WC - rozmowy o wszystkim

ace

#6700637 Napisano: 03.05.2020 13:55:52
donia7 napisał(a):

defed napisał(a):

Chcę kupić trampolinę. Nie wiem od czego zacząć poszukiwania, na co zwrócić uwagę. Polecicie firmę, sklep lub rodzaj, wielkość itp.? Przeznaczenie dla trójki dzieciaków, będzie stać na RODOS, więc cenowo raczej z niższej półki. Help  emotka

Ja się nie znam na trampolinach, ale osobiście moim nigdy nie kupię. Wiem, że dla dziewczynek nie jest to dobre jak za dużo skaczą, a sąsiadki synkowi jak miał 5 lat to ten zamek w środku rozciął głowę i miał 13 szwów emotka wiem, że to pewnie jeden taki przypadek na milion, ale kurdę nie lubię trampolin...więc nie doradzę emotka

To prawda. Zarowno dziewczynki jak i dorosle kobiety nie powinny skakac na trampolinie - nad czym ubolewam bo uwielbiam park trampolinowy (wiadomo raz na miesiac nie zaszkodzi pewnie...choc przekonam sie pewnie za kilka lat emotka ). Chodzi o to, ze to bardzo zle wplywa na miesnie dna miednicy (m.in. pozniejsze problemy z nietrzymaniem moczu czy obnizenie narzadu rodnego). Tak samo jest z odkurzaniem. Kobiety nie powinny tego robic (z tego samego powodu) - lepiej pozwolic to robic panom emotka . Jesli masz corke to zapytaj jakiegos fizjoterapelty, czy warto ryzykowac.
1 donia7 0

pikawka

#6700639 Napisano: 03.05.2020 14:13:54
ace napisał(a):

donia7 napisał(a):

defed napisał(a):

Chcę kupić trampolinę. Nie wiem od czego zacząć poszukiwania, na co zwrócić uwagę. Polecicie firmę, sklep lub rodzaj, wielkość itp.? Przeznaczenie dla trójki dzieciaków, będzie stać na RODOS, więc cenowo raczej z niższej półki. Help  emotka

Ja się nie znam na trampolinach, ale osobiście moim nigdy nie kupię. Wiem, że dla dziewczynek nie jest to dobre jak za dużo skaczą, a sąsiadki synkowi jak miał 5 lat to ten zamek w środku rozciął głowę i miał 13 szwów emotka wiem, że to pewnie jeden taki przypadek na milion, ale kurdę nie lubię trampolin...więc nie doradzę emotka

To prawda. Zarowno dziewczynki jak i dorosle kobiety nie powinny skakac na trampolinie - nad czym ubolewam bo uwielbiam park trampolinowy (wiadomo raz na miesiac nie zaszkodzi pewnie...choc przekonam sie pewnie za kilka lat emotka ). Chodzi o to, ze to bardzo zle wplywa na miesnie dna miednicy (m.in. pozniejsze problemy z nietrzymaniem moczu czy obnizenie narzadu rodnego). Tak samo jest z odkurzaniem. Kobiety nie powinny tego robic (z tego samego powodu) - lepiej pozwolic to robic panom emotka . Jesli masz corke to zapytaj jakiegos fizjoterapelty, czy warto ryzykowac.

Jestem przeciwniczką trampolin i nigdy moim nie kupię. Jak widzę gdzieś w ogrodzie u kogoś to mam ciarki... moja szwagierka jest fizjoterapeuta i przez dłuższy czas rehabilitowala kobietę, która na trampolinie złamała kręgosłup. Młoda dziewczyna, nauczycielka sparaliżowana od szyi w dół... 
0 0

nitka310

#6700641 Napisano: 03.05.2020 14:33:55
ace napisał(a):

donia7 napisał(a):

defed napisał(a):

