Wkurza mnie...

joan

#6636389 Napisano: 04.09.2019 12:34:21
olunka napisał(a):

co to znaczy - podejść do "dzwonka"?

0 0

olunka

#6636390 Napisano: 04.09.2019 12:35:38
dwaburekoty napisał(a):

olunka napisał(a):

joan napisał(a):

superloser napisał(a):

Marzycielka z Ciebie  emotka
Teraz ŚWIADOMIE ludzie zakupy pakują w torebki DARMOWE na warzywa - oszczedzając kase a nie środowisko.
Czasy Alternatywy 4, gdzie do kontenera na śmieci z wiadrkami to historia ... teraz sa worki na śmieci, nawet zapachowe...

W mojej okolicy jakiś mały promil ludzi rzeczywiście robi tak, jak napisałaś. Natomiast większość ludzi korzysta z toreb / siatek wielorazowych.

Co do wiader -> to już kwestia indywidualna. W domkach dostaje się kolorowe worki z podziałem segregacyjnym i nie wezmą Ci kartonów luzem. Ale zawsze można podejść do "dzwonka" i tam luzem wrzucić te kartony.

co to znaczy - podejść do "dzwonka"?

dzwony to takie zbiorcze kosze, w których segreguje się odpady (szkło kolorowe, białe, papier, plastik itp.). w każdej wsi już chyba są.

no niestety nie wszędzie, u nas własnie kolorowe worki
0 0

zielonaszpilka

#6636399 Napisano: 04.09.2019 13:06:50
joan napisał(a):

superloser napisał(a):

Teraz ŚWIADOMIE ludzie zakupy pakują w torebki DARMOWE na warzywa - oszczedzając kase a nie środowisko.
Czasy Alternatywy 4, gdzie do kontenera na śmieci z wiadrkami to historia ... teraz sa worki na śmieci, nawet zapachowe...

W mojej okolicy jakiś mały promil ludzi rzeczywiście robi tak, jak napisałaś. Natomiast większość ludzi korzysta z toreb / siatek wielorazowych.

Co do wiader -> to już kwestia indywidualna. W domkach dostaje się kolorowe worki z podziałem segregacyjnym i nie wezmą Ci kartonów luzem. Ale zawsze można podejść do "dzwonka" i tam luzem wrzucić te kartony.

superloser u nas dokładnie tak jak u joan. Mało osób tak robi, bo te reklamówki od warzyw są tak cienkie, że się rwą , niewiele tam napakujesz;) dużo osób przestało tez już pakować pojedyncze owoce do tych torebek, a widuje tez już osoby które maja wielorazowe siatki na owoce i warzywa:) dużo osób korzysta tez z kartonów wystawionych przez sklep. świadomość ludzi rośnie. powoli, ale rośnie
0 0

joan

#6636405 Napisano: 04.09.2019 13:14:58
zielonaszpilka napisał(a):

superloser u nas dokładnie tak jak u joan. Mało osób tak robi, bo te reklamówki od warzyw są tak cienkie, że się rwą , niewiele tam napakujesz;) dużo osób przestało tez już pakować pojedyncze owoce do tych torebek, a widuje tez już osoby które maja wielorazowe siatki na owoce i warzywa:) dużo osób korzysta tez z kartonów wystawionych przez sklep. świadomość ludzi rośnie. powoli, ale rośnie

100% racji emotka

Dodam tylko, że bez problemów można kupować w Kauflandzie / Carrefourze / Auchanie np. owoce / warzywa / grzyby do chociażby małych woreczków na pranie. Od lat tak robię, żaden kasjer nigdy tego nie skomentował. Co mnie nie dziwi, bo moja mama sama była kasjerką w markecie i co tam za "unikatowi" przychodzili... to ich żaden konkursowicz ze swoimi dziwactwami nie pobije emotka

joan

#6636410 Napisano: 04.09.2019 13:29:57
superloser napisał(a):

Nie wiem co to woreczki na pranie  emotka
W Auchan, Kaufland oblepia sie warzywa oraz owoce NALEPKAMI Z CENA - kupowanie bez woreczeka to radocha dla złodzieja ... na wage 3 jablka a do koszyka 5  emotka

Jakieś 20 lat "modnych torebek" ciężko zapomnieć z dnia na dzień. Brak edukacji, wychowania odbija sie na obrazkach polskich miast, ulic.
Dziś jest złem coś co było piękne 10-20 lat temu ... a w Polsce nawet brak kasy na KOSZE oraz ich "obsługe"...

