA w SMS zgadza się z kwotą doladowania,  czy OPIS TRANSAKCJI brzmi jak rzeczywista transakcja (że doladowanie czy jak oni to okreslą).  Jak jedno i drugie się zgadza to wtedy możesz na stronie internetowej wpisać otrzymany kod (6 cyfr z tego co pamietam).
Aczkolwiek jeśli chodzi o bezpieczeństwo, wolę osobiście BLIK, bo nie podaje się numeru karty, daty ważności i ccv.
0 0

anialistopad

#7237520 Napisano: 27.01.2025 18:41:00
Nie wiem w którym wątku napisać i dlatego tu poproszę o głosy z winiary  na SZKOŁA PODSTAWOWA NR 12 W OLSZTYNIE . Dziękuję

sks900

#7237558 Napisano: 28.01.2025 00:29:51
Do poczytania, czym kończy się wykonywanie rozkazów obcych ludzi przez telefon, bo to nie tylko strata kasy.

https://nto.pl/pr...amoku/ar/c1-19051062
0 0

dysia

#7237658 Napisano: 28.01.2025 15:22:16
anialistopad napisał(a):

Nie wiem w którym wątku napisać i dlatego tu poproszę o głosy z winiary  na SZKOŁA PODSTAWOWA NR 12 W OLSZTYNIE . Dziękuję

ode mnie 11

wiolka252

#7237698 Napisano: 28.01.2025 17:40:36
Nie ma to jak zostawić sobie paragony z tamtego tygodnia z Dady i zagrać w tym emotka  .Nosz śmiechu warte no . Wyleciało z głowy całkowicie emotka
0 0

gregory04

#7238061 Napisano: 30.01.2025 17:13:33
Na którym portalu aukcyjnym najlepiej wystawić voucher do biura podróży?
0 0

kumulacja

#7238062 Napisano: 30.01.2025 17:16:50
gregory04 napisał(a):

Ja wystawiam na OLX

cb656

#7238065 Napisano: 30.01.2025 17:34:04
gregory04 napisał(a):

portal jest w zasadzie dowolny. Wszystko zależy od tego, czy trafisz na kogoś normalnego. emotka
Pamiętam z prehistorii, że swoje wygrane vouchery do biura ORBIS wystawiłem na platformie gazetowej (sic!) ANONSE i trafił się chętny. Poszliśmy do biura Orbisu, gdzie zweryfikowali ważność tych bonów, po czym dokonaliśmy wymiany na gotówkę. I pozamiatane! emotka
1 kumulacja 0

gregory04

#7238075 Napisano: 30.01.2025 18:23:31
cb656 napisał(a):

gregory04 napisał(a):

portal jest w zasadzie dowolny. Wszystko zależy od tego, czy trafisz na kogoś normalnego. emotka
Pamiętam z prehistorii, że swoje wygrane vouchery do biura ORBIS wystawiłem na platformie gazetowej (sic!) ANONSE i trafił się chętny. Poszliśmy do biura Orbisu, gdzie zweryfikowali ważność tych bonów, po czym dokonaliśmy wymiany na gotówkę. I pozamiatane! emotka

Pierwszy raz mam taki duży voucher (40 tys) i nie wiem czy to w ogóle realne go sprzedać?? I za jaką cenę??
0 0

ziolko

#7238076 Napisano: 30.01.2025 18:25:19
gregory04 napisał(a):

Najlepiej na Allegro. Na olx zrobiło się za dużo oszustów. Jeśli to większa kwota to lepiej nie ryzykować. 
Można też umówić się na odbiór osobisty.
Albo poszukaj jakiś grup podróżniczych na fb, może tam się uda?
1 cb656 0

magdalena-chili

#7238081 Napisano: 30.01.2025 18:51:08
gregory04 napisał(a):

cb656 napisał(a):

gregory04 napisał(a):

Pierwszy raz mam taki duży voucher (40 tys) i nie wiem czy to w ogóle realne go sprzedać?? I za jaką cenę??

Jak taka wartość, to pewnie kupujący będzie chciał się zabezpieczyć. U mnie pomimo ocen na olx na 5  nawet przy kwocie 2000pln ludzie dzwonią przy mnie do hotelu czy firmy wydającej voucher, by potwierdzic autentycznosc /kwotę vouchera. 
Więc pewnie bezpieczniej dla Ciebie będzie się spotkać z kupującym, wykonac telefon weryfikujący, i to najlepiej z Twojego telefonu do firmy, po tym sam sam znajdziesz numer do firmy. Chodzi o to żeby Cię kupujący nie wyrolował, nie podał Ci podstawionego numeru, ze swoimi kumplami po drugiej stronie....
1 nanajka81 0

rufus

#7238112 Napisano: 30.01.2025 22:53:58
gregory04 napisał(a):

Próbuj na olx.
Sa tez grupy podroznicze na fb czy w ogole jakies tematyczne, ale posty zazwyczaj mozna komentowac i spodziewaj sie wpisow ze jestes scamerem, oszustem itd bo ludzie nie wierza ze cos moze byc wygrane.. Z drugiej strony patrząc,  czujnosc tez jest ok.  emotka

W przypadku olx, najlepiej tylko odbior osobisty. Dostajesz pieniadze i przekazujesz do reki voucher. Moze byc z telefonem do biura zeby potwierdzic autentycznosc. W podobny sposob ostatnio sprzedawalem swoj. emotka
Lub jesli masz blisko to umowic sie gdzies, gdzie jest stacjonarne.

Wydaje mi sie ze nie bedzie problemu ze sprzedaza, ale nie daj sie robić Januszom biznesu ktorzy beda ci pisali "Daje 20 tys i przyjezdzam dzisiaj!1!11!!!" emotka
W handlu dla mnie to jest najbardziej irytujacy tekst, bo chlop tylko czeka desperata.. emotka

Ze sprzedażą nie badz w goracej wodzie kąpany i poczekaj na dobrą propozycje. Jaka ustalisz wyjsciowa to twoja sprawa, ale cena powinna byc zadowalajaca obie strony. Nie za malo nie za duzo. emotka emotka

mandarynka16

#7238335 Napisano: 01.02.2025 19:14:37
Karty Doka z Vegety można realizować w sklepie stacjonarnym ?
0 0

mama2006

#7238337 Napisano: 01.02.2025 19:31:33
czy jest jakiś konkurs, gdzie do zdobycia są vouchery do Canal+ ?
0 0