Też o tym słyszałam i zastanawiam się jak to jest z tymi kobietami co ćwiczą na trampolinach 2 razy w tygodniu. Znajoma założyła taką własną szkołę gdzie ma Zumba i właśnie te trampoliny i te dziewczynę które ćwiczą regularnie naprawdę trudno poznać, każda schudła od kilku do kilkunastu kg, niektóre kupiły trampoliny do domu emotka , ale jak to wpływa na ich miedniceemotka . Sama rok temu kupilam synowi trampoline 305cm, siatka zewnętrzna (nie pamietam nazwy) męczył mnie strasznie o to ( jak ja dostal miał wtedy 6,5 lat) uwielbia się na niej bawić, zna zasady na co uważać itd, skacze sam lub razem skaczemy. Jeśli dla trójki dzieci to musi być większa, taka będzie za mała żeby było bezpiecznie. 
P.s w czwartek skakalismy i poleciałam do tyłu, podparlam się rękoma i coś mi w lewej przeskoczyło, teraz mnie boli i jest gorąca, ruszac mogę i wiem jak nią ruszac żeby nie bolało;) znam też przypadek że 8 latek skręcił sobie ko stke po 2 dniu użytkowania a drugi reke z przemieszczaniem (każdy z nim skakał z kolegą na trampoline 2,5 m więc niezbyt to mądre. Ogólnie wypadki mogę zdarzyć się wszędzie, uważam że trampolina jest super pomysłem jeśli dzieci będą z niej korzystać to jest jednak wydatek kilkuset złotych.
0 0

ace

#6700645 Napisano: 03.05.2020 14:53:28
nitka310 napisał(a):

Też o tym słyszałam i zastanawiam się jak to jest z tymi kobietami co ćwiczą na trampolinach 2 razy w tygodniu. Znajoma założyła taką własną szkołę gdzie ma Zumba i właśnie te trampoliny i te dziewczynę które ćwiczą regularnie naprawdę trudno poznać, każda schudła od kilku do kilkunastu kg, niektóre kupiły trampoliny do domu emotka , ale jak to wpływa na ich miednice emotka . Sama rok temu kupilam synowi trampoline 305cm, siatka zewnętrzna (nie pamietam nazwy) męczył mnie strasznie o to ( jak ja dostal miał wtedy 6,5 lat) uwielbia się na niej bawić, zna zasady na co uważać itd, skacze sam lub razem skaczemy. Jeśli dla trójki dzieci to musi być większa, taka będzie za mała żeby było bezpiecznie. 
P.s w czwartek skakalismy i poleciałam do tyłu, podparlam się rękoma i coś mi w lewej przeskoczyło, teraz mnie boli i jest gorąca, ruszac mogę i wiem jak nią ruszac żeby nie bolało;) znam też przypadek że 8 latek skręcił sobie ko stke po 2 dniu użytkowania a drugi reke z przemieszczaniem (każdy z nim skakał z kolegą na trampoline 2,5 m więc niezbyt to mądre. Ogólnie wypadki mogę zdarzyć się wszędzie, uważam że trampolina jest super pomysłem jeśli dzieci będą z niej korzystać to jest jednak wydatek kilkuset złotych.

Z tymi fitnessowymi trampolinami jest troche inaczej. Tam bardzo wazna jest technika (stad wazne by chodzic do klubu z dobrym instruktorem) i znajomosc swojego ciala (bo tam jak sie skacze to trzeba odpowiednio wysoko skakac, odpowiednio napinac miesnie itd). A to ktora dobrze skakala wyjdzie pewnie za pare/parenascie lat kiedy w wieku 50lat beda noscic pieluchomajtki...
Gadalam kiedys o tym z moim fizjoterapeuta, ale sama nia nie jestem dlatego odsylam do jakiegos, by sie dopytac. Ja bardzo zaluje, ze tak pozno odkrylam ten zawod - zaoszczedzilby mi kilku problemow.
A co do urazowosci, to tu sie zgodze z zielonaszpilka. Kazdy sport jest urazowy, jazda na rowerze czy bieganie rowniez. Kregoslup mozna zlamac chodzac po schodach, co nie znaczy, ze nalezy z nich rezygnowac emotka
0 0

defed

#6700647 Napisano: 03.05.2020 15:08:56
Dzięki za wszystkie opinie co do trampoliny. O złym wpływie na kobiety słyszałam. Sama mam tylko syna, czasem odwiedzają nas na RODOSie bliscy z dzieciakami. Zdecyduje się chyba na zakup trampoliny o śr. 3 m. W tym roku wakacje spędzimy 100% na działce, więc trzeba trochę urozmaicić wyposażenie emotka  Syn uwielbia podskoki do tego stopnia, że zarwał nam łóżko emotka  Liczę, że po zakupie trampoliny odechce mu się skakania w mieszkaniu i nowe łóżko będzie bezpieczniejsze... emotka

kolorowekredki

#6700648 Napisano: 03.05.2020 15:11:19
Jak syn miał zapalenie stawu biodrowego to ortopeda mi zrobił wykład o trampolinach, że to najgorsze zło, są bardzo urazowe i żeby jeśli się da wcale z tego nie korzystać. Wiadomo na sali zabaw dziecku nie zabronię, ale mam w głowie jego słowa. Ubolewał, że ludzie montują to po ogrodach i dzieci non stop skaczą.
2 kumulacja, ace 0

dwaburekoty

#6700688 Napisano: 03.05.2020 22:12:58
defed napisał(a):