To coś takiego:
https://www.mall.cz/i/31925419/1000/1000
I na to naklejasz cenę.

Najbardziej mnie przeraża, ile mebli leży przy śmietnikach albo jest oddawanych za darmo na Olx. Długie meblościanki, wystane na komunistycznym mrozie, rezerwowane tajemnymi drogami, wymarzone i wyczekane... teraz to śmieci z oklejonej płyty wiórowej, których nikt nie chce. Wpuszczając bylejakość do swojego domu, niełatwo ją potem wyprosić.

reniii

#6636413 Napisano: 04.09.2019 13:33:12
zielonaszpilka napisał(a):

joan napisał(a):

superloser napisał(a):

Ustawa śmieciowa to jakiś bubel, bo mieszkańcy otrzymują worki do pakowania posegregowanych śmieci i na mojej ulicy tylko przed nielicznymi domami stoją czarne kosze, a reszta się buja i otrzymują czarne worki, gdyż nikt ich nie zmusza do kupienia kosza i nadal będą korzystać z darmowych worków i jaka to ochrona środowiska jest, gdzie tyle worów więcej będzie na wysypisku. Dawniej stały dzwony na plastiki i butelki i kontener na papier i można było tam w każdej chwili podjechać i wyrzucać opakowania luzem, bez toreb czy worków, bo by się nie zmieściło przez otwór i reklamówki zabierało się z powrotem, a teraz tyle worów na te odpady niestety potrzeba, aby to spakować i wywieźć i jaka to ochrona środowiska się pytam. I po co to było potrzebne? Że już nie wspomnę, że kiszą się te opakowania tygodniami zanim je ktoś odbierze i latem to jakiś niewypał trzymać to koło domu, a tak to by człowiek podjechał kiedy chce pod dzwon i wyrzucił to o każdej porze dnia i nocy. Ale tu chodzi o kasę jak zawsze, a nie o środowisko.
0 0

asantesana

#6636418 Napisano: 04.09.2019 13:39:33
superloser napisał(a):

Nie wiem co to woreczki na pranie  emotka
W Auchan, Kaufland oblepia sie warzywa oraz owoce NALEPKAMI Z CENA - kupowanie bez woreczeka to radocha dla złodzieja ... na wage 3 jablka a do koszyka 5  emotka

Jakieś 20 lat "modnych torebek" ciężko zapomnieć z dnia na dzień. Brak edukacji, wychowania odbija sie na obrazkach polskich miast, ulic.
Dziś jest złem coś co było piękne 10-20 lat temu ... a w Polsce nawet brak kasy na KOSZE oraz ich "obsługe"...

Superloser, a czy Ty gdziekolwiek widzisz coś dobrego, czy założyłaś czarne okulary już na zawsze? Chyba nie widziałam ani jednego Twojego pozytywnego wpisu. Jaka różnica u licha jest dla złodzieja czy kupuje z woreczkiem czy bez, tak jak doda do koszyka 2 jabłka gratis, tak doda do woreczka jeśli tylko zechce coś ukraść. Sama kupuję po 2-3 jabłka luzem i nigdy nikt mi nie robił problemów. 
Co do woreczków - mam w najbliższych planach uszycie woreczków ze starych siateczkowych firanek, zaciąganych na zwykły sznurek, w różnych wielkościach, aby własnie nie brać tych nieszczęsnych foliówek ze sklepu. Pierzesz takie raz na czas i jeszcze zamiast wyrzucić starą firankę to masz pożytek. 
Zmiany następują, powoli, to normalne, ale są - widzę je u siebie, widzę w swoim otoczeniu, a zmienianie świata zaczyna się od siebie, nie od sąsiada. 

joan

#6636420 Napisano: 04.09.2019 13:41:12
reniii napisał(a):

(...) Że już nie wspomnę, że kiszą się te opakowania tygodniami zanim je ktoś odbierze i latem to jakiś niewypał trzymać to koło domu, a tak to by człowiek podjechał kiedy chce pod dzwon i wyrzucił to o każdej porze dnia i nocy. Ale tu chodzi o kasę jak zawsze, a nie o środowisko.