Dzięki za wszystkie opinie co do trampoliny. O złym wpływie na kobiety słyszałam. Sama mam tylko syna, czasem odwiedzają nas na RODOSie bliscy z dzieciakami. Zdecyduje się chyba na zakup trampoliny o śr. 3 m. W tym roku wakacje spędzimy 100% na działce, więc trzeba trochę urozmaicić wyposażenie emotka  Syn uwielbia podskoki do tego stopnia, że zarwał nam łóżko emotka  Liczę, że po zakupie trampoliny odechce mu się skakania w mieszkaniu i nowe łóżko będzie bezpieczniejsze... emotka

Daj proszę znać co wybrałaś, bo też się zastanawiamy nad trampoliną.
0 0

edzia21

#6700690 Napisano: 03.05.2020 22:29:18
kolorowekredki napisał(a):

Jak syn miał zapalenie stawu biodrowego to ortopeda mi zrobił wykład o trampolinach, że to najgorsze zło, są bardzo urazowe i żeby jeśli się da wcale z tego nie korzystać. Wiadomo na sali zabaw dziecku nie zabronię, ale mam w głowie jego słowa. Ubolewał, że ludzie montują to po ogrodach i dzieci non stop skaczą.

To ja dorzucę swoje "3 grosze" emotka  jako 3 lata wyszalałam się na trampolinie u znajomych rodziców...i wyskoczyło mi "jajo" w pachwinie, które okazało się przepukliną (tak, wiem - zdolnym dzieckiem byłam). Skończyłam na stole operacyjnym, a pamiątkę po tym "szaleństwie" mam do dziś emotka

Claudia77

#6700745 Napisano: 04.05.2020 11:11:26
bruce napisał(a):

edzia21 napisał(a):

To ja dorzucę swoje "3 grosze" emotka  jako 3 lata wyszalałam się na trampolinie u znajomych rodziców...i wyskoczyło mi "jajo" w pachwinie, które okazało się przepukliną (tak, wiem - zdolnym dzieckiem byłam). Skończyłam na stole operacyjnym, a pamiątkę po tym "szaleństwie" mam do dziś  emotka

emotka Przytulam... emotka
Przyznam szczerze, jestem w szoku, czytając to, co piszecie. Zawsze uważałam trampolinę za świetną i stuprocentowo bezpieczną możliwość ćwiczenia kondycji oraz doskonalenia sportowych umiejętności i ubolewałam, że w wielu konkursach nie udawało mi się jej wygrać dla dzieci.  emotka

z kolei u mnie w rodzinie, dziecko miało bardzo krzywe nogi - w kolanach wygięte na zewnątrz i ortopeda powiedział, że ma skakać na trampolinie,) - całe szczęście wszystko się naprostowało.)
1 brucee 0

zielonaszpilka

#6700753 Napisano: 04.05.2020 11:28:03
bruce napisał(a):

edzia21 napisał(a):

To ja dorzucę swoje "3 grosze" emotka  jako 3 lata wyszalałam się na trampolinie u znajomych rodziców...i wyskoczyło mi "jajo" w pachwinie, które okazało się przepukliną (tak, wiem - zdolnym dzieckiem byłam). Skończyłam na stole operacyjnym, a pamiątkę po tym "szaleństwie" mam do dziś  emotka

emotka Przytulam... emotka
Przyznam szczerze, jestem w szoku, czytając to, co piszecie. Zawsze uważałam trampolinę za świetną i stuprocentowo bezpieczną możliwość ćwiczenia kondycji oraz doskonalenia sportowych umiejętności i ubolewałam, że w wielu konkursach nie udawało mi się jej wygrać dla dzieci.  emotka

W mojej ocenie trampoliny w ostatnich latach są demonizowane emotka  Żaden sport nie jest bezpieczny w 100%, każdy aktywność może być kontuzjogenna. Ba! Życie jest kontuzjogenne emotka  Jak zapytamy o wspomnienia z dzieciństwa dotyczące kontuzji na rowerze, rolkach, łyżwach czy choćby w czasie grania w piłkę to posypała by się cała lista podobnych historii emotka  Trampoliny tak, ale z głową, dla dzieci w odpowiednim wieku, bez zaburzeń, które nie mają przeciwwskazań medycznych i pod kontrolą osoby dorosłej! 7 na 10 wypadków na trampolinach ma miejsce, gdy na trampolinie są 2 osoby lub więcej a 8 na 10 dzieje się, gdy nie ma rodzica obok emotka