Wiadomo, że chodzi o kasę emotka Trzeba naciskać gminę i tyle, inaczej się nie da. I dziwna rzecz, że zlikwidowano istniejące dzwony, gdzie sens? gdzie logika?

Jeśli chodzi o przetrzymywanie śmieci segregowalnych, w moim domu problemu nie ma, bo nieustannie staram się redukować ilość wyrzucanych opakowań, więc ledwo jest co gromadzić. Jak się nazbiera pół reklamówki każdego rodzaju odpadów w ciągu 2 tygodni (wtedy odbierają segregowane), to jest dużo - grzeszę głównie konkursami, przyznaję bez bicia emotka

zielonaszpilka

#6636431 Napisano: 04.09.2019 14:06:09

Superloser, a czy Ty gdziekolwiek widzisz coś dobrego, czy założyłaś czarne okulary już na zawsze? Chyba nie widziałam ani jednego Twojego pozytywnego wpisu. Jaka różnica u licha jest dla złodzieja czy kupuje z woreczkiem czy bez, tak jak doda do koszyka 2 jabłka gratis, tak doda do woreczka jeśli tylko zechce coś ukraść. Sama kupuję po 2-3 jabłka luzem i nigdy nikt mi nie robił problemów. 
Co do woreczków - mam w najbliższych planach uszycie woreczków ze starych siateczkowych firanek, zaciąganych na zwykły sznurek, w różnych wielkościach, aby własnie nie brać tych nieszczęsnych foliówek ze sklepu. Pierzesz takie raz na czas i jeszcze zamiast wyrzucić starą firankę to masz pożytek. 
Zmiany następują, powoli, to normalne, ale są - widzę je u siebie, widzę w swoim otoczeniu, a zmienianie świata zaczyna się od siebie, nie od sąsiada. 

Właśnie myślałam o tym samym emotka  bo czytam te wpisy i aż mi ciężko się robi... 
1 kumulacja 0

atyde25

#6636452 Napisano: 04.09.2019 14:44:19
Agencja uniqueone.Marketing u nich to porażka.Wymuszone przeprosiny za ich pomyłkę.Niech tylko nie usuną mojego zdjęcia to jakby to była Ameryka byśmy się spotkali w Sądzie wrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr.Amatorzy czas chyba zmienić informatyków bo nie wyrabiają na zakręcie:(
0 0

zielonaszpilka

#6636455 Napisano: 04.09.2019 14:47:34
atyde25 napisał(a):

Agencja uniqueone.Marketing u nich to porażka.Wymuszone przeprosiny za ich pomyłkę.Niech tylko nie usuną mojego zdjęcia to jakby to była Ameryka byśmy się spotkali w Sądzie wrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr.Amatorzy czas chyba zmienić informatyków bo nie wyrabiają na zakręcie:(

Ale na czym stanęło? To Twoje zdjęcie wygrało i pomylili dane, czy to zdjęcie tej pani wygrało a pomylili fotkę?
0 0

kukuleczka

#6636544 Napisano: 04.09.2019 18:44:59
Wkurza mnie moj szef. Codziennie daje 10 dodatkowych rzeczy do ogarnięcia... A ja juz nawet nie pamiętam co gadał wczoraj. Moi pracownicy też juz mają powoli dość. Żyje ostatnio od weekendu do weekendu emotka

Wkurza mnie jeszcze to, ze po raz kolejny wygralam w konkursie, do którego odpowiedz pisałam dosłownie w przerwie na kilka łyków kawy, a nie wygrałam w konkursach nad którymi dość długo myślałam... Chyba trzeba zmienić taktykę...
0 0

delfinka101

#6636571 Napisano: 04.09.2019 20:32:51
kukuleczka napisał(a):

Wkurza mnie moj szef. Codziennie daje 10 dodatkowych rzeczy do ogarnięcia... A ja juz nawet nie pamiętam co gadał wczoraj. Moi pracownicy też juz mają powoli dość. Żyje ostatnio od weekendu do weekendu emotka

Wkurza mnie jeszcze to, ze po raz kolejny wygralam w konkursie, do którego odpowiedz pisałam dosłownie w przerwie na kilka łyków kawy, a nie wygrałam w konkursach nad którymi dość długo myślałam... Chyba trzeba zmienić taktykę...