cudaczek121

#6700929 Napisano: 04.05.2020 21:50:09
Wiem; ze kazdy z Was ma swoje problemy i zapewne spore wydatki, ale tak nieśmiało przypominam sie ze zbiorka dla naszej forumowej Chochliczki.Moze ktos się jeszcze w nowym miesiącu maju zlituje i dołoży chociaż ze złotówkę? www.zrzutka.pl/tghk42  
1 nataszka 0

edzia21

#6701020 Napisano: 05.05.2020 12:31:20
Szukam osoby, która użytkuje THERMOMIX TM6, mam pytanie o wyrabianie ciasta emotka . Proszę o PW emotka
0 0

Gość: chochliczka

#6701184 Napisano: 05.05.2020 20:14:05
cudaczek121 napisał(a):

Wiem; ze kazdy z Was ma swoje problemy i zapewne spore wydatki, ale tak nieśmiało przypominam sie ze zbiorka dla naszej forumowej Chochliczki.Moze ktos się jeszcze w nowym miesiącu maju zlituje i dołoży chociaż ze złotówkę? www.zrzutka.pl/tghk42  

Kasiu emotka
0 0

domika

#6701552 Napisano: 07.05.2020 12:44:00
Szukam rady. Ponieważ nie udaje mi się od dwóch lat wygrać wymarzonego ekspresu mąż postanowił ze mam go sobie kupic na urodziny emotka
Pokierujcie czym się sugerować przy zakupie a czego unikać. Przyznaję jestem całkiem zielona w temacie.
1 brucee 0

bluszczowelove

#6701566 Napisano: 07.05.2020 13:20:38
bruce napisał(a):

domika napisał(a):

Szukam rady. Ponieważ nie udaje mi się od dwóch lat wygrać wymarzonego ekspresu mąż postanowił ze mam go sobie kupic na urodziny emotka
Pokierujcie czym się sugerować przy zakupie a czego unikać. Przyznaję jestem całkiem zielona w temacie.

Ja jestem także laikiem, nie pijam kawy wcale, w domu u nas także nikt nie pija, przed laty wygrałam niespodziewanie jeden, potem drugi, oba na kapsułki, lecz różnych firm (Tassimo i Nescafe Dolce Gusto), oba zamierzałam sprzedać, lecz rodzina tak się uparła, że użytkowaliśmy długo jeden, niedawno rozpakowaliśmy i zaczęliśmy używać drugiego i jesteśmy bardzo zadowoleni. Polecam je, bo produkty do picia można łatwo kupić w sklepach, do tego - przy okazji zakupu tych produktów - wziąć udział w jakimś konkursie, są ciągle nowości, jest naprawdę duży wybór, w razie czego istnieją sklepy online, goście są zachwyceni i od razu kupują sobie podobne, a dla nielubiących kaw jest spory wybór czekolad czy nawet herbat (choć teraz Dolce Gusto z wielu, niestety, zrezygnowało, a herbaty w kapsułkach miało przepyszne).  emotka

Też jestem laikiem co do ekspresów ale mam na kapsułki Dolce Gusto... I nie jestem z niego zadowolona. Kapsułki są dość drogie i nieekologiczne. Chyba że kupisz taką wielokrotnego użytku i sama będziesz do niej sypać kawę. W moim nie ma regulacji objętościowej tzn. jest tylko taka wajcha którą ustawiasz i czekasz aż Ci się kubek napełni. Nie wiem jak to dobrze wyjaśnić... Nie ma w tym modelu przycisków typu : mała kawa, średnia, duża. Jak się zagapisz to może Ci wyjść wodzionka zamiast kawy.  Aha no i trochę wody zostaje w kapsułce więc jak wyrzucasz do kosza to może być potem w nim mokro. 

oto mój : 
2 brucee, domika 0

jokan

#6701568 Napisano: 07.05.2020 13:25:09
bruce napisał(a):

domika napisał(a):