Ja jedna z lepszych nagród wygrałam  gdy miała 40,5 C, zawroty głowy..ale pisałam o swoim ukochanym zespole. Później nawet nie pamiętałam co napisałam

kukuleczka

#6636583 Napisano: 04.09.2019 21:10:09
delfinka101 napisał(a):

kukuleczka napisał(a):

Ja jedna z lepszych nagród wygrałam  gdy miała 40,5 C, zawroty głowy..ale pisałam o swoim ukochanym zespole. Później nawet nie pamiętałam co napisałam

Cos w tym musi być. Pamiętam jak w grudniu zeszłego roku 23.50 zaczęłam pisać odpowiedź na zadanie konkursowe. Konkurs trwał do 23.59, pisałam z nastawieniem "i tak nie wygram, napiszę ci mi na myśl przyjdzie i idę spać". Wygrałam. To byla moja jedna z przyjemniejszych wygranych bo vouchery na łączną kwote 400zl emotka

zaczytana-pola

#6636671 Napisano: 05.09.2019 07:34:50
natka005 napisał(a):

Wkurza mnie Intermarche w moim mieście. Cokolwiek tam kupię na konkurs jest zawsze bardzo słabo opisane. Sama już nie wiem, czy grać na tych paragonach i martwić się, jak coś ewentualnie wygram czy je po prostu wyrzucać. emotka a konkursy fajne...

Wydaje mi się, że wszędzie mają tak słabo opisane paragony w ITM 
1 mia 0

FBbeata7

#6636674 Napisano: 05.09.2019 07:54:02
zaczytana-pola napisał(a):

natka005 napisał(a):

Wkurza mnie Intermarche w moim mieście. Cokolwiek tam kupię na konkurs jest zawsze bardzo słabo opisane. Sama już nie wiem, czy grać na tych paragonach i martwić się, jak coś ewentualnie wygram czy je po prostu wyrzucać. emotka a konkursy fajne...

Na loterię , gdzie trzeba kupić 2 przyprawy Knorr, kupiłam curry w Intermarche i nazwy Knorr nawet nie uświadczysz na paragonie, sklep jest 100 km ode mnie i jak wygram to co- podróż po jakąś pieczątkę?Uważam,że organizator loterii powinien sprawdzać w sklepie, czy to ten towar.
0 0

pikawka

#6636677 Napisano: 05.09.2019 08:09:15
natka005 napisał(a):

Ciesz się Bo u mnie w ogole nie ma Intermarche  emotka
0 0

jokan

#6636678 Napisano: 05.09.2019 08:10:29
FBbeata7 napisał(a):

zaczytana-pola napisał(a):

natka005 napisał(a):

Na loterię , gdzie trzeba kupić 2 przyprawy Knorr, kupiłam curry w Intermarche i nazwy Knorr nawet nie uświadczysz na paragonie, sklep jest 100 km ode mnie i jak wygram to co- podróż po jakąś pieczątkę?Uważam,że organizator loterii powinien sprawdzać w sklepie, czy to ten towar.

A po co się martwić/wkurzać na zapas? U Smolara to chyba nie powinien być problem...
0 0

joan

#6636714 Napisano: 05.09.2019 09:43:00
natka005 napisał(a):

Najbezpieczniejsza opcja: rób tam konkursowe zakupy jedynie wtedy, gdy konkurs ograniczony jest tylko do tej sieci sklepów. W innym wypadku produkty kupuj gdzie indziej.
0 0

zielonaszpilka

#6636780 Napisano: 05.09.2019 11:40:08
Wkurza mnie to mało powiedziane, doprowadza do szału loteria Tymbarka... ta strona tak muli... jak mam dodać paragon i postawić kapsel to jestem chora, dlatego praktycznie tam nie gram, ale jednak czasem jakiś paragon się trafi... Ja wiem, że mój komputer nie jest demonem szybkości, ale to jak zamula go ta strona to jest przegięcie....