Ja jestem także laikiem, nie pijam kawy wcale, w domu u nas także nikt nie pija, przed laty wygrałam niespodziewanie jeden, potem drugi, oba na kapsułki, lecz różnych firm (Tassimo i Nescafe Dolce Gusto), oba zamierzałam sprzedać, lecz rodzina tak się uparła, że użytkowaliśmy długo jeden, niedawno rozpakowaliśmy i zaczęliśmy używać drugiego i jesteśmy bardzo zadowoleni. Polecam je, bo produkty do picia można łatwo kupić w sklepach, do tego - przy okazji zakupu tych produktów - wziąć udział w jakimś konkursie, są ciągle nowości, jest naprawdę duży wybór, w razie czego istnieją sklepy online, goście są zachwyceni i od razu kupują sobie podobne, a dla nielubiących kaw jest spory wybór czekolad czy nawet herbat (choć teraz Dolce Gusto z wielu, niestety, zrezygnowało, a herbaty w kapsułkach miało przepyszne).  emotka

mi sie wydaje, ze jak ekspres to taki prawdziwy z młynkiem, który zmieli na swiezo kawę emotka - zapach nieziemski w cały domu, ja mialam ekspres Delonghi z wyjmowanym pojemnikiem na mleko i bylam b. zadowolona, pozniej sprzedalismy, bo zmniejszylismy ilosc wypijanej kawy (jedyne co moze denerwowac, to ilosci wody jakie tam ida...przelewanie, czyszczenie...sporo wody na to szło).

nikos

#6701626 Napisano: 07.05.2020 14:55:58
domika napisał(a):

Chcesz mieć ekspres jako eksponat, czy jesteś smakoszem kawy? Pijesz 1 czy kilka dziennie? Ile możesz na niego wydać?

Na te pytania na początku musisz sobie odpowiedzieć. Jeśli chcesz kupić coś tanio, później sporo dołożyć to ekspres na kapsułki. Masz mnóstwo smaków takich gotowych kapsułek. Do niektórych kupisz kapsułkę, którą sama będziesz przyrządzać. Nigdy takiego ekspresu nie zatrzymałam, bo od dawien dawna mam z młynkiem.

Dawno temu miałam ekspres na kawę mieloną, ze spieniaczem mleka. Z perspektywy czasu widzę, że mnóstwo czasu zajmowało mi ubijanie kawy w łyżce, później jego mycie, sprzątanie. 

Następny był z młynkiem. Wolnostojący. Super wygodny, kawa przepyszna. Ze spieniaczem mleka. Szybko, łatwo. Że względu na przeprowadzkę zostawiłam swoim lokatorom ekspres na mieszkaniu i kupiłam sobie do zabudowy. Codziennie parzy kilka aromatycznych kaw. Praktycznie wszystko dzieje się automatycznie. Czyści również. Jedynie raz na jakiś czas należy wyczyścić płynem i tabletkami, trwa to trochę czasu, ale to samoczyszczenie. Na bieżąco dolewam do dużego zbiornika wodę i wyciągam tackę, by wyczyścić (co ileś tam kaw sobie życzy)

Z mojego, kawosza, punktu widzenia polecam z młynkiem i spieniaczem mleka. Więcej  zapłacisz na początku, ale później  będzie "bezkosztowy", bo to dobry pretekst, by brać udział w konkursach z kawami emotka
2 domika, brucee 0

domika

#6701629 Napisano: 07.05.2020 14:59:37
superloser napisał(a):

domika napisał(a):

Kiedy piszesz “ekspres” - chodzi o taki za 200zl Czy 2tys?

Chyba faktycznie podałam za mało danych. Powiedzmy ze mam na niego przeznaczone od 2-2,5 tys emotka

Kapsułkowe ekspresy odpadają. Miałam 4 , został jeden reszte rozdałam emotka
Chcę porządny ekspres. Taki który zmieli kawę, ma kilka opcji parzenia , zrobi latte i cappucino .
Kawę ubóstwiam i pijam namiętnie emotka
1 brucee 0

donia7

#6701630 Napisano: 07.05.2020 15:00:51
domika napisał(a):

Ja polecam Siemens Eq6 s700. Mimo, iż jestem matką karmiącą, piję spokojnie dwie kawy dziennie. Mąż robi sobie mocną Americano, gdy tymczasem ja piję łagodną Flat white. Dzień ogólnie rozpoczynamy Latte Macchiato normlaną. Moim zdaniem ten ekspres jest świetny, mimo, że nie mam porównania do innego to zdaję się na opinię męża, który ze względu na liczne delegacje korzystał z różnych ekspresów i uważa, że ten jest niezastąpiony.
1 domika 0

ludzka_istota

#6701631 Napisano: 07.05.2020 15:02:54
Mój Mikołaj, widząc jak uparcie gram o prawdziwy ekspres i nie wygrywam, przyniósł mi De Longhi Magnifica S- jak dla mnie- ok. Mieli kawę, ma kilka opcji. Spienia mleko. łatwy w obsłudze i utrzymaniu czystosci.
2 domika, brucee